Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Август 2023 - III декада  (Pročitano 25987 puta)

Van mreže Jovan99

• *
  • Starost: 25
Odg: Август 2023 - III декада
« Odgovor #160 poslato: 30. Avgust 2023. u 20:09 »
^^ Da, jaka oblačnost ide na Vojvodinu

Sent from my RMX3710 using Tapatalk

Van mreže Miodrag03

• *
  • Čekajući starost, uživam u mladosti.
« Odgovor #161 poslato: 30. Avgust 2023. u 20:25 »
Deluje da ozbiljna kiša ide na severnu Srbiju?
https://www.rainviewer.com/weather-radar-map-live.html
Da, ali mislim da će se ponoviti situacija iz prve polovine maja, da to tokom noći traje maksimalno 30-40 minuta ako ne ojača intenzitet. Doduše, tada je Beograd bio na udaru najviše, a ovo večeras je kao u ogledalu u odnosu na to iz maja.

EDIT: Na Batrovcima potop. Kako li je tek ljudima koji čekaju u koloni... 🫣
⛈️🌍

Van mreže sabac

• **
  • Starost: 35
  • 2024
« Odgovor #162 poslato: 30. Avgust 2023. u 20:45 »
Nisam ocekivao a ni pratio nista, kad sad strasni olujni udari vetra,krece pljusak
Svak je rođen da po jednom umre,
čast i bruka žive dovijeka.

Van mreže Miodrag03

• *
« Odgovor #163 poslato: 30. Avgust 2023. u 20:54 »
 ^^ Deo oblačnosti koji trenutno Šapcu donosi jak pljusak i jake udare vetra se formirao za manje od 20 minuta. A to je značajno manji deo oblačnosti po odrazu u odnosu na ono što ide ka drugim gradovima u Vojvodini.
Ako zona sa padavinama nastavi da se širi, eto i nama u Beogradu osveženja.
⛈️🌍

Van mreže sabac

• **
  • Starost: 35
  • 2024
« Odgovor #164 poslato: 30. Avgust 2023. u 21:06 »
Kakav downburst,kakve detonacije 😱😱
Svak je rođen da po jednom umre,
čast i bruka žive dovijeka.

Na mreži igorkonkolj

• **
« Odgovor #165 poslato: 30. Avgust 2023. u 21:08 »
presao self cloud uz pojacan vetar, ali nista strasno,ocigledno se razliva ovaj sistem iz bosne i hrvatske, dalje ka zapadu i severu vojvodine kao i na zapad srbije, vetar je doneo jos osvezenja i sad se ceka kisa i grmljavina :morning:

Van mreže Milan995

• *
« Odgovor #166 poslato: 30. Avgust 2023. u 21:12 »
I kod mene se sprema nevreme.Ima li kraja više?Dugo nije bila ovako nestabilna godina.Čak ni septembar neće doneti dužu stabilizaciju.

Van mreže Miodrag03

• *
« Odgovor #167 poslato: 30. Avgust 2023. u 21:17 »
Za sada deluje da u okolini Kule i Vrbasa može da se dogodi ista situacija kroz koju prolazi Šabac, a o čemu je izvestio kolega u jednoj od prethodnih poruka.

Vrlo dobro pamtim mnoge vremenske prilike od 2016. godine pa nadalje u Beogradu i delovima Vojvodine i jedina stvar koje se uvek plašim jesu ti nagli naleti pljuskova gde nikad ne znaš koliko će da traje i gde je granica u pogledu intenziteta. A svake godine nam se ovo dešava sve češće.
⛈️🌍

Na mreži igorkonkolj

• **
« Odgovor #168 poslato: 30. Avgust 2023. u 21:57 »
slaba do umerena natapaca nekih pola sata, uz sve jace sevanje sa juga i jugoistoka. bez grmljavine,dobro je osvezilo.milina jedna uff :morning:

Van mreže Liki

• Starost: 32
« Odgovor #169 poslato: 30. Avgust 2023. u 22:05 »
Nadograđuje se južni krak, dobacio je i do Bg-a, a uskoro će i dodatno da se razvije, baš se brzinski zatvara jugozapadno od mene

Van mreže Kisni oblak

• **
  • Starost: 40
  • Vooolim kisu
« Odgovor #170 poslato: 30. Avgust 2023. u 22:15 »
Lep pljusak u Beogradu i jos lepse pala temperatura... polako se priblizavaju moja omiljena godisnja doba...  :laie: :thumbup:
iiii pocelo da grmi...

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #171 poslato: 30. Avgust 2023. u 22:32 »
Da, dogegao se nekako taj sistem i do Beograda, doduše u oslabljenom izdanju. Ali na kraju dovoljno da se zabeleže prve merljive padavine od ovog ciklona kod mene, u ovoj turi od kraćeg pljuska i dugotrajne slabe kiše oko 1mm.
Bilo je i lepih formacija, pojačanog vetra, povremene grmljavine. Barem neko konvektivno dešavanje nakon 2 nedelje pauze.

Ostaje prostora po radaru za još jednu turu za nekih pola sata ako se ne raspadne do ovamo. Tako da ću ipak sačekati još malo za iznošenje utiska o ovom ciklonu.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 39.9mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže skomimaster

• Starost: 31
    • AMS Beograd - Borča
« Odgovor #172 poslato: 30. Avgust 2023. u 22:59 »
Ovde prođe pljusak uz par jakih gromova, 6.9mm.

