Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Chat  (Pročitano 743254 puta)

Van mreže Stormetta

• *
Odg: Chat
« Odgovor #1140 poslato: 25. Novembar 2008. u 13:33 »
Izgleda... Jel moze neko da mi preprica lektiru?  :))))
Teske se kiše spremaju
Kroz tvoj se prozor samo jablani vide
Nad gradom munje sijevaju
Uzalud pitaš tko ide... Uzalud pitaš tko ide... Uzalud pitaš tko ide...

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #1141 poslato: 25. Novembar 2008. u 13:35 »
Ne dok ne priznaš koliko te dugo nije bilo. ;)
A koliko vidim, poslednji post pre današnjih si postavila 30. oktobra. Letos! :lmao:
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Stormetta

• *
« Odgovor #1142 poslato: 25. Novembar 2008. u 13:46 »
Evo priznajem :))
Jel' treba i opravdanje? :)
Teske se kiše spremaju

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #1143 poslato: 25. Novembar 2008. u 13:56 »
Ma neeee... nego ta informacija je potrebna da znam od koje tačke treba prepričavati gradivo. Možda si se ulogovala na forum, a da nisi ostavljala postove...
Ima jedna anegdota iz moje srednje škole u vezi opravdanja. Jedna devojka je mnogo volela 'krivine', ali imala je neki dil za opravdanja. I tako ona donese razrednom opravdanje, a ovaj pogleda to, namršti se i rezignirano odbaci od sebe, uz komentar:
- Nemojte mi donositi više ova lažna opravdanja. Više mi je muka od toga. Pa stvarno nema smisla!
Mi u čudu, kako on zna da je opravdanje lažnjak, pa ga pitamo. A on kaže:
- Ne sporim ja pečat i potpis lekara, ali vi vadite neke razne boleštine iz medicinske literature.
- Kako? - pitamo ga. - Kako znate?
- Pa lepo, od ovakvih bolesti se umire!
Mi u smeh.
- Ima još! - reče on - Dijagnoza se ne piše ćirilicom!
E, to je bio blam. Devojka se zacrvene, a razredni joj je poručio:
- Molim te da mi više nikad ne doneseš opravdanje. Sve ću da ti pravdam, lično ja!
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Stormetta

• *
« Odgovor #1144 poslato: 25. Novembar 2008. u 14:17 »
E sad mi je lakse jer i onako nemam opravdanje. Moraces licno da mi opravdas. :)
Teske se kiše spremaju

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #1145 poslato: 25. Novembar 2008. u 14:22 »
Čitaš li ti štogod? Ili čekaš prepričano gradivo?

Van mreže Stormetta

• *
« Odgovor #1146 poslato: 25. Novembar 2008. u 14:28 »
Citam, citam.... vidim ja da nema pomoci od vas... :)
Teske se kiše spremaju

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #1147 poslato: 26. Novembar 2008. u 09:44 »
Povodom sinoćnih događaja sa snegom, setih se jedne priče koja je bila popularna pre nekih 10 godina. Kopajući po starim fajlovima, našao sam je i kačim je da se malo smejemo zajedno.

