Na kraju ipak Beograd dobi jednocifrene padavine, ali ne zbog "prirodne režije" nego zbog nelogičnih merenja.
Naime od 06 do 12UTC je u synopu upisano 4mm, što se uklapa sa podacima sa RHMZ-ove AMS iz meteorološkog kruga. Nakon 12UTC je podacima sa iste AMS do 18UTC dodalo još 6mm, ali u synopu je upisano još samo 2mm, tj. 6mm ukupno za 12h. A sve druge AMS u tom delu grada su takođe bile na preko 10mm danas.
Zbog previše čestih grešaka i nelogičnosti od večeras prestajem da vodim evidenciju i beležim padavine iz Karađorđevog parka.
Nažalost, došli smo do toga da su podaci sa privatnih amaterskih AMS postali pouzdaniji od zvaničnih meteoroloških osmatranja koja idu u međunarodnu razmenu. I nije problem pogrešiti, problem je što se ne koriguje i što će tako ostati.
Sve sam se nadao da će korigovati podatak jutros u synopu gde se unose 24h padavine, ali ništa od toga.
Kao da nije bilo dovoljno što je Beograd padavinska rupa i što je dobio najmanje padavina od ovog ciklona, nego i to malo što je jedva palo oni moraju da prepolove, čisti bezobrazluk. Ja naravno više neću da vodim evidenciju padavina sa te stanice, a preporučujem i ostalim članovima i gostima foruma da sa velikom rezervom uzimaju podatke sa te stanice. Žao mi je što je tako, razumem i kakva je situacija u RHMZ-u i kakve su plate, ali tužno je da osmotreni podaci koji idu u međunarodnu razmenu ne budu validni. Možda se popravi situacija kad se pređe na potpunu automatizaciju.
Nego, da ne mračim više. Tura koju su modeli davali za prethodnu noć i ovo jutro je izostala, tek malo merljivih padavina je dodalo.
Ukupno kod mene 15mm od ovog ciklona, a veoma su ujednačeni podaci sa ostalih AMS u gradu ovoga puta (14-16mm). Od zvaničnih podataka koji su validni - klimatološka stanica Košutnjak 16mm i aerodrom 14mm.
AMS u meteorološkom krugu RHMZ-a takođe 16mm ukupno.
Suša ovde jeste načeta, ali daleko od toga da je prekinuta. Moralo bi da doda još barem ovoliko u narednoj turi u petak i za vikend da bi proglasili kraj suše i na severu.
Trenutno oblačno, suvo i tmurno. 16°C.