Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Chat  (Pročitano 790774 puta)

Van mreže BataSteva

• **
  • Starost: 39
  • Lokacija: Sakule - Opstina Opovo - sama granica juznog i srednjeg Banata - 50 km severno od Beograda i 30 km juzno od Zrenjanina
  • Uvek je vreme za vreme
Odg: Chat
« Odgovor #4480 poslato: 12. Oktobar 2022. u 21:04 »
Posto ja jedem samo meso mogu bez grize savesti da pustam vetrove . Trebalo bi vegeterijancima i veganima isto uvesti porez  :laught:
Inace nasa zemlja ce u tome biti sampion posto nemamo krava vise .
padavine ( kisomer ) 2022 - april 54 mm . maj  11 mm , jun 23 mm , jul 26,5 mm , avgust 73,5 mm , septembar 138 mm , oktobar 26,5 mm , novembar 50 mm ( 23.11 - 3,5 mm )

Van mreže Sofronije

• Starost: 54
« Odgovor #4481 poslato: 12. Oktobar 2022. u 21:40 »
Da ne ostane zatrpano na prethodnoj strani (poslednji post na strani), evo ga citat jos jednom:

Jedno pitanje narode moj dragi... Onako, mene interesuje... (ali zaista)

Ima li nekog na forumu da veruje da KRAVE svojim gasovima (podrigivanjem i pustanjem vetrova dok vare travu) pumpaju atmosferu metanom i prave efekat staklene baste i izazivaju klimatske promene?

Ozbiljan sam potpuno!

https://www.theepochtimes.com/pill-that-cuts-down-cow-flatulence-belching-hits-global-market_4787887.html

Da li to znaci da 8 milijadi ljudi koji takodje pustaju vetrove ne pravi isti efekat? Pre neku godinu je bilo topi se permafrost i milijarde tona metana ide u atmosferu... Sad to rade niko drugi nego KRAVE!!!

Pitam... Verujete li?
"Eeeeee!" NCSKPT 🐝

Van mreže chmi

• *
« Odgovor #4482 poslato: 13. Oktobar 2022. u 11:39 »
Samo krave ne ali u kombinaciji sa svim ostalim verovatno. Znam ljude koji su se otrovali metanom i amonijakom na farmama. Postoji oko 1.500.000.000 goveda na svetu i svaka ispusti oko 100kg metana godišnje, što je količina od 150 miliona tona godišnje. Da li je tako količina značajna ili ne ne znam. Video sam bio generatore koji proizvode gas od kraljveg đubiriva koji se koristi za grejanje ili kuvanje.
Ali baviti se ovom temom u Srbiji gde su reke zagađene i praktično prazne, vazduh među najzagađenijim u Evropi, 80% otpada se odlaže na nesanitarne deponije, nacionalnim parkovima koji se bave komercijalnom sečom šuma i sl nema baš smisla.
Bilo je sjanih tekstova u NG magazinu koji su se bavili ekosistemima i gde pojedine male promene imaju ogroman značaj na ceo ekosistem a pojedine velike promene relativno mali značaj
Miljakovac-Rakovica

Van mreže Sofronije

« Odgovor #4483 poslato: 13. Oktobar 2022. u 15:34 »
Sedamdesetih su pravljeni tankovi farmama, u selima su ih pravili, nesto kao pecurka koja je tzv BIOGAS kompresovala u rezervoar i dalje je to korisceno za grejanje, kuvanje itd... Vidi sedamdesete i osamdesete i projekti na BIOGAS... cak je nesto bilo i devedesetih....

Postoji i 8.000.000.000.000 ljudi na svetu koji proizvode metan u prilicnim kolicinama, debeli amerikanci narocito, postoje irvasi, mufloni, koze, ovce... postoje nepregledne povrsine permafrosta u Kanadi i Sibiru i Kini, ali nisu dovoljno nepregledne ili sta je u pitanju...

Dobro, ok... znaci ti stvarno verujes da KRAVE uticu na klimatske promene. A 500.000 tona metana iz diverzije na NordStreamu 1 i 2? Dodaj curenje samo iz gasovoda u Arizoni i pretvori tone u kilograme?

Citat
There were at least three separate leaks. While the exact amount of the gas released is still not known, as much as half a million metric tons of methane was leaked from the pipelines, according to an Associated Press analysis of estimates from the Danish government.

