Prošlo je skoro godinu dana od kad je objavljena poslednja reportaža na forumu. Ovaj deo foruma polako zamire, pa sam rešio da prekinem taj post. Možda nijedan pojedinačni događaj po materijalu koji sam dokumentovao ne zaslužuje samostalnu reportažu, ali ovako kad se nakupi, ima i više nego dovoljno materijala.
Reportaža će biti uglavnim biti posvećena dva glavna događaja 2. i 11. juna uz rekapitulaciju zanimljivih dana u međuvremenu.
Početak proleća je obeležio veoma toplo i suvo vreme, a prvo konvektivno dešavanje se u mom kraju dogodilo 25. aprila kada je zabeležen pljusak sa grmljavinom.
Maj je prošao u drugačijem ritmu, bio je prilično kišovit mesec, a počeo je sa nesvakidašnjim potopom kada je u 2 dana palo gotovo 100mm kiše. Ipak, dosta košave i prohladno vreme uslovili su da u konvektivnom smislu ne bude naročito zanimljiv mesec, pa je u celom mesecu kod mene zabeležen jedan jedini pljusak sa grmljavinom i to 21. maja uveče nakon olujne košave.
Jun je počeo u drugačijem ritmu i u konvektivnom smislu barem u svojoj prvoj polovini opravdao epitet statistički najnestabilnijeg meseca u godini.
Već
1. juna je pomalo neplanirano jedan razvoj prešao preko severnih delova grada, a kod mene se u par navrata začula grmljavina:

Ipak, po prognozama je delovalo da je to samo uvod u ono što sledi u naredna dva dana.
Delovalo je da je 3. jun dan koji donosi glavna dešavanja, ali i 2. jun je imao potencijala.
2. jun je prilično iznenadio na kraju. Zbog isfenirane atmosfere, tokom dana nije bilo ni kumulusa ni bilo kakvih naznaka da se išta sprema. Tek u večernjim satima sondaža od 18Z je otkrila lep profil temperature i vlage uz dosta smicanja, a uz kasniji porast tačke rose na oko 15°C, MLCAPE je dostizao prognozirane vrednosti od ~1000J/kg.

Na talasu koji se iz Bosne kretao ka nama se formirala relativno slaba masa konvektivne i slojaste oblačnosti, a sa ulaskom u Srbiju u nestabilnijoj vazdušnoj masi od Valjeva pa nadalje se na južnom kraku formirala superćelija u pravom smislu te reči. Lepo se videlo na animaciji kako je taj deo "zavrnuo u desno" i otišao pogađajte gde - pa pravo na Beograd.

Formacije su bile spektakularne i nisam mogao prežaliti što ovakva oluja nije prešla preko dana jer bi ovo bila jedna od mojih najefektivnijih reportaža. Ovako su munje povremeno obasjavale prelepe formacije i vrlo izražen wall-cloud:

Usledio je jak pljusak sa učestalom grmljavinom i olujnim udarima vetra, na momente pravi downburst. Evo jedan gif:

Evo i jedan nešto duži kompozitni video: