Vulkan je obično uvek u blizini izvora zemljotresa. Naravno, od samog vulkana kao jednog od oslobađajućih mesta, vibracija se širi. Jedno bez drugog nikako ne idu. Ja krenuh tom logikom kod snimanja. Ima i slika, tj biće ih boljih, samo da završim ovu elektroniku oko koje se patim sada.
Jedino što mi je malko nejasno, jeste njihovo merenje dubine. Jer na toj dubini, koliko vidim, sve je kao "na vodi", odnosno ploče "plivaju" na užarenoj masi.
E sad, radijacija čini da ta masa dole fluktuira nepravilno, tj radijacija čini da se taj "okean" lave uzburka, poput ovog koji vidimo na površini (da objasnim slikovito).
Takođe, izlazi da se i potresi, kao jednostavne vibracije, ne šire svuda i na svakom mestu isto, jer je unutrašnjost zemljine kore nepravilna. Dolazi do "pucanja" vibracija, pa one zato slabe. Inače, kada ne bi bilo razdvajanja oscilacija, onda bi se jedan potres kretao preko cele planete.
U suštini, gledam taj donji vibracioni sloj kao amortizaciju (koju srećom imamo, inače bi bilo mnogo više štete).
Radijacija se ne prati kod analize zemljotresa, a verovatno bi trebala. Možda se i prati, ali zaista ne znam za to.
Ono što hoću sada, jeste simultano praćenje vibracija direktno ovde, kao i na drugim mestima u okolini. Ali to je dosta težak zadatak, pošto se teško mogu dobiti informacije u realnom vremenu. Ali dobro, igramo se.
Takođe bi trebalo praviti i veštačke, kako bismo bolje razumeli razmeru i širenje prirodnih. Kada sam to radio u laboratoriji, dobijao sam savršene stvari, koje čine mehaničke vibracije neverovatno jakim. Međutim, kada apliciram isto to na zemlju, dobijam prigušene oscilacije.
Dakle zemlja nije baš savršen provodnik, bar što se telegeodinamike (da li je ovo jedna reč?) tiče. Otud, dokazujem "niz put" i to da Tesla nije bio u pravu što se bežičnog prenosa struje tiče. Obiman posao, ko zna kada ću to završiti.
Elem, stvorio sam sliku (nekim formulama koje smislih takođe "niz put"), da je sam potres, kada nastane, toliko jači od onoga što stigne do nas, da je zastrašujuće to i pomisliti. Iznenađujuće, ali cifra je ista kao energija groma kada se izrazi u erg jedinicama. Naravno, držaću da je ovo koincidencija... za sada.
Ta osnovna vibracija putuje jako nestabilno i povremeno dolazi do vrha. Otud čitava stvar izgleda kao zub. Postoji epicentar, obično duboko u zemlji i put grananja vibracija kroz zemlju do tačaka gde nastaje zemljotres koji mi osetimo.
Zemlja je stvarno jedinstvena što se vibracija tiče. Skoro da nigde više nećemo moći načiniti iste vibracije kroz materiju, da se isto ponašaju... fascinantno!