That's approximately five times more than what had been the largest leak up to that point, in Aliso Canyon in California in 2015 and 2016. The Aliso Canyon leak had about the same impact on the climate as burning nearly a billion gallons of gasoline, according to the California Air Resources Board.

Scientists have separately estimated different amounts for the Nord Stream leak, ranging from 100,000 tons to almost 400,000 tons.

"There are contradicting estimates, but all of them point to something really, really huge," says Binietoglou.

https://www.npr.org/2022/10/04/1126562195/the-nord-stream-pipelines-have-stopped-leaking-but-the-methane-emitted-broke-rec

Znaci, curenje u Alison Kanjonu je bilo jednako sagorevanju 2.600.000.000 (dve milijade i sest stotina miliona litara) benzina.
NordStream 5 puta vise, znaci u par dana 13.000.000.000 (trinaest milijardi litara goriva)

Samo diverzija NS 1&2 je izbacila 500.000.000 kg (pet stotina miliona kg) u par dana. 

Nije uracunat nijedan automobil, nijedna termoelektrana bilo na gas bilo na ugalj ili biomasu. U novijim istrazivanjima pise da krave proizvode 40% i vise metana ( :worthy:) dok se ranije pominjala cifra od 14% ( :/)

Kako su krave tako naglo pocele da proizvode toliko metana... sa 1-2% 1995: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8567486/

Pa onda 40% :https://www.pbs.org/newshour/show/cow-burps-are-a-major-contributor-to-climate-change-can-scientists-change-that

Tacno, krave uticu na klimatske promene koliko i zapaljena cigareta!

Logika i brojke se ne slazu... Kako to objasniti i uklopiti? Gde su automobili, elektrane, celicane... gde je permafrost, gde je metan u Bajkalskom jezeru... Jos ce i bojkot Milke da pocne 

Prica od Doomsday gleceru na Antarktiku se i dalje drzi... nikako da se "otkine"  :rofl:

https://edition.cnn.com/2022/09/05/world/thwaites-doomsday-glacier-sea-level-climate/index.html

Krave, i ovaj glecer, pa to prosto ne moze da se spava nocu... neka strepnja, neka jeza... sta ce biti  :morning:
"Eeeeee!" NCSKPT 🐝

Van mreže chmi

• *
« Odgovor #4484 poslato: 14. Oktobar 2022. u 08:58 »
Tema je suviše kopleksna da bi moglo olako izvlačiti zaključke. POsebno što se tiče merenja jer se menjaju metodologije. Da smo zagadili planetu zagadili smo je gadno. Kako je popraviti to ne znam
Miljakovac-Rakovica

Van mreže Sofronije

« Odgovor #4485 poslato: 14. Oktobar 2022. u 09:54 »
Tema je suviše kopleksna da bi moglo olako izvlačiti zaključke. POsebno što se tiče merenja jer se menjaju metodologije. Da smo zagadili planetu zagadili smo je gadno. Kako je popraviti to ne znam

Davno je George Carlin rekao sta ce biti po pitanju zagadjenja i planete. Mislim da je bio u pravu.

Ovo sada je loznja i propagandno pumpanje kao i prethodno sto je bilo...

Da li je neko citao/upoznat sa "There's no Climate Emergency"

https://clintel.org/

https://clintel.org/world-climate-declaration/

1123 naucnika tvrdi da je sve politika i da je planeta prosto u toploj fazi kojih je bilo bezbroj u dosadasnjem trajanju, te da nam ne preti opasnost od CO2, od krava, od farmi i ostalih gluposti kojima pune glave ljudima besomucno u poslednje vreme.  Ako imate vremena bacite pogled...

https://dailysceptic.org/2022/08/18/1200-scientists-and-professionals-declare-there-is-no-climate-emergency/

itd, itd...

"Eeeeee!" NCSKPT 🐝

Van mreže chmi

• *
« Odgovor #4486 poslato: 14. Oktobar 2022. u 15:55 »
Ali šta ako su u pravu? Onda nema nazad i nema popravnog.
Kao klinac kada god smo se noću vraćali iz sela video sam zečeve, srne, lisice i svašta nešto. Sada kada drastično više vozim nema ničega sem pokoji šakal i jazavac. More je bilo puno ribe i ćale i ja smo svaki put uspevali da uhvatimo ručak za par porodica sa nikakvim priborom. Sada kada imam pribor kakav sam oduvek želeo nema ribe. Sa sonarom nisam našao pošetnu ribu na kilometrima Tamiša. Bare na kojima sam pecao odumiru tj neke su i nestale jer je uništen eko sistem u njima. Svi bismo jeftinu hranu, jeftino gorivo, jeftino grejenje a posledice koje proističu iz toga negiramo i pravimo se da ne postoje. Zdrav eko sistem podnosi dosta ali  ako je oštećen ta granica pada jako nisko. Najbolji primer za to je USA koja već decenijama jako vodi računa o prirodi a spadaju u najveće zagađivače. Ali ceo eko sistem je zdrav i to dosta dobro podnosi. Najbolji primer za to je država New Jersey koja je po površini kao Vojvodina, slične je i geografije ali u njoj živi oko 9 miliona stanovnika. Pored njih tamo je dom našlo i oko 150.000 jelena (u Nemačkoj ih ima oko 120.000), oko 5000 medveda (u Rumuniji ih ima oko 6000 doduše druga je vrsta crni vs braon) i ko zna koliko još ostalog divljeg sveta. U Srbiji živi oko 6.000-7.000 jelena i oko 300 medveda. Kakvo je stanje našeg ekosistema i koliko on zagađenja može da podnese? Možda je najbolji odgovor na to šetnja od ušća Topčiderke do ušća Save u Dunav i razgovor sa ribolovcima koji pecaju na govnarama i jedu ribu koju su tamo uhvatili i/ili prodaju drugima. Svake godine i ih ima sve više i više pa izgleda da riba koje jede kanalizaiju i nije baš otrovna
Miljakovac-Rakovica

Van mreže Sofronije

« Odgovor #4487 poslato: 25. Oktobar 2022. u 00:09 »
Kao klinac kada god smo se noću vraćali iz sela video sam zečeve, srne, lisice i svašta nešto. Sada kada drastično više vozim nema ničega sem pokoji šakal i jazavac. More je bilo puno ribe i ćale i ja smo svaki put uspevali da uhvatimo ručak za par porodica sa nikakvim priborom. Sada kada imam pribor kakav sam oduvek želeo nema ribe. Sa sonarom nisam našao pošetnu ribu na kilometrima Tamiša. Bare na kojima sam pecao odumiru tj neke su i nestale jer je uništen eko sistem u njima. Svi bismo jeftinu hranu, jeftino gorivo, jeftino grejenje a posledice koje proističu iz toga negiramo i pravimo se da ne postoje. Zdrav eko sistem podnosi dosta ali  ako je oštećen ta granica pada jako nisko. Najbolji primer za to je USA koja već decenijama jako vodi računa o prirodi a spadaju u najveće zagađivače. Ali ceo eko sistem je zdrav i to dosta dobro podnosi. Najbolji primer za to je država New Jersey koja je po površini kao Vojvodina, slične je i geografije ali u njoj živi oko 9 miliona stanovnika. Pored njih tamo je dom našlo i oko 150.000 jelena (u Nemačkoj ih ima oko 120.000), oko 5000 medveda (u Rumuniji ih ima oko 6000 doduše druga je vrsta crni vs braon) i ko zna koliko još ostalog divljeg sveta. U Srbiji živi oko 6.000-7.000 jelena i oko 300 medveda. Kakvo je stanje našeg ekosistema i koliko on zagađenja može da podnese? Možda je najbolji odgovor na to šetnja od ušća Topčiderke do ušća Save u Dunav i razgovor sa ribolovcima koji pecaju na govnarama i jedu ribu koju su tamo uhvatili i/ili prodaju drugima. Svake godine i ih ima sve više i više pa izgleda da riba koje jede kanalizaiju i nije baš otrovna

Pa zna se gde se riba hrani ;) Nekad su pustali svinje na deponije - 0 ulaganja, max profit... ili pomije iz skola... Ne pricam o Srbiji. Ovde ceo bg s*re u Savu pa se divi setnji i stanovanju iznad toga...

Citat

Inace, apsolutno nisu u pravu.

