Autor Tema: Olujna noć u Beogradu, 01/07/2024  (Pročitano 3296 puta)

Van mreže Milosh

  • Moderator
  • ******
  • Poruke: 22.976
  • Starost: 34
  • Lokacija: Miljakovac, jugozapad BG
Olujna noć u Beogradu, 01/07/2024
« poslato: 04. Jul 2024. u 14:40 »
Nastaviću ovu reportažu tamo gde sam stao sa prethodnom:
https://www.serbianmeteo.com/forum/index.php?topic=4826.0

Prva polovina juna je donela dva veoma zanimljiva konvektivna događaja u ovom delu Beograda, ali u drugoj polovini nije nastavilo u istom ritmu. Usledio je tropski talas od nedelju dana koji je prekinut dugotrajnim ciklonom, koji je gotovo nedelju dana stacionirao malo zapadnije od našeg područja. Namestila se idealna sinoptička situacija za svakodnevne nestabilnosti, međutim danima je Beograd mašilo sve što je moglo da maši, prvo u širokom luku 22, 23 i 24. juna, a onda zamalo 25. i 26. juna, kada su nevremena i potope dobili Pančevo i jugoistočni delovi Beograda.
Poslednja šansa od ciklona je bio četvrtak 27. jun kada su modeli bili padavinski najraspoloženiji, međutim ništa nije ni slutilo da se sprema nešto nesvakidašnje.
Dan je počeo kao i svi prethodn, sistem sa jugozapada se vukao i vukao i kad je konačno stigao do Beograda delovalo je da se raspada i samo malo je pljusnulo.
A onda preokret u poslednjem trenutku i to kakav. Sistem se regenerisao u samom centru ciklona tačno nad Beogradom i dobili smo nesvakidašnji potop. U pitanju je bio MCV (mezoskalni konvektivni vorteks) sa jasno vidljivom rotacijom na radarskoj animaciji:



Kod mene je malo po malo davalo gas, prvo je u seriji od nekoliko kratkotrajnih pljuskova palo 20-ak mm, a onda je negde od 23.30h do 01.30h usledio najveći potop koji pamtim. Nije to bio neki epski intenzitet kiše, kod gotovo svake jače oluje bude takvog intenziteta, ali oluje prolete, ovo je trajalo i trajalo. Puna 2 sata je to bio pravi vodopad sa neba, oblačnost se u kontinuitetu obnavljala na istom mestu, a samo na momente je smanjivalo gas. I to sve bez grmljavine, jakog vetra i drugih pratećih pojava. Uglavnom, u ta dva sata je uspelo da padne 130mm uz intenzitet koji je prelazio 100mm/h. Dakle, ukupno 150mm za jednu noć, a slično su zabeležile i mnoge druge AMS u ovim delovima grada. I zvanično je Beograd dobio veliku količinu padavina (82mm), skoro kao cela mesečna junska količina padavina.

Na animaciji hrvatskog radara se najbolje vidi koliko dugo je oblačnost stacionirala nad ovim delovima grada:



Nije tu bilo ništa poslebno da se uslika ili usnimi. Evo jedan kraći snimak čisto da se vidi atmosfera:

http://www.youtube.com/shorts/ZRKIpo6Uqkk

Do kraja juna se stabilizovalo vreme, ali je ostalo veoma sparno. Sav prognostički materijal je upućivao da sledi uzbudljiv početak jula. Sledi nastavak...


padavine u avgustu 2024:
AMS Miljakovac 1.3mm
prosek (Vračar) - 55.1mm

padavine u septembru 2024:
AMS Miljakovac - 62.7mm
prosek (Vračar) - 58.6mm

Van mreže Milosh

  • Moderator
  • ******
  • Poruke: 22.976
  • Starost: 34
  • Lokacija: Miljakovac, jugozapad BG
Odg: Olujna noć u Beogradu, 01/07/2024
« Odgovor #1 poslato: 04. Jul 2024. u 15:48 »
Sad da pređemo na glavnu temu.
Nakon nesvakidašnjeg potopa od 27. juna, bilo je jasno da stabilizacija neće dugo potrajati. Svi modeli su upućivali na još jedan ciklon sa potencijalnim jakim nestabilnostima i obilnim padavinama, ali za razliku od prethodnog - ovog puta uz ozbiljniju dinamiku i jako smicanje.

Dugo nismo imali situaciju da sa zapadnim visinskim strujanjem modeli uporno forsiraju ovaj deo oko Beograda kao zonu sa potencijalno najjačim nestabilnostima. Sve je i sinoptički i po razvoju dešavanja mnogo podsećalo na one dane od jula prošle godine, samo što je tada u svakoj situaciji fokus bio ili sprat severnije ili sprat južnije od Beograda.

Sve je tokom dana išlo po redu vožnje u skladu sa prognozama. Oluje su se rano inicirale u Sloveniji, preko dobrog dela Hrvatske prolazile kao izolovane superćelije, da bi se kasno popodne i predveče sve naglo razjačalo u istočnoj Slavoniji sa nailaskom u nestabilniju vazudšnu masu:



Beogradska sondaža je u tim trenucima otkrivala ekstremne parametre, i termičke i dinamičke:



Sistem se više puta transformisao iz superćelijskog u višećelijski i nazad, tako da je teško bilo nagovestiti u kom obliku će preći preko Beograda. Na kraju je preko velikog dela grada prešlo kao squall line sa olujnim udarima vetra i veoma frekventnim električnim pražnjenjima. Intenzivnije je bilo u severnim delovima grada uz strahovit dowmburst, dok je južna predgrađa zahvatila superćelija sa krupnim gradom. Centar grada i ovaj moj kraj kao da su se našli u nekom sendviču, pa je barem po pitanju ekstremnih pojava prošlo relativno blago, što su kasnije otkrili i radarski snimci i munje.

Evo kako je to izgledalo iz mog ugla:





















Evo i jedan ubrzani GIF:



Krenulo je sa olujnim udarima vetra koji su lomili grane, ali dosta dugo su trajali udari vetra bez padavina, što je ukazalo da je razlivanje hladnog vazduha ipak požurilo i da sistem slabi.
Usledio je dobar downburst, ali nije tu bilo nekog ekstremnog ili "epskog" intenziteta. Ipak, prilično je potrajalo, tako da je u kišomeru ostalo dobrih 18mm.



Rekoh, dobro i nije bilo tako strašno kako se očekivalo, jedna fina letnja olujica. Međutim pogled na radar je pokazivao još jedno potencijalnu turu koja se primicala za zapada.
Ovoga puta je u pitanju bila izolovana superćelija, koja se "provukla" tačno kroz taj deo gde je prethodni sistem bio najslabiji.
Kada se primakla, videla se prelepa struktura mezociklona. Baš kao i kod one od 2. juna, ponovo ostaje žal što je prošlo u noćnim satima, jer bi uz dnevno svetlo svakako bile bolje fotografije same strukture:





















Kad se već primakla zavesa, začula se velika buka i bilo je jasno da ovo neće biti običan pljusak. Usledio je krupan grad, bez sumnje najkrupniji od juna 2016. u mom kraju, a možda čak i krupniji nego tada, samo što je ovoga puta mnogo kraće trajao. Nisam bio u poziciji da odredim tačnu veličinu najkrupnijih zrna, ali delimično otopljena zrna koja su mi uletela kroz prozor su bila do veličine trešnje:





Po radarskom snimku je to bila superćelija sa jasno vidljivim mezociklonom uz refleksivnost od preko 60dbz iznad ovog dela grada (takođe po prvi put od juna 2016):



Oblak je bio jako malih dimenzija i kratko je sve trajalo, pa je ovoga puta po AMS dodalo samo 7mm (ukupno 25mm u dve ture).

Na video snimku sam uklopio kako je to hronološki sve izgledalo u obe ture. Nešto je duži snimak, pa se nadam da ćete imati živaca da pogledate do kraja:

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=fmLxapH5eMc" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=fmLxapH5eMc</a>

Usledila je i treća tura, ali to je već bio običan kratkotrajan pljusak sa grmljavinom koji he dodao još 2mm, čisto da ostane zabeleženo.

Radarske animacije (od viška ne boli glava  :))









Ukupne munje:



Ipak, ni to nije bilo sve od ovog ciklona. Sistem se u toku noći premeštao iz Bosne i u ranim jutarnjim satima prešao preko istog dela Srbije kao i prethodne noći.
Ovoga puta se baza supustila do zemlje, ali nije bilo nekih atraktivnih formacija. Ovu turu je obeležio potop sa jakom grmljavinom. Većina AMS u gradu je u polusatnom potopu uhvatila 30-ak  mm kiše, a kod mene je intenzitet dostizao i 120mm/h. Nije tu bilo više ništa atraktivno da se uslika ili usnimi, pa evo ostaviću samo radarsku animaciju:



I ukupne munje:



Nastavak dana je doneo dosta natapače i laganih pljuskova u ohlađenoj vazdušnoj masi, tako da se od ponoći skupilo preko 50mm,  a ukupno blizu 80mm za 24h (na Vračaru zvanično 70mm).
Ako se uračuna potop od 27. juna kojim je započeta ova reportaža, dolazimo do cifre od 230mm na mojoj AMS za 5 dana, odnosno 150mm po zvaničnim podacima sa Vračara što su zaista ekstremne cifre. Mnogi delovi grada su imali velikih problema sa poplavama zbog ekstremnih količina padavina u obe ture.

