@Gagi_Bg To sto sam rekao je, nazalost, tako. Nema veze sa "doseljenicima" i "domorocima", kao takvima, nema veze sa tim odakle je ko, ali se pokazalo da ljudi koji su starosedeoci u selu nemaju takav odnos prema zivotinjama uglavnom, jednostavno jer se trude da izlece svaku svoju zivotinju, jer ih i nemaju mnogo, tj. imaju ih neuporedivo manje nego ljudi koji su se doselili u Mosorin. A i ako se desi da ugine postoje ljudi koji odnose te zivotinje, znam iz licnog primera, naravno, moj stric je imao situaciju da mu je uginulo nekoliko prasadi i postoji opcija naravno da se nazovu ljudi koji ce to ukloniti i dalje postupiti onako kako je mnogo zdravije i bezbednije po okolinu, sto je i ucinjeno, i sve je odradjeno onako kako treba.
Cinjenica je da u selu uglavnom ljudi koji su se doselili u proteklih 20-25 godina imaju najvise zivotinja, pa neka gazdinstva broje i preko 400-500 ovaca ili krava, na primer, te da samim tim imaju "luksuz" da izgube neko grlo, jer im to nece bitno uticati na profit. I tu dolazimo do toga sto si ti rekao, do profita. I jasno ti je kome je stocarstvo postalo samo profit, tj. kome je sve ovo mnogo isplativije, i kome je svaka krava samo mali broj litara mleka vise u racunici. Posao kao i svaki drugi - sto vise ulaganja uglavnom se i gubici u nekim sferama tog posla povecavaju, jedini problem je kako se covek ophodi sa njima, u ovom slucaju sa uginulim zivotinjama. Treba to sve mnogo bolje da se organizuje, i da se ljudi edukuju u vezi toga, jer ovo je zaista grozno. Da me neko ne shvati pogresno, ne govorim ni da svi doseljenici u selu imaju takav odnos, bas naprotiv, ali ipak, ima onih koji rade ovakve stvari, kao sto ima i takvih ljudi koji su odavde, ali ih je mnogo manje. Niti branim jedne niti kudim druge, kudim ljude u globalu koji su ovo uradili. Ali je cinjenica da mnogo veci broj grla imaju doseljenici, a uz to, cesto je tu umesana i neobrazovanost, primitivizam i moralna neosvescenost stanovnistva, i to ne samo po selima, naravno. Grube reci, ali ne postoji drugi nacin da se ovo objasni. Opet moram da kazem, pricam samo o pojedincima, ne o svim doseljenicima, nista nemam protiv ljudi, cak sta vise sa mnogima sam jako dobar, i mnogi od njih su sjajni, ali uvek ima onih koji su jednostavno neobrazovani, nemoralni, neobzirni prema bilo kome... sta vise da kazem, svima je to jasno, siguran sam. Danas sam pricao malo sa nekim ljudima i dosao sam do informacije da je ovo sto se vidi na snimku cak i mnogo gore izgledalo ranije nego sto je sada, i to me uzasava. Nisu samo mestani Mosorina krivi za ovo, i iz okolnih sela su ljudi dolazili tu i bacali uginule zivotinje, i to je zaista jedna tuzna slika danasnjice.
Jos samo da kazem, u proslosti je, u blizini ovog mesta koje se vidi na snimku, bilo takozvano "groblje za zivotinje" gde su ljudi donosili uginulu stoku i zakopavali. Sada se cak ni za to "nema vremena". Iako postoje mnogo "srecnijih" resenja i od toga, ali bi i to spram ovoga sto mozemo sada da vidimo bilo neuporedivo bolje.