Ocekivao sam da ce u noci izmedju 15.5. i 16.5.2007 biti necega, ali front je prosao bez padavina.
16.5.2007 dan je osvanuo vedar ali bilo je svezije nego juce. Maksimum je bio 23 C. Bilo je sparno celog dana i nebo je bilo bledo i zamuceno.
U 16.50h izlazim iz stana, naoblacilo se prema zapadu, ali nista strasno.
Oko 17.10h vidim da se na zapadu poprilicno crni, zovem Joe-a da ga pitam sta radar kaze, ali ni Joe nije za kompjuterom.
U 17.30h pocinje akcija. Nazalost ni danas nisam nosio sa sobom digitalac, fotke bi sigurno bile bolje, ali nisam ocekivao da ce biti interesantnih stvari za snimanje. Na zapadu je taman Cb, a vide se 2 slabe kisne zavese, jedna prema Obrenovcu, a druga malo severnije. Pocelo je da seva, i to izuzetno jako. Nisu se skoro videle ovakve munje tokom dana. Zacula se i grmljavina.
Evo fotki nastalih izmedju 17.30h i 17.45h
U 17.45h poceo je slab pljusak, grmi sve jace, na zapadu seva ucestalo. Pljusak je oslabio oko 18.10h
U tom trenutku sam uocio jos jedan Cb na jugu
Iako je bio slab pljusak, grmelo je izuzetno jako kao da je jaka oluja, sevalo je cesto, bilo je i jako lepih velikih munja.
U 18.25h pljusak se pojacao, trcim da se negde sakrijem da ne pokisnem.
Fotke pravim u hodu, u stvari u trku, pa su mutne.
Posle 3-4 minuta pljusak je bio poprilicno jak, a kisne kapi krupne. Grada nije bilo, sakrio sam se pod jednu nadstresnicu da ne pokisnem. Na fotkama se ne primecuje to toliko, ali je bio bas onaj pravi letnji pljusak. Bilo je i malo vetra, ali ne olujnog.
Oko 18.45h pljusak pocinje da se smiruje, prestalo je i da grmi, i oko 19h pljusak je stao.
U 19.30h stizem kuci, uzimam odmah digitalac da bih napravio makar fotke posle oluje. Nista posebno doduse.
Pomislio sam da je gotovo za danas ali nije.
Oko 21h primetio sam da seva, i da sve jace grmi. Poceo je i pljusak. Bila je klasicna letnja oluja, znaci munje i grmljavina oko proseka, nista nesto extra, ali lepo je za promenu, posle onog aprilskog anticiklona bez padavina.
Uhvatio sam i par munja, evo fotki pa uzivajte.
Inace pljusak je trajao do oko 21.30h, cim se pljusak smirio, prestala je i grmljavina, sevalo je jos neko kratko vreme.
Kako je danasnji dan izgledao kod vas?