Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Novembar 2024  (Pročitano 22493 puta)

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
Odg: Novembar 2024
« Odgovor #80 poslato: juče u 13:25 »
Meni je nerealno kolike se razlike daju između severa i juga s obzirom na sinoptičku situaciju, praktično svi modeli forsiraju tu razliku. Ne vidim neki objektivan razlog da bude toliko više padavina na jugu s obzirom da promena stiže sa zapada. Meteogrami za Beograd i Niš su "nebo i zemlja".

Jedino što i dalje bode oči velika razlika između severa i centra/juga. Čak više i ne toliko u pogledu akumuliranih padavina, koliko u akumuliranim padavinama u obliku snega. Nekako mi to ne štima s obzirom da zahlađenje ide sa zapada/severozapada, dok visinska strujanja na nivou padavinskih oblaka gotovo sve vreme ostaju južna/jugozapadna. Ja sve nekako verujem da će se "ispeglati" ta nerealna razlika. Ovolike razlike u snegu između recimo Beograda i Novog Sada sa jedne i recimo Kraljeva i Kragujevca sa druge strane su se obično događale u situacijama kada imamo plitak visinski ciklon južnije pa padavine ne dobacuju severnije, ili kad imamo spor prolazak fronta koji "zaglavi" negde južnije. Ovo mi je stvarno čudno sinoptički i prosto ne mogu da procesuiram da ovo može biti scenario za 5mm padavina u obliku snega u Beogradu i 40mm u Kragujevcu. Jednostavno ne štima. Odnos 15:25mm i nekako, ali ovo je preterano iako svi modeli to daju. Verujem da će se sutra ipak dosta toga promeniti na kartama, samo da vidimo na čiju korist ili štetu.

Drago mi je što se ispostavilo da je ova moja sumnja bila osnovana i da nije bilo realnih razloga da bude baš tolikih razlika u prognoziranim količinama padavina, a i snega između severne i južne polovine zemlje. Nekako je bilo očekivano da se to "ispegla" i evo sada u poslednjim proračunima pred početak padavina, gotovo da i nema nekih većih razlika u akumuliranim padavinama do subote:

E sad, ostaje još uvek nepoznanica koliki će tu tačno biti udeo padavina u obliku kiše, a koliko u obliku susnežice i snega. Tu će doslovno svakih 10m razlike u nadmorskoj visini igrati neku ulogu.
Primera radi, u Beogradu se na meteogramina veliki deo padavina daje na temperaturi od +1 do +2°C, naročito u drugoj turi prekosutra. Iskustvo kaže da bi to mogla biti situacija sa velikom razlikom između nižih i viših delova grada, ali nije nemoguće da i intenzitet padavina "sredi" izotermiju, pa na kraju i temperature budu stepen niže nego što modeli daju u proseku.
Sad se već prebacujemo na radare i AMS.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 5.1mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže popovica novi sad 1

• **
« Odgovor #81 poslato: juče u 23:09 »
Ec je jako lepo skino današnji dan ako skine tako i u petak biće sigurno 5 cm snega gore kod mene.
Za prvi udar zime dovoljno.
Mogli bi proći dobro i vislji delovi kamenice i druga Fruskorska naselja .
Gradu mozda se zabeli ali to je uvek tako u ovakvim situacijama kada svaki metar znači
Voleo bih da budem demantovan ..Tajming je opet loš plus dosta niska visina grada koji visok kao Novi Beograd.

Van mreže Liki

• Starost: 32
« Odgovor #82 poslato: danas u 08:21 »
Pljuskovi snega  zapadno i severozapado od mene, možda će ih i ovde biti

Van mreže risbo gr

• Starost: 36
« Odgovor #83 poslato: danas u 11:16 »
Колико је само упоран Гфс већ 10ак излаза, прво по количини од 40 мм и по питању снега- пола од тога. Остали модели ни близу тога, већина је на неких 20/25мм углавном кише и нешто мало снега при крају, Ец у просеку има неких 2/3цм снега на тлу, Гем и Икон ни то. Неко мора да се приклони или да дебело киксне  :)
Рецимо за @Бартов Ниш   :D где Гфс даје 3 ледена дана у низу, а ЕЦ у дебелом плусу. Огромна разлика за тако близак период..

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #84 poslato: danas u 11:35 »
Za padavine možda i ne lupa toliko ali za temperaturu nije merodavan uopštie u ovoj situaciji.
Nema šanse da bude toliko niska temperatura kako daje GFS na meteogramima.
Ali nije to ništa novo ume on da preteruje po tom pitanju odavno.

