Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Decembar 2024 - III dekada  (Pročitano 10345 puta)

Van mreže Aleksa

Odg: Decembar 2024 - III dekada
« Odgovor #320 poslato: juče u 13:47 »
U Bogaticu jak sitan sneg, na putu haos...

Van mreže снег

• **
  • Starost: 46
  • ЈОШ СЕ ЗИМЕ НЕ ПРЕДАЈУ!
« Odgovor #321 poslato: juče u 14:01 »
Мало пре сам возио из Београда у Врдник (пошао око 10.30, стигао око 11.45). Више него занимљива ситуација.
Од аеродрома је снега рекао бих 3 пута мање него у граду, кола показивала +1. Од скретања за НС испред Добановаца, снег је стао. Од Шимановаца, шок за мене киша! Тако све до Руме. Рума снега у траговима, излаз из Руме без снега скоро. У Руми +2. А онда на самом прилазу Врднику снежни покривач, јак снег уз појачан северац. Може (око 190 м.нв око 8цм покривача) више 225м.нв око 12-13 цм. У Врднику идила. Знала је разлика да буде између гребена Фрушке горе и Врдника, али оволико брутална разлика између Врдника и Руме ја не памтим. За мене ово феномен. Напољу идила. Темп. 0, по прстима рекао бих 0-. Јак северац носи густ снег, повремено крупан.

Небеса казују славу Божију а природа савршену лепоту Творчеву.

Van mreže Darko_9

« Odgovor #322 poslato: juče u 14:04 »
Nije u toku noci nesto mnogo padao ali pre podne je pojacao i sad je slad do umeren , ispod nekih krosnja nema snega nije bas suv , ali ima od 5 do 7 cm moje misljenje , vidim Novi Sad 1 cm a Sremska Mitrovica 0cm tamo su bas podbacile padavine.

« Poslednja izmena: juče u 14:19 Darko_9 »

Van mreže popovica novi sad 1

• **
« Odgovor #323 poslato: juče u 14:27 »
Ovde ima 30 cm snega ravno i pada jos uvek .
Sancevi imaju samo 1 cm premda u gradu ima više..
Temperatura i navetrina su odradili svoje.
Pri vetru severnih pravaca južno od Fruske Gore je fenirano područje i područje sa manje padavina . Zato južno je sve bez snega .

Van mreže mareeram

« Odgovor #324 poslato: juče u 14:37 »
Znači kad god mrdnem iz Bg, padne sneg, a tamo gde odem NULA, ništa..  :rofl: U februaru sam kisnuo u Švedskoj!!!  :cf: :laught: kada je u Bg jedini snegić pao (doduše i sada je bez imako snega u Stokholmu za Božić, dobijam slike!!)
Sada odem u Zagreb, ni pahulju nisam video..jedna jedina pahulja nije pala ovde.. U nedelju bili na Sljemenu iznad Zagreba, 1033 mnv nema trunke snega.. Padao je noć nedelja na ponedeljak, 20 cm bilo ujutru, u Zagrebu cele noći kiša..
Sad u busu, kod Kutine, još ni traga snegu..
U Sloveniji su na primer za Božić zatvorena neka skijališta, zbog nedostatka snega.. divno..  :grin: ajde da me dočeka sneg u Bg, barem nekakav, ako ne onaj svež, dok pada..  :pop:

• **
« Odgovor #325 poslato: juče u 14:43 »
Premda temperatura u nizijama zavisi  i od jačine padavina u ovom ciklonu tako pored Fena i što južno od grebena Fruske Gore ima manje padavina razlika je time dodatno povećana 
Rimski sancevi su izvan navetrine .
Čim se u srednjem delu Klise ( Klisa je kranji sever grada )jutros udje zonu koja je pod uticajem navetrine snega je bilo primetno više.

Van mreže Zika

• Starost: 29
  • student meteorologije u Novom Sadu
« Odgovor #326 poslato: juče u 14:45 »
Na kraju je popustio i beton, ostadoše samo bare i teško blato bez pokrivača koji je trenutno negde oko 3cm. Na kolima i više. Umeren sneg je naprasno prešao u umerenu kišu i uskoro će današnjoj snežnoj epizodi kraj. Modeli su i ovo savršeno predvideli. Nema jasnog pobednika, mada su GFS i EC bili najbliži.
Takt 0.5°C

Na putevima opet katastrofalno stanje, kombinacija bljuzge, vode i snega je gora od potpuno zaleđene podloge.
ljubav si mi jedina, ti si moja sudbina

