Već sam pisao o mojim sumnjama vezanim za podatke sa meteorološke stanice Beograd-Vračar (WMO 13274), uglavnom do sada su se nelogičnosti odnosile na padavine. Kod temperature ne obraćam toliko pažnje na detalje, pa često promaknu takve neke nelogičnosti. Nego, kako sam ovih dana čekao da se barem statistički ove zime upiše prvi ledeni dan (Tmax<0.0°C), nisam mogao da ne primetim podatke koji ponovo bude sumnju. Naime, i pre 10 dana (4. januar) i danas (14. januar) sam sa nestrpljenjem čekao podatak o maksimalnoj temperaturi da vidim da li je za koju decimalu u međuterminima prešlo 0.0°C, s obzirom da u terminskim nije. Međutim, po zvaničnim Tmax, ne samo da je prešlo 0°C, već su i za više od 1°C bile više od terminskih:
Možda na prvu ne zvuči kao ništa toliko čudno ili neobično. U nekim prolećnim ili letnjim nestabilnim danima uz smenu sunčanih i oblačnih perioda i većim fluktuacijama temperature nije ništa čudno da dnevna Tmax bude i za više od 1°C veća od terminske, pa u nekim ekstremnim slučajevima i za cela 2°C.
Ali u ova dva analizirana dana koje je obeležilo oblačno i tmurno vreme uz smanjenu vidljivost, minimalnu insolaciju, slab vetar... prosto nema logičnog i fizičkog objašnjenja za takve fluktuacije da je recimo temperatura u svim terminima sredinom dana držala stabilnih -0.5°C do 0.0°C, a onda ničim izazvana između neka 2 termina skočila do skoro 2°C.
Meni je jedino objašnjenje koje ima smisla da neki od termometara (obični ili maksimalni) nije dobro izbaždaren ili da su recimo podaci za terminske temperature očitavani sa regularnog termometra, a maksimalni sa AMS. Možda i obrnuto. Ova dva dana sam uzeo za primer jer mi je bilo interesantno praćenje zbog detalja koji su odlučivali o ledenom danu, ali siguran sam da postoji još bezbroj sličnih primera.
Uglavnom, ja nemam pravo da tvrdim da podaci nisu tačni, samo izražavam sumnju, ali sve ovo pišem jer znam da postoji barem jedan zaposleni u RHMZ-u koji čita šta se piše na ovom forumu i drago mi je zbog toga. Valjda nam je svima u zajedničkom interesu da sačuvamo verodostojnost osmotrenih podataka sa stanice sa najdužim nizom meteoroloških osmatranja u bivšoj Jugoslaviji. Pritom ni najmanje ne umanjujem značaj podataka sa drugih stanica, samo ne pratim toliko detaljno mimo Beograda.