Ja mislim da je to korisna i konstruktivan rasprava, a ne prepirka.
I drugi mogu dosta da nauče iz nje.
Tačno, Joe. Mogao sam baš da ubacim neki smajli, da me ne shvatite bukvalno.
Istina, mogla je ta rasprava da se obavi i u odgovarajućoj (davno otvorenoj) temi koju je u međuvremenu Bronki našao. Ali sad šta je, tu je.
Da ne citiram svaki post u kojem se pominjala košava, evo na šta ću odgovoriti.
Postoji teorija po kojoj košava duva 3, 7 ili 21 dan. Izgleda da ova traje 21 dan.
I ja znam za tu pricu , koja se cak pise u nekim udzbenicima iz geografije....
To je nešto što bih stavio u uobičajene, kako bih nazvao, urbane legende, ili još bolje, u Bad Meteorology.
Joeov komentar mi više dođe kao žalopojka što duva vetar. Međutim, to što kaže Genčić skroz liči na geografisanje. Čika Antoan je mnogo voleo geografe, jer kad znaš geografiju, 'možeš da na prvi pogled razlikuješ Kinu od Arizone, što je krajnje korisno kad se neko izgubi u pustinji'.
Tako je i sa klimatologijom. Geografičari (beket, znam da se kaže 'geografi', ali baš ih najvolijem, kao pitu od detlića) tvrde da je klimatologija deo geografije, a meteorologija deo klimatologije (ne smem da komentarišem ovakvu nebulozu)!
U udžbenicima iz meteorologije, među kojima je posebno izdvojena klimatologija, jasno se stavljaju stvari na svoje mesto. Zato, tretirajmo klimu kao meteorolozi, a ne kao geografčarii ili matematičari (tu je samo Milanković dao neki pozitivan doprinos, svaka čast izuzetku).
U tim udžbenicima se može lako naći činjenica da je vremenska razmera nekog meteorološkog procesa 1 dan, neka 3-4 dana, neka oko 7 dana, dok ima i kraćih i dužih. O ovome sam pisao za portal, a naši meteo brucoši (Miloš i Genčić) su već slušali predavanja kod Janca, tako da oni najbolje znaju o čemu pričam. Procesi koji traju 3-4 dana su sinoptički, odnosno toliko otprilike opstaje određena sinoptička situacija, u smislu generalne raspodele baričkih sistema koja diriguju strujanjima vazduha (ima u mom jučerašnjem dugačkom postu o tome), što tumači trodnevnu košavu. Jednodnevna košava može biti kratkotrajna jugovina pred front, u toplom sektoru ciklona. Sedmodnevna košava se dešava u dvostrukom periodu opstajanja te situacije, jer negde na polovini tog perioda dođe do neke suptilne kratkotrajne promene koja se generalno ne primećuje, a ustvari je odraz kretanja tih baričkih sistema i ponovnog stvaranja slične situacije, što je lako moguće. E sad košava od 21 dan je već preterivanje. Krajnja je retkost da se to desi bez ikakvog prekida. Čak i sada. Ipak, u otprilike tom periodu pomere se oni 'špageti' od strujnica na AT500mb, pa se uspostavlja drugačije kretanje ciklona. Ovo rezultuje kao košava u slučaju da se ta strujnica zapadno od nas nalazi u položaju SW-NE, a posle toga postepeno pređe u W-E, pa u NW-SE, kada imamo severce ili bilo šta drugo što nije ni nalik košavi. Uz to, Sibirski anticiklon opstaje skoro pola godine, a njegov greben povremeno jača i slabi otprilike u tom ritmu, baš kao i ciklonalna aktivnost u Sredozemlju.
....medjutim, ja stvarno mislim da ne postoji ista na ovom svetu(u pririodi), sto bi tako tacno sledilo neke ljudske proracune....
To je suština Milankovićevog pristupa koji, iako nije savršen, daje prilično dobru informaciju o klimatskim promenama. I sam Milanković prioznaje da je pretežak zadatak da se sve smesti u matematičke obrasce.
Jedan kolega sa Seminara za homogenizaciju je lepo rekao da mu 'u prirodi nije poznata normalna raspodela', ali kad već mora nešto da se aproksimira, matematičari (kao Gauss) pribegavaju zgodnim jednačinama da bi kako-tako rešili neki problem.
Dakle, ovde se 100% slažemo.
...ipak pretp. da je u pitanju neko prosecno trajanje tipa ovog decembra, kad se ljudi prisecaju pa kazu, duvalo je 3 nedelje(21 dan)...
Jeste, sećaju se ljudi. To je izvor najvećih 'urbanih legendi'. Sećanje je već psihološki problem, jer kad nešto traje, dosadi nam i izgleda nam kao da traje večno. Ili zakačimo se za neki događaj u prošlom vremenu, pa vučemo informaciju od tada, dok se međuinformacije potpuno odbace u glavi.
Da se ne bi sećali, meteorolozi vredno i neprekidno beleže vremensku situaciju. Baš mi treba vremena da izbunarim kada se to desilo. Obično je takva potraga rezultovala pogrešnom povratnom informacijom. Sećam se.
Sad, košava je i dalje tu. Dokle, bre? Jeste, umorila se od đipanja cele noći. Čini mi se da je čak malo i dremnula, ali na ovom brdu opet nosi. A kiše je bilo podosta. Kod mene 11.4 mm.