Sutra će definitivno biti taj najtopliji dan u ovom talasu, dan za rekorde. Teško da igde bude najtopliji dan ikad, ali jedan od toplijih sigurno da. Ovde u Beogradu očekujem u centru 41°C, kod mene 40°C, u Ćupriji i Palanci negde između 42°C i 43°C.
Paradoksalno, sutra će biti jedan od najprijatnijih dana u ovom talasu jer će uz fensku košavu i pad tačke rose na 10-ak °C biti daleko manja sparina, onako prava pustinjska vazdušna masa kao u srcu Sahare.
A sparina se vraća već od srede sa promenom strujanja.
Što se tiče pada temperature koji bi se osetio, izgleda da se to svodi samo na vikend kad bi maksimalne temperature bile 30-35°C u većini mesta. Već od ponedeljka ponovo idemo preko 35°C. Dakle, šanse da se niz tropskih dana, a u Beogradu i tropskih noći, prekine u dogledno vreme je sveden na minimum.
Što se tiče padavina, ne znam na čemu ICON temelji toliki optimizam u ovakvoj situaciji. Još danas i sutra apsolutno stabilno, s tim što sutra ima nekih naznaka na krajnjem zapadu i severu u pograničnom području. Od srede do subote definitivno nestabilnije uz svakodnevne sporopokretne razvoje, ali mi deluje da bi se to uglavnom držalo planinskog područja (sličan deo koji je npr. juče imao nestabilnost). Nešto bolje šanse van tog područja deluje da ima petak, pa i subota kada se barem na visini uspostavlja neko jugozapadno strujanje. Nisu se skroz dogovorili modeli, ECMWF je barut za ceo period, ICON već rekosmo nerealno optimističan, GFS i GEM negde na sredini.
Nećemo se rashladiti u dogledno vreme, ali ćemo barem nakratko doći do temperatura po kojima je moguće izaći na otvoreno, bez rizika po zdravlje.