Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Chat  (Pročitano 742394 puta)

Van mreže Sofronije

• Starost: 54
Odg: Chat
« Odgovor #3760 poslato: 08. Decembar 2018. u 14:14 »
Drz'te se dobro u narednih nekoliko dana:

https://www.express.co.uk/news/weird/1055389/earthquake-warning-2018-magnitude-9-richter-scale-ditrianum

Engleski tabloidi su najgore djubre, tj. oni su citavom "oblascu" i dominiraju... I naravno, stopujte vreme nasima koliko ce im trebati da ovu "kataklizmu" koja nam predstoji bace na naslovne strane i pocnu sa loznjom...

Citat
Earthquake WARNING: Ground SPLITTING earthquake predicted on December 10
AN earthquake which could cause TOTAL destruction is forecasted for the next few days, according to one self-proclaimed tremor analyst.
"Eeeeee!" NCSKPT 🐝

Van mreže Bart

« Odgovor #3761 poslato: 08. Decembar 2018. u 14:22 »
Mozda su ovog puta u pravu...  :blush:
Padavine u mm u 2024. godini
Januar 31.9; Feburar 10.1; Mart 49.3; April 42.5; Maj 70.3; Jun 82.8; Jul 20.8; Avgust 19.9; Septembar 58.1;
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže Sofronije

« Odgovor #3762 poslato: 08. Decembar 2018. u 14:50 »
Mozda su ovog puta u pravu...  :blush:

Secam se komentara ili teme ili meme-a posle onog cuvenog teksta u Kuriru 2012 godine "Smrtonosni talas sa alpa preti da potopi Srbiju!" da se pojavio meme sa tom naslovnom stranom i ispod toga napisano "Ako ovi samo jednom nesto pogode, na*bali smo!!!"

Tako da jes' i onom cobaninu na kraju ipak dodjose VUCI... jel'te ;) :blush:
"Eeeeee!" NCSKPT 🐝

Van mreže Bart

« Odgovor #3763 poslato: 08. Decembar 2018. u 16:01 »
Ali kako izaberu prave reci to mi oduvek bilo zanimljivo... :)
Sta da kazem osim dosli vuci i nama samo u deminutivu   ;)
Januar 31.9; Feburar 10.1; Mart 49.3; April 42.5; Maj 70.3; Jun 82.8; Jul 20.8; Avgust 19.9; Septembar 58.1;
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #3764 poslato: 08. Decembar 2018. u 16:46 »
Ovih dana traje borba sa državom i privatnim investitorima da nam ne unište biser prirode Grzu. Hoće reku da nam smeste u cev za potrebe hidro elektrane. A što je najgore mi njima plaćamo kroz zelene kilovate da nam unište prirodu  :cry:

http://srbinaokup.info/?p=97342

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
« Odgovor #3765 poslato: 08. Decembar 2018. u 17:08 »
U pravnoj državi vlast radi u interesu građana i verovatno ne bi ni moglo da dođe do situacije da "kurta i murta" grade MH gde hoće ... pa još i uz blagoslov tj. odobrenje nadležnih (ne verujem da nemaju nečiju dozvolu ili da barem ne veruju da mogu da je dobiju).
Zato postoji razlika između prave, pravne države i "teritorije"... Doduše uglavnom čujem da živimo u "zlatnom dobu" u Srbiji i da je "najbolje u novijoj istoriji" Srbije... možda je i "epidemija" mini hidroelektrana na našoj teritoriji jedan od dokaza da smo u zlatnom dobu i da smo lideri na zapadu Balkana... Doduše verovatno smo lideri i u broju ljudi (kvalifikovanih, radnih, stručnih, obrazovanih) koji napuštaju ovu teritoriju...

Van mreže Sofronije

« Odgovor #3766 poslato: 08. Decembar 2018. u 19:52 »
Nije samo Grza, nego i Mlava... i sve zivo sto se moze u cevi utrpati...

