Poštovani prijatelji,
Ne mogu izraziti reči oduševljenja od kada je novi urednik nauke u našoj zemlji pokušao još jednom da pokrene naše umove uvođenjem novog časopisa za popularizaciju nauke. Ovako nešto se događalo nakon onih divnih starih brojeva časopisa "Galaksija", naročito "IQ naučni magazin". Na žalost, niko od njih nije opstajao dovoljno dugo, što govori o našoj naučnoj svesti. Postojanje mnoštva časopisa u inostranstvu vezanih prvenstveno za nauku i vesti iz dodirnih joj oblasti, dovoljan je pokazatelj plemenitog pravca kojim se kreću svaka od tih zemalja, ne samo radom na određenim naučno-istraživačkim oblastima, već i popularisanjem nauke kao nezaobilaznog dela napretka čovečanstva, naročito kod mladih željnih saznanja.
Naravno, cilj ovakvih nastojanja je i na izvestan način podizanje duhovnog nivoa na mnogo viši, nego što ga uporedo uništavaju ekonomija i sociološki problemi. S obzirom da je nauka uvek u zapećku, nalazimo izuzetnim podsticajem, pojavu ovakvih časopisa, koji bi trebali ne da ljude učine hladnijim prema nauci, već upravo da u borbi da se uradi nešto korisno, makar to bio i samo časopis, uvide koliko je energije potrebno da bismo došli do proste istine o napretku samom.
Ono što bih želeo reći, jeste da se broj saradnika časopisa povećava iz dana u dan i da ako neko ima ideje o pisanju iz izvesnih oblasti, to sada može i učiniti. Dakle, ne bismo trebali osuđivati novine koje nalazimo po kioscima i njihove tekstove na naučne oblasti, koji izgledaju više nego smešni, već da upravo suprotno svakom komentaru, ukoliko imamo nešto pametno da kažemo, to i učinimo.
Iako postoje izvesni problemi u radu izdavaštva, ja se iskreno nadam da će časopis zaživeti i da ćemo i mi imati bar jedan takav, koji će ako ne za neku posebnu, biti predviđen za sumu svih nauka u nekoliko desetina stranica.
Neke od članaka ćete prepoznati (bar što se mojih tekstova tiče), a novo će dolaziti kako vreme bude odmicalo. Ovaj put, sa cenzurama i udešavanjem u kojem su pomogli prijatelji iz instituta za nuklearne nauke u Vinči.
Drugi broj je u prodaji, upravo sam jutros obavešten. Dosta luksuzan, na kvalitetnom papiru, sa pravim naučnim temama. Može se pronaći na kioscima, poručiti ili pretplatiti. Cena je 195din.
Nadam se da ćete uživati i da ćemo dugo moći pratiti razvoj i život novog časopisa, kao i pojavu meteoroloških tema u njemu.