Večeras već postoje tendencije značajnog povećanja prognoziranih padavina od petka do ponedeljka. Nekoliko modela daju pravi potop na širem području, a sam protiv svih je trenutno GFS koji daje jako malo padavina.
Verovatno će to još šetati naredna dva dana, ali ovako ostane plašim se da bi mogli da iz ekstremne suše odemo u sasvim drugu krajnost, pogotovo tamo gde je danas bilo obilnih padavina.
Mada kako je sve naglo povećano u prethodnih 12h, uopšte nije nemoguće da se tako naglo opet smanji. Detalji će odlučiti između potopa i lagane jesenje kišice. Pratimo..
Tako i bi, večeras potpuno presušiše modeli za vikend, daju se tu neke slabe padavine u kontinuitetu, ali mizerne količine kako i dolikuje tim veoma hladnim vazdušnim masama. A superciklon je i dalje tu, danima stacionira iznad našeg područja i zadaje teške glavobolje modelima.
Da je samo od prethodnog ciklona uspelo da padne i u ovom delu dovoljno padavina da se stavi tačka na sušu, pa da čovek uzme kokice i gleda ove preokrete modela i uživa u ovom napetom trileru bez nerviranja...
Jedino što je sigurno je da će četvrtak biti poslednji pravi letnji dat uz 30-ak °C, i da nam petak donosi jako zahlađenje. Već tu za petak su velika razilaženja, prvo oko tajminga fronta. U svakom slučaju nešto padavina će biti sigurno, a u jednoj uskoj zoni centralne Srbije su dobre šanse da se poklope parametri za jače oluje. U ostatku uglavnom natapača, ali pitanje je koliko će se skupiti, nije da se nešto razbacuju modeli, a GFS daje veliku rupu preko velikog dela Srbije.
Za Beograd je neki prosek prognoziranih akmululiranih količina padavina ponovo 10-15mm, osim GFS-a koji daje jedva par mm.
Subota deluje kao dan za koji su modeli najsložniji. Centar ciklona tačno nad Srbijom, ledara i od padavina eventualno neka rosulja.
Od nedelje se centar izmešta severnije i tu kreće haos kod te eventualne povratne ture sa severozapada. Količine padavina i dalje šetaju od rosulje i par mm do opšteg potopa u toj turi. Hladnoća je tu i samo od padavina će zavisiti hoće li planine dobiti i prvi sneg.
E tek ponedeljka kreće haos. Ciklon je i dalje tu, ali neki modeli daju stacioniranje nad nama, neki brzo premeštanje ka jugu, neki nazad ka zapadu i to tek nema smisla pratiti i komentarisati.
Opet ono oko čega su složni je da se od utorka narušava termička asimetrija ciklona koja ga je hranila do tada, pa kreće njegovo slabljenje uz postepen dotok toplijeg vazduha. U takvoj varijanti, ECMWF i GFS počeli da uvodei nestabilnosti pri kraju perioda uz CAPE-ove kojih se ne bi ni jun postideo.
U svakom slučaju, neverovatno zanimljiv period je pred nama i šteta što nije još više ljudi uključeno u diskusiju. A opet kažem i šteta što nije svuda palo dovoljno kiše u prethodnoj turi da se stavi tačka na sušu pa da sve to može još opuštenije da se prati bez nerviranja zbog padavinskih rolerkostera.
EDIT: Taman dok sam kucao poruku i poželeo da se više ljudi uključi, Škomi kao da me čuo. I dobro je što je fokus njegove poruke na temperaturama, a moje naravno na padavinama (o čemu će drugo gljivar
)