Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Chat  (Pročitano 743170 puta)

Van mreže jocozr

• Starost: 30
Odg: Chat
« Odgovor #1560 poslato: 13. Jun 2009. u 13:59 »
 ^^
Hvala na odgovoru  ;)

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #1561 poslato: 15. Jun 2009. u 09:39 »
Ovo me podseća na vic kako M. pravi virus:
'Zdravo! Ja sam glupi virus. Otvorite Command prompt i otkucajte format C: i pritisinte Enter'.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Amaterko

• **
    • METEOLOGOS - Svet meteorologije
« Odgovor #1562 poslato: 22. Jun 2009. u 16:46 »
Definitivno je ovo vrlo atraktivna tema za posetioce foruma... :P ;)

:-: TIGRASTI KOMARCI - nova vrsta komaraca na Balkanu   :lmao: :rofl:

AMATERKO => istraživač - saradnik BEOGRADSKE ŠKOLE METEOROLOGIJE
METEOLOGOS - Svet meteorologije
http://www.meteologos.rs/

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #1563 poslato: 22. Jun 2009. u 17:13 »
 :lmao:

To sam i ja primijetio. A evo zašto, možda:

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #1564 poslato: 22. Jun 2009. u 19:55 »
Upravo su mi javili iz Bara da je tamo stigao svinjski grip. :( Prvi zaraženi je brat jednog mog druga koji je prekjuče stigao iz Amerike, i što je najgore toga dana je izlazio u grad, vidio se sa mnogima, tako da je moguće da se uskoro proširi epidemija u Baru, pa i šire... Katastrofa...
 :neznam:

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Boda Tajson

• Administrator
  • Starost: 41
« Odgovor #1565 poslato: 22. Jun 2009. u 20:12 »
jeste, evo na B92

Novi grip u Crnoj Gori
22. jun 2009. | 17:25 -> 18:00 | Izvor: Beta
Podgorica -- U Crnoj Gori je potvrđen slučaj gripa A (H1N1), kod crnogorskog studenta koji je iz SAD doputovao u Crnu Goru, potvrdilo je crnogorsko Ministarstvo zdravlja.

Ministar zdravlja Miodrag Radunović rekao je na konferenciji za novinare da je oboleli student izolovan u Infektivnoj klinici u Podogrici, da je njegovo stanje stabilno i da se očekuje izlečenje. On je od juče na Infektivnoj klinici, a potvrda da je reč o virusu H1N1 dobijena je iz beogradskog Instituta Torlak, gde su obavljene analize.

Crnogorski student studira u američkoj državi Njujork, doputovao je u Podgoricu preko Minhena a po dolasku u Crnu Goru kod njega su se javili prvi simptomi novog gripa.

Saopšteno je da su svi koji su bili u kontaktu s njim "pod kontrolom".

Sanitarna inspekcija i Ministarstvo zdravlja Crne Gore su od 11. juna, kada je proglašena pandemija novog gripa u svetu, pojačali nadzor na graničnim prelazima zbog opasnosti od pojave virusa.
Eat healthy. Exercise often. Die anyway.

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #1566 poslato: 22. Jun 2009. u 20:28 »
Katastrofa...!!! :(

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #1567 poslato: 22. Jun 2009. u 20:58 »
Strašno  :-[  :( :(!!!,Bože sačuvaj nas od ovog gripa  :pop: :pop: :selam: :selam:!!
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Amaterko

• **
    • METEOLOGOS - Svet meteorologije
« Odgovor #1568 poslato: 22. Jun 2009. u 22:47 »
 ^^
Ma, šta vam je, ljudi moji, pobogu... ::)
Ja neću sigurno uzeti te vakcine, jer još mi se-živi... ???  ;D
Kakve crne vakcine, samo da se redovno i temeljno peru ruke običnim sapunom i-nema frke... ;)
Ja sam poslednji put imao grip u martu 1993. godine... ;)
AMATERKO => istraživač - saradnik BEOGRADSKE ŠKOLE METEOROLOGIJE
METEOLOGOS - Svet meteorologije
http://www.meteologos.rs/

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #1569 poslato: 23. Jun 2009. u 18:40 »
Da, grip je svinjski došao po svoje. Ali, moj savet je da se čuvate, jer ko se čuva, i Bog ga čuva.
Živite zdravo i srećno, bez zadnjih misli, mržnje, sujete... i biće sve u redu.

Inače, što se svinjskog gripa tiče, poznajem čoveka vrlo upućenog u razne zarazne bolesti, u vakcinacije, i ne mogu da se složim sa vašim ocenama stvarnosti. Štaviše, vrlo mi je blizak (samo jedan forumaš zna ko je taj čovek i u kakvoj smo relaciji). Navedeni savet je i njegov, ne samo moj.

