Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Decembar 2023.  (Pročitano 30415 puta)

Van mreže Радан

• Увек уз зиму!
  • **
  • Lokacija: Seleuš 45° 07′ 38" SGŠ 20° 54′ 57" IGD 66km (NE) od Beograda
  • Место:Селеуш, Алибунар 66m NMV Јужнобанатски округ
    • Трибалија
Odg: Decembar 2023.
« Odgovor #40 poslato: 07. Decembar 2023. u 18:09 »
Gfs12z nacrta neko zatrpavanje za 15,16 decembar :whistling:
За западне,централне,источне делове земље,за Бачку и Срем потписујемо одмах. До сада није за ове крајеве машио, али за јужни Банат, ту је лоша синоптика, доста кошаве и балона топлог ваздуха. Увек је југ Баната имао зиму кад смо имали продоре са северозапада,и бујање Атлантика, ова ситуација код ГФС-а није повољна за јужни Банат.  Треба нам Атлантик хитно! :worthy:
Јануар 2024 13cm+
Децембар 2022 2cm snega
Циклон Жика(Децембар
 2018)=40cm снега.
Циклони (Jануар 2019)=38cm снега.
Оптимизам је најважнија ствар код човека

Van mreže koleZmn

• *
« Odgovor #41 poslato: 07. Decembar 2023. u 19:29 »
daleko je 15... taj gfs crta već mesec dana u nekim daljim terminima neke snežne bajke al samo ih odlaže... da se razumemo ja sam ovde totalni amater , pratim te modele jer me interesuje jako , i shvatio sam da mi je taj gfs najdraži zbog tih optimističkih nacrta al me uvek razočara.... verujem mu samo na kraće staze, a to je dan dva unapred  :D al ajde ja sam ceo život baksuz kod mene sve kontra tako čim sam se ja ovde oglasio za njegove greške vrlo moguće da ovog puta neće pogrešiti 🤣

Van mreže man

• **
  • Starost: 47
  • U nadi je spas!
« Odgovor #42 poslato: 07. Decembar 2023. u 21:11 »
Ono što se nazire, već u par izlaza kod pouzdanijih modela je suvo ko barut  posle 15-og decembra.Ima da zasedne anticiklon iznad cele Evrope i to će 90% biti tako. A to se i ocekuje  posle ovih padavina tj smirivanje atmosfere. Zahladiće, ali bez ciklona u nasoj blizini. Tako da se ne vredi primati unapred.
Ne mogu da verujem da imam 46 godina,a još volim sneg kao malo dete!

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #43 poslato: 07. Decembar 2023. u 21:58 »
Evidentno je da, usled “pražnjenja” rezervoara hladnoće severnije zbog aktivacije Atlantika preko severa Evrope ta promena iza ovog toplijeg perioda nema šta da traži glede snega do nizija, odnosno hladnoća pristiže tek kad smo ciklonu videli leđa.

Ako je već tako (sem neke drastične promene) koji đavo ima da nas tanka kiša, bolje nek sve proleti i nek zasedne hladni AC bar neke zimulje (mrazne) da bude.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #44 poslato: 09. Decembar 2023. u 21:09 »
Pošto nema Barta, ja ću. Čisto nadovezivanje na poslednju poruku u temi.

Dakle potpuno bespotreban potop po EC-u. Pojavi se tu kud i kamo izlaz neki kome preostane deo padavina kad zahladi ali svi znamo iz dugodišnjeg iskustva da je to navlakuša ona najgora. Po većini scenarija padavine savršeno precizno prestaju pri konkretnom sniženju sn granice do nizija, hiruški precizno.

GFS bar nema takav potop.

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Божидар

• *
« Odgovor #45 poslato: 10. Decembar 2023. u 07:57 »
Наставља децембар у истом стилу. Два три дана мало топлије па два три дана мало хладније. После овог отопљење од петка поново хладније. Па од понедељка опет топлије. Биће лепих мразића за следећи викенд изгледа.

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #46 poslato: 11. Decembar 2023. u 08:49 »
Eh, svet je lep kada sanjamo. To je GFS, sa talasom padavina u južnom delu nakon što dovoljno zahladi. Samo je problem što drugi uglavnom nisu optimisti za takvo nešto, tek gde gde koji ensembl.

Kasnije ne gine debeli crveni anticiklon, samo da bude bar inverzni da se ne nađe neka tupava izobara da stvara produv.

Van mreže Радан

• Увек уз зиму!
  • **
  • Lokacija: Seleuš 45° 07′ 38" SGŠ 20° 54′ 57" IGD 66km (NE) od Beograda
  • Место:Селеуш, Алибунар 66m NMV Јужнобанатски округ
    • Трибалија
« Odgovor #47 poslato: 11. Decembar 2023. u 15:31 »
Што се мене тиче,децембар је отписан и антициклон доминација неизбежна, е да мислим да инверзије не би требало бити. Почело ми се свиђа ти да можемо у наредних 20 дана да предвидимо у зимском периоду време. А толико потенцијала је било!
Јануар 2024 13cm+
Децембар 2022 2cm snega
Циклон Жика(Децембар
 2018)=40cm снега.
Циклони (Jануар 2019)=38cm снега.
Оптимизам је најважнија ствар код човека

Van mreže Bart

« Odgovor #48 poslato: 11. Decembar 2023. u 16:21 »
Tesko Radovane 20 dana da mozemo da prognoziramo ali tamo do 20. mislim da mozemo... Ako smo naucili nesto, to je da nista nije sigurno izvan nedelju dana...
Kasnije ne gine debeli crveni anticiklon, samo da bude bar inverzni da se ne nađe neka tupava izobara da stvara produv.
A pre neku godinu kukali sto je takav decembar bio kad ono sad bi dobro doslo... Eh cuveni industrijski sneg... :)
Padavine u mm u 2024. godini
Januar 31.9; Feburar 10.1; Mart 49.3; April 42.5; Maj 70.3; Jun 82.8; Jul 20.8; Avgust 19.9; Septembar 58.1;
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže Slobapatrola

• *
« Odgovor #49 poslato: 12. Decembar 2023. u 12:45 »
1.1.2024 U kratkim rukavima.