Kao ni za ovo:

:rofl: :laught: :rotf:

Sa stanjem u Srbiji se slazemo, sve je to tacno. Ali ovde ne samo da je svest nikakva neko nista od institucija ne radi, niti postoji svest o bilo cemu. Ja govorim generalno, o narativu koji se svesno i sistematicno ubacuje ljudima... Opet "nauka" opet "predvidjanja"... ja ih slusam od sedamdesetih, prodje pedeset godina, sve za dve, pet, deset, dvadeset godina ali jos uvek nista.. i nece biti nista dok se kapital ne nahrani... samo jos jedna prica da ovce budu mirne jer vuk samo sto nije.

Srbija je izgubljen slucaj, ali cim nestane ljudi, a nestaje polako, priroda vrati na svoje. Imas citavih delova ovde kod mene koji su napusteni... da vidis kako sve buja! Cak i rakova po potocicima ima.

Ljudi vise ne zive sa prirodom... moj deda nikad nije posekao drvo dok je u vegetaciji. Uvek zimi i uvek samo ono sto je "zrelo"... danas seku svi sve, nije vazno doba godine, uvozi se sve i svasta, bacaju po rekama ribe iz akvarijuma, sire bolesti, invazivne vrste... sve je ko te pita teraj i bas me briga...

Ceo stos je imati bulumentu koja nema nista i koja bukvalno za sve zavisi od drzave/korporacije.

Jesi li spavao nekad u stali? 2 krave, june, krmaca sa prasicima, dva teleta i potpisnik u jaslama, na senu, sa sve nekom kokoskom koja se raskvocala... Nebrojeno puta... i svaki put se gadno otrovah metanom!

Ne, nisu u pravu. Problem je sto mi gledamo kroz ljudski vizir, a priroda ima svoj tok i nacin. Mi se prilagodjavamo prirodi, a ne ona nama.

edit: ne znam za jelene, ali srndaca ima tusta i tma... pre par godina sam iz jednog lanca imao 2 dzaka soje, sve su slistili... Da ne pricam o divljim svinjama, lisicama, sakalima... Fazani zive usred grada, meni slecu u dvoriste, imam sove na lesniku vec godinama, lisica mi se danima mota po dvoristu u glibovcu.. Cak se i dva medveda motaju, doduse vise po brdskijim predelima... Stavljao sam slike fazana i sova ovde na forum... A ja sam skoro u centru grada... To brojno stanje mi je prilicno sumnjivo.
« Poslednja izmena: 25. Oktobar 2022. u 00:29 Sofronije »
"Eeeeee!" NCSKPT 🐝

Van mreže Sofronije

« Odgovor #4488 poslato: 16. Novembar 2022. u 12:25 »
Debilne ideje za debilno vreme... Sada nam trebaju ni manje ni više nego lokomotive na baterije  :ranting:

https://www.railadvent.co.uk/2022/11/british-rail-travel-could-be-transformed-with-self-charging-train-innovations.html

Ko bi drugi nego englezi... Niko im nije rekao da postoji elektrifikacija pruga i električne lokomotive kao najjevtiniji način transporta... Ali zašto da ne ulupamo pare u sulude projekte, ne zagadimo još malo sa mnogo litijuma... Dizel lokomotive su već same po sebi električne (dizel-električne lokomotive)... Uz malo žice sve je rešivo, ali zašto trajno rešiti problem elektifikacijom kad je bolje stvoriti hiljadu malih problema i rešavati ih pojedinačno... Da neko ozbiljno nešto želi da uradi ne bi uništavao železnice 10 godina već bi ulagao baš u taj način transporta...

Srećna slava... Živi bili  :)
"Eeeeee!" NCSKPT 🐝

Van mreže Sofronije

« Odgovor #4489 poslato: 16. Novembar 2022. u 18:09 »
"Eeeeee!" NCSKPT 🐝

Van mreže Sofronije

« Odgovor #4490 poslato: 16. Novembar 2022. u 23:22 »
Naravno, strucnjak opste prakse je sa vakcina presao na zelenu revoluciju, sirina jedna intelektualna, pa resio i da malo on posavetuje Afriku, ali izgleda ni na safariju nije bio, kamoli prisao blizu tom biseru...

