Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Novembar 2024  (Pročitano 18108 puta)

Van mreže Liki

• Starost: 32
Odg: Novembar 2024
« Odgovor #60 poslato: juče u 21:34 »
Sve u svemu viši delovi lep sneg u dve ture, mi u nizijama posebno Banatu, više kiše i nešto vlažnog snega većinom u turi krajem nedelje.Verujem Fruška Gora, viši delovi Bg-a će imati veoma lep ambijent koji neće dugo trajati, ali dok pada biće sve okićeno

Van mreže valjevac

• **
« Odgovor #61 poslato: danas u 10:00 »
Prema Ecmf-u i ocekivanoj visini snega za subotu u 1 iza ponoći, najvise snega bi dobila zapadna Srbija (od toga Loznica najvise oko 20cm) pa gore do Beograda i N. Sada u proseku od 10-15cm..  Novi Sad je izgleda tu na granici, jer je za veći deo Vojvodine plava boja (oko 7cm), tek od linije Sombor-Subotica ponovo 15-20cm..
Biće ovo lepa uvertira pred pravu zimu, nismo imali dvocifren pokrivač u novembru dosta dugo, ja mislim od 2013.godine kada je u Valjevu čini mi se mereno 28cm…

Na mreži Zika

• Starost: 29
  • student meteorologije u Novom Sadu
« Odgovor #62 poslato: danas u 10:12 »
Tačno označeno područje Žitakame  :grin:

Daleko je petak, pomeraće se ovo još dosta puta, videćemo koji deo Vojvodine će uspeti da se zadrži u hladnom sektoru.
ljubav si mi jedina, ti si moja sudbina

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #63 poslato: danas u 10:42 »
^^ ECMFW drži taj optimizam za petak po pitanju obilnijih padavina i snega, ali je prilično usamljen sad. ICON uvodi klasičnu rupčagu iznad severa Srbije, GFS je drži već nekoliko izlaza za redom. Ako izuzmemo EC i UKMO, i dalje se ogromne razlike daju između severa i centralnih/južnih predela. Recimo poslednji ICON za BG daje oko 15mm ukupno, za Kraljevo i Niš 60-ak mm. GFS je malo umereniji sa tom razlikom, dok po ECMWF-u i GEM-u prilično ravnomeran raspored iznad velikog dela zemlje. Nećemo mi još neko vreme imati bližu sliku za petak, za sredu je već manje-više sve jasno. Ovde konkretno 7-8mm kiše, malo susnežice i mokrog snega pred kraj i to je to.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #64 poslato: danas u 10:43 »
Padavine u sredu pa do četvrtka ujutru su prilično jasno kod modela.
Najviše snega će pasti na jugozapadu i jugu Srbije.
U nižim predelima u tim oblastima može biti ponegde i blizu 10cm.
Što se tiče petka sve je još uvek neizvesno. Ponajviše se lome koplja oko potencijalne padavinske rupe u delu Šumadije, Mačve i Vojvodini. ICON je recimo za razliku od 00Z u 06Z izlazu celu tu oblast ostavio bez snežnog pokrivača. Južnije od te oblasti je sneg prilično izvestan.

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #65 poslato: danas u 13:17 »
Prodor za sredu se usporava, posebno dalja tranzicija od Vojvodine ka jugu.

Sada se to ovde umesto popodnevnih pomera na večernje sate, dok se padavine produžaju po pojedinima do četvrtka ujutru. Jeste sada -5 izoterma nešto sporija, ali ne utiče to bitno na ukupnu sliku jer i padavine duže traju.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #66 poslato: danas u 13:36 »
Sa ovakvim prodorima sa severozapada moj kraj uvek pokupi lepe padavine. Nekakav snežni pokrivać će sigurno biti, u to nema sumnje. Samo neka pada nešto. Glavni izvor Grze nema ni kap vode već duže vreme. Kolege koje su bile znaju o kom izvoru pričam.

Čini se da posle ovih padavina u nedelju i ponedeljak ide inverzija, naručito u predelima sa snežnim pokrivačem. Pa eto možda se taj snežni pokrivač i zadrži par dana.

Kako fale one godine kada smo stalno kačili ovakve meteorograme. Davno to beše. :(

Van mreže risbo gr

• Starost: 36
« Odgovor #67 poslato: danas u 13:48 »
 ^^ Ја гледам у зимским периоду често баш тај  :) И сад видех у укупном салду и за Параћин и код мене слично све, али тамо ће више у облику снега, једина разлика  :grin:

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #68 poslato: danas u 19:28 »
Ipak nije mogao ECMWF da gura taj scenario od jutros sam protiv svih, tako da je i on očekivano prepolovio padavine za petak.
Ovde konkretno za Beograd sa širom okolinom je ostalo nekih 10-ak mm kiše i susnežice za prvu turu i 15-ak mm kiše, susnežice i mokrog snega za drugu turu. Po aktuelnim prognozama su i dalje velike šanse da barem viši delovi grada dobiju snežni pokrivač, pogotovo u drugoj turi. Ali poslednja varijanta sa konkretnijim snežnim pokrivačem je ostala kod ECMWF 00Z.
Ono što je važnije je da se drže tih 20-30mm padavina po svim dostupnim modelima, a za konkretniji sneg ćemo ipak morati da sačekamo zimske mesece.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže risbo gr

• Starost: 36
« Odgovor #69 poslato: danas u 20:06 »
То се некако и очекивало иако је Гфс склонији томе у зимским месецима и великој  промени у само једном излазу :) Дошло се до тога да сада Икон даје највише падавина у облику снега, чак види талас падавина и кроз Суботу  :D Што се количине тиче до суботе су ту сви негде од 25 до 35мм.
Нису ово продори  од којих смо навикли на снег што не важи за јужније од Кг-а , овде то обично више оде на кишу, пред крај буде и снега али све је то занемарљиво.. Свакако после дуже времена Новембар да се покаже бар мало да личи на зиму,а нека боља ситуација нек се постави у Децембру - који исто тако попут Новембра често буде више Јесењи 👍

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #70 poslato: danas u 20:38 »
 ^^ Jedino što i dalje bode oči velika razlika između severa i centra/juga. Čak više i ne toliko u pogledu akumuliranih padavina, koliko u akumuliranim padavinama u obliku snega. Nekako mi to ne štima s obzirom da zahlađenje ide sa zapada/severozapada, dok visinska strujanja na nivou padavinskih oblaka gotovo sve vreme ostaju južna/jugozapadna. Ja sve nekako verujem da će se "ispeglati" ta nerealna razlika. Ovolike razlike u snegu između recimo Beograda i Novog Sada sa jedne i recimo Kraljeva i Kragujevca sa druge strane su se obično događale u situacijama kada imamo plitak visinski ciklon južnije pa padavine ne dobacuju severnije, ili kad imamo spor prolazak fronta koji "zaglavi" negde južnije. Ovo mi je stvarno čudno sinoptički i prosto ne mogu da procesuiram da ovo može biti scenario za 5mm padavina u obliku snega u Beogradu i 40mm u Kragujevcu. Jednostavno ne štima. Odnos 15:25mm i nekako, ali ovo je preterano iako svi modeli to daju. Verujem da će se sutra ipak dosta toga promeniti na kartama, samo da vidimo na čiju korist ili štetu.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm