Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Decembar 2024  (Pročitano 15067 puta)

Van mreže risbo gr

• Starost: 37
Odg: Decembar 2024
« Odgovor #80 poslato: juče u 20:12 »
Битно је само да падавине буду јачег интензитета, а не развучене у 3 дана, тако да се скроз слажем са @Милош
 Свакако се искристалисала ситуација, највише падавина се очекује од НС-а до КГ-а, посебно западније уз границу са Босном и ХР. Друга је прича где ће бити најбоља акумулација снега,што зависи и од тајминга почетка, температуре, т-подлоге. Биће ту и разочарења а и изненађења нема сумње на крају  :D
 ^^ Чекамо енсе Ец-а,могуће да је просек исти као и јутрос  :)
« Poslednja izmena: juče u 20:26 risbo gr »

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #81 poslato: juče u 20:24 »
Očekujem pojavu snega, bez stvaranja snežnog pokrivača.

Ciklon koji je na pravom mestu u pravo vreme ali nažalost to pravilo više ne važi. I da je na 850 hPa -10C opet bi u prizemlju nešto napravilo problem i dovelo do pozitivne temperature.

Kao što sam nedavno napisao, sve ispod 30C za mene je zima i čini me srećnim u ovim ludim vremenima... :)

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #82 poslato: juče u 20:43 »
 ^^ Ih, pretera ga sad, za taj deo svi modeli daju i ponajviše snega, čak i pesimistični EC daje preko 10cm.  :) Ako tamo ne bude snežnog pokrivača, čemu onda mi ostali da se nadamo?

Za moj deo Beograda uopšte ne postavljam pitanje hoće li biti dvocifreni sneg ili ne, da sam bukmejker stavio bih plus/minus hendikep na 20cm u utorak uveče, pa kud puklo.

Inače, ovaj sneg će za mene imati posebnu simboliku jer će mi biti prvi rođendan u životu u snežnom ambijentu. Poslednji 24. decembar koji je zvanično imao snežni pokrivač u Beogradu (2cm) je zabeležen davne 2007. dok još uvek nisam živeo ovde. Čak i neki obilni decembarski snegovi kao npr. iz 2009. i 2018. su kao za inat neposredno pred moj rođendan okončavali naglim topljenjem. Ovo je već godinama unazad deo godine koje po pravilu donosi prolećne temperature, tako da su dani koji slede svojevrsna anomalija i bilo bi mi jako žao da se sad nešto naglo iskomplikuje što ne bi bilo ni prvi ni posednji put. Biće ovo dugih 48h neizvesnosti do ponedeljka uveče. Jeste da je ova poruka bila možda više za Meteo Chat, ali ne zamerite.

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac 80.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

padavine u decembru 2024:
AMS Miljakovac - 26.9mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #83 poslato: juče u 21:45 »
 ^^
GFS i EC daju padavine na konstantnom plusu, po njima temperatura nijednog trenutka neće otići u minus.
Nemam na osnovu čega da budem optimista.
Jak vetar, sreća nisu istočni pravci u pitanju inače bih otpisao i padavine.

Van mreže popovica novi sad 1

• **
« Odgovor #84 poslato: juče u 21:49 »
U gradu će pa taman se ostvario najpesmisticniji scenarija dodji do formiranja snežnog pokrivača.
No kako su modeli dosta ne složni to može biti 2 cm I 20 cm  pa čak neko trenutno neverovatno iznadjenje.
Gore kod mene dvocifreni  snega je minimalano moguć. Nece biti problema sa temperaturom a toliko padavina će biti taman se ostvarili najcrnje članovi izlaza  modela ako ništa drugo zbog navetrine u utorak .
Da stavljam ruku u vatru za nesto vise nije moguće.
Realno je izgleda da može biti 20 cm a možda i više ali treba sačekati sutra.
Ako je izlaz EC samo bag i ne povuče nijedan model tada možemo govoriti o konkretnijoj prognozi.
Ciklon.
Pri jačim padavinama modeli listom omase malo sa ili bez vetra. Da dodje tebi do formiranja makar simbolično snežnog pokrivača je apsolutno neminovno.

Van mreže Liki

• Starost: 32
« Odgovor #85 poslato: juče u 22:00 »
Oblačnost, kratak dan, i padavine koje stižu sa dolaskom večeri, a noć i sneg se nekako najbolje slažu, da je krenulo od jutra bilo padanja bez zadržavanja, ovako sam veliki optimista.Moj utisak je i da vetar u ovom slučaju neće imati neki veći efekat, dobro bi bilo da izostane jer ovde znaju padavine da se muče u takvoj kombinaciji

Van mreže rade

• AMS Beograd-Karaburma
    • AMS Beograd-Karaburma
« Odgovor #86 poslato: juče u 22:02 »
Očekujem pojavu snega, bez stvaranja snežnog pokrivača.

Ciklon koji je na pravom mestu u pravo vreme ali nažalost to pravilo više ne važi. I da je na 850 hPa -10C opet bi u prizemlju nešto napravilo problem i dovelo do pozitivne temperature.

Kao što sam nedavno napisao, sve ispod 30C za mene je zima i čini me srećnim u ovim ludim vremenima... :)
U potpunosti se slašem, ova prognoza  mi se čini najverovatnijom. :tu:

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #87 poslato: juče u 22:27 »
Ja opet sve gledam iz ugla viših delova Beograda pa na tome temeljim optimizam, jer znam kad vidim +0.5°C na meteogramu za Beograd da je to kod mene u najgorem slučaju 0.0°C. Na Novom Beogradu je već druga priča, a znamo kako svaka decimala znači u ovim situacijama.

Nego, ono čega smo se i pribojavali. Evo i ICON 18Z je krenuo u pravcu ECMWF-a i značajnog smanjivanja padavina. Po njemu pre utorka u ponoć nema ni govora o snegu.
A još jedna stvar koju za sada izbegavamo da komentarišemo je sve izraženija tendencija otopljenja (uz moguću kišu) već u sredu, tako da bi topiona krenula već sutradan uz pozitivnu tačku rose, a nastavila bi se i dalje ka vikendu. Tako da bi idila trajala samo taj jedan dan dok pada sneg, a sve su manje šanse da išta od snega preživi do naredne godine. Ali dobro, pašće novi sneg u novoj godini, nadamo se da će pasti i još ponešto, život ide dalje.

AMS Miljakovac 80.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

AMS Miljakovac - 26.9mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

Van mreže Liki

• Starost: 32
« Odgovor #88 poslato: juče u 22:53 »
Dooobri GFS još jednom.Ne mračite više, i ovo je veliki izuzetak u novom normalnom

Van mreže popovica novi sad 1

• **
« Odgovor #89 poslato: juče u 23:01 »
Icon u odnosu na 12 sati nije ništa smanjio u Backoj i severnom sremu sta vise je pojačao malo u odnosu na 12 sati .Pre svega gledajući njegov HD modeli
U Beogradu postoji tendencija smanjenja padavina  i po iconu
Sto se tice onog  toplog klina on je ranije bio mogućnost  No obično za takve stvari da bi se  znale sa sigurnoscu treba da ciklon se zaista formira. A to je sutra  u 12 sati izlazi tada ćemo pouzdanije znati  .Novi Beograd zaista ima i malo padavina 10 do 15 mm. No verovatno bi se zabeleo i ako ostane tako.
Vračar ima odlične šanse za pokrivač  .
Ciklon ipak ima 20 mm snega i po iconu i ec ..Kod njega
budes najveci pesimista  biće u jednom momentu nekoliko cm snega..
A sve to zavisi od tajming a sneg u Novom Sadu po iconu bi počeo oko 4 ujutru u ponedeljak ..
No to nam je još nepoznato .

Van mreže Божидар

• *
« Odgovor #90 poslato: danas u 00:04 »
Морам рећи да је главни излаз ec и један од најтоплијих чланова и најшкртији са снегом. Чини ми се да просек уопште није тако лош. А како је изгледало тамо негде око 13 14 децембра по појединим излазима модела могло је сад да буде и пролеће у децембру. Тако да мењаће још то модели али сам ја ипак оптимиста за снег у већем делу земље током већег дела наредне недеље.

Van mreže dejca

« Odgovor #91 poslato: danas u 06:50 »
Ukratko za jugoistok kako ke se primeče datum od dobre dvocifrene cifre polako spadamo izgleda na siboličan sneg sa par cm.
Sever se popravlja a centar srbije ostaje dobar.
:ranting:MRZIM PROKLETO  LETO :ranting:  i zimu u martu i aprilu

Van mreže Naum

• **
  • Starost: 48
« Odgovor #92 poslato: danas u 07:05 »
  Ali dobro, pašće novi sneg u novoj godini, nadamo se da će pasti i još ponešto, život ide dalje.
Haha  :)

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #93 poslato: danas u 08:33 »
Jutros tendencija blagog povećanja padavina, ali temperaturno to malo lošije stoji. Napravio sam kolaž sa prognoziranim akumuliranim padavinama (leva strana) sa prognoziranim akumuliranim padavinama u obliku snega (desna strana). Vidimo da ipak tu ima još uvek neslaganja. Generalno ima modela koji dobar deo padavina u Vojvodini vide u obliku kiše (pogotovo ARPEGE i UKMO, pa i GFS, ICON). Sa druge strane, GEM i dalje najoptimističniji za Vojvodinu, ECMWF daje ukupno najmanje padavina, ali gotovo sve u obliku snega:

Što se tiče Beograda, u odnosu na juče stvari stoje bolje padavinski, ali lošije temperaturno. Sve više vuče na još jednu od mnogobrojnih situacija sa velikom razlikom u snegu između nižih i viših delova grada. I dalje verujem da će tu intenzitet da "sredi" stvari i da će i Vračar po prvi put nakon aprila 2023. imati dvocifreni snežni pokrivač zvanično.

Topiona već od srede deluje kao neizbežna, ali i na to smo već navikli.

AMS Miljakovac 80.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

AMS Miljakovac - 26.9mm
prosek (Vračar) - 54.8mm