Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Decembar 2024  (Pročitano 14764 puta)

Van mreže Zika

• Starost: 29
  • student meteorologije u Novom Sadu
Odg: Decembar 2024
« Odgovor #60 poslato: juče u 17:02 »
Spektakl GFS 12Z  :worthy: vreme je da još jednom svojom prognozom ispraši konkurenciju  :laie:
ljubav si mi jedina, ti si moja sudbina

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #61 poslato: juče u 17:07 »
Ne bih da budem partibrejker, ali neka se sever (Vojvodina), zapad (Podrinje i Kolubara) te sever Šumadije dobrano pripazi ovog severozapadnog vetra. Jeste da on tamo zbog ravnijeg terena nema lokalni efekt zagrevanja, ali na ovako mršav minus na visini, ma koliko vazduh ovaj put "stajao" nad centralnom Evropom ne bih bio baš ravnodušan.
Pribojavam se i za ovde,  a kamoli da sam gore, zato i navijam da rub padavinskog pojasa ode što severnije.

Ovde se glupava vetrina jačeg intenziteta daje samo u utorak srećom.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže popovica novi sad 1

• **
« Odgovor #62 poslato: juče u 17:42 »
Kada se vetar penje uz Brdo vazduh se hladi . Sa druge strane stvara i navetrinu i pojačava padavine  i time utice na manju temperaturu sa severne strane
Mislim da meni nece biti problem severozapadni vetar.
Ali dole moze biti ..pogotovo sa druge strane Fruske Gore .

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #63 poslato: juče u 17:53 »
Spektakl GFS 12Z  :worthy: vreme je da još jednom svojom prognozom ispraši konkurenciju  :laie:
Ne vidim dobro, evo gledam treći put. Šta Žiko slaviš?  :confused:

Van mreže Bart

« Odgovor #64 poslato: juče u 18:07 »
Ne vidim dobro, evo gledam treći put. Šta Žiko slaviš?  :confused:
I ja ne vidim dobro  :confused: Verovatno pahuljanje  :)
Nepouzdan član foruma, ne valja mu verovati ni kad darove nosi sto kaze narod... Secam se kada na marakani ocenio pljusak da palo 10mm sigurno a ono na kraju bilo 1-2 litra...  :rofl:
Sto se tiče predstojeće promene ocekujem do 5cm kao nele ali nakon toga se nastavlja prava zima, steta sto nece pasti 10-20cm
Padavine u mm u 2024. godini
Januar 31.9; Feburar 10.1; Mart 49.3; April 42.5; Maj 70.3; Jun 82.8; Jul 20.8; Avgust 19.9; Septembar 58.1;
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže risbo gr

• Starost: 37
« Odgovor #65 poslato: juče u 18:20 »
 ^^ Исто сам помислио  :D Типовао сам да је Т мало нижа и да се додало још мм али ми делује заправо доста лошије  :) Жика нас све од КГ до Суботице испалио и натерао да погледамо 12з :rofl:

Van mreže Zika

« Odgovor #66 poslato: juče u 18:32 »
Nisam siguran šta vi gledate  :grin: GFS 12Z, prvenstveno Vojvodina 20-35mm snežnih padavina, šta hoćete više od toga?  :confused:

Van mreže Bart

« Odgovor #67 poslato: juče u 18:35 »
Da se zadrzi taj sneg npr. , jer po ovom meteogramu sto gledam Melence stalno u plusu...
Januar 31.9; Feburar 10.1; Mart 49.3; April 42.5; Maj 70.3; Jun 82.8; Jul 20.8; Avgust 19.9; Septembar 58.1;
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #68 poslato: juče u 18:42 »
 ^^ Možda je ukucao pogrešne koordinate?  :D Šalu na stranu, GFS jeste stvarno odličan po pitanju snega za veliki deo zemlje, ICON ga takođe dobro prati u 12Z, ARPEGE takođe. GEM u nekom svom fazonu i dalje daje zatrpavanje Bačkoj, ali ima tu dosta i za ostale.

Međutim, da ne bude sve tako bajno potrudio se ECMWF koji je bukvalno prepolovio padavine za celu zemlju u ponedeljak i utorak, a ucrtao je i dosta kiše za sredu i četvrtak. Ostaje da vidimo da li je u pitanju samo jedan "bag" izlaz ili vesnik novog velikog preokreta u poslednjem trenutku. Biće jasnije sutra.

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac 80.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

padavine u decembru 2024:
AMS Miljakovac - 26.9mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

• **
« Odgovor #69 poslato: juče u 18:48 »
Na  na plusu u tri dana razvucene padavine može od 25 do 30 mm snega pasti simboličan snežni pokrivač.
Kod mene je druga prica pristojni  snežni pokrivač je neminovan.
Nisam toliko obraćao pažnju za grad ..
Modeli lutaju još uvek oko tajming rasporeda padavina itd .Tek sutra će moći da se vidi okvirno tok stvari a događaji mogu i da iznade u oba pravca u odnosu na modele .

