Odavno nisam gledao događaje na današnji dan, pa sam sledeće odabrao za forum.
Na današnji dan, 1830. godine, umro je Petar II Petrović Njegoš. Večna slava i hvala ovom velikom čoveku!
Na današnji dan, 1938. godine, dakle pre tačno 70 godina, izvedena je najpoznatija radio drama u istoriji. Te večeri, velemajstor režije, tada perspektivni mladi čovek Orson Wells, u saradnji sa svojim 'glumcima', uz brojne za to vreme nepojmljive zvučne efekte, izveo je radio dramu 'Rat svetova', zasnovanu na istoimenom romanu Herberta Georgea Wellsa, britanskog pisca s kraja prethodnog veka. Dramatizacija je bila tako dobra da je izazvala pometnju među slušaocima koji su bili na ivici panike i histeričnog straha od napada marsovaca. Neki su i prešli tu granicu, pomislivši da se sve to zaista i događa.
Radio drama je izvedena do kraja, iako je već reakcija bila takva da je otežavala njeno izvođenje.
Roman 'Rat svetova' sam čitao više puta i zaista je sjajan, ne zbog opisa vanzemaljaca (tačnije, marsovaca), već zbog kritike ljudskog društva koja je tim romanom uppućena. Radio drama je taj akcenat samo prebacila na slušaoce radija i na mase, pokazujći svu slabost ljudskog roda.
Inače, imam ne samo roman, već sam pre par godina nabasao na snimak te radio drame u celini u mp3 formatu. Nažalost, ne mogu da je kačim, ali ću je rado poslati svim zainteresovanima.
Ekranizacija ovog filma je bila više puta, i to je za mene bio najstaršniji film u vreme kada sam bio mali. Najnoviju ekranizaciju (tj adaptaciju) sa Tomom Cruiseom od prošle godine nisam gledao (i nekako mi se neće).
Ovaj roman je bio toliko popularam da je i Jeff Wayne snimio dvostruki album sa muzičkom verzijom ovog romana. U taj zanimljiv projekat bili su uključeni i značajni muzičari tog vremena, kao što je recimo Phil Lynott (Thin Lizzy) kao sveštenik u temi The Spirit Of Man, Justin Hayward (Moody Blues) - poslušajte predivnu temu Forever Autumn, Julie Covington (ona je u originalu pevala i Don't Cry For Me, Argentina, što je Madonna obradila mnogo kasnije) i David Essex. Kao vrhunac, narator je bio niko drugi nego veličanstveni Richard Burton. Ne brinite, imam i ovaj ceo mp3 u 320 kbit.
Zamislite da sada neko izvede recimo TV varijantu ovog romana pod firmom 'uživo sa lica mesta'...
Evo tri odabrana klipa sa 'live' turneje koju je Jeff Wayne (sa zamenom za pokojnog Lynotta i video projekcijom mladog Burtona) kao ilustracije.
Eve Of The War je za mnoge najpoznatija tema, koja otvara album:
Moja omiljena tema je sledeća: Horsel Common And The Heat Ray. Ovo su scene iz filma koji me je plašio kada sam bio mali. Film je snimljen 1953. godine (samo je malo dofarban ovde).
Forever Autumn - Justin Hayward u punom vokalnom sjaju, uz ilustracije scena iz romana:
The Spirit Of Man (sa turneje):
Više informacija o ovome imate na
http://en.wikipedia.org/wiki/The_War_of_the_Worlds