Šta reći nakon svega, i dalje se sležu utisci nakon najvećeg potopa kog sam ikad doživeo. Mašilo je od ovog ciklona sve što je moglo. Mašilo na neverovatan način danima i tačno sam imao osećaj da će sve biti nadoknađeno sa kamatom. Ali ovakvu "kamatu" je malo ko mogao očekivati, pogotovo kad se uzme u obzir razvoj jučerašnje situacije.
Na kraju kod mene po AMS 152mm ukupno, više je palo samo na Petlovom brdu - 160mm ukupno. Još nekoliko AMS na različitim lokacijama (Ripanj, Banjica, Vračar) su zabeležile trocifrene padavine. Na Vračaru zvanično 83mm, što je jedna od većih 24h količina padavina ikad zvanično zabeleženih u Beogradu. Stiče se utisak da se kod svih tih "trocifrenih potopa" što smo imali u prethodnoj deceniji Vračar nekako za dlaku provuče pa u zvanične klimatološke analize ne ode ništa toliko ekstremno.
Aerodrom takođe imao blažu varijantu potopa i 50mm ukupno. Videćemo za sat vremena podatke i sa klimatoloških stanica Senjak i Košutnjak, verujem da je i tamo trocifreno.
Ovo je inače bio nesvakidašnji MCV (mezoskalni konvektivni vorteks/vrtlog). U ovim razmerama su tipični ta tropske predele, kod nas je ovo bio najizraženiji ikad. Potrebna je ogromna vlaga i nestabilnost, slaba strujanja uz smicane po smeru samo. Obično se premeštaju u smeru preovlađujuće visinske struje, ali ovoga puta se prilično podudario sa vrtlogom sinoptičkih razmera (ciklon).
Sistem se formirao pre 12UTC u Zapadnoj Srbiji i premestio do Beograda u 17UTC uz značajno slabljenje, a onda se tu regenerisao i stacionirao satima, oko 00UTC se ugasio.
I nemoguće za prognozirati. Pojedini modeli jesu davali sistem i potop koji bi se relativno brzo premeštao od jugozapada ka severoistoku.