Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Chat  (Pročitano 792499 puta)

Van mreže Aleksa

Odg: Chat
« Odgovor #2480 poslato: 14. April 2013. u 21:12 »
Kod mene se odlicno vidi Cer,Fruska Gora i Majevica.

Van mreže sale pn

« Odgovor #2481 poslato: 14. April 2013. u 23:04 »
Kod mene se od daljih planina vidi Jastrebac i to bas dobro. Iz samog grada ne moze da se vidi Rtanj, ali iz odredjenih delova opstine se vidi kao na dlanu. Naravno Kucajske planine  i Juhor to se podrazumeva i one su najblize.

Van mreže Vladimir

• Starost: 32
« Odgovor #2482 poslato: 14. April 2013. u 23:17 »
Ja kako god se okrenuo vidim Rudnik i Vujan ,a u BG Dunav i Zvezdarsku sumu. :)

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
« Odgovor #2483 poslato: 15. April 2013. u 08:28 »
 ^^ Sve je to super ... i ja sam do sada viđao planine na do 100km udaljenosti (Fruška Gora, Vršačke, Karpati). Međutim, ovo je za mene bilo iznenađenje ... 200km ...  :selam:!

Van mreže zec

« Odgovor #2484 poslato: 23. April 2013. u 19:15 »
Ove nedelje imam praksu u Gradskoj bolnici na Zvezdari, odeljenje gerijatrija. Bolnica je, taj drugi deo, užas.

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #2485 poslato: 23. April 2013. u 19:38 »
Dobro je da nema jos pacova!
Bruka i sramota kakve su nam bolnice. U Vrbasu bolnica nije u losem stanju jer je napravljena pre nesto vise od 20 godina ali dzaba sve kad nemaju ni osnovne lekove a racun im je u blokadi.

Van mreže Marko_bg

• **
« Odgovor #2486 poslato: 23. April 2013. u 23:27 »
Да не буде да се само помињу лоши примери, којих нажалост има јако пуно, поменућу ВМА која је по мени најбоља и најопремљенија наша болница. И ето ко не зна, средом је ВМА дежуран за све хитне случајеве уместо Ургентног центра.

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 106
« Odgovor #2487 poslato: 24. April 2013. u 00:07 »
Stanje u mnogim bolnicama "u metropoli BG" (za druga mesta ne znam ali ne verujem da je bolje) je očajno.
Jedna od najgorih situacija je smeštaj bolesnika koju boluju od demencije/"Alchajmera".
Za njih je predviđen smeštaj u samo par državnih ustanova koje imaju izrazito mali kapacitet i mesto za te ljude kojima je apsolutno neophodna danonoćna nega i pomoć drugog lica (jer su mnogi od njih nepokretni i potpuno nesposobni za obavljanje bilo kakvih osnovnih funkcija) se izrazito teško dobija. Meni su savetovali da za mog oca ni ne pokušavam da se "prijavim" jer se on "dosta naživeo"!?? Prava humanost na delu...
Zbog ovakve situacije otvaraju se brojni privatni Domovi za negu starih (od kojih mnogi nemaju dozvolu za rad od nadležnog Ministarstva ali ih to ne sprečava da rade i "debelo" naplaćuju usluge, u nekim od njih vlasnici su "ljudi sumnjive prošlosti" koji nemaju veze sa medicinom a da bi imali pokriće za svoj rad zaposle npr. dve neiskusne medicinske sestre i kažu da imaju "stručan tim" a svog doktora u Domu nemaju nego on dolazi "po potrebi"). Oca sam smestio u privatni Dom u kojem je zaista imao adekvatnu danonoćnu negu (da ne kažem ono popularno 24/7) ali šta da rade mnoge porodice koje ne mogu da to priušte za svoje voljene? Da li treba da i oni u državnoj ustanovi slušaju da im se otac, majka... "naživeo/la"? Doduše postoji mogućnost da se deo troškova "za tuđu negu" (npr. smeštaj u Domu) refundira iz PIO ali se na njihovu odluku dugo čeka (i nakon predaje obimne dokumentacije) pa može da se desi i da neko umre pre donošenja odluke.

