Zanimljivo je kako ECMWF već dva run-a za redom ponavlja obilnu kišu za naredni vikend iz naizgled slične sinoptičke situacije kao ovog vikenda.
Ne mogu se isključiti ni neke povremene sporadične padavine i naredne sedmice, konstantno ćemo biti tu na periferiji dešavanja i nekih prolaznih padavina u zonalnoj struji bi moglo biti, najpre u sredu recimo.
Dakle, neke prave stabilizacije i uspostavljanja anticiklona ni na vidiku. Uvek su tu neke obilne padavine nekad na kartama, ali stiče se utisak da nam stalno izmiču. Od svih tih silnih litara što su se davali u daljim satima, mi imamo delove zemlje gde nije uspela ni dvocifrena količina da se skupi u prethodnih mesec i po dana. I ovo sad za vikend na jugoistoku, kolege su već pomenule, kako je to u poslednji čas skliznulo istočnije/južnije ka Bugarskoj, Rumuniji, S.Makedoniji. Te tri zemlje su među retkima uz Srbiju koje su u globalu kuburile sa padavinama u prethodnom periodu dok je sva kiša ostajala zapadnije i severnije. Nakon ovog vikenda deluje da će Srbija ostati usamljena, tj. njen veći deo.
Što se tiče predstojeća dva fronta, konkretno za Beograd se nije tu ništa bitnije promenilo na kartama. Tu se daje u proseku nekih po 5-6mm u obe situacije (petak I nedelja), dok bi u subotu eventualno neke zanimljive padavine dobacile do nas.
Već sam pisao da predstojeća dva fronta mnogo podsećaju po svemu na prethodna dva. Opet konvekcija glavni mehanizam nastanka padavina, pa će biti tu i priličnih razlika na malom području. Gledajući sve raspoložive podatke od prethodna dva fronta iz Beograda i bliže okoline, takođe je bilo 5-6mm u proseku, ali je to variralo od 2mm do čak 10mm. Vračar je u ove situacije imao po 3mm, dok je kod mene na Miljakovcu u prvoj palo 2mm, a u drugoj 6mm. Zašto sve ovo pišem... Zbog mog hobija, gljivarenja. U ovo doba godine sa nižim temperatura i manjom insolacijom, sve padavine od preko 5mm se mogu smatrati značajnim, a 10mm je već premija. Uz dosta sreće, barem jedan od ova dva fronta bi mogao da preokrene nikad goru gljivarsku jesen u ovim krajevima.