DHMZ

Blitzortung

Van mreže Đorđe

• *
« Odgovor #173 poslato: 30. Avgust 2023. u 23:58 »
Kakvo smo vreme imali do pre dva dana, meni danas banja. Lepo se izgrmelo na Novom Beogradu, i dalje grmi ali slabije/dalje. Par puta je grom udario u krugu od kilometar od mene, prošao je oko sekund od slike (sevanja) do zvuka (grmljavine). Kiša sada prestala, a padala je umerenog i jakog inteziteta. Mislim da je palo najmanje 5mm. Nažalsot nemam kišomer ali to je moja procena. Izgleda da je samo nekoliko kilometara južnije bilo značajno manje padavina, a 20ak km južnije ih nije bilo uopšte.
Edit: Sad sevnulo sa zapada/jugozapada ali ne verujem da će više biti značajnijih padavina, verovatno je to bilo to.
« Poslednja izmena: 31. Avgust 2023. u 00:10 Đorđe »

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #174 poslato: 31. Avgust 2023. u 00:02 »
Ništa ni od ove druge ture. Oblačnost je naglo izgubila na snazi pred Beogradom, tako da je i ovo prošlo u vidu kraćeg slabijeg pljuska uz jedva merljivu količinu padavina.
I pored malo padavina je bilo dosta jake grmljavine, uspeo sam da uhvatim jednu munju:

E sad mogu da kažem opšti utisak, a to je da je ovo bio jedan ciklon za zaborav. Jeste da su modeli davali da bi glavna dešavanja juče bila južnije i istočnije od Beograda, a danas zapadnije i severnije, ali sve sam se nadao da će barem jedan dobar pljusak od 5-6mm u cugu da barem malo ublaži sušu. Ovako se suša produžava u nedogled s obzirom da novih padavina nema na vidiku po novim izlazima modela.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 39.9mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Đorđe

• *
« Odgovor #175 poslato: 31. Avgust 2023. u 00:06 »
Ništa ni od ove druge ture. Oblačnost je naglo izgubila na snazi pred Beogradom, tako da je i ovo prošlo u vidu kraćeg slabijeg pljuska uz jedva merljivu količinu padavina.
I pored malo padavina je bilo dosta jake grmljavine, uspeo sam da uhvatim jednu munju:

E sad mogu da kažem opšti utisak, a to je da je ovo bio jedan ciklon za zaborav. Jeste da su modeli davali da bi glavna dešavanja juče bila južnije i istočnije od Beograda, a danas zapadnije i severnije, ali sve sam se nadao da će barem jedan dobar pljusak od 5-6mm u cugu da barem malo ublaži sušu. Ovako se suša produžava u nedogled s obzirom da novih padavina nema na vidiku po novim izlazima modela.
Ne bih rekao da je suša, u Beogradu je od početka meseca palo oko 100mm. Nije bilo konkretnije kiše poslednje dve nedelje ali nema naznaka suše. Sve je zeleno, barem kod mene, zemlja je vlažna čim se zagrebe nekoliko centimetara, a sada je opet vlažna i površina. Vlažna je i ispod gustih krošnji.
Suša se prvo oseti na travi jer ima plitko korenje ali je ona i dalje bujno zelena.

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #176 poslato: 31. Avgust 2023. u 00:11 »
^^ Da, nije suša u pravom smislu te reči, jer svakako ima zaliha vlage iz prve polovine meseca. I ovde je vegetacija u odličnom stanju. Ali vezalo je dve nedelje bez gotovo ikakvih padavina, po modelima deluje da može još dosta da veže i definitivno ulazimo u sušan period. Ali i to je normalno, smena sušnih i kišnih perioda u svako doba godine su odlika naše klime.
Ja bih voleo da je zalila jedna dobra kiša od ovog ciklona zbog svog hobija koji je direktno zavisan od padavina, ali to nije za ovu temu svakako.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 39.9mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Đorđe

• *
« Odgovor #177 poslato: 31. Avgust 2023. u 00:14 »
^^ Da, nije suša u pravom smislu te reči, jer svakako ima zaliha vlage iz prve polovine meseca. I ovde je vegetacija u odličnom stanju. Ali vezalo je dve nedelje bez gotovo ikakvih padavina, po modelima deluje da može još dosta da veže i definitivno ulazimo u sušan period. Ali i to je normalno, smena sušnih i kišnih perioda u svako doba godine su odluka naše klime.
Ja bih voleo da je zalila jedna dobra kiša od ovog ciklona zbog svog hobija koji je direktno zavisan od padavina, ali to nije za ovu temu svakako.
Voleo bih i ja da je palo barem desetak mm u celoj Srbiji ali šta je tu je. Mene nervira što sve češće imamo situacije da nema kiše i po 2-3 nedelje, ni kapi i onda u jednom danu padne za svih tih 15-20 dana. Kada bi neko gledao godišnji prosek padavina u Beogradu, reklo bi se da je relativno stabilan ali raspoređenost i učestalost nisu dobri.
Da se ja pitam, voleo bih da svaki treći, četvrti dan padne oko 7-8 mm.  :D
Hobi - lov na pečurke?

Van mreže Georgi Zahariev

• **
  • Starost: 56
« Odgovor #178 poslato: 31. Avgust 2023. u 06:24 »
Здравейте,
Ясно и тихо е времето във Враца.
Т е 18С след 30С вчера.
Количеството на валежа от вторник е несъществено - само 4 литра.
« Poslednja izmena: 31. Avgust 2023. u 06:44 Georgi Zahariev »

Van mreže Liki

• Starost: 32
« Odgovor #179 poslato: 31. Avgust 2023. u 08:12 »
Lepo je pljusnulo noćas, pa se juče ukupno od nekoliko pljuskova nakupilo 10ak mm, ako ne i nešto više.Jutros maglovito, sve mokro