Mujo u Kanadi

12. avgust
Uselili smo se u našu novu kuću u Kanadi. Tako sam uzbuđen. Ovdje je tako lijepo. Planine su prekrasne. Jedva čekam da ih vidim prekrivene snijegom.
14. oktobar
Kanada. To je najljepša zemlja na svijetu. Lišće je poprimilo one divne nijanse žute i narandžaste boje. Vozio sam kroz prirodu i vidio par jelena. Tako su graciozni. To su najljepše životinje na svijetu. Ovo mora da je raj. Volim Kanadu.
11. novembar
Dan Sjećanja. Lov na jelene će početi uskoro. Ne mogu da zamislim da neko može ubiti tako divnu životinju. Nadam se da će uskoro snijeg. Tako je divno.
2. decembar
Noćas je pao prvi snijeg. Ustao sam i vidio sve pokriveno bijelim pokrivačem. Izgleda kao najljepša razglednica. Izašli smo napolje, očistili stepenište i prilazni put, a onda se grudvali (ja pobijedio). Kad je prošla grtalica, morali smo ponovo očistiti kapiju. Koja divna zemlja. Volim Kanadu.
12. decembar
Noćas opet snijeg. Opet prošla grtalica i zatrpala kapiju. Ovdje je prekrasno.
19. decembar
Noćas opet snijeg. Nisam mogao izvesti auto da idem na posao. Ovdje je zaista divno, samo sam malo umoran od lopatanja. Opet jebena grtalica.
22. decembar
Ovo bijelo govno opet padalo cijelu noć. Dobio žuljeve od lopatanja i leđa me bole. Ovaj majmun sa grtalicom kao da se krije iza ćoška i samo čeka da ja očistim ispred kapije. Šupak.
25. decembar
Preseo mi Božić. Još malo usranog snijega. Ako mi ikad padne šaka onaj peder što vozi grtalicu, ubiću ga. Mater im, što ne posipaju više soli po cesti pa da se prije otopi.
27. decembar
Noćas opet snijeg. Ne izlazim već tri dana sem što čistim snijeg kad prođe grtalica. Ne mogu nigdje ići, auto se zaglavio u brdu snijega ispred kapije, a i hladno je. Kažu da će pasti novih 30cm. Tih govana.
28. decembar
Prognoza je bila loša. Palo je pola metra. Ako ovako nastavi, neće se otopiti do ljeta. Grtalica se zaglavila i taj šupak došao kod mene da traži lopatu. Rekao sam mu da sam već slomio šest lopata čisteći ta govna sa vrata što ih je on nabacao i zamalo da mu je slomim o glavu.
4. januar
Najzad sam izašao iz kuće. Otišao do prodavnice da kupim nešto hrane. Kad sam se vraćao, udario kolima jelena. $3000 štete na kolima. Te nemani treba pobiti. Svugdje ih ima. Što ih lovci ne pobiše jesenas.
3. maj
Odvezao kola kod mehaničara. Nevjerovatno koliko su zarđala od jebene soli što je posipaju svuda.
10. maj
Selim se na Floridu. Ne mogu ni zamisliti kako neko normalan može živjeti u toj usranoj Kanadi.
The End

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #1148 poslato: 26. Novembar 2008. u 11:15 »
Mnogo dobra stvar kada god čitam (slušam) smejem se. Ima audio verzija. Preporučujem. Evo je dole.  ???

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=xHZefgwlXMI" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=xHZefgwlXMI</a>

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #1149 poslato: 26. Novembar 2008. u 17:36 »
Trebalo bi da odemo u Kanadu ili Rusiju na godinu dana... Da nam dosadi snijeg i da ga zamrzimo, pa kad se vratimo ovdje, nećemo više kukati što ga nikad nema... ???

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Brandzi

• **
  • Starost: 43
« Odgovor #1150 poslato: 26. Novembar 2008. u 17:59 »
E upravo tako :) hehe ja sam inace veliki ljubitelj leta, tamo da je meni bila interesantna i prica sa Floride...

12. maj. Stigli smo na Floridu. Uselili smo se u novu kucu. Tako
je velika ima sav konfort, naravno i pool. Kako je
ovdje samo toplo i prijatno. Vec sam zaboravio Kanadu. Volim Floridu

20. maj. Ovdje su ljudi nevjerovatno dobri i uvijek se samo smiju.
Stvarno je Florida interesantna a ima puno interesantnih
zivotinja. Bas je fino toplo u ovaj tjedan sam se pregrijao od one
k... Kanade. Puno volim Floridu.

12. jun. Vec smo mjesec dana tu, vrijeme je jos uvijek toplo i
jako vlazno. Dobro da u kuci imamo klimu. Susjed mi je
pricao kako u jednom restauranu u blizini sluze dobrog aligatora. Kako
mogu ljudi da jedu te zivotinje, koje izviru iz doba
dinosaura to ne mogu nikako razumijeti. Vidjeli smo puno
toga na Floridi, nevjerovatno je interesantna. Najvise te volim, >
Florida

30. jun. Odkad smo dosli vrijeme se skoro nije mjenjalo uvjek
toplo a sad i pomalo suvise vlazno. Ali klima uredaj u
kuci i u kolima radi odlicno. Nocu nam jedino smetaju komarci, kojih ima
u ovo doba puno. Upoznao sam jos neke susjede stvarno su
ljudi na Floridi dobri.

18. jul. Nevjerovatna vrucina i skoro 100% vlaga, za vikend idemo
na obalu. Nadam se na lijep provod..