Samo seci i udaraj beton :(

Takvih se grozim :(

Ko ce sve da nadrlja, tj. sta sve planiraju da upropaste: https://www.cins.rs/srpski/mhe

(sa sajta cins.org)

Devastacija totalna :(

Bar neko da kaze tasti Novaka Djokovica da je dovoljno finansijski bezbedna i da ne mora bar reke ove zemlje da unisti zarad sake budzetskih dinara :(

https://www.cins.rs/srpski/research_stories/article/male-hidroelektrane-drzava-i-firme-povezane-sa-vucicevim-kumom-najvise-profitiraju

Sramota ljudi moji, sramota :(

https://www.energyobserver.com/sr/post/9677

:confused:

"Eeeeee!" NCSKPT 🐝

Van mreže dikile

• Moderator
« Odgovor #3767 poslato: 08. Decembar 2018. u 20:14 »
Nije problem toliki klasična hidro elektrana gde se napravi nekakva akumulacija vode i ne prekida se tok rek. Problem je taj što se reka strpa u cev, i više ne teče u svom koritu. Da stvar bude još gora područje reke Grze je proglašeno prirodnim dobrom i treba da uđe u sastav budućeg nacionalnog parka Kučaj. Da ne spominjem da je reka ne zagađena i da voda može da se pije iz nje bez prečišćavanja. Ista situacija je i sa drugom paraćinskom rekom Crnicom, na kojoj se takođe planira ista stvar.

Kačio sam reportaže sa oba lokaliteta, a neki su imali prilike da Grzu i dožive u njenom punom sjaju.
http://www.serbianmeteo.com/forum/index.php?topic=4139.0

Van mreže Sofronije

« Odgovor #3768 poslato: 08. Decembar 2018. u 20:33 »
Petrovac bez Mlave, Paracin i Cuprija bez Grze i Crnice :(

Kad se budete bunili, zovite, potpisacu, doci cu... Kad sam mogao da branim platane u BG, moje lipe u Palanci koje je najmljenik uz pretnje ljudima da ce i njih poseci, posekao i to ispred policijske stanice, branicu i Grzu i Crnicu... Ono sto vidim i sto znam je da kad se  bratija nameraci na nesto, nikakvi protesti, ni peticije... nista ne pomaze... A narocito vole da unistavaju prirodu i betoniraju...  :confused:

Pa pogledajte ono ruglo na vrh Kopaonika... Ista bratija ce i Grzu i Crnicu da uvede u cevovode...

"Eeeeee!" NCSKPT 🐝

Van mreže dikile

• Moderator
« Odgovor #3769 poslato: 08. Decembar 2018. u 20:44 »
Borba uveliko traje. Nadam se da ćemo uspeti da oteramo zlotvore  :fight:

https://www.facebook.com/groups/1982398605394232/

Van mreže Sofronije

« Odgovor #3770 poslato: 08. Decembar 2018. u 21:04 »
Borba uveliko traje. Nadam se da ćemo uspeti da oteramo zlotvore  :fight:

https://www.facebook.com/groups/1982398605394232/

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=ysRRpMPPxGA" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=ysRRpMPPxGA</a>

Mile Kekin (Hladno Pivo) je sve rekao ;)

I jos nesto... Vladislav Petkovic Dis - "Nasi Dani" !!!
"Eeeeee!" NCSKPT 🐝

Van mreže Srdjan A

« Odgovor #3771 poslato: 09. Decembar 2018. u 11:37 »
Petrovac bez Mlave, Paracin i Cuprija bez Grze i Crnice :(

Kad se budete bunili, zovite, potpisacu, doci cu... Kad sam mogao da branim platane u BG, moje lipe u Palanci koje je najmljenik uz pretnje ljudima da ce i njih poseci, posekao

Da li si razmišljao o Kudrečkom potoku koji je u dužini od 2 km ubačen u cevi fi 1000 i zatrpan.
Kao posledicu imamo da posle svake kiše teku reke vode ulicama u Donjem gradu,zato što voda iz slivnog područja nizvodno od zacevljenja ne može u svoj vodotok i ide ulicama.

Van mreže Sofronije

« Odgovor #3772 poslato: 09. Decembar 2018. u 14:35 »
Pa mi smo i citavu Jasenicu i Kubrsnicu pomerili sa sve uscem...

Kako je ko nasipao onu mocvaru jos od pocetka devedesetih je u svom delu jal' pravio kanal jal zacevljivao tok. Nema bas 2 km ali dovoljno da pravi problem. Dovoljna je jedna pregradna resetka i eto poplave kad nagrne voda posle jace kise.

