Zavisi i u kom trenutku pogledaš. Taj isti ICON koji sad daje jedva 10-ak mm za Beograd ukupno je koliko u prethodnom run-u za isti period davao oko 60mm.
Razumem ja da ovi cikloni sa atipičnom putanjom pomrse račune modelima, ali što je mnogo - mnogo je.
Videli smo i kod onog prethodnog ciklona da je bilo mnogo šetanja i lutanja sa padavinama i na kraju se ostvarila neka srednja varijanta sa relativno ravnomerno raspoređenih 15-20mm u velikom delu zemlje.
Nekako je u poslednje vreme GFS najkonstantniji sa tim rasporedom i količinom padavina. Naravno, menja priču i on, ali to nekako postepeno i sa nekim jasnim tendencijama. Dosta su od pomoći bili tu i recimo i ARPEGE i UKMO, dok su se ECMWF i ICON potpuno pogubili u prethodnom periodu. Toliko variranja, oscilacija između dve krajnosti za tako kratak vremenski period da je to neshvatljivo.
Ovde u nedelju mislim da glavni problem predstavlja eventualna konvekcija u masi duž zone konvergencije. Imali bi konvektivne pljuskove u nekoj severnoj struji, pa liniju slojaste oblačnosti u južnoj struji. GFS obično preteruje sa padavinama u takvim situacijama, EC podbacuje, tako da ne čudi ovakvo trenutno viđenje situacije.
Već za utorak se nisu sinoptički složili oko položaja toplog fronta i otud ta variranja.
Sve u svemu, mislim da je ravno čudu da u ovakvoj sinoptici cela zemlja ne dobije barem 20mm ukupno u narednih nedelju dana, a ECMWF i ICON mogu da se glupiraju koliko hoće.