20. jul. Kakva noc. Fata je u hotelu slucajno ostavila otvoren
prozor. Zamalo da me zivog pojedu ti komarci. Kad se
zelimo vratitikuci neko nam je ukrao kola. I tako ima da se vozim 100
milja taksijem. Crnac taksista uvjek se samo smjeska, imam
utisak da je on ukrao kola. Stvarno ima kriminala na
Floridi.

21. jul. Posle vracanja kuci, opet taksi i na posao, pa ja kao da
radim samo za ove taksiste. U firmi sef mi je rakao, da
se ne smijem dovoljno, ali kako da glupanu objasnim da nisam sklopio oka
od onih komaraca a kamoli da spominjem ukradena kola.
Nevjerovatna vrucina.

30. jul. Vrucinski val je na maximumu, a nama je u kuci crkla
klima. I jos ovi komarci, jedino me spasi ujutro jedno
kupanje da prozivim. Vec kad hocu da se bacim u pool vidim u njemu
aligatora od 3 metra!! Jos mi je samo ta pickarija
trebala, brzo zovem policiju da upitam sta treba da
radim Oni kazu da ga pustim na miru da ce sam otici od
gde je dosao. Poludjecu.

31. jul. Vec ujutro neverovatna vrucina. Na poslu sam opet kao
prebijen. Sef, onaj kurac kaze da se uopste ne smijem
i da to nije dobro za konzumente. Jebo njega i konzumente.

1. avg. Kakva vrucina. Vec drugi dan bez klime sto znaci i bez
spavanja. Sve ce da izgori samo komaraca ima sve crno i
sve vise. Onaj mrgan od 3 metre kao da je u mom poolu kampirao. Kazem
cjelu pricu susjedu, on se samo smije, kao uvjek,
picka li mu lijepa mila materina.

2. avg.Jedva docekam, da mi dodu spremit tu kurcevu klimu a onaj
niger umesto klime sredi mi cerku.
Policija kaze samo da treba biti pazljiv a da crnca
verovatno nece moci izslediti jer su i onako svi
isti. Vrucina kao da smo u paklu jebem ti Floridu.

12. avg. Ne mogu da zamislite tu vrucinu. Tu smo jos uvjek kao u
paklu a odkad smo dosli vrjeme je isto. Sef me bacio iz
firme sa osmijehom na licu i rekao da se konzumenti pobunili jer se
nisam dovoljno smijao. E tako sam ostao bez posla i
na putu idem u kafanu kde se propijem. Svi se
meni i mojoj prici samo smiju, a osobito onaj policajac
koji me uhiti pijanog i trazi da mu platim 3000 USD.
Majku im, mrzim Floridu, prokleta bila.

13. avg - Petak, 13. Boze kakva vrucina. Vracam se kuci iz cuze bez
kola, posla i bez para. Mrzim taksiste Svi bezu
sa osmijehom na licu, a usput mi kazu da dolazi Mitch. Legnem u kucu o
kojoj jos uvijek ne radi klima da malo razmislim
o svemu. Odjednom neverovatan vjetar
zapara zrak i kuca nema vise krova, jos minut dva i nema vise kuce
Vjetar se poleze. Nemam vise nista, samo je onaj
aligator ostao u poolu. Sto ga nisu poklopali u
onom restoranu.... Susjedi se vracaju i sa
osmjehom na licu kazu da imam srecu da sam
prezivio hurikana Mitcha. Opet je vrucina ko prije, a ja bez svega
mrzim Floridu selim se odavde.
Gdje .....ovaj put necu da vam kazem.....

A evo i audio verzija :)

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=-qHn5Duc85o" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=-qHn5Duc85o</a>
Zivot je lep, samo ga treba znati ziveti...

Van mreže jocozr

• Starost: 30
« Odgovor #1151 poslato: 26. Novembar 2008. u 18:13 »
 :lmao: :lmao:

Van mreže Darko_9

« Odgovor #1152 poslato: 26. Novembar 2008. u 18:40 »

Van mreže beket

• **
« Odgovor #1153 poslato: 27. Novembar 2008. u 02:53 »
price su mrak: i bukvalno i figurativno...
 :evil:
fuck them all!

