Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Automatske meteorološke stanice  (Pročitano 347835 puta)

Van mreže Vladimir_WiHi

Odg: Automatske meteorološke stanice
« Odgovor #760 poslato: 10. Januar 2023. u 12:57 »
@dikile @naum @rade - hvala puno svima na interesovanju :nnc: Poslao sam takođe i vama privatne poruke za dogovor oko tehničkih detalja (a to ću isto uraditi ako bude još zainteresovanih čalnova ovog foruma). Inače trenutno pravimo i neko malo upustvo za povezivanje na WiHi platformu kao i API, pa ću to i ovde postaviti kada bude gotovo, a naravno podeliću i informacije o napretku testiranja WiHi platofrme u skorije vreme.   
Veliki pozdrav za sve

Van mreže Stefano

• Administrator
« Odgovor #761 poslato: 10. Januar 2023. u 16:45 »
pa ću to i ovde postaviti kada bude gotovo, a naravno podeliću i informacije o napretku testiranja WiHi platofrme u skorije vreme.   
Veliki pozdrav za sve
Slobodno možeš da otvoriš novu temu kada budeš bio spreman da podeliš nove informacije da bi sve oko WiHi platforme bilo na jednom mestu.

Van mreže srba

• **
  • Starost: 58
« Odgovor #762 poslato: 11. Januar 2023. u 11:08 »
I Inđija je na raspolaganju.Puno uspeha.
Pozdrav,

Na mreži Darko_9

« Odgovor #763 poslato: 11. Januar 2023. u 13:45 »
Kad smo vec kod Indjije na sajtu https://serbianmeteo.com/ams/ AMS Indjija ne pokazuje podatke , od novembra je van funcije stanica?

Na mreži Darko_9

« Odgovor #764 poslato: 19. Februar 2023. u 13:08 »
Ams Karaburma ima neki bug sa minimalnim temperaturama , pokazuje nerealno niske jutarnje temperature , verovatno je neki bug sa nocnim merenjem posto se to desava cim zadje sunce.

Van mreže rade

• AMS Beograd-Karaburma
    • AMS Beograd-Karaburma
« Odgovor #765 poslato: 21. Februar 2023. u 18:26 »
Poštovani Darko,

"stara" meteo stanica je sa lokacije Karaburma-Beograd, fizički premeštena na novu lokaciju selo Končić kod Prokuplja i tamo je počela sa radom od 15. februara.
Otuda i niske noćne i jutarnje temperature koje su realne i tamo postojale. Naknadno ću korigovati podatke.
Ovo iz razloga što mi je tek danas stigla nova meteo stanica Ecowitt HP 2564 i od danas puštena je u rad na lokaciji Karaburma.

Sada su u funkciji dve meteo stanice, jedna na Karaburmi: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/ISRBIJAB2 , http://vreme.in.rs/karaburma/index.php

a druga u selu Končić na jugu Srbije: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IPROKU4

Van mreže rade

• AMS Beograd-Karaburma
    • AMS Beograd-Karaburma
« Odgovor #766 poslato: 21. Februar 2023. u 18:38 »
Da li je moguće na jednom računaru gde mi je instaliran Weather Display i preko koga je povezana AMS Karaburma (http://vreme.in.rs/karaburma/index.php), konfigurisati i drugu meteo stanicu (AMS Končić), kako ne bih morao da koristim dva računara, već bih koristeći parametare iz Weather Undeground (ID stanice i API key), podesio WD. Podrazumeva se da je potrebno dobiti parametre za server AMS Končić, kako bi se kreirao novi sajt.

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #767 poslato: 21. Februar 2023. u 19:46 »
Može dva WD na jednom računaru. Samo napravi još jednu kopiju foldera wdisplay i daj mu drugo ime. U tom folderu .ini fajl mota da bude istog naziva kao i novi folder. Ja nisam uspeo da mj taj drugi wd bude registrovan pa moram da ga pokrećem kao probnu verziju uz klik na "Later on". Da dodam da WD sad može da preuzima direktno podatke sa Ecowitt servera uz API.

Послато са Redmi Note 9 Pro помоћу Тапатока

Na mreži dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #768 poslato: 21. Februar 2023. u 21:20 »
Da dodam da WD sad može da preuzima direktno podatke sa Ecowitt servera uz API.

Ja sa jednog računara (servera) opslužujem u wd-u osam stanica. Sa nekih preuzimam podatke preko WU, a sa nekih preko Ecowitt servera. Prednost ovog drugog je što se podaci mnogo češće učitavaju od WU na kome je broj ucitavanja ogranicen. Mana je što kod Ecowitta ne možete u WD-u da ispravite padavine ako je to potrebno. I da, nema bagova sa očitavanjima vrednosti kao kod WU.

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #769 poslato: 21. Februar 2023. u 21:27 »
Pretpostavljam Dikile da osam stanica obrađuješ pomoću virtualnih mašina na tom jednom računaru!?

I da baš me interesuje kako će da se pokaže Ecowitt Piezo senzor za padavine.
Dobro je imati i jedan njihov klasičan kišomer da bi mogli da se uopređuju podaci.

Rade, na kojoj visini se nalaze senzori? Oni su svi zajedno, ako se ne varam!?

Na mreži dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #770 poslato: 21. Februar 2023. u 23:20 »
Čestitke Rade na novoj stanici. :) I mena baš interesuje kako će se pokazati taj novi senzor bez pokretnih delova. Šteta što tih stanica nema kod nas. Najbolje za uloženo.

