Koji šou u Mačvi i Sremu i treći dan za redom!

Mada objektivno gledano, po modelima su tamo i bile najveće šanse danas. Čim se uspostavilo jugoistočno strujanje po visini, Banat i Podunavlje su kao po pravilu u rupi.
Ovde i dalje ima niske oblačnosti, nije nemoguće da još malo poprska kiša u narednih pola sata, ali sve je to zanemarljivo.
Inače, dok gledam ove stacionarne i sporopokretne konvektivne sisteme koji su kao po pravilu sa svih mogućih strana zaobilazili Beograd (pogotovo ovaj deo) u prethodna 3 dana, delovalo mi je kao da su godine i godine prošle kada je moj kraj poslednji put dobio iole ozbiljnije padavine u takvoj situaciji.
Međutim, sećanje je varljiva kategorija. Pogledah arhivu, i ne tako davnog 7. septembra prošle godine u jutarnjim satima konvektivni sistem je stacionirao iznad južnih delova Beograda i za 2 sata doneo ogromne količine kiše uz jako puno grmljavine. Moja AMS je tada zabeležila 48mm, a klimatološka stanica na Košutnjaku čak 70mm. Situacija mi nije ostala u sećanju jer sam dan proveo na poslu gde nije palo ni kapi toga jutra.
Eto, dešava se, sve je čista statistika i lutrija. S tim što postoji razlika u odnosu na ove prethodne dane - to minimalno strujanje je bilo ipak jugozapadno. Izgleda da je to neophodno za ovaj kraj.