Van mreže Nele

• **
  • Starost: 47
« Odgovor #1154 poslato: 27. Novembar 2008. u 10:20 »
Bilo je vreme da se javi i jedan koji voli da gazi pešake haha... :) Šalim se, ali samo malo :) Naime, volim brzu vožnju i redovno sam nepažljiv što se toga tiče. U zavisnosti od vozila, volim voziti maksimalno koliko se to može. Nije hvala svakako, ali je istina. Trudim se da izbegnem to, ali je jače od mene. Preplavi me adrenalin.

Nisam imao neprilika, pešake poštujem, ali sve bude u poslednjim trenucima. Ja znam da ću se zaustaviti, sve je OK, ali ljudima izgleda kao nekoliko trenutaka pred smrt. Prskanje u doba mokrih kolovoza je takođe redovno. Bude mi žao, jer i sam ostanem isprskan često, ali... šta da se radi.

Imam nekoliko grešaka u toku vožnje... prva je kretanje stravično blizu onoga iza koga idem. Jedino ako je znatno brži od mene, pa ga ne stižem. U takvoj vožnji, slabo govorim i gledam sa strane, strogo sam fokusiran na vožnju, što nenormalno umara. Kada pređem svoj željeni put, čini mi se da izgubim kilogram i više na težini. Navikao tako tokom trka. U stanju sam toliko pritiskati vožača ispred, da se vidno oseti kako greši. Onda se obično postavim tako, da levim farom sijam u njegov retrovizor na vratima, ubeđujući ga da se skloni. Preticanja su skoro uvek "u dlaku" ili još gore od toga, pri čemu se ni ne brecnem na mogućnost sudara.. što je najgore. Najviše trpe drugi od toga, pa pokušavam da rešim te probleme u sebi.
Takođe, redovan problem je i naglo kočenje. Navikao sam tako tokom reli vožnje... iskoristiti maksimalno brzinu. Idealni pravci se ne mogu iskoristiti naravno, pošto stazu treba preći više puta za to, pa tako onaj ko se redovno tu vozi, zna je najbolje.

Nekako, kod mene lično, postoji sam jedna stvar tokom vožnje: mesto kretanja i mesto stizanja na clj. Dalje je - sve to preći za što kraće vreme.

Naravno, sve ovo važi kada sam sam u autu.

Što se beograđana tiče, ja bih naprotiv, imao samo pohvale. Ne znam kako voze sa svojim sugrađanima, ali znam da su jako fer vozači, kada vide da nisi iz BG-a. Meni ovo ne smeta, volim žustru vožnju, ali povremeno se okrećem u krug dok ne potrefim ulicu koja nije jednosmerna. Pri tome, isprskam više pešaka, nekoliko skoro zgazim itd haha.... :) Ozbiljno, zaista su dobri vozači, koliko sam ja video iz vozila.
Van Beograda, voze znatno pažljivije što je i normalno, ne poznaju teren, pa tako nisam imao problema. Šta više, nebrojeno puta sam ih hvalio, pošto naiđem na jednog koji vozi slično kao i ja i omogućava mi prolaz svojom brzom vožnjom, što drugi nisu bili u stanju.... obično se ispostavi da je iz BG-a.

Naravno, budala i normalnih u sabraćaju svuda i u svako doba. Zato, oprez iznad svega!!

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #1155 poslato: 27. Novembar 2008. u 19:48 »
Ima i treći deo, ali sutra ću da je okačim! Samo ne znam za audio verziju (za njih nisam znao).
Ćao svima! Upravo sam stigao sa službenog puta Beograd-Niš-Knjaževac-Zaječar-Beograd. Bilo je sjajno i bajno, a stekla su se neka nova iskustva. O svemu opširnije sutra tokom dana. Pozdrav svima!

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #1156 poslato: 27. Novembar 2008. u 20:18 »
Dobrodošao nazad PtPrince ! ;) Očekujemo slike sa putovanja, kao i od onog snijega preksinoćnjeg... :)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #1157 poslato: 28. Novembar 2008. u 01:35 »
Ima i treći deo, ali sutra ću da je okačim! Samo ne znam za audio verziju (za njih nisam znao).
Ćao svima! Upravo sam stigao sa službenog puta Beograd-Niš-Knjaževac-Zaječar-Beograd. Bilo je sjajno i bajno, a stekla su se neka nova iskustva. O svemu opširnije sutra tokom dana. Pozdrav svima!