Van mreže Liki

• Starost: 32
« Odgovor #70 poslato: juče u 18:59 »
Na kraju se negde i vratilo sve na izlaze od pre 6 dana.Nije ovo tako problematična situacija, očekujem sneg i 10cm pokrivača do utorka 11h

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #71 poslato: juče u 19:02 »
Na  na plusu u tri dana razvucene padavine može od 25 do 30 mm snega pasti simboličan snežni pokrivač.
Kod mene je druga prica pristojni  snežni pokrivač je neminovan.
Nisam toliko obraćao pažnju za grad ..
Modeli lutaju još uvek oko tajming rasporeda padavina itd .Tek sutra će moći da se vidi okvirno tok stvari a događaji mogu i da iznade u oba pravca u odnosu na modele .

Hipotertički da. Kada bi 30mm padalo ravnomernim intenzitetom to bi za 3 dana odnosno 72h bilo 0.4mm/h što je konstantan slab sneg koji na temperaturi od +0.5°C teoretski ne bi ni formirao snežni pokrivač.

Međutim, stvari ne stoje baš tako. 90% snežnih padavina se daju u 24h od ponedeljka uveče do utorka uveče. Sve pre i posle toga su u pogledu akumulacije snega zanemarljive padavine. Ovo već menja računicu. GFS i ICON tokom tih 24h daju intenzitet od preko 1mm/h u proseku u Beogradu i Novom Sadu, a ima tu i termina sa preko 2mm/h što mu dođe jak sneg nalik onom od 22. novembra popodne. Poznato je da takav intenzitet često "prevari" modele, pa čak i kad daju padavine na +1°C u tački mreže, temperatura se zahvaljujući padavinskoj izorermiji zalepi za 0°C. Tako da i tih +0.2 do +0.7°C koliko ugrubo daju modeli za Beograd ili Novi Sad ne znače da će baš toliko i biti u decimalu. Realnije je da zakuca na 0.0 do +0.2°C dok traje umeren ili jak sneg.
I ne vidim tu nekog previše jakog vetra koji bi mogao da natuši tu izotermiju u najnižem sloju. Barem ovde ne. Opet kažem, sve je to hipotetički pod uslovom da ne prevagne nova varijanta ECMWF-a po kojoj sva ova priča pada u vodu.

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac 80.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

padavine u decembru 2024:
AMS Miljakovac - 26.9mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

Van mreže milandijana

• milan
  • *
  • Starost: 47
« Odgovor #72 poslato: juče u 19:18 »
Eh taj ecmwf12z mora sve da pokvari i ja sam ocekivao desetak cm snega.sada posle ovog izlaza naznam sta da ocekujem mozda i ostali modeli krenu u njegovom pravcu.

Van mreže Zika

« Odgovor #73 poslato: juče u 19:35 »
Gledajući kartu vetra, ima Kimi pravo, ali zaista se nadam da ravničarski deo, koji nije u zavetrini Fruške Gore, ne bi trebao da ima problema. Nagledaćemo se 0.0°C na AMS, biće tu i minusa kada intenzitet bude najjači i kada bude snežnog pokrivača. Samo da se ostvari GFS. Teško da može idealnija putanja ciklona kroz Jadran  :confused:

Meteograme svi gledamo orijentaciono nadam se, kao i popularne "snow depth" karte. Bart, troluješ  :laugh:

Edit: sreća pa se javio Miloš, već sam hteo da proveravam na ostalim sajtovima da li gledamo isto. Ja lično pratim wetterzentrale, meteociel i meteologix.

Van mreže Liki

• Starost: 32
« Odgovor #74 poslato: juče u 19:37 »
Zna EC da brljavi baš pred samu promenu.Sve će to lepo da se vrati pred same padavine.Što Žika reče teško da može bolje sa putanjom ciklona

Van mreže Божидар

• *
« Odgovor #75 poslato: juče u 19:41 »
Ма добро. EC је познат да пред саму промену мало лута па онда врати претходно. Вратиће се он на старо већ сутра ујутру. Сигуран сам да већина низија добија од10 до 20 цм снега.

Van mreže Божидар

• *
« Odgovor #76 poslato: juče u 19:42 »
Нисам видео поруку од колеге али исто мислимо :)

• **
« Odgovor #77 poslato: juče u 20:00 »
Gem je facinatan svi su promenili priče ali GEM nije ali svi znamo da GEM nije baš precizan model .Međutim jedini je uporan i ne menja priču  .U Članovima EC je sve svašta
Ume EC i da prvi vidi neku stvar i da zabaguje .
Da to što kaže Miloš ima smisla pod uslovom da EC ne pokvari sve. Ne može vetar da bude takav problem pri jačim padavinam ni u Novom Sadu ako bi se ostvarila prognoze većine modela .

Van mreže Bart

« Odgovor #78 poslato: juče u 20:03 »
Ziko kod tebe samo moze biti veca temperatura od onoga sto daju modeli... Ali evo danas sam dobre volje, kod tebe 4cm kod mene 5cm i sto kazu mirna Bačka  :blush:
Počela zima, Dzo je aktivan  :grin:
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže Божидар

• *
« Odgovor #79 poslato: juče u 20:05 »
Ако је баг исправиће ec то већ сутра ујутру. Ако остане упоран онда није добро. Модел који најмање волим је баш тај одвратни ec који први нешто почне да зановета а онда му се придруже и остали. Али мислим да овај пут није у праву ec I