Elem, opaucise ga po nosu bas iz Afrike:

https://www.commondreams.org/views/2022/11/10/open-letter-bill-gates-food-farming-and-africa

:worthy:

Danas je bio dan za citanje, a clanak je zaista poucan.
"Eeeeee!" NCSKPT 🐝

Van mreže Sofronije

« Odgovor #4491 poslato: 27. Novembar 2022. u 11:46 »
Citat
Climate Activists Vow To Slaughter Million of Dogs To ‘Reduce Carbon Pawprint’

Citat
According to a recent CNN column, dogs, cats and other domestic meat-eating pets are devastating the Earth’s climate.

by @planettoday #PlanetToday: https://www.planet-today.com/2022/11/climate-activists-vow-to-slaughter.html

https://www.planet-today.com/2022/11/climate-activists-vow-to-slaughter.html

https://www.reddit.com/r/bestconspiracymemes/comments/z5c6hm/climate_activists_vow_to_slaughter_million_of/

Ovi bolidi bi mogli da trajno "oslobode" svet svog licnog, ugljenicnog otiska za promenu? Zanima me koja je sledeca "ideja" na listi posle krava, kerova i macaka...  :cf:
"Eeeeee!" NCSKPT 🐝

Van mreže BataSteva

• **
  • Starost: 39
  • Lokacija: Sakule - Opstina Opovo - sama granica juznog i srednjeg Banata - 50 km severno od Beograda i 30 km juzno od Zrenjanina
  • Uvek je vreme za vreme
« Odgovor #4492 poslato: 27. Novembar 2022. u 16:57 »
 ^^ sledeci su veliki i mali misevi . Kasnije ce se doci do mrava i do komaraca  :rofl:
padavine ( kisomer ) 2022 - april 54 mm . maj  11 mm , jun 23 mm , jul 26,5 mm , avgust 73,5 mm , septembar 138 mm , oktobar 26,5 mm , novembar 50 mm ( 23.11 - 3,5 mm )

Van mreže Georgi Zahariev

• **
  • Starost: 56
« Odgovor #4493 poslato: 29. Decembar 2022. u 05:33 »
Имам дете, момиче е, Александра.
Та щерката с група приятели ще посрещне Нова година в Кралево.
Ще пътуват с лични автомобили.
Сняг няма да видят.
 :rofl:
Но поне условията за пътуване ще са идеални.

Van mreže mareeram

« Odgovor #4494 poslato: 30. Decembar 2022. u 11:19 »
 ^^ divno Georgi, vec je postala tradicija da dolazi na docek Nove Godine u Srbiju! Prosle godine Nish, sad Kraljevo! :laie: :worthy: :tu:

Ja sam bio Vitosha i Sofija prosli vikend za badnji dan i koleda! Bilo je mnogo hubavo! :snowball: :cheer:

Van mreže Georgi Zahariev

• **
  • Starost: 56
« Odgovor #4495 poslato: 30. Decembar 2022. u 21:12 »
Да, Марко, на Александра й стана традиция да пътува до Сърбия.
Уведоми ме следващия път, когато ще идваш до София. Враца не е далеч - на 120 км.
Можем да измислим нещо.
 :laie:
 :tu:

Van mreže Bart

« Odgovor #4496 poslato: 12. Januar 2023. u 14:36 »
Uzrecica koju koristi Hamid Rus, "Magarece godine", Branko Copic ;) :D  :smartass:
Mislim da nije odatle ipak sam ja to prvi koristio  :grin: Salim se al ipak sam dosta reči ubacio u rečnik ovog foruma   :D
Al' prvo pokušajmo demokratski

Van mreže Sofronije

« Odgovor #4497 poslato: 12. Januar 2023. u 19:27 »
Mislim da nije odatle ipak sam ja to prvi koristio  :grin: Salim se al ipak sam dosta reči ubacio u rečnik ovog foruma   :D

A be de be ge be  :rofl:
"Eeeeee!" NCSKPT 🐝

Van mreže Bart

« Odgovor #4498 poslato: 12. Januar 2023. u 21:08 »
A be de be ge be  :rofl:
Ne be, to be, ovo be  :grin:
Al' prvo pokušajmo demokratski

Van mreže Sofronije

« Odgovor #4499 poslato: 12. Januar 2023. u 23:43 »
Ne be, to be, ovo be  :grin:

A, pa moras da odsviras... sve su to note inace... ali po nislijski ipak ima drugo znacenje, al' to zna ko je bio na Visoj muzickoj tam dol kod v's :worthy:
"Eeeeee!" NCSKPT 🐝