Samo za Kanadu je dobra audio verzija jer dnevnik čita naš poznati glumac, ove ostale audio verzije su njesra. Poslušaj obavezno klip za Kanadu.

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #1158 poslato: 28. Novembar 2008. u 09:13 »
Evo i obećanog trećeg dela teksta o Muji i njegovim dogodovštinama, nazvanom Selidba sa Floride. A gde? Čitajte...

1. septembar: Naplatio pare od osiguranja. Zgadila mi se ova Amerika. Kao i Kanada, uostalom. Ubjeđujem familiju da odemo u Diznilend. Poslije ćemo misliti gdje ćemo i kako ćemo...

8. septembar: Potrošio pare od osiguranja. Ne znam gdje ćemo, djeca bi
već trebala u školu. Sinula mi je napokon pametna ideja. Zovem rodbinu da me upute kako da kupim stan u Sarajevu. Učimo ubrzano gramatiku, ja već uspješno razlikujem ekavicu i ijekavicu. Djeca brkaju meko, mehko i tvrdo č, zaboravljaju umetnuti h gdje treba, palatalizacija im nijedna ne ide od ruke. Šta li će s nas biti.

24. oktobar: Rodbina mi hitno odgovara da ima jedan što bi prodao knjižicu i da ima ope' jedan u Opštini koji bi pogurao za stan, ukoliko... Prodali auto i kompjuter. Poslali pare za stan.

25. novembar: Papiri za stan u Sarajevu sređeni, sreći nema kraja. Mi smo bez para. Djeca ne idu u školu. Svi pomažemo u obližnjoj samoposluzi, imamo dovoljno za motel i kartu. Pripreme za povratak u toku: gledamo u sobi CNN i pokušavamo da shvatimo trenutnu političku situaciju. Ja imam problema sa razumijevanjem unutarnjih granica, nismo se valjda za to borili. Kažu mi da malo puno naginjem na unitarističku politiku, a da opet nisam dovoljno ekstreman da mogu preživjeti lako političku realnost. Kažu mi isto tako da ne serem.

24. decembar: Posljednje pripreme za put. Uzeli najjeftinije karte, na prvi dan Božića, biće prazan avion. Tjeraju me da kupim Leviske, ne mogu me više gledati u dronjcima. Fino smo se svi obukli, ponijeli smo nešto baterija, svijeća, mlijeka u prahu, kafe i dvije-tri čokolade, da obradujemo naše. Posljednja noć na jebenom sjevernoameričkom kontinentu. Nalet ga bilo, i onog ko ga otkri, i ove što na njemu žive.

25. decembar: Prvi dan Božića. Na putu do aerodroma blistaju ukrasi na palmama. Samo da mi je dočepati se aviona. Nalećem na Deda Mraza u bermudama, šaljem ga u neku stvar. Predajemo stvari, oduzimaju nam vreću sa rižom i otpakovane vreće mlijeka u prahu... kažu šupci, zabranjeno po nekom njihovom zakonu. Ovo je već prevršilo mjeru. Psujem tečno. Oni se smiju. Budale. Stjuardesa me upozorava da pazim kako se ponašam nakon što sam ljubazno stisnuo pilota i vikn'o mu na uho: "Vozi Miško!".

27. decembar: Amsterdam. Mmmm, osjećam miris Evrope. Zadržavaju nas u policiji, kažu istekla nam oba pasoša, i crveni, i plavi. "Ma, koji ste mi vi..." mislim se, ja - tamo se ja više ne vraćam. Fino mu kažem: "No Amerika, no, niks, kaput, finito..." Prenoćili na policiji. Uzelo nam tariguz i svijeće, kaže treba da prođe neko ispitivanje. Baš smo se sjebali. U policiji upoznajemo puno našeg svijeta, svi idu na drugu stranu. Svijeće mogu s nama, tariguz ostaje, zapaljiva materija. Otkidam malo papira sa jedne rolne, zlu ne trebalo. Niko ne primjećuje.