Boce - meni je svaka stanica novi user na kompu. Brat mi je odradio prečice na desku da ne moram pri svakom pokretanju da se logujem kao novi user, već pokrećem kao da pokrećem aplikaciju wd. Ne umem da objasnim, nisam u tim vodama :)

Van mreže rade

• AMS Beograd-Karaburma
    • AMS Beograd-Karaburma
« Odgovor #771 poslato: 22. Februar 2023. u 18:33 »

Rade, na kojoj visini se nalaze senzori? Oni su svi zajedno, ako se ne varam!?

Integrisan senzor WS90 je na visini oko 3,5m iznad zemlje.
uz stanicu sam nabavio jedan unutrašnji i jedan spoljašnji senzor temperature i vlage. Spoljašnji mogu postaviti u meteo kućicu, ako bude potrebno. Mada vidim da senzor temperature u integrisanom kućištu WS90 ima mogućnost softverskog podešavanja odnosno kompenzacije temperature usled dejstva sunčevog zračenja i vetra. 
Planiram da postavim i jedan klasični kišomer kako bih upoređivao podatke sa piezoelektričnim senzorom kiše smeštenom na WS90.

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #772 poslato: 22. Februar 2023. u 19:46 »
E da video sam da imaš još dva temp/hum senzora i predlažem ti da jedan obavezno staviš u zaklon na 2m.
U nekim danima ima prilične razlike između temperature na 2m i na većim visinama, i to pogotovu u noćnim i jutarnjim satima kad je prisutna jaka inverzija.
Da lepo bi bilo ako imaš mogućnosti da postaviš i klasičan kišomer.
Nek te lepo i dugo služi!  :)

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #773 poslato: 09. Mart 2023. u 12:32 »
Pozdrav svima,

bilo je potrebno malo više vremena za WiHi projekat, ali sada je skoro sve spremno da se podaci preuzimaju iz WeatherDisplay softvera koji koristimo za slanje podataka na stranicu vreme.in.rs

Sada će biti potrebno da se clientraw.txt šalje na još 1 server kako bi oni mogli da obrade podatke sa svake stanice pojedinačno.

Ja mogu dostaviti uputstvo kako to da se uradi ili da ja namestim ukoliko mi pošaljete u privatnoj poruci ili na mail podatke za povezivanje. Osim lokacije (naziva mesta gde je instalirana stanica) potrebni su podaci i o proizvođaču, odnosno modelu stanice koju koristite.

Van mreže Tihomir

• **
  • Starost: 61
    • https://www.weatherlink.com/embeddablePage/show/aad18abb1a6c4cafb7acc82d7cb68eb5/fullscreen
« Odgovor #774 poslato: 26. Mart 2023. u 14:20 »
Pozdrav svima
Htio sam vam reći da podaci iz Trnovca više se ne šalju na vašu stranicu Serbianmeteo, iz razloga sto više ne šaljem nikakve podatke na pljusak, pukla ljubav, vlasnik pljuska Zoran mi je rekao da ne šaljem podatke za svoju web stranicu, a i onda i za pljusak. Bio sam na pljusku od prvih dana, 15 godina,  ego je nadjačao  interes arhive i slanja podataka na pljusak. Jel postoji koja opcija sada da se šalju podaci direktno vama, ili još ništa od toga, šteta bi bilo. Neka bar e-mail adresa gdje bi  dolazili podaci u intervalu 5 minuta, a vi onda uzmete podatke koje vama treba. Bez posrednika ,neovisni o nikome. Tako šaljem na Neverin.hr, Awekas, PWS,WetterCloud i druge,  savršeno radi. Javio sam slikom kako to izgleda prije godine i nešto sitno dana. Šaljem još jednom za svaki slučaj.
Lijep i ugodan dan svima želim.

Van mreže Stefano

• Administrator
« Odgovor #775 poslato: 27. Mart 2023. u 17:24 »
Tihomire, jedino da vidiš sa vreme.in.rs da uvežeš kod njih pa da tako preuzimamo podatke sa tvoje stanice.

Van mreže rade

• AMS Beograd-Karaburma
    • AMS Beograd-Karaburma
« Odgovor #776 poslato: 27. Mart 2023. u 22:12 »
Koliko vidim, na Pljusku, AMS Trnovec se redovno ažurira.

Van mreže Tihomir

• **
    • https://www.weatherlink.com/embeddablePage/show/aad18abb1a6c4cafb7acc82d7cb68eb5/fullscreen
« Odgovor #777 poslato: 28. Mart 2023. u 07:36 »
Da, to je druga meteo postaja u Trnovcu u Zoni gdje su firme. To nije moja meteo stanica. Javit ću se tamo gdje si mi preporučio, nadam se pozitivnom rješenju.
Hvala idem se tamo javiti da vidimo što dalje.

Van mreže Tihomir

• **
« Odgovor #778 poslato: 28. Mart 2023. u 07:55 »
Probao sam ovaj link : vreme.in.rs , ali mi samo otvara vaše  meteo stanice, neki kontakt e-maijl , bi dobro došao.

Van mreže Tihomir

• **
« Odgovor #779 poslato: 31. Mart 2023. u 16:33 »
Riješio sam sve s Dejom, vidljiva je sada postaja Trnovec B. link u nastavku.
https://vreme.in.rs/trnovec/index.php
Još bih zamolio moderatora da na  stranici svih postaja promjene ovaj link, tako sa se podaci počinju osvježavati.
Lijep pozdrav svima i ugodan vikend.