Van mreže Zika

• Starost: 29
  • student meteorologije u Novom Sadu
« Odgovor #85 poslato: danas u 12:36 »
Što se mog dela Banata tiče, za sneg popodne 22. novembra je ostao raspoložen samo GFS, do pre 2-3 dana ICON je držao zatrpavanje, EC se dvoumio... Svako za svoje područje zna koji model ume najbolji da predvidi određene situacije, za ravnicu su "finorezolucijski modeli" apsolutno neupotrebljivi, ostaju nam glavni EC i GFS zimi uzimajući uvek u obzir njihove mane.

Elem, očekujem sutra prve pahulje u većem delu Vojvodine, mislim na predele koji nisu imali provejavanje snega 11./12. novembra. Na kraju je ova nedelja prošla prema očekivanom najverovatnijem scenariju, a imala je potencijala da bude zanimljivija  :tu:
ljubav si mi jedina, ti si moja sudbina

Na mreži Darko_9

« Odgovor #86 poslato: danas u 13:19 »
Nadam se da neće neki anticiklon da grune krajem novembra pa da bude 15 dana bez padavina i slično.

Van mreže Liki

• Starost: 32
« Odgovor #87 poslato: danas u 13:48 »
Zanimljiv je EC u dva uzastopna izlaza vidi to odsecanje ciklona sa istoka i polakog izmeštanja ka zapadu preko nas, pritom severnije AC, pa je i dotok hladnoće u toj postavci siguran. Takav scenario je u dva izlaza, ali pre možda dva dana, imao i GFS, a sada EC baš i nema podršku. Ako bi se to sve održalo za mene je to interesantnije nego ova dinamika sada, mi u niziji od ovakvih prodora malo toga dobijamo

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #88 poslato: danas u 13:50 »
Čekamo prvo košavu da probije večeras, a sutra repriza. Videćemo koji će udeo biti kiše, a koji snega. Modeli baš greše oko količine padavina. Ni jedan nije pogodio za moj kraj. Najoptimističniji GFS je davao u proseku oko 25mm, a palo je od 35-45 mm, kako koja stanica na teritoriji Paraćina. Za sutra GFS opet na sličnoj količini 25-30mm, ostali oko 20mm.

Što se tiče temperature za vikend, GFS je hladniji baš zbog toga što forsira snežni pokrivač na tlu u južnoj polovini zemlje i eventualnu pojavu inverzije. Kod ostalih nema efekta pokrivača, pa su zato i više temperature. U svakom slučaju lepe padavine posle dugo vremena.

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #89 poslato: danas u 16:21 »
Da, za sutra su baš velika razilaženja. Kod prethodnog fronta je bila manje-više jasna situacija, a sada naizgled samo male nijanse po pitanju tajminga padavina i zahlađenja prave velike razlike. Po količini padavina za veliki deo zemlje deluje da bi moglo biti relativno ujednačenih 15-25mm, osim GFS-a koji luduje sa 30-40mm.

E sad, ulogu tradicionalno najpesimističnijeg modela i ovoga puta drži ICON koji praktično sve padavine crta u toplom sektoru uz košavu pre fronta, a čim prođe front sve se momentalno isušuje.
Nije se promenila uloga ni najoptimističnijeg modela. GFS koji daje čak 15-20mm u obliku snega u Beogradu. Drugi modeli negde lebde između te dve krajnosti. ARPEGE recimo daje relativno malo padavina (15-ak mm), ali skoro sve nakon fronta, dok su GEM i UKMO raspoloženiji sa padavinama, ali manje kao sneg.
Dokle god postoji barem jedan optimističan model, ima svrhe nadati se i konkretnijem snegu, međutim najrealističnija je neka srednja varijanta koju daje ECMWF recimo. A to bi bila repriza od sinoć uz za nijansu intenzivnije padavine i malo više snega u višim delovima grada.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 5.1mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #90 poslato: danas u 17:03 »
Zaista neverovatna razilaženja unutar 24h. Hajde i nekako padavine, ali proračun (pogotovo prizemne) temperature u oblasti iz koje bi se sa vetrom na frontu advektirala hladnoća u prizemlje i generalno niže slojeve su kriminalni.

Naravno, najverovatnija opcija ipak jeste da tek po prelasku vrhunca padavinske pruge okrene na sneg.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*