U Beogradu i danas tropski dan (niz tropskih dana je prekinut na jedvite jade u nedelju). Tmax kod mene 30.8°C, Vračar 30.3°C. Sudeći po najnovijim prognozama, moguće da se taj niz ne prekine ni naredna dva dana.
Zato je veče veoma prijatno, slobodno mogu reći čak i sveže ovde. Temperatura 21°C, tako da su se i komarci napolju primirili u odnosu na prethodne večeri. Prethodne nedelje su čak i večeri u kraju bile sablasno puste, kao Černobilj, a izgleda da su svi jedva dočekali normalnije temperature (osim komaraca
).
Iako će ovaj jul po svemu sudeći biti ne samo najtopliji jul, već i najtopliji mesec u istoriji merenja u Srbiji, po pitanju padavina u globalu to ipak nije tako strašno, barem statistički. Koliko sam pregledao glavne sinoptičke stanice i AMS koje pratim, neka polovina stanica će imati oko proseka ili malo iznad, dok će druga polovina imati ispod proseka. Bez neke jasnije geografske raspodele, bukvalno kome se "posrećio" barem jedan obilan pljusak u ovom mesecu.
Zanimljivo je recimo da je u relativnoj blizini Beograda (Pazove i Banovci) u ova tri dana svakodnevno bilo obilnih pljuskova sa grmljavinom i gradom, dok u većem delu Beograda nije bilo merljivih padavina. I šteta što na tom području nema nijedna AMS, padavinska ili klimatološka stanica. Ubeđen sam da ima neka mikrolokacija i sa preko 100mm ukupno u ova tri dana. Dok recimo Beograd u ovakvim situacijama dobije pljusak jednom u nekoliko godina (poslednji put 2019).