Tema za razmišljanje: Možete li sa blatnjavim cipelama na nogama ući u spavaću sobu bez tragova i teškoća?
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Boda Tajson

• Administrator
« Odgovor #1570 poslato: 24. Jun 2009. u 17:30 »
Citat: B92
Prvi slučaj novog gripa u Srbiji
24. jun 2009. | 16:36 -> 16:44 | Izvor: B92, Beta
Beograd -- U Srbiji je registrovan prvi slučaj novog gripa H1N1, potvrdio je na vanrednoj konferenciji za štampu ministar zdravlja Tomica Milosavljević.

Tomica Milosavljević, Predrag Kon (Beta, arhiva)

Milosavljević je, na vanrednoj konferenciji za novinare, rekao da je prvi slučaj zabeležen u Beogradu i da je reč o 29-godišnjem muškarcu, a potvrda je oko 15 časova stigla iz Instiuta "Torlak". Oboleli je smešten na Kliničkom centru Srbije Instituta za infektivne i tropske biolesti u Beogadu, nalazi se u izolaciji i leči se od virusnog zapaljenja pluća.

Prema rečima epidemiologa Predraga Kona, inače predsednika radne grupe Vlade Srbije za praćenje novog gripa, pacijent je dobro, njegovo stanje je stabilno.

Reč je o 29-godišnjem muškarcu iz Beograda koji je od 18. do 22. juna boravio u Argentini.

Povodom pojave virusa novog gripa, Ministarstvo zdravlja Republike Srbije objavilo je kontakt telefone dežurnih epidemiologa. Spisak telefona možete videti ovde.

Svi instituti i zavodi za javno zdravlje u Republici Srbiji, otvoreni su za direktnu komunikaciju, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Srbije.

Citat: RTS
Nema novog gripa u Zrenjaninu

Pacijent iz Zrenjanina za koga se sumnjalo da ima simptome novog gripa ipak nije oboleo od te bolesti, potvrdio za RTS epidemiolog Predrag Kon. Nakon analize brisa pacijenta i Institut "Torlak" negirao postojanje virusa.

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut"

Šef radne grupe Ministarstva zdravlja za odbranu od novog gripa, dr Predrag Kon potvrdio je za RTS da pacijent za koga se sumnjalo da ima simptome novog gripa ipak nije oboleo od te bolesti.

I vojvođanski sekretar za zdravstvo Atila Čengeri je potvrdio da pacijent, iz Zrenjanina,  nije zaražen virusom H1N1. Čengeri je novinarima rekao da je to potvrdio i Institut "Torlak" iz Beograda, nakon urađene analize brisa pacijenta.

Atila Čenegri je rekao i da još nije završena analiza stolice pacijenta, ali se sa sigurnošću može reći da će i taj nalaz biti negativan, što znači da u Srbiji nema obolelih od novog gripa.

"Kao i pre nekog vremena kada je sumnja na novi grip postojala kod pacijentkinje u Novom Sadu, i ovoga puta smo uradili sve kako treba i izolovali pacijenta dok ne stignu prvi rezultati", rekao je Čengeri.

Pacijent se i dalje nalazi na Infektivnom odeljenju zrenjaninske bolnice, gde prima standardnu terapiju za taj tip oboljenja i danas se već oseća bolje.

Sumnja

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je ranije danas da je iz Zavoda za javno zdravlje u Zrenjaninu dostavljena analiza i prijava sumnje na moguće oboljenje izazvano novim gripom A (H1N1) kod jednog pacijenta.

Prema raspoloživim podacima, reč je o inicijalno sumnjivom slučaju, a osoba koja se vratila u zemlju početkom meseca prethodno je boravila u Austriji i Rumuniji, gde je registrovano ovo oboljenje i ima simptome slične gripu.

Pacijentu su uzeti uzorci za laboratorijsku dijagnostiku i dostavljeni Institutu za virusologiju, vakcine i serume "Torlak", a rezultati se očekuju tokom dana.

Ostali učesnici tokom epidemiološkog ispitivanja sprovedenog u Zavodu za javno zdravlje u Zrenjaninu negirali su pojavu bilo kakvih simptoma.

Prema podacima SZO, 73 zemalje su zvanično prijavile 25.288 slučajeva obolevanje od gripa izazvanog novim tipom virusa A (H1N1), a 139 osoba je umrlo.

Uputstva

U zajedničkom saopštenju Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", koji sa Ministarstvom zdravlja i posebnom radnom grupom prati epidemiološku situaciju u zemlji, navedeno je da se osobama koje borave u zemljama u kojima ima slučajeva obolelih od novog virusa gripa A (H1N1 ) preporučuje da prate i sprovode uputstva i mere koje donose zdravstvene vlasti tih država.

Ukoliko se tokom sedam dana od povratka javi temperatura iznad 38 stepeni, praćena tegobama organa za disanje, neophodno je da se jave telefonom nadležnom institutu ili zavodu za javno zdravlje na teritoriji svog prebivališta, gde će dobiti sva potrebna uputstva.