Van mreže Божидар

• *
« Odgovor #50 poslato: 12. Decembar 2023. u 12:51 »
Оперативни билтен рхмза каже од 1 до 7 јануара изнад просека. Вероватноћа 60 до 70 посто. Ја заиста јесам тотални лаик за прогнозу али не могу да схватим како неко са оваквом вероватноћом може да говори о времену за 18 дана. Не кажем да на крају неће бити тако. Али колико ја знам већ трећег дана вероватноћа прогнозе је на неких 50посто.

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #51 poslato: 12. Decembar 2023. u 13:54 »
Jednom rečju lupetanje. Ne kažem da neće tako biti ali mislim da je potpuno neprofesionalno davati prognozu za tako dalek period sa takvom verovatnoćom.

Van mreže Darko_9

« Odgovor #52 poslato: 12. Decembar 2023. u 15:28 »
Teško je dati prognozu i za 3 dana a kamoli za skoro 20 dana , pre 27 decembra ne može se 100 znati tad otvori posebnu temu.

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #53 poslato: 12. Decembar 2023. u 18:14 »

GFS glavni mašta o snegu u mom kraju, nimalo zanemarljivom između petka i subote i kroz subotu u prvom delu dana, ali vidi se u ensima da je glavni najraspoloženiji ubedljivo. Doduše, u smeru više padavina je krenuo i ARPEGE, ostali vide tek malo istih.

Uopšte se i ne radujem toliko, jer iako anticiklon zaseda, pre istog po svemu sudeći ide topli front pa će oblaci i cmoljavina dići vlagu i to neće ličiti ni na šta, svakako ne na hladni zimski mrazni anticiklon.

Van mreže krstivoje

• **
  • Starost: 41
  • volim lepo vreme samo kad pecam...
« Odgovor #54 poslato: 13. Decembar 2023. u 15:09 »
Ode decembar u tri lepe... Nema nama zime do marta i aprila, pa to ti je...  :D Razgoropadio se Atlantik i ne misli da stane, nema ni naznake nekom bloku do kraja godine, natprosečno toplo sa povremenom kišom, izgleda normalan mesec po novim standardima naših zima.....

Van mreže Божидар

• *
« Odgovor #55 poslato: 15. Decembar 2023. u 18:28 »
Аух какву бајку избаци gfs тамо за 30 31. Одмах потписујемо и 50 посто од овог излаза да се оствари. Волим овај gfsзбог оваквих зимских бајки. У 99 посто случајева наравно и остаје то само бајка. Али у оних 1посто некада заиста нешто и "нањуши" први од модела. Е ајд ја као математичар да ипак верујем у ових 1 писто :)

Van mreže Sofronije

• Starost: 54
« Odgovor #56 poslato: 15. Decembar 2023. u 21:29 »
Slazem se sa Krstivojem, ali nekako i dalje verujem u bajke iako sam matora konjina... Valjda ce ova atlantska goropad da se smiri... Oko NG nekako uvek upadne neka toplota i kisurina... pre nego sneg i mraz...

Ali, najveci sneg koji sam ja video, doduse u brdima juzno od Palanke, na pola puta izmedju mene i Krstivoja je poceo da pada posle ponoci za novu 1980... pa mozda se i ponovi... ponovio se snegopad i za novu 2001, pa mozda ce i sad... nadamo se kao lisica u ovnova mu*da 😕
"Eeeeee!" NCSKPT 🐝

Van mreže Божидар

• *
« Odgovor #57 poslato: 15. Decembar 2023. u 21:53 »
Да и ја се сећам тог снега :) Мислим из татине приче. Ја чекао да дођем на овај свет а тата чекао Нову годину. Причао ми отишао код рођака заспао пре поноћи без снега а кад се пробудио целу ноћ чистили снег :D Потрајао је тај снег и током јануара.

Van mreže Божидар

• *
« Odgovor #58 poslato: 17. Decembar 2023. u 07:50 »
За промену да не буде баш само пролеће следеће недеље :)
Ево ec за следећи викенд чак мало снегића и у Бгу. Далеко је то још али лепо видети

Van mreže forest

• *
  • Starost: 40
« Odgovor #59 poslato: 18. Decembar 2023. u 11:22 »
Slazem se sa Krstivojem, ali nekako i dalje verujem u bajke iako sam matora konjina... Valjda ce ova atlantska goropad da se smiri... Oko NG nekako uvek upadne neka toplota i kisurina... pre nego sneg i mraz...

Ali, najveci sneg koji sam ja video, doduse u brdima juzno od Palanke, na pola puta izmedju mene i Krstivoja je poceo da pada posle ponoci za novu 1980... pa mozda se i ponovi... ponovio se snegopad i za novu 2001, pa mozda ce i sad... nadamo se kao lisica u ovnova mu*da 😕

Zar nije sneg bio za Novu 2002??? Koliko se secam tada je vejalo bas u novogodišnjoj noći. Za Novu 2001 sam bio U Beogradu i bilo je suvo.