S druge strane,ja sam željan neke duže stabilizacije i uspostavljanja pravog prolećnog vremena,sa temperaturama oko 20oC,čega uopšte nema na vidiku,dok će kod mene kiše biti na pretek.Ne može nam se ugoditi.
Zar nismo sve to imali već puna dva meseca u kontinuitetu, kad mu vreme nije?
Da me neko ne razume pogrešno, taman posla da imam nešto protiv ovakvog vremena. Naprotiv, obožavam sunčano vreme uz umerene temperature. To je za mene idealno vreme za sve aktivnosti.
Ono što priželjkujem jeste samo jedna ili dve onako dobre kiše za kojima priroda prosto vapi. Nije normalno za dva meseca u ovo doba godine padne 15mm od kojih nijednom nije bilo preko 5mm u cugu. Zemlja je suva i ispucala kao da je avgust, ljudi zalivaju bašte.
Sve što priželjkujem je barem jedna dobra kiša od preko 10mm u cugu, a posle neka bude lepo i stabilno do mile volje.
A da se vratimo na prognoze. Kako to obično biva, dovoljno je i da samo jedan model forsira suvlju varijantu i uvek će se ona ostvariti. Koliko sinoć je delovalo da je ECMWF sam protiv svih u scenariju da utorak prolazi uz zanemarljive padavine, sad su već manje-više svi modeli koje sam pogledao u tom fazonu i u 00Z je još GFS ostao sam protiv svih, ali i on će presušiti u nekom od narednih izlaza, tu nema sumnje. U tim varijantama bez padavina i značajnije oblačnosti, uz dotok hladnijeg vazduha su povećane šanse za jutarnji mraz, pogotovo u sredu. Već u četvrtak bi došlo do priliva osetno toplijeg vazduha uz povratak prolećnih temperatura i bez nekih novih padavina na vidiku.
Za narednu noć i dalje tu ima 2-3mm za BG, neka i to barem padne. Daj šta daš.