Valjalo bi ispričati nešto vezano za Teslu i početak veštačkih zemljotresa. Naime, Tesla je počeo rad na njima dosta davno (pre 1890 godine), a najbitniji su u svemu ostalom što je učinio. Jer njegov kasniji predajnik, nije ništa drugo do oscilator poput ovog, samo je alternacija električna.
Jednog popodneva, osetio se snažan zemljotres na Mehnetnu. Crepovi su padali po glavama ljudi, većina je vrištala, tražila spas pred zemljotresom, stakla su pucala na okolnim zgradama. Ljudi su povikivali: "Zemljotres, sklanjajte se!" Dvojica policajaca koji su tuda prolazili, odgovorili su nekolicini ljudi koji su naišli na njih u panici: "Nije to zemljotres, to je onaj prokleti Tesla" i potrčali su do njegove laboratorije. Uletevši unutra, videli su Teslu kako velikim čekićem udara po nečemu što je bilo zakačeno za stub zgrade. Kompresor za pogon oscilatora ima u svom tanku dovoljno vazduha da oscilator radi još neko vreme, iako je kompresor isključen. Za tih nekoliko minuta, već bi nastalo mnogo štete, pa da bi prekinuo njegovo dejstvo što pre, Tesla ga je bukvalno odvalio od zida velikim maljem.
Nakon što se sve primirilo, Tesla je rekao: "žao mi je gospodo, ali kasno ste stigli da vidite moj ogled. Ali ako se vratite sutra, ponovićemo ga i silno ćete se zabaviti". - "Nismo ga videli - rekoše policajci - ali smo ga OSETILI".
Sutradan je dobio pismenu molbu da više takve experimente ne čini u toj oblasti.
Igrao se sa njima i kasnije, jer je tele-geo-dinamika (tj. veština prostiranja mehaničkih talasa kroz zemlju), jako zanimljiva. Na tom prostiranju talasa kroz zemlju, baziran je Teslin bečični prenos električne struje, koji je završio već tada, samo što jednostavno nije apliciran nikada.
I sam sam uvideo njihovu opasnost u radu. Tesla nikada nije objavio opis uređaja, pa me je to nagnalo da ga napravim. Nakon nekoliko minuta, sasvim mali uređaj može da prepolovi pružnu šinu. Ovo je veoma interesantno za posmatranje sa strane, jer nakon nekog vremena, ta ogromna količina čelika počinje da vibrira i da se isteže kao da je od gline. Na kraju kolabira, iako su udarci oscilatora jednaki lupkanju prstima o sto.
Sve što uređaj zahteva, jeste jednostavan kompresor za duvanje guma na automobilima i ništa više
Većini je bila fama način na koji radi.
Toliko o tome. Nastavimo o zemljotresima
Hvala Pavloviću!