Suma sumarum, već mnogo značajnih konvektivnih događaja u ovoj sezoni, kako u Beogradu, a tako i na nivou cele zemlje. Prijaće duži predah koji sledi, pa ostaje da vidimo da li ova sezona ima još šta na repertoaru ili je ono glavno definitivno prošlo.


padavine u avgustu 2024:
AMS Miljakovac 1.3mm
prosek (Vračar) - 55.1mm

padavine u septembru 2024:
AMS Miljakovac - 62.7mm
prosek (Vračar) - 58.6mm

Van mreže Stefano

  • Administrator
  • ******
  • Poruke: 6.525
  • Lokacija: Novi Beograd
Odg: Olujna noć u Beogradu, 01/07/2024
« Odgovor #2 poslato: 04. Jul 2024. u 16:54 »
Vrhunska reportaža kao i uvek, Miloše ;) Da zakačim par fotki koje sam škljocnuo usput.










Van mreže Milosh

  • Moderator
  • ******
  • Poruke: 22.976
  • Starost: 34
  • Lokacija: Miljakovac, jugozapad BG
Odg: Olujna noć u Beogradu, 01/07/2024
« Odgovor #3 poslato: 04. Jul 2024. u 23:13 »
Hvala Stef!  :tu:


padavine u avgustu 2024:
AMS Miljakovac 1.3mm
prosek (Vračar) - 55.1mm

padavine u septembru 2024:
AMS Miljakovac - 62.7mm
prosek (Vračar) - 58.6mm

Van mreže Liki

  • ***
  • Poruke: 3.179
  • Starost: 32
  • Lokacija: Crepaja
Odg: Olujna noć u Beogradu, 01/07/2024
« Odgovor #4 poslato: 05. Jul 2024. u 10:00 »
Uhhh kakav smo period imali, koliko zanimljivih dešavanja, i odlična reportaža Miloše kao i uvek  :thumbup:

Van mreže skomimaster

  • ***
  • Poruke: 3.142
  • Starost: 31
  • Lokacija: Beograd-Borča (72m n.v.)
    • AMS Beograd - Borča
Odg: Olujna noć u Beogradu, 01/07/2024
« Odgovor #5 poslato: 05. Jul 2024. u 23:04 »
Još jedna fenomenalna reportaža Miloše, hvala što si ovako lepo dokumentovao sve, da možemo da se osvrnemo na dešavanja u ovom periodu uz vrlo kvalitetan materijal u ovoj i prethodnoj reportaži. Stefano je odlično dopunio reportaži.

Ja sam prespavao potop između 27. i 28. juna, pa kad sam video podatke ujutru nisam mogao da verujem šta se desilo tokom noći, lude količine padavina za kratko vreme, kakva radarska animacija... Da je toliko kiše palo za kratko vreme ovde u ravničarskom i najnižem delu grada, mogu samo da zamislim kakve bi posledice bile...  :O Ovako dok je u južnim delovima grada palo oko 150mm kiše a na Vračaru oko 80mm, kod mene je palo 1.5mm a kod Pauna 0.5mm. U pitanju je vazdušno rastojanje od samo par kilometara.

Večernja akcija 1. jula je i ovde bila vrlo zanimljiva, uz pregršt sevanja, munja, pljuskova i lepih formacija. Kod mene je najžešći bio prvi udar, kada je za kratko vreme palo 30mm kiše (kišomer je zbog olujnog vetra registrovao više od stanice, 34mm), uz intenzitet do 131mm/h. Naredni dan, 2. jul obeležila je osetna svežina, povremena kiša i pljuskovi. Prva dva dana jula kod mene su donela 74mm kiše, a kod Pauna malo severnije 81mm. Par fotki od 1. jula uveče, prvog sistema i superćelije koja je prešla preko tebe:












Van mreže Milosh

  • Moderator
  • ******
  • Poruke: 22.976
  • Starost: 34
  • Lokacija: Miljakovac, jugozapad BG
Odg: Olujna noć u Beogradu, 01/07/2024
« Odgovor #6 poslato: 05. Jul 2024. u 23:26 »
Hvala na sjajnim dopunama i ove i prethodne reportaže, Škomi! :tu:

Zanimljivo je videti kako je sve to izgledalo iz tvog ugla. Za prvu fotografiju u nizu slobodno mogu da kažem da je jedna od boljih noćnih ikad objavljenih na forumu, struktura shelf-a se jasno vidi kao da je sredina dana.
I kod poslednje dve se jasno vidi struktura superćelije.

Nema šta, konvektivno.jako zanimljiv period za nama. Koliko god nama bilo zanimljivo za praćenje i analizu, bilo je mnogo negativnih posledica svega toga. Na nama je da iskoristimo naše znanje i iskustvo kako bi se što preciznije prognozirale i što bolje razumele ovakve nepogode, pa da se i njihove negativne posledice smanje koliko god je to moguće.


padavine u avgustu 2024:
AMS Miljakovac 1.3mm
prosek (Vračar) - 55.1mm

padavine u septembru 2024:
AMS Miljakovac - 62.7mm
prosek (Vračar) - 58.6mm