Sa košavskom stabilizacijom koja sledi u ovom delu zemlje u naredna barem 3 dana, došlo vreme da se sumiraju utisci ovog ciklona. Kod mene na kraju količina padavina 33mm (1+0+18+2+6+6). Iako je imalo potencijala za daleko više, ne mogu da budem nezadovoljan kad pogledam koliko je samo stanica koje u prethodnim danima zabeležile ukupno 10-15mm.
Aktivnost ovog ciklona je počela sa onom uvodnom turom u nedelju uveče i noći na ponedeljak. Ta tura je ozbiljno podbacila u Beogradu i kod mene je zabeleženo svega 1mm.
Nakon zatišja u ponedeljak, stigao je utorak koji je bio u konvektivno ubedjljivo najaktivniji dan ove godine na nivou zemlje. Prvo je ludovala košava i nije dozvoljavala da išta priđe ovamo, a onda je uveče sa naglim slabljenjem košave pre nego što su to davali modeli izvučena premija. Jedan lepi potop je zahvatio čitavu teritoriju grada uz impresivna električna pražnjenja i bez vetra. Kod mene je postepeno davalo gas pa je najpre stanica uhvatila nekih 8mm od uvodne kiše i laganog pljuska, dok je u završnici za nekih 10-ak minuta pravog potopa sa sugradicom u kom je intenzitet dostizao 50mm/h dodalo još 10-ak mm, pa je ukupna cifra iznosila 18mm.
Sreda je bila najčudniji dan sa mnogo sporopokretnih potopa sa grmljavinom. Dva su bila u neposrednoj blizini, oba na nekih 3-4km vazdušnom linijom od mene, prvi popodne koji me uhvatio na NBG i Senjaku i drugi koji se uveče sručio negde oko Belog Potoka. Sad dok gledam arhivu radarskih i munja, moj kraj je ostao u nekom sendviču između ta dva razvoja i samo pukom slučajnošću nije pala veća kiša. Na kraju svega 2mm od stratifikovanih ostataka drugog razvoja koji su se razlili uz pomoć visinske jugoistočne struje.
Noć između srede i četvrtka i četvrtak su obećavali jako puno padavina u Beogradu sa okolinom, ali nekako je sve ono konkretnije mašilo. Na kraju svega 6mm mirne natapače uglavnom u ranim jutarnjim satima. Kasno se razvedrilo, pa je popodne donelo konvektivne razvoje i pljusak sa grmljavinom u Batajnici, ali u Beogradu nije bilo više ništa.
I na kraju današnji dan koji je doneo neočekivano lepu turu natapače u uskoj zoni konvergencije i 6mm u prepodnevnim satima.
Količine padavina na nivou grada po sinopričkim, klimatološkim, padavinskim i pouzdanim AMS stanicama su uglavnom varirale od 30-ak do 50-ak mm, a tu razliku od 20-ak mm su uglavnom napravili konvektivni razvoji od srede popodne i uveče.
Kod mene ukupno u ovom mesecu 134mm što je približno duplo više od mesečnog proseka za Beograd, ali opet treba da podsetim da je gotovo polovina tih padavina zabeležena od potopa bez grmljavine u noći između 2. i 3. maja dok sam bio na odmoru.
Nije ovaj maj doneo bogzna kakva konvektivna dešavanja, ali je bio prvi mesec u ovoj godini sa padavinama iznad proseka i prekinuo je višemesečnu sušu. Ostaje da vidimo može li biti još neka tura od srede iako modeli nisu naročito optimistični.