Do danas u Srbiji nije registrovan nijedan potvrđen slučaj bolesti izazavan novim virusom gripa A (H1N1), navodi se u saopštenju.

Na sajtu Instituta za javno zdravlja svakodnevno se revidiraju dostupne infomacije o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji u svetu i dostupna su stručno-metodološka uputstva za kontrolu unošenja i sprečavanja širenja novog soja virusa gripa A (H1N1) u Srbiji.

evo ga mozda i kod nas

Van mreže Boda Tajson

• Administrator
« Odgovor #1571 poslato: 24. Jun 2009. u 18:59 »
ko nije gledao "I am legend", nek pogleda ;D

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=8qT3p87Z5eI" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=8qT3p87Z5eI</a>

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #1572 poslato: 24. Jun 2009. u 21:41 »
A ja sutra na VMA idem na ceo dan. Valjda tamo nema svinjskog gripa.  :-X

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #1573 poslato: 24. Jun 2009. u 22:38 »
Nema, Joe, ne brini.
Šta ste se uspaničili, kao da će kraj sveta... Čuvajući se od prehlada, čuvate se i od svinjskog gripa.

Aaa, sad vidim da ima i zvanično priče o svinjskom gripu i kod nas. Pa iako živimo u Srbiji, ne živimo ispod staklenog zvona!

Van mreže beket

• **
« Odgovor #1574 poslato: 24. Jun 2009. u 23:13 »
Nema, Joe, ne brini.

- da, da, sve ce biti u redu, sine...
- hvala ti, Tata! ali otkud ti to sve znas?
- pa eto, znam... uvek sve bude na kraju dobro!
- ah, Tata, ti si tako pametan...

/parodija na americke porodicne sapunice je svakako namerna: strahovi odraslih mogu biti gori od decjih, ali slicni poluargumenti ne pomazu mnogo/

i meni se upali lampica kad god procitam u vestima "nema razloga za paniku", no ne treba preterivati...

na svim aerodromima postoje uputstva i telefoni u slucaju potrebe: cini se da je preventiva u obavestenosti preterana, ali to je jedini nacin da ljudi ne budu neodgovorni /kao sto inace jesmo/ ---

filoloski fakultet /koji potencijalno ima najvise putnika u svom sastavu/ - na inicijativu studentske organizacije - odavno je objavio obavestenje & upozorenje!

navikli smo da grip prelezimo kod kuce, uz cajeve i aspirine, ali to sad vise nije preporucljivo; negde su takodje naglasili da ne treba uzimati vakcine na svoju ruku...

btw, ptprince@
bas mi se svidja ovaj citat koji sad imas u potpisu /mada je malo provokativan/
« Poslednja izmena: 24. Jun 2009. u 23:24 beket »

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #1575 poslato: 25. Jun 2009. u 00:42 »
i meni se upali lampica kad god procitam u vestima "nema razloga za paniku", no ne treba preterivati...

Ko što reče Daglas Adams u 'Autostoperskom vodiču...':
Na prednjoj strani knjige pisalo je velikim crvenim umirujućim slovima 'BEZ PANIKE!'

btw, ptprince@
bas mi se svidja ovaj citat koji sad imas u potpisu /mada je malo provokativan/

Sve što sam uradio bilo je smisleno, pa i ostavljanje potpisa i avatara. A ti si načitana, Sem, pa znaš kako ide tekst dalje... Samo, to dalje još neću da primenim.

Van mreže jocozr

« Odgovor #1576 poslato: 25. Jun 2009. u 18:55 »
Potvrđen slučaj novog gripa i u Somboru. . .  :doh:

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #1577 poslato: 27. Jun 2009. u 00:38 »
Još 3 nova slučaja gripa  :-[ :-[  :o !!!!Katastrofa  :-[ :-[  :pop: :pop: !!!!
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #1578 poslato: 27. Jun 2009. u 08:37 »
Očigledno je da je ovaj novi grip vrlo sličan običnom. Kad se pojavio, ljudi su se uplašili da će biti sličan onom ptičjem gripu (H5N1), kod koga je procenat smrtnosti bio znatno veći (naročito kod mladih osoba). Srećom, ovo je vrlo blaža varijanta. Kod ovog je procenat smrtnosti kao i kod običnog gripa (oko 0.1%)...
Mada, sve ovo što sam rekao ne mora da znači da ne treba da se čuvamo. Ipak, epidemija je epidemija, nikome nije prijatno ni kad nastane epidemija običnog gripa... A znate da se ljudi vrlo lako uspaniče. Nadam se da ipak neće situacija biti alarmantna u skorije vrijeme...

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže jocozr

« Odgovor #1579 poslato: 27. Jun 2009. u 13:39 »
Nadam se da ipak neće situacija biti alarmantna u skorije vrijeme...

Ma nek nebude alarmantna nikako. . .  :pop: