Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Chat  (Pročitano 743138 puta)

Van mreže beket

• **
Odg: Chat
« Odgovor #1760 poslato: 14. Februar 2010. u 22:23 »
mutan lov:
--- takvu knjigu nije registrovala nbs /narodna biblioteka srbije/, nema je ni na knјizara.com -

beogradske knjizare su bas bedak poslednjih godina: nista se tamo ne moze naci - /ako ne znas tacan naslov i izdavaca/...

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #1761 poslato: 14. Februar 2010. u 22:28 »
To je tacan naslov ali izdavaca ne znam.Ko zna da li je uopste prevedena na nas jezik,kad sam na internetu nasao taj naslov ponadao sam se da jeste,medjutim...
Trudicu se i dalje da je nadjem, ako nesto budes saznala naravno javices mi  :)
Hvala!

Van mreže Amaterko

• **
    • METEOLOGOS - Svet meteorologije
« Odgovor #1762 poslato: 15. Februar 2010. u 00:40 »
 ^^
Našao sam link za ovu knjigu (2007. godina)  :-: http://www.iconbooks.co.uk/book.cfm?isbn=1-84046-815-7

Izgleda da nije prevedena na naš jezik, mada nisam siguran...
AMATERKO => istraživač - saradnik BEOGRADSKE ŠKOLE METEOROLOGIJE
METEOLOGOS - Svet meteorologije
http://www.meteologos.rs/

Van mreže ciklon

« Odgovor #1763 poslato: 15. Februar 2010. u 11:11 »
Hvala kolega Amaterko,nisam ni sumnjao u tebe!  :super:
Nazalost ne verujem da cu naci tu knjigu jer prevoda sigurno nema,ali mozda ce biti jednog dana.
Potrazicu je u hrvatskoj tamo sam vec nalazio neka dela kojih kod nas nije bilo dok sam studirao,a nema ih ni sad...

Van mreže beket

• **
« Odgovor #1764 poslato: 15. Februar 2010. u 11:44 »
gledala sam i to: nema je ni kod komsija -

Van mreže ciklon

« Odgovor #1765 poslato: 15. Februar 2010. u 12:23 »
gledala sam i to: nema je ni kod komsija -
E bas nemam srece,to mi je bila najveca nada.
Nista, sad cu cekati da se neko kod nas doseti i prevede je...a taj proces moze biti veoma duuuug...

Van mreže beket

• **
« Odgovor #1766 poslato: 15. Februar 2010. u 19:22 »
koliko ja vidim preko evropskih biblioteckih kataloga - ta knjiga nije prevedena ni na francuski, ni na nemacki /pa sto bi je onda objavljivali u manjim sredinama?/, a samo na engleskom su ti danski autori imali popularnost, mada ne preteranu: svega dva-tri izdanja...

tematika je ovde slabo popularna, nivo je izgleda previse strucan, a ono malo ljudi koje ovde to zanima - valjda razume te strane jezike i moze uvek da naruci original preko neta -

Van mreže Boda Tajson

• Administrator
  • Starost: 41
« Odgovor #1767 poslato: 16. Februar 2010. u 21:54 »
Ako budes narucivo online, dobro se raspitaj kako jer ovde znaju da ti uracunaju neke spediterske koje izadju kao 5 knjiga.
Eat healthy. Exercise often. Die anyway.

Van mreže Amaterko

• **
« Odgovor #1768 poslato: 16. Februar 2010. u 22:26 »
 ^^
U pravu si, Bodo. Ja sam nešto naručivao online, pa i preko klasične pošte iz inostranstva i... sačuvaj Bože šta me je dočekalo da moram da platim... :-[  :oboze: Kako deru, otkidaju... :oboze:

Veliki OPREZ pri narudžbinama iz inostranstva... ;)

Van mreže ciklon

« Odgovor #1769 poslato: 16. Februar 2010. u 22:30 »
Hvala na informaciji Bodo ali necu je narucivati posto ne razumem engleski tako dobro da bi mogao da procitam celu knjigu.
Inace knjiga je izazvala veliku paznju,nije rec o nekoj lakoj zaradi i potrebi da se izazove medijska paznja bez velikog razloga.Pisac knjige je izuzetno cenjen danski naucnik i velika je paznja usmerena ka tom delu,u Evropi naravno.
Iako Beket rece da su izasla samo dva, tri izdanja mislim da to i nije tako lose jer je knjiga napisana 2007. godine i kosi se s ubedjenjem(ubedjivanjem)svetskih mocnika o "globalnom zagrevanju" tako da predstavlja trn u oku mnogima...

Van mreže beket

• **
« Odgovor #1770 poslato: 16. Februar 2010. u 23:01 »
ako mi nesto stvarno treba, ja narucujem - bez obzira na cenu...
/naravno, uvek je bolje da ti neko kupi tamo, pa posalje obicnom postom - ili cak donese licno, to najmanje kosta/

ali, da - koliko paradoksa ima u tim pravilima i dodatnom oporezivanju...
/jednom sam dobila knjigu od prijatelja - pozajmljenu iz francuske biblioteke - koju sam, naravno, brzo vratila... a sve samo zato sto je postarina bila jeftinija nego tamosnje fotokopiranje... uf!/

a nedavno sam slala neke nase knjige u inostranstvo: postarina je bila veca od cene svih knjiga...

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #1771 poslato: 22. Februar 2010. u 17:35 »
http://www.rts.rs/page/magazine/ci/story/501/%D0%97%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D1%99%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8/355041/%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8+%D0%BA%D1%83%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B8+%D1%81%D0%BD%D0%B5%D0%B3!%3F.html

:o  :o  ;D  :lmao:

U Moskvi 63 cm snega
22. februar 2010. | 15:25 | Izvor: Beta
Moskva -- U ruskoj prestonici, gde su zabeležene jake snežne padavine poslednjih nekoliko dana, snežni pokrivač je dostigao visinu od 63 cm, što je najviši nivo od 1966.

Visina snega 1966. godine, kada je bio pretnodni rekord, dostigla je 62 santimetara. Prema navodima jednog zvaničnika gradske vlade u Moskvi, između petka i ponedeljka palo 55,4 santimetara snega. Na raščišćavanju snega u glavnom gradu radi 17.000 čistača snega i 8.000 buldožera.

Izvor: B92

Pregledao sam malo na OGIMETU podatke za Moskvu i prvi sneg je pao 08.12.2009 i od tad traje snežni pokrivač (76 dana u nizu), a temperatura ove godine još nije prešla u plus, poslednji put je bilo 28.12.2009  :-[

Van mreže Amaterko

• **
« Odgovor #1772 poslato: 24. Februar 2010. u 23:42 »

Pregledao sam malo na OGIMETU podatke za Moskvu i prvi sneg je pao 08.12.2009 i od tad traje snežni pokrivač (76 dana u nizu), a temperatura ove godine još nije prešla u plus, poslednji put je bilo 28.12.2009  :-[

Ništa čudno za Moskvu... ;)

Nego, sada da se malo nasmejemo... ;)  :)

Nabavio sam komplet od 6 knjiga publikacije Istorijskog arhiva Beograda pod naslovom "Živeti u Beogradu", Dokumenta Uprave grada Beograda, i u tim knjigama se nalaze odabrana vrlo zanimljiva dokumenta koja su objavljena u periodu 1837-1940.

Pročitajte ovaj članak iz 1881. godine, obratite pažnju na termin  :-:  :vidiga: "i...t-dečurlija"  :P :lmao: :lmao: :rofl: :rofl:

Van mreže beket

• **
« Odgovor #1773 poslato: 25. Februar 2010. u 00:02 »
jezik 19. veka je pun takvih 'čudnih' reči!
/u rečniku Sanu pod 'izmet' - kao treće značenje stoji: "izrod, ološ, gad" /figurativno, naravno/;
& ista reč ima još sedam značenja: između ostalog - pucanj, izdanak, pa čak i narodni vez/

u navedenom tekstu fraza "izmet-dečurlija" - očigledno je sinonimna sa tamo već upotrebljenim izrazima - "mangub-dečurlija" i "bezobrazna dečurlija"

a sam tekst je veoma interesantan, ne samo zbog svog stila, nego i sadržaja -

Van mreže Amaterko

• **
« Odgovor #1774 poslato: 25. Februar 2010. u 00:24 »

a sam tekst je veoma interesantan, ne samo zbog svog stila, nego i sadržaja -
Slažem se. ;) Prava je divota listati i čitati ova dokumenta, koja na direktan i indirektan način prikazuju čitaocu kompletnu sliku o tadašnjem načinu života, rada i aktivnosti u (starom) Beogradu. :D