Van mreže Liki

• Starost: 32
« Odgovor #327 poslato: juče u 14:55 »
Vidim komentare, i za mene je najveće iznenađenje Srem i problemi sa temperaturom tamo, ajde balon toplog vazduha u Banatu znalo je to i ranije, ali vrlo specifična situacija u Sremu, Fruška Gora i zavetrina planine od 540m n.v., baš zanimljiv primer u ovoj situaciji sa vetrom severoistočnih pravaca i graničnim temperaturama

Van mreže danijel

• **
  • Starost: 40
« Odgovor #328 poslato: juče u 15:12 »
Ovde jedva da je bilo 2cm u Vrscu u gradu, vodurina, blato, jad i beda, nema zime ni snega ako ne, pada na - 2C do - 3C, ovi mediteranski snegovi su golo sranje, al recimo na Vršačkom bregu je idila od 15-20cm kako se ide gore ka Lisičijoj glavi. Generalno nema nama zime ako nije sa Istoka iz Rusije, ovo je samo sneg na dan.

• **
« Odgovor #329 poslato: juče u 15:32 »
Vidim komentare, i za mene je najveće iznenađenje Srem i problemi sa temperaturom tamo, ajde balon toplog vazduha u Banatu znalo je to i ranije, ali vrlo specifična situacija u Sremu, Fruška Gora i zavetrina planine od 540m n.v., baš zanimljiv primer u ovoj situaciji sa vetrom severoistočnih pravaca i graničnim temperaturama
Nagovestili smo to prognozama da zbog jakok vetra severnih pravaca juzno od Fruske Gore moze biti problema ali jedan faktor smo zaboravili u ovom ciklonu temperatura oscilira  i od jacine padavina tako na otvorenom u Limanskom parku koji u navetrini Fruske Gore je niza temperatra  nego na rimskom sancevima za koju decimalu pa ne samo da ima vise padavina nego oko 0 i to mnogo utice ,Ni ja nikada nisam video toliku razliku na istoj nadmorskoj visini u gradu ...
Sr Kamenica i Novo Naselje, ,Liman uz Dunav  imaju najvise snega ,centar jer gradsko podrucje malo manje Klisa ima koliko i centar do jedne tacke posle jutros se to radilo par cm snega ..

Van mreže skomimaster

• Starost: 32
    • AMS Beograd - Borča
« Odgovor #330 poslato: juče u 15:41 »
Kakav školski primer Grocka inteziteta... Za udzbenike...  :grin:A može i ovo  :grin:

Hehe, baš tako!  :D

24 sata kako u Beogradu pada sneg, dosta mm vodenog taloga se skupilo. Na Vračaru je izmereno 15 cm u 7 h, a 18 cm u 13 h.
Kod mene trenutno umeren sitan snega, Takt 0.3°C.
Verujem da je kod Miloša prava idila, s obzirom da je fino padao sneg ceo dan, uz malu amplitudu temperature, od -0.2 do 0.1°C.

Neverovatne slike i snimci iz Bosne i Hercegovine, gde su se ostvarile prognoze modela, pa je palo dostaaaa snega.

Van mreže mareeram

« Odgovor #331 poslato: juče u 15:51 »
Na autoputu u Hrvatskoj sada trenutno gde se skreće za Banja Luku, kod Okučana, kiša pada, sve mokro, pliva, ni traga snegu, u Banja Luci, na 40 km odatle 30 cm snega..  :grin:

Van mreže Milos_33

• *
  • Starost: 40
« Odgovor #332 poslato: juče u 15:52 »
Kod mene ponovo umeren sneg, krupnih pahulja. Temperatura -1C. Visina snega je oko 32,33 cm. Kasnije ću da prošetam do Torlaka, koji za nekih 30 metara na višoj tački od moje...Gore je sigurnih 35 cm i više.... :thumbup:

Van mreže Demian

• **
  • Starost: 36
« Odgovor #333 poslato: juče u 16:01 »

Van mreže Djordje...storm chasers....

• Starost: 29
  • Usus est optimus magister
« Odgovor #334 poslato: juče u 16:05 »
Јак снег тренутно над северном Мачвом и креће тек сад додавање на постојећи покривач

Poslato sa STK-LX1 pomoću Tapatoka

Јануар :62.5mm
Фебруар: 4,2мм
Март: 21,1мм
Април:17,7мм
Мај: 120,0мм
Јун:50,4мм
Јул:90,4мм
Август:0
Година:366.3mm

• **
« Odgovor #335 poslato: juče u 16:10 »
Oproštajna tura od ovog ciklona .Umeren sneg opet
Nadam se da će se ispadati pre nego što probije po visini.

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #336 poslato: juče u 16:24 »
Celo popodne u dolinama druge dve Morave se javlja sneg, u Ćupriji umeren a radar prazan...samo ovde potpuno suvo još od 11:30h.

Bio sam i do Kraljeva, i do Kruševca u periodu od 12-15:30h. Da se razumemo, oba osmatrača preteruju. Snega zaista najviše jeste u Kraljevu (Beranovac) gde je i stanica, ali o 19cm nema ni govora, to je 15-16cm. U samom gradu je još 2-3cm manje. Kruševac isto, 14cm a u realnosti je maksimalno 10-11cm.

Nažalost ovaj moj pojas je među najlošijima prošao, društvo mu pravi još jedino seoski pojas magistralom između Trstenika i Kruševca.

Interesantno je da je usled vetra na ovoj strani trsteničkog suženja (sami kraj opštine) isto nakrkalo dobro, imalo je 14-15cm a to je nadmorska visina niža od moje (30-ak m). Dakle, sve je ponovo upropastio vetar, verovatno krak iz doline Gruže koji još od zore duva sa dvocifrenim udarima, tek od 15h se stišao.

Moje mesto je maltene jedino u središnjem delu koje ima gubitak snega u odnosu na jutrošnje merenje, sa 10-11cm smo spali na 7-8cm koji realno samo lepo deluje ovde gde je ruralno uz dosta otvorenih zelenih površi.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 35
« Odgovor #337 poslato: juče u 16:29 »
Ovde se držao ozbiljan intenzitet do 16h, pa je naglo oslabio.

Slabljenje padavina sam iskoristio da prošetam do stanice koju sam zatekao u ovakvom stanju:

Nakon laganog otapanja snega što se nataložio iznad kišomera, došli smo do 41mm vodenog taloga. :/

Što je dalo 35cm snega u "meteorološkom krugu":

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac 80.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

padavine u decembru 2024:
AMS Miljakovac - 29.2mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

Van mreže снег

• **
  • Starost: 46
  • ЈОШ СЕ ЗИМЕ НЕ ПРЕДАЈУ!
« Odgovor #338 poslato: juče u 16:38 »
У Врднику, читаво поподне пада густ снег, најчешће умереног, повремено и јаког интензитета. Дува на ударе јак северац. Покривач је брзо растао. Снег и даље пада. Баш је идила. Врдник је на јужним падинама Фрушке горе, на свега 9 км од Руме ваздушно. У висину снега од 30+ цм нисам баш сигуран било где на Фрушкој гори. Овде бисмо требали бити објективни, а не навијачи. Требало би појаве у природи пратити, бележити и овде приказивати онакве, како их је природа дала. Кад год пада снег много се форсира прича о наветравању итд. Фрушка гора је гребен правцем запад-исток дужине око 80км са највишим врхом Црвеним чотом 539м.нв, још пар врхова 500+ и најчешће врховима 400-500 м.нв. То није планина са 1500+ м.нв и мислим да се са тим причама о ефекту наветравања претерује. Ср. Митровица на обали Саве, 20 км од гребена Фрушке горе ваздушно сигурно није исфенирана Фрушком гором па зато нема покривач. Врдник , који је са исте јужне стране, тик под гребеном Фрушке горе је са дебелим снежним покривачем( вероватно сада 15-20цм)и интензивним снегом читав дан. Овде се пре свега ради о интензитету падавина и темп, а не фенирању,наветравања и сл. Дакле, у граду, еј огромном граду је око 10.30 уз умерен густ снег било 0.4 кад сам полазио, кола су показивала 0. Град је овог пута имао врло интензивне падавине. Код Добановаца падуцкала је кишица а кола су шо
показивала +1. Дакле, мање падавина него у граду, 3.пута мањи покривач, а ето због скока темп.чак била кишица? Ма да ли је Фрушка гора и Добановце исфенирала? Рођен сам и одрастао на Фрушкој гори, нисам знао да је тако моћна у фенирању, заиста. Рума је очигледно имала још мање падавина, па је темп.била и највиша те то мало снега што је пало ноћас на очигледно >0.5 у време падавина, брзо се отопило и кола у Руми показивала чак +2. Врдник је овог пута имао дуге и јаке снежне падавине јер се очигледно над фрушкогорјем обнављала облачност како над северним тако и над јужним падинама и то је донело овако леп резултат у насељима испод фг гребена било јужно било северно уз темп.током дана не вишу од 0+ а најчешће 0- како је и сада. Будимо објективни и не фантазирајмо. Свим римокатолицима, протестантима, имамо овде и Бугаре, дакле и њима срећно снежно Бадње вече и сутрашњи Божић.
Небеса казују славу Божију а природа савршену лепоту Творчеву.

• **
« Odgovor #339 poslato: juče u 16:48 »
Vrdnik ti s  zavetrini grebena popni se na greben  ^^ ^^ ^^
A cak kod instuta koji visok kao vracar ima vise od tih 12 ,13 cm
ne znam kako da postavim slike .... ako mi neko objasni