31. decembar: Nakon dvije noći prespavane na amsterdamskom aerodromu, evo nas na putu za Beč. Svi smo se već međusobno posvađali. Optužuju me da sam ih sve uvalio u govna, bez njihove volje. Ubjeđujem ih da ne seru i da ponavljaju gradivo, već smo skoro kući. Slećemo u Beč. Ah, Wienna, Shtrauss, Waltzer, Dunau, jes' klinac. Policija nas odvaja na poseban izlaz.

1. januar: Novu godinu dočekao u krugu familije, u posebno ukrašenoj ćeliji. Gledam novogodišnji koncert kroz rešetke. Djeci poklanjam čokolade, Fati sam uspio maznuti jedan tester na Free Shop-u u Amsterdamu - Gyvency for men. Sviđa joj se. Miriše. Izgleda da će nas pustiti već za dva dana. Hrana puno bolja od one u Amsterdamu. Već sam skoro zaboravio ona sranja što smo jeli u onoj poganoj Floridi. Mekdonald, Meklaud, Mekintoš, Meksiko, to su samo neke od zabranjenih riječi nakon našeg groznog McDonald's-kog iskustva.

6. januar: Zagreb. Servus lepi Zabreg moj, kaj se krije v mali toj. Opet bajbok. Uvoženje opasnih materija, oduzimaju nam baterije. Brzo nas oslobađaju iz policije, izvinjavaju se. Da ne bi plaćali carinu, ostavljam lažni Rolex u policiji i otkidam dugmad sa Fatine jakne da pokažem da je korištena. Niko iz familije ne priča sa mnom. Tvrde da je moja glupa ideja o povratku. Carinik se smješka, policajci se smješkaju, taksista se smije, ja mislim da nešto debelo nije u redu. Nisu me pitali čak ni za putovnicu, domovnicu, šahovnicu... Pitam treba li mi viza, oni se svi grohotom smiju. Kažu, kak' ste vi Bosanci bedasti.

7. januar: Oduzimaju nam avio-karte, pominju neki međudržavni sporazum. Nije mi jasno, bunim se k'o Grk u zatvoru. Odustajem, iz čarapa vadim zadnje dolarske rezerve. Odlučujem se na put autobusom. Taksista prima dolare. Sreća. Baš bih se obruk'o. Stižemo u zadnji čas na Kolodvor, banka još radi. Mijenjam dolare u kune za kartu i KM (valjda kilometre) za prtljag. U čekaonici svi puše, postaje neizdrživo. Idem do klozeta da dođem sebi. Smrdi toliko da jedva stojim na nogama, nekako se dokopam izlaza. Guramo se na ulazu u autobus, neko je prodao višak karata, biće gusto. Ja pristajem na tri sjedišta za četiri karte, pod uslovom da prtljag držimo u krilu. Bolje išta nego ništa. Hajd', mislim se, nek' je živa glava.

8. januar: Ovo pišem poslije. Hladno je bilo da bi pingvini u nesvjest pali. Al¢, opet, mislim se, kako je u Kanadi. Pokušavam zaspati, ne mogu, muzički ukus šofera je gori od onog već lošeg predratnog. Neko povraća pozada. Neko otvorio Argetu i otpakov¢o kuhana jaja. Povraća mi se, da hoće zaustaviti autobus. Autobus se zaustavlja na tri carine i tri policije. Oduzimaju mi kožnu jaknu koju sam prije rata kupio u Turskoj. Ja sam ukočen toliko da me policajci skidaju. Kakva noć.

11. januar: Ovo pišem na kraju puta. Dva dana smo bili zaglavljeni na Makljenu. Sreća, neki iskusni putnik na ovoj relaciji je imao karton kuhanih jaja. Neki švercer pristaje da trampi paket argete za xepni Nintendo. Glupan, ja platio Nintendo $4.99 na rasprodaji. Nismo gladni. Ja sam ukočen, svaki me mišić  boli. Sad svi imamo mjesta jer je policija poskidali neke nevaljalce usput.

12. januar: Stanica u Sarajevu. Tuga me uhvatila, sjetim se kako smo ovdje čekali na konvoj. Budale, ko nas je tjer'o. Pa, neće Bosna nigdje, a ni Hercegovina. Fali nam jedna torba. Jedna mi žena kaže da je vidjela neke momke kako pretovaraju svijeće i nešto se domunđavaju oko naših sjedišta. Prijavljujem policiji. Smije se policajac, neki mlad momak, grohotom, svi mu se krnjatci vide. Kaže, dobro došli, kući. Svi nam se zahvaljuju na stanici što smo ih zabavili. Svi puše. Malo mi je zlo. Nude me pićem, odbijam da pijem na javnom mjestu, zakon je zakon. Oni se i dalje smiju, jedan pada sa stolice tako da polomi sve boce ispod stola. Miris alkohola me zapahne, istrčavam na čisti zrak.

