Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Automatske meteorološke stanice  (Pročitano 347950 puta)

Van mreže rade

• AMS Beograd-Karaburma
    • AMS Beograd-Karaburma
Odg: Automatske meteorološke stanice
« Odgovor #300 poslato: 14. Jul 2010. u 11:29 »
Ovih dana u svim krajevima max temperatura je preko 30C i najintenzivnije suncevo zracenje, tako da za meteo zaklone nasih AMS vazi "Na muci se poznaju junaci".
Ptprince da li mozes da izvrsis uporedjenja zvanicnih temperatura i mreze AMS.
Konkretno za moju stanicu mi se cini da se dobro "drzi" preko dana, ali imam utisak da su mi min temperature za 1C vise.
Hvala unapred.

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #301 poslato: 14. Jul 2010. u 11:52 »
Da, Rade, pratim i ja rad naših AMS. Uglavnom sam zadovoljan. Jedino Subotica malo štrči uvis sa temperaturama, mada mislim da bi Dejo mogao da sredi zaklon kao što si ti radio (ako se ne varam, stavljao si ploče stiropora pod prvu krovnu ploču zaklona, što se pokazalo kao dobra fora).

Malo su mi fajlovi u 'kupusnom' stanju, ali srediću bar one zvanične. Ako te ne mrzi, pošalji mi na email ono šta imaš na svojoj AMS. Isto važi i za ostale zainteresovane imaoce AMS. Zauzvrat, javno ću okačiti rezultate kada bude gotovo. A nadam se da ću taj zadatak izvršiti do kraja ovog meseca.

Jedino ne znam sa čime da poredim Babin Zub, baš je specifična lokacija. Videću već nešto.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #302 poslato: 14. Jul 2010. u 12:23 »
Štrči moja danju za 2 stepena uvis, ali i noću samo što je tada 1-2 stepena niža. Da imam uslova postavio bi iznad veće travnate površine. U park oko kuće ne mogu jer se svako popodne zaliva i tu je 3-4 stepena svežije tada. Jedino neka zaštita da se stavi od sunčevog zračenja, jer od 7 do 19h je 100% na suncu.

EDIT: Evo male tablice

« Poslednja izmena: 14. Jul 2010. u 13:41 Dejo »

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #303 poslato: 11. Avgust 2010. u 13:07 »
puštena u rad nova stanica Trnovec (HR), prva u mreži van granica Srbije :)
hvala Bodi na učinjenom!
čestitke Tihomiru!!!

možda je treba staviti na prvu poziciju, ako smo ih do sada ređali po principu sever-jug.

Van mreže Stefano

• Administrator
« Odgovor #304 poslato: 11. Avgust 2010. u 14:57 »
odlicno!!

Van mreže Boda Tajson

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #305 poslato: 12. Avgust 2010. u 14:32 »
možda je treba staviti na prvu poziciju, ako smo ih do sada ređali po principu sever-jug.

A meni nekako bolje izgleda ako razdvojimo stanice iz razlicitih drzava :neznam:
Eat healthy. Exercise often. Die anyway.

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #306 poslato: 12. Avgust 2010. u 14:42 »
ovako ispada da je Trnovec u Bugarskoj, a kad bi bila na prvom mestu opet bi bila odvojena od srpskih stanica. S druge strane mislim da je dovoljno što nosi obeležje (HR), nekako je prirodnije i lakše za pratiti promene podataka kad su stanice poređane od severa ka jugu.

Van mreže rade

• AMS Beograd-Karaburma
    • AMS Beograd-Karaburma
« Odgovor #307 poslato: 12. Avgust 2010. u 15:23 »
Moje je misljenje da na srpskom forumu stanice u Srbiji treba poredjati od severa ka jugu,a goste iz drugih drzava po redosledu prijavljivanja.

Van mreže beket

• **
« Odgovor #308 poslato: 12. Avgust 2010. u 16:42 »
hm, ali mesta nisu numerisana...
svejedno gde je, vazno da je tu negde ;)

Van mreže Tihomir

• **
  • Starost: 61
    • https://www.weatherlink.com/embeddablePage/show/aad18abb1a6c4cafb7acc82d7cb68eb5/fullscreen
« Odgovor #309 poslato: 12. Avgust 2010. u 18:31 »
Evo, da se javim i ja sa nekoliko rijeci. Hvala Bodi i svima koji su omogucili da se Trnovec pojavi u mrezi sa ostalim vasim stanicama,nadam  ce da i ostali polako dolaziti u vasu mrezu postaja,sto nas vise ima to bolje.Bit ce zanimljivo.Danas se nisu podaci osvjezavali ne mojom krivnjom,jer su mi iz T-coma dosli mjenjati modem i tip je tako smotan da se sa time igrao od jedan popodne i negdje do pet,lud sam vise bio.Jer ovaj se stari svako malo iskljucivao sa interneta,a posto je badava neka mjenjaju,stari je radio nekih cetiri godine dao je svoje,sada se nadam da ce biti sve ok.Inace meni je sve jedno na kojem ce mjestu stajati postaja samo neka se sve vise ljudi ukljucuju u mrezu.Pozdrav  svima, jos jednom hvala na podrsci i ukljucenju moje postaje. :)  ;)

Van mreže Boda Tajson

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #310 poslato: 14. Avgust 2010. u 11:09 »
ovako ispada da je Trnovec u Bugarskoj, a kad bi bila na prvom mestu opet bi bila odvojena od srpskih stanica. S druge strane mislim da je dovoljno što nosi obeležje (HR), nekako je prirodnije i lakše za pratiti promene podataka kad su stanice poređane od severa ka jugu.

