Некада је ова тема била живахна. Ајде да пробамо да је оживимо.
Божић за оне који га славе по Грегоријанском календару, по ко зна који пут прође у пролећном издању. Они продори крајем новембра и у почетку децембра су после низа година, изменили већ устаљену трасу да до јануара од зиме нема ни јутарњих мразева. Сам сам био изненађен великим снегом у Призрену по Аранђеловдан у и мразевима тих дана. Помислих, ова зима почиње како календар и налаже. Али ништа од тога.
За многе, који славе Нову годину, прогнозе по устаљеном дугом низу година не дају никакву наду за зиму.
Следећи је Божић, за приличан број нас највећи и најважнији зимски празник. Ту већ има кувуцкања и потпаливања зимских надања у нама. Не баш за сам Божић, али би божићни дани могли да синоптику мало окрену у корист зиме код нас.Не делује то ништа спектакуларно, али бар гради тренд. Очекивано, ГФС ту негде пред крај божићних празника види издизање антициклона над Британијом, а формирање лепог зимског циклона таман где нам треба и прави продор леденог ваздуха све до најјужнијих обала. Но, ГФС и његови трендови.
Па, људи, шта кажете у вашим анализама, хоће ли божићни дани донети измену синоптике ка зими код нас?
Додао бих да сам мало затечен толико убеђени тврдњама Ивана Ристића да ће после Божића па до Св. Саве бити код нас права зима са пуно снега? Како ви видите овакве тврдње?