I posle današnjih 35.6C, veče donelo iznenađenje. Ni jedan model nije davao ni promil šanse za padavine večeras kod mene. Kad ono, istačkalo se sve do Kruševca. Kiša krene-stane, a povremeno i zagrmi. Kad ovo nisu videli modeli, šta će tek biti sutra?
Milion puta dokazano koliko su modeli nemoćni kod ovakvih ciklona kad je konvekcija u pitanju. 10 modela nacrtaju 10 različitih scenarija, a na kraju bude 11ti. Ajde što se istačkao radar tu oko Velike i Južne Morave, to nisu neke prevelike padavine i oluje, nego što po istoku Srbije ima samo takvih razvoja i jakih oluja.
Jedino što su modeli uboli za danas i što će uvek ubosti je ova padavinska rupa od Valjeva do Beograda. Tu jednostavno nema iznenađenja. Ja uopšte ne znam ni kakav je to osećaj kad naleti pljusak sa grmljavinom, a da ga pritom nije prognoziralo barem 7 od 10 modela koje sam pogledao. A čak i kad 9 od 10 daju konkretnije padavine (npr. za sutra), ni to nije garancija da će biti nešto.
Gledam kojom se samo brzinom istopio odraz koji se premeštao od jugozapadne Srbije ka ovamo, kao da je uleteo u neku začaranu zonu...
Ništa, očistio se radar do Crne Gore ka jugozapadu, to bi bilo to za večeras. Videćemo šta nam donosi sutrašnji dan. Još je tu pravi padavinski "bućkuriš" među modelima, ali i dalje je GFS usamljen sa nekim simboličnim padavinama (7mm). Sve ostalo što sam pogledao je uglavnom na 20-30mm za ovaj deo oko Beograda, a ima varijanti i preko 50mm (UKMO). Jeste da bih bez razmišljanja potpisao bilo šta preko 10mm, ali mislim da bi tek preko 20mm bilo ozbiljan udarac za sušu.
Barem je lepo osvežilo, temperatura svega 18°C trenutno.