Van mreže ciklon

« Odgovor #1775 poslato: 05. Mart 2010. u 14:39 »
Jos jedna mala pomoc mi je potrebna.
Kada sam se raspitivao za onu knjigu rekli ste da budem oprezan kad nesto narucujem iz inostranstva,sad mene zanima gde ja to mogu tacno da se raspitam koliko ce da me kosta posta,usluge,carina,itd...
Znam da ima dosta tih cuda sto mora da se plate i usput oderu coveka.Da li ta posiljka zavisi od tezine i zemlje odakle pristize?

Van mreže beket

• **
« Odgovor #1776 poslato: 05. Mart 2010. u 18:30 »
strane knjige narucujem preko knjizara.com -
sve sto moze da se nadje preko nekog evropskog amazona - oni nabavljaju, a ako ne mogu - to onda i jave; posalju ti predracun koji treba da platis u posti, a ako ne platis - nikom nista, kao da nisi ni narucio...
ne gledam tacno koliko se dodaje na ukupnu cenu knjiga, meni se cini da nije previse, posto je postarina inace preskupa i kad licno saljes nekom u inostranstvo -
/ali taj racun u posti opet dodaje par procenata!/

Van mreže Amaterko

• **
« Odgovor #1777 poslato: 05. Mart 2010. u 18:40 »
 ^^
Ne znam tačno šta sve utiče na cenu poštarine, ali je sigurno skuplje slanje avionom u odnosu na "zemaljske" načine slanja.
U stvari, najviše "deru" banke, jer mora da se otvori devizni račun da bi se mogla obaviti uplata u inostranstvo.
Svaka banka uzima neku svoju, kako ona to zove "minimalnu" proviziju za obavljanje transakcije.
Ako ono što se naručuje ne košta puno, onda se lako može desiti da ta provizija+neznamtinijaštajoš na kraju ispadne mnogo više od cene robe koja se naručuje.

E sad, verovatno je bolje naručiti nešto skuplje, ili više stvari odjednom. Ovako, banke dobro znaju da su te narudžbine obično sitne, pa zato ucenjuju klijente. Njihova parola je: Hoćeš-nećeš... Može im se... :evil:

Van mreže Stefano

• Administrator
« Odgovor #1778 poslato: 05. Mart 2010. u 21:56 »
Kakva minimalna provizija..??

Ja imam devizni racun u jednoj od banaka jako dugo i sva placanja u inostranstvo sam radio preko Master card ili Visa kreditne kartice, i nikad nista nisam platio vise nego sto treba...

Odrzavanje racuna se placa, sto je normalno, svaka usluga kosta, pa tako i usluga banke. To je privredno drustvo, a ne socijalna ustanova.

Citat
Jos jedna mala pomoc mi je potrebna.
Kada sam se raspitivao za onu knjigu rekli ste da budem oprezan kad nesto narucujem iz inostranstva,sad mene zanima gde ja to mogu tacno da se raspitam koliko ce da me kosta posta,usluge,carina,itd...
Znam da ima dosta tih cuda sto mora da se plate i usput oderu coveka.Da li ta posiljka zavisi od tezine i zemlje odakle pristize?
Ciklon, mislim da je to najbolje da obavis preko nekog posrednika recimo e-ducan (http://www.e-ducan.com/).

U principu treba bi da platis carinu, na cenu+carinu da platis PDV, a ono sto na kraju moze da ispadne najskuplje je spediter, posto spediter ima neku minimalnu tarifu ispod koje ne ide, kolika god da je cena narudzbine...
« Poslednja izmena: 29. Februar 2012. u 00:37 Stefano »

Van mreže ciklon

« Odgovor #1779 poslato: 05. Mart 2010. u 22:27 »
Uh koliko informacija ste mi dali kolege,naravno korisnih ali ipak cu morati dobro da se raspitam oko svega.Ne bih voleo da se neprijatno iznenadim,nije mi problem oko provizije ali spediterske usluge koje su ranije bile 100eur su jako skupe.Ako je tu cena korigovana onda bi vec mogao da razmotrim online kupovinu iz Amerike.