Ja sam u gornjem toku imao problema vise puta i na kraju sam vise od hektara ostavio prirodi i reci posto nema teorije da se obradjuje vise.

Ipak, ovo sa MHE je mnogo vece i bitnije, a Ivacki potok moze biti nauk sta se desi kad se najobicniji potocic delimicno zacevi, kamoli nesto gde je voda bar deset puta vise kao na Grzi recimo...

"Eeeeee!" NCSKPT 🐝

Van mreže Srdjan A

« Odgovor #3773 poslato: 09. Decembar 2018. u 17:04 »
Pa mi smo i citavu Jasenicu i Kubrsnicu pomerili sa sve uscem...

Kako je ko nasipao onu mocvaru jos od pocetka devedesetih je u svom delu jal' pravio kanal jal zacevljivao tok. Nema bas 2 km ali dovoljno da pravi problem. Dovoljna je jedna pregradna resetka i eto poplave kad nagrne voda posle jace kise.

Ja sam u gornjem toku imao problema vise puta i na kraju sam vise od hektara ostavio prirodi i reci posto nema teorije da se obradjuje vise.

Ipak, ovo sa MHE je mnogo vece i bitnije, a Ivacki potok moze biti nauk sta se desi kad se najobicniji potocic delimicno zacevi, kamoli nesto gde je voda bar deset puta vise kao na Grzi recimo...

Tebe muči Ivački a mene Kudrečki potok
U svakom slučaju oba su naša

Van mreže Sofronije

« Odgovor #3774 poslato: 09. Decembar 2018. u 17:45 »
Tebe muči Ivački a mene Kudrečki potok
U svakom slučaju oba su naša

Uff... izvini :(  moja greska... ali generalno jeste problem.

Kudrecki potok je bio poznat bas po tom bujicnom plavljenju i zato je i napravljeno jezero (i jedno i drugo) kako bi se amortizovali udari jakih bujica... U medjuvremenu svasta izgradjeno, ko zna u kakvom stanju su cevi, ne verujem da je to ikad cisceno, odrzavano kako treba...

Stare cevi bi trebalo da izbijaju kod autoelektricara Srbe https://www.google.rs/maps/@44.3628897,20.9679259,3a,90y,278.03h,90.82t/data=!3m6!1e1!3m4!1sTpx9-g60obmqSbSUyuRzeQ!2e0!7i13312!8i6656?hl=en U rupetini pored su mogle da se vide i secam se da je osamdesetih to bilo sve suvo kao barut... Kad pomislim sta je sve pravljeno, zidano, dodavano... nemoj da se zacudis da je neko to jednostavno presekao i pregradio...

Ali rekoh, rec je o mhe i koliko vidim zagrizli su za Grzu bas dobro. Eno i celavih i nabildovanih, kamioni usred noci...
"Eeeeee!" NCSKPT 🐝

Van mreže Sofronije

« Odgovor #3775 poslato: 10. Decembar 2018. u 21:03 »
Malo i o zagadjenom vazduhu...

Uzice:

Sa twittera preuzeto:

https://twitter.com/jetivr22/status/1071854908809334784
"Eeeeee!" NCSKPT 🐝

Van mreže Gaara

• **
« Odgovor #3776 poslato: 10. Decembar 2018. u 21:42 »
Jel' može neko da mi objasni na koju foru je grejanje na drva jeftinije? ( za one koji nemaju sopstvenu šumu ) 

Ako peć greje dok je jeftina struja, u prosečnoj prostoriji može bez problema temperatura da bude 18-23 stepena što je sasvim dovoljno, a mesečno košta oko 2000 tokom zime. ( naravno ako nije neka hladnoća kao februara '12 ili januara '17 )

Ili sam ja lud što ne volim da mi puca glava nakon što sa -5 uđem u kuću gde je +30   :confused:

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #3777 poslato: 10. Decembar 2018. u 22:26 »
U vezi ovih malih hidroelektrana...

Moram da pohvalim svoju opštinu za jedno vrlo dovitljivo rešenje.

Pazite sad ovo.

To za te mini hidroelektrane nije nikakva novost, znalo se to već godinama, decenijama unazad. Kao što znate, taj spisak se mahom oslanja na podatke iz 1987. godine, kada je dat predlog lokacija pogodnih za izgradnju istih.