13. januar: Pokušavam prvi put da uđem u "svoj" stan.

14. januar: Već nekoliko puta pokušavam da uđem u stan. Provodimo čitav dan u raznim opštinskim kancelarijama, vadimo potvrde, pokušavamo da iznudimo nalog za iseljenje "stanara".

15. februar: Sudskom odlukom donosi se nalog o iseljenju tih nekakvih uljeza u "našem" stanu. Pokušavam istjerati te nevaljalce. Više smo dojadili rodbini, ne zna nam se ni za dan ni za noć. Danas kod ovog, sutra kod onog.

20. februar: Donosim odluku. Idem u policijsku postaju na autobuskoj stanici. Prepoznaju me, kažu da nisu ušli u trag lopovima iz autobusa, još, i svi se grohotom smiju. Zamolim ih da mi pomognu, da imam rješenje za stan, i nalog, i da nemam gdje spavati, i da ću se ubiti na mjestu ako nesto ne učine. Svi se smjesta pokupimo odatle, pozovemo posebnu jedinicu, usput ubijedimo pripadnike Unprotection - Eye For - Ass For - Na To - a da nam se pridruže, i u združenoj akciji ulazimo u stan. Stan prazan. Nigdje ništa. Ni parketa, ni lustera, ni bojlera, ništa. Al' jebi ga, svoje je svoje, ljubim štokove tako strasno da mi se usne lijepe za hladan metal.

28. februar: Baš je naš svijet dobar. Sa prvog sprata donose naše ćilime što su komšije čuvale šest godina. Neko na podvožnjaku našao naš televizor i otkupio od jednog švercera. Sa smeća donijeli nas bojler. Nađeno dosta naših slika, predratnih. I moja diploma, zgužvana na mjestu odvaljenih pipa u kuhinji. Sve polahko dolazi na svoje mjesto. Već pomalo i djeca razgovaraju sa mnom. Fata je rekla da će mi dati čim ponovo nabavimo krevet.

1. mart: Danas sam već počeo da radim u jednog privatnika. Ruke me bole još od onog autobusa, imam puno unošenja, radim s robom. Fata počela da šije kod jedne fine žene. I ona je, kaže, bila izbjeglica, u Sarajevo, trebalo joj je dosta da dođe na svoje, ali, kaže, ako radimo vrijedno i imaćemo. Imamo dovoljno para da platimo dodatne časove djeci. Oni nisu još u školi, do septembra. Sada su nam dali dobru šansu da polažu ove razrede što su završili u Kanadi i Americi, jer se to ovdje ništa ne priznaje. Imaju problema sa gramatikom. Ja još imam problema sa politikom. Sreća, televizor nam se često kvari pa ni ne pratimo vijesti. Ja očekujem da sa dobrim znanjem jezika i sa vozačkom dozvolom mogu dobit' fini posao za neku međunarodnu organizaciju. Sve je super. Malo se nerviram, gdje god dođem, svi puše. Puše pravo. Na to se nikako ne mogu navići, k'o da nisam čitav život živio ovdje.

2. mart: Pitate se, gdje ćemo sad. Nećemo nigdje. Ovdje nam je dobro, tako nam i treba. Dobro se dobrim vraća. Super je nama ovdje. Ne mogu nas odavdje više ni puškom otjerati. Dobro nam je - u pm.

I to je to!

Tek da se zna, moj komentar je da nije Mujo kriv, svi smo mi manje-više takvi. Što bi rekao jedan moj dobri prijatelj iz Sarajeva: Da se ima tri stvari da čovjek bude srećan: u se, na se i poda se.

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #1159 poslato: 28. Novembar 2008. u 09:14 »
Dobrodošao nazad PtPrince ! ;) Očekujemo slike sa putovanja, kao i od onog snijega preksinoćnjeg... :)

Bolje vas naša', junače!
Ma biće svega, Miloše, samo se malko strpi.