Moje je misljenje da na srpskom forumu stanice u Srbiji treba poredjati od severa ka jugu,a goste iz drugih drzava po redosledu prijavljivanja.

Slazem se sa Radetom. 80% nase posete je iz Srbije i njih prvenstveno zanimaju podaci iz nase zemlje. Cini mi se da bi mesanje stanica samo smanjilo preglednost bez obzira na to sto stoji (HR). Ovako imamo stanice iz Srbije, a potom iz ostalih drzava (ako ih bude jos :)) koje takodje mozemo poredjati po pravcu sever-jug.

Dobrodosao u mrezu Tihomire  :super:
Eat healthy. Exercise often. Die anyway.

Van mreže rade

• AMS Beograd-Karaburma
    • AMS Beograd-Karaburma
« Odgovor #311 poslato: 26. Avgust 2010. u 08:05 »
Relativno daleko je zima, ali je pravo vreme da se razmišlja o modifikaciji rain sensora na AMS, kako bi merio snezne padavine i ledenu kisu, ne u cm debljine sneznog pokrivaca, vec u ekvivalentnoj kisi u mm.

Ja planiram da pristupim ovom poslu, pa ako neko ima predloge neka ih postavi.
Vidim da Boce koristi halogeni reflektor koji se nalazi u neposrednoj blizini senzora.

Evo nekih resenja sa interneta:
http://www.wxforum.net/index.php?topic=1468.0
http://www.gartholson.net/weathersensors/raingauge.htm
http://www.rainmanweather.com/site/products/7720-Rain-Collector-Heater
http://www.accuweather.com/blogs/weathermatrix/story/5972/gadget-the-davi.asp

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #312 poslato: 03. Septembar 2010. u 14:50 »
Radmil je postavio na net i Vršac.
Evo i podataka na adresi http://www.stamb.net/vrsac/station/wxindex.php
Očigledno nema zaklon pa ima problema sa maksimalnim temperaturama.
Ali rešiće se i to siguran sam.
Čestitke!!!

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #313 poslato: 03. Septembar 2010. u 15:01 »
Pretpostavljam da je to Želimir.
Ako je tako, kad će kod nas na mrežu? Uh, bilo bi lepo širiti se, jer iako ima 6+1 stanica, što ne bi bio neki dvocifren broj u bliskoj budućnosti?
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #314 poslato: 03. Septembar 2010. u 18:42 »
Naravno da je Želimir, čim bude dao predlog da hoće u Serbianmeteo mrežu eto i njega tu.
Mislim da će se i to vrlo brzo desiti. Ja ću narednih 10-ak dana ići na more tako da se nadam da ćete to srediti i bez mene. Pero ti si tu najvažniji šraf. :)

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #315 poslato: 06. Septembar 2010. u 10:12 »
Pero ti si tu najvažniji šraf. :)

Ma kakav šraf, kolega! Ključna poluga!

Samo mislim da jedno grešiš, kolega. Ne treba čekati da neko da predlog. Ljudi su razni, te možda neki žele da budu pozvani. Ja se ne ustručavam da pozivam na nešto dobro / lepo / korisno.

Van mreže Zelimir a

• **
  • Starost: 60
  • Najteže je naučiti nenaučenog učitelja
« Odgovor #316 poslato: 06. Septembar 2010. u 10:31 »
pt prince poslao sam ti privatan mail.Sto se mene tice moze i odmah na mrezu jedino ne znam sta ja treba da uradim po tom pitanju trenutno sam na poslu pa ne mogu nista da odradim na stanici.
Pozdrav
Zelimir

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #317 poslato: 06. Septembar 2010. u 10:55 »
Pročitao i odgovorio. Nadam se da nema ljutiš.

Što se mene tiče, što pre budemo znali čime raspolažemo, pre ćemo doći do najboljeg rešenja za tvoju AMS. Ipak, ja ne odlučujem o tome, ali osećam se slobodnim da dam svoje mišljenje.

Kolega Boce, šta ti misliš? Neće smetati i ovako, a može da bude samo bolje.

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #318 poslato: 06. Septembar 2010. u 13:53 »
Ma naravno drugari. Što se mene tiče da mogu ja bih odmah linkovao http://www.stamb.net/vrsac/station/clientraw.txt na našu mrežu, ali moramo Bodu da sačekamo ako je negde u blizini.
Ja noćas idem sa porodicom na more i nadam se da ću videti lepe vesti kad se budem konektovao na internet. :)

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #319 poslato: 06. Septembar 2010. u 13:56 »
sad tek vidim da nisu tu podaci  :-\ ali naći ćemo ih već

EDIT: evo ih ovde :) http://www.stamb.net/vrsac/clientraw.txt