Tako nešto važi i u slučaju mog oca koji je prekjuče preminuo.

Izvinjavam se zbog spominjanja ličnih stvari ali tema o stanju u bolnicama mi je privukla pažnju.

Van mreže Marko_bg

• **
« Odgovor #2488 poslato: 24. April 2013. u 12:53 »
Профи, постоји ту једна "рупа у закону" коју власници тих Домова за старе злоупотребљавају. По Закону Дом за старе мора да има запослено медицинско особље, међутим постоји ткзв. Центар за дневни боравак старих лица који не мора испуњавати многе услове па између осталог и тај са медицинским особљем. Зато и већина тих домова уопште нису ни регистровани као Домови за старе већ као Центри за дневни боравак старих, али то их не спречава да функционишу као Домови за старе.

Иначе најгора болница у којој сам ја био налази се на Бежанијској коси, близу КБЦ-а кад се крене према Земуну, не могу сад да се сетим тачан назив. Углавном тамо је као у хорор филму, али буквално. Оронуле фасаде, са којих отпада малтер, унутра се шири непријатан мирис, све запуштено и у стању распада. Ако сте гледали хорор филмове кад нека групица уђе у напуштену болницу, е тако је овамо, стање зграде као да је напуштена, само што унутра има људи.

Van mreže beket

• **
« Odgovor #2489 poslato: 24. April 2013. u 15:33 »
Jedna od najgorih situacija je smeštaj bolesnika koju boluju od demencije/"Alchajmera".
...
... u slučaju mog oca koji je prekjuče preminuo.

Moje saučešće.
Ali i zavist. Alchajmer je paklena bolest, ne-daj-bože-nikom, ume to da traje dugo. Smrt je tu samo zvanična.
I ja sam smestila dementnu majku u privatni, ima već dve godine. Dobro je sad, biće gore -

Teško je naći dobar dom, ali sva sreća da uopšte postoje. Čujem da je u nekim zemljama EU tako nešto nemoguće naći, jer su privatnicima zabranjene ovakve manipulacije koje se pominju.

« Poslednja izmena: 24. April 2013. u 15:43 beket »

Van mreže sale pn

« Odgovor #2490 poslato: 24. April 2013. u 18:08 »
Upravo tako Beket.

Moja baba ima tezak oblik demencije Alchajmer. To je strasno ko mora da cuva takvu osobu sa tom dijagnozom. Ja i moja porodica smo imali neverovatnih problema i samo oni koji su vec upoznati sa tim znaju kako je.
Osoba ide bez problema, ne zna nista u pamet, nece da pije terapiju a pritom je agresivna? Ne daj Boze stvarno nikome.
Prosle godine smo je napokon smestili u Gerontoloski centar u Jagodini, to je drzavni dom i ima licencu i dozvolu za rad. Kakva je usluga u domu nam manje vise i nije toliko bila bitna u tom trenutku, koliko to da je sto pre smestimo negde.

Evo posle skoro godinu dana boravka, mogu da kazem sve najbolje za medicinsko osoblje u tom domu.

Van mreže beket

• **
« Odgovor #2491 poslato: 24. April 2013. u 19:07 »
Stef mi valjda neće zameriti što reklamiram neki drugi forum, ovo je ipak nešto akutno: na krstarici imamo temu o demenciji, gde se gomilaju ispovesti i iskustva o konkretnim slučajevima - http://forum.krstarica.com/showthread.php/352858-Demencija

Momci (sale pn & Profiamater), napišite to tamo, ali ako nemate volje da se uključite, onda vas molim da mi dozvolite da citiram ono što ste prethodno napisali: ima nas mnogo, ljudi se stide, eventualno nešto čitaju, ali zapravo ne znaju o čemu se radi - jako je bitno da se ljudi ne osećaju usamljeni, naročito oni koji nemaju mogućnosti da negde smeste svoje dementne roditelje!

Van mreže sale pn

« Odgovor #2492 poslato: 25. April 2013. u 00:08 »
Znam da ovo nije forum gde se pisu ovakve stvari. Ali eto tako se namestilo, citajuci vase postove pa sam se ja nadovezao jer sam imao isti problem.

