Malo smo zapostavili pisanje o aktuelnim vremenskim prilikama. A kako to obično biva, kad je kod nas monotono vreme i nema šta da se prati, negde u svetu ima nešto zanimljivo.
Ovoga puta ne tako daleko - u Alžiru i Tunisu.
Visinski ciklon koji se odsekao iznad Italije i nama bio nesuđen uputio ka jugu. Sad već sa centrom na 500mb iznad severnih obala Afrike, danas u toku dana nastavlja svoj put dalje ka jugu, da bi sve do ponedeljka stacionirao iznad ovog područja:
Zanimalo me kako će se to stacioniranje odraziti na akumulirane padavine i imao sam šta da vidim:
Zoom na područje od interesa daje akumuliranih 100-200mm u naredna 3-4 dana:
I drugi modeli su manje-više složni i oko rasporeda i količine padavina:
Dobro, pomislićemo nije nešto što se ne dešava i kod nas, možda i jednom godišnje, a tek da ne pominjemo Crnu Goru, Hercegovinu, severnu Albaniju gde su ovakve akumulacije redovna pojava pri izraženijim ciklonima u hladnijem delu godine.
Prvo što sam pomislio je da je u pitanju planinski lanac na severu Alžira i Tunisa koji prati obalu Sredozemnog mora i ima vrhove i blizu 3000mnv. Međutim, pogled na gugl mape me je odmah demantovao i video sam da to područje sa akumuliranom gomilom padavina nema veze sa planinama već je u pitanju "zavetrena" strana planine i pustinjsko područje:
I pogađajte gde na kraju taj potop završava - u srcu Sahare! Koliko je samo retkost ovako nešto, gledajući klimatološke podatke pitanje je da li je ikada zabeleženo. Kao reprezent ovog područja sam odabrao grad Tugurt koji ima meteorološku stanicu i redovno šalje podatke u međunarodnu razmenu:
Dakle, godišnji prosek padavina je nešto malo preko 50mm, u aprilu svega 7mm, a u naredna tri dana se prognozira preko 100mm.
Evo podataka od prethodnih dana, obratite pažnju recimo na vrednosti tačke rose i relativne vlažnosti:
U svakom slučaju, biće zanimljivo pratiti podatke iz ovog dela Sahare narednih dana, a nadam se da je tamošnje stanovništvo upozoreno na nesvakidašnju pojavu i da će ostati bezbedni.