Ovo doba godine donosi različite ekstremne pojave, od superćelijskih i višećelijskih oluja do lokalnih i mezoskalnih potopa.
Što se tiče Beograda, deluje da su potopi tipa jučerašnji postali nešto sve češće dešava. Uopšte ne moramo da idemo predaleko u prošlost da navedem još neke ovakve situacije. Evo u reportaži:
https://www.serbianmeteo.com/forum/index.php?topic=4509.0U ovo doba pre samo dve godine Zemun i delovi Novog Beograda su dobili 100-150mm.
Tri godine ranije u Borči preko 100mm, a kod mene na Miljakovcu ni 1mm (dakle, obrnuta situacija od ove). Bila je i jedna situacija u junu 2020. kada je centar i veliki deo južnih predgrađa dobio 60-80mm, a i situacija iz juna 2018. koju je Risbo spomenuo. Ispada da imamo gotovo svake godine po jednu situaciju sa trocifrenim padavinama u cugu negde u gradu. A eto vidimo da ne postoje pravila koji delovi grada su podložniji takvim potopima, čista statistika pa gde potrefi.
Meni stvarno iz moje perspektive deluje da dok s jedne strane Beograd kao po pravilu zaobilaze razorna nevremena sa krupnim gradom ili olujnim vetrom, ovakvi potopi posećuju prilično često u poređenju sa drugim delovima. Šta je razlog, ne znam. Možda ima i do toga što je veće naseljeno područje i sve gušća mreža sve pouzdanijih AMS, pa takvi podaci ne prođu nezabeleženo za razliku od nekog nenaseljenog ili ređe naseljenog područja.
U svakom slučaju, vidimo koliko takvi potopi utiču ne samo na mesečnu nego i na godišnju statistiku. Kod mene je za par sati barem statistički nadoknađen sav deficit padavina višemesečne suše iz prva 4 meseca ove godine.
Ono što je zanimljivo je da kod mene za sve vreme najvećeg potopa nije bilo grmljavine. To ne znači da nije bio veliki vertikalni razvoj, samo je baza bila izuzetno nisko (gotovo do zemlje) i veći deo oblaka je bio u sloju sa pozitivnom temperaturom uz ogromnu vodnost. To pogoduje obilnim padavinama, ali za grmljavinu je neophodno više leda u oblaku, tj. u višim delovima.
Na kraju evo i jedan kratak video, sad zamislite jedno sat i po, dva ovakvog intenziteta:
http://youtube.com/shorts/ZRKIpo6Uqkk?si=4hwEGtdHePb9j6ND