Kako je Goč planina izuzetno bogata vodom i izvorima, potocima i rekama (jedna od najgušćih rečnih mreža u Srbiji) priča se da još dok se pravila tj. prikupljala ta baza pogodnih lokacija, da je na sve načine ovde lokalna samouprava (tadašnja) pokušavala da ospori stavljanje bilo kog od rečnih tokova na tu listu, smišljajući raznorazne izgovore, smanjujući u podacima dužine reka (potoka), protok, pad, naravno bilo  je tu i dosta podmićivanja..

I na kraju se na listi našlo samo dva vodotoka iz opštine, i to ironično na krajnjem donjem toku jedne, i odmah u srednjem toku druge reke neposredno posle ušća ove prve...

I pogodite šta se desilo ? Lokalitet gde su trebale biti te dve MHE je upravo ovde:

Da da, veštačko jezero Selište.  :) Izuzetan vodozahvat, voda može (izuzev pri povišenom vodostaju i zamućenosti) da se pije bez ikakve prerade. Ovo je strogo zaštićena zona, u kojoj nikakva gradnja nije dozvoljena u radijusu od 2km. Jedini objekat koji se vidi jeste zapravo (sada nažalost) bivša lokacija klimatološke stanice Goč, i služi za smeštaj čuvara jezera.

NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Sofronije

« Odgovor #3778 poslato: 11. Decembar 2018. u 21:46 »
Gde je Astrogodra? Ima li neke informacije gde i kada ce najbolje moci da se vidi "46P/Wirtanen". Od oblaka veceras nista, ali nadam se sutra bar zericak neba da vidim i tu kometu...

Ima li neko informacije?

Ok, nasao: https://www.virtualtelescope.eu/2018/12/02/wirtanen-the-christmas-2018-comet-where-and-when-a-guide-to-comet-46p/

koga zanima ima vise na linku. Nisam nasao nista na nasim sajtovima.
« Poslednja izmena: 11. Decembar 2018. u 21:57 Sofronije »
"Eeeeee!" NCSKPT 🐝

Van mreže Bart

« Odgovor #3779 poslato: 11. Decembar 2018. u 23:29 »
Jel' može neko da mi objasni na koju foru je grejanje na drva jeftinije? ( za one koji nemaju sopstvenu šumu ) 

Ako peć greje dok je jeftina struja, u prosečnoj prostoriji može bez problema temperatura da bude 18-23 stepena što je sasvim dovoljno, a mesečno košta oko 2000 tokom zime. ( naravno ako nije neka hladnoća kao februara '12 ili januara '17 )

Ili sam ja lud što ne volim da mi puca glava nakon što sa -5 uđem u kuću gde je +30   :confused:

Ovo sam video juce ali danas ne stigoh da odg...Ja grejem 2 sobe sporetima na drva a jednu moju Ta-peckom... Kukam sto nisu drva kvalitet grejanja ocajan plus kad su ledeni dani kad bih samo na jeftinu struju onda 15 je max temperatura i to samo kratko u toku dana jeste nema izolacija ali ipak takvih problema sa drvima nema...  Mislim da vise susi vazduh pec nego sporet i realno mora pazis kad je jeftina itd a cesto se desava da nisam tu pa moji zaborave da ukljuce na vreme...  Kad se pogleda kvalitet i troskovi mora se reci da je grejanje na drva mama grejanja... Ali jednostavno mora negde na struju... I sto je izrazenije kod grejanja na pec je da postoji veca razlika u sobi kad meris temperaturu na 1.5 metra visine i dole na 10ak cm... Ja pre neki dan merio ogre bilo 20c a dole 15c na tako 10akcm... Tih razlika svuda ima ali nekako lakse kad nakoves 25C  a da je dole 20... Naravno ja sam protiv pregrevanja... Bilo bi dobro da je etazno valjda se tako zove grejanje ali to nije lako trenutno kod mene izvesti ali o tom potom... Mozda nekad...

Ne znam dal ste primetili kako smrdi ovaj pelet to je strasno...Naravno mislim na dim sto izlazi iz dimnjaka sagorevanjem tog peleta
Do 25.09. 385.7mm