Beket naravno da mozes da citiras, nemam registorvan nalog na krstarici. Znam da postoji ta tema tamo i citao sam mnogo toga na internetu o demenciji. Meni je uvek bilo tesko da pricam o tome, tako da se nisam nikad ukljucivao u razgovor na bilo kom forumu.

Van mreže Profiamater

• Moderator
« Odgovor #2493 poslato: 25. April 2013. u 10:55 »
Moje saučešće.

Hvala.

Momci (sale pn & Profiamater), napišite to tamo, ali ako nemate volje da se uključite, onda vas molim da mi dozvolite da citiram ono što ste prethodno napisali

Svakako možeš da citiraš, nema problema.

Van mreže beket

• **
« Odgovor #2494 poslato: 25. April 2013. u 20:59 »
Hvala na razumevanju. Prenela sam to tamo, nek stoji, neko će to nekad pročitati i nekom će to nešto značiti.

Nego - da se vratimo na te bolnice. To je stvarno katastrofa, ne samo kod nas. Pre par meseci sam videla na jednom poljskom portalu gomilu fotografija koje su sami bolesnici poslali - kakva im se hrana dostavlja: pa ono je strašno, sve sama plastika, viršle i fuj nešto nepoznatog porekla... a ljudi kao na dijeti, medicinskoj, ma da, kako da ne -

Van mreže zec

« Odgovor #2495 poslato: 25. April 2013. u 22:20 »
Profiamater, primi i moje saučešće.

Stanje u nekim bolnicama jeste katastrofalno, jer je u pitanju nezainteresovanost za neko uređenje. Ovih dana, na praksi, je stanje užasno. Nas 10 radi na 3 bloka gerijtrije, sa po 4 sestre na svakom bloku. Broj pacjenata je ogroman, samo deljenje terapije, presvlačenje takvih pacjenata je neverovatno otežano. Gotovo svaki pacijent prima infuziju, transfuziju, injekcije i tablete. Postavite pacijentu infuziju, a on je iščupa, pa pola sata tražite i bodete venu kako biste mu plasirali braunilu. O postavljanju katetera i merenju pritiska u šupljoj veni i desnoj srčanoj pretkomori da i ne govorim. Pacjenti su u svom nekom svetu i zaista je stresan rad sa njima. Mora se biti i grublji sa njima, jer je to za njihovo dobro. Neki neće da prime terapiju. Kukaju, vrište. Još kada dođe familija nastane pljuvanje po sestrama i tehničarima, jer ne shvataju naš poziv. Kada su vitalne funkcije pacijenta ugrožene nema se vremena za finoću, cile-mile. Kada se opiru i neće da sarađuju ne postoji drugi izlaz. Radiš to za njihovo dobro. Higijena i jelo može da sačeka, srce, pluća i mozak ne.

Van mreže Profiamater

• Moderator
« Odgovor #2496 poslato: 26. April 2013. u 00:12 »
Profiamater, primi i moje saučešće.

Hvala ti, "Zec".

Van mreže Aleksa

« Odgovor #2497 poslato: 08. Maj 2013. u 23:26 »
Ljudi,jel ima neko ovde da se dobro razume u skije?

Van mreže sale pn

« Odgovor #2498 poslato: 09. Maj 2013. u 23:46 »
Veceras mi usao krpelj. :o Uopste ne znam kako, jer u prirodi danas nisam boravio, niti sam ulazio u neku travu i tome slicno.
Bio sam u hitnoj da mi izvade, sva sreca da sam brzo primetio i odmah otisao.

Hocu da kazem da se pazite maksimalno, jer ocito da nigde nismo bezbedni. ::)
Meni se to sad prvi put u zivotu desilo da mi udje krpelj.

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
« Odgovor #2499 poslato: 10. Maj 2013. u 15:35 »
Nekoliko puta sam nalazio krpelja na vešu koji se sušio napolju. :o Krpelja sam imao 4-5 puta i "operaciju" vađenja sam radio sam!