Ali šta ako su u pravu? Onda nema nazad i nema popravnog.
Kao klinac kada god smo se noću vraćali iz sela video sam zečeve, srne, lisice i svašta nešto. Sada kada drastično više vozim nema ničega sem pokoji šakal i jazavac. More je bilo puno ribe i ćale i ja smo svaki put uspevali da uhvatimo ručak za par porodica sa nikakvim priborom. Sada kada imam pribor kakav sam oduvek želeo nema ribe. Sa sonarom nisam našao pošetnu ribu na kilometrima Tamiša. Bare na kojima sam pecao odumiru tj neke su i nestale jer je uništen eko sistem u njima. Svi bismo jeftinu hranu, jeftino gorivo, jeftino grejenje a posledice koje proističu iz toga negiramo i pravimo se da ne postoje. Zdrav eko sistem podnosi dosta ali ako je oštećen ta granica pada jako nisko. Najbolji primer za to je USA koja već decenijama jako vodi računa o prirodi a spadaju u najveće zagađivače. Ali ceo eko sistem je zdrav i to dosta dobro podnosi. Najbolji primer za to je država New Jersey koja je po površini kao Vojvodina, slične je i geografije ali u njoj živi oko 9 miliona stanovnika. Pored njih tamo je dom našlo i oko 150.000 jelena (u Nemačkoj ih ima oko 120.000), oko 5000 medveda (u Rumuniji ih ima oko 6000 doduše druga je vrsta crni vs braon) i ko zna koliko još ostalog divljeg sveta. U Srbiji živi oko 6.000-7.000 jelena i oko 300 medveda. Kakvo je stanje našeg ekosistema i koliko on zagađenja može da podnese? Možda je najbolji odgovor na to šetnja od ušća Topčiderke do ušća Save u Dunav i razgovor sa ribolovcima koji pecaju na govnarama i jedu ribu koju su tamo uhvatili i/ili prodaju drugima. Svake godine i ih ima sve više i više pa izgleda da riba koje jede kanalizaiju i nije baš otrovna
Pa zna se gde se riba hrani
![wink ;)](http://www.serbianmeteo.com/forum/Smileys/phpsmileys/102434.gif)
Nekad su pustali svinje na deponije - 0 ulaganja, max profit... ili pomije iz skola... Ne pricam o Srbiji. Ovde ceo bg s*re u Savu pa se divi setnji i stanovanju iznad toga...
Ali šta ako su u pravu? Onda nema nazad i nema popravnog.
Inace, apsolutno nisu u pravu.
Kao ni za ovo:
![rotf :rotf:](http://www.serbianmeteo.com/forum/Smileys/phpsmileys/ROTF_2.gif)
Sa stanjem u Srbiji se slazemo, sve je to tacno. Ali ovde ne samo da je svest nikakva neko nista od institucija ne radi, niti postoji svest o bilo cemu. Ja govorim generalno, o narativu koji se svesno i sistematicno ubacuje ljudima... Opet "nauka" opet "predvidjanja"... ja ih slusam od sedamdesetih, prodje pedeset godina, sve za dve, pet, deset, dvadeset godina ali jos uvek nista.. i nece biti nista dok se kapital ne nahrani... samo jos jedna prica da ovce budu mirne jer vuk samo sto nije.
Srbija je izgubljen slucaj, ali cim nestane ljudi, a nestaje polako, priroda vrati na svoje. Imas citavih delova ovde kod mene koji su napusteni... da vidis kako sve buja! Cak i rakova po potocicima ima.
Ljudi vise ne zive sa prirodom... moj deda nikad nije posekao drvo dok je u vegetaciji. Uvek zimi i uvek samo ono sto je "zrelo"... danas seku svi sve, nije vazno doba godine, uvozi se sve i svasta, bacaju po rekama ribe iz akvarijuma, sire bolesti, invazivne vrste... sve je ko te pita teraj i bas me briga...
Ceo stos je imati bulumentu koja nema nista i koja bukvalno za sve zavisi od drzave/korporacije.
Jesi li spavao nekad u stali? 2 krave, june, krmaca sa prasicima, dva teleta i potpisnik u jaslama, na senu, sa sve nekom kokoskom koja se raskvocala... Nebrojeno puta... i svaki put se gadno otrovah metanom!
Ne, nisu u pravu. Problem je sto mi gledamo kroz ljudski vizir, a priroda ima svoj tok i nacin. Mi se prilagodjavamo prirodi, a ne ona nama.
edit: ne znam za jelene, ali srndaca ima tusta i tma... pre par godina sam iz jednog lanca imao 2 dzaka soje, sve su slistili... Da ne pricam o divljim svinjama, lisicama, sakalima... Fazani zive usred grada, meni slecu u dvoriste, imam sove na lesniku vec godinama, lisica mi se danima mota po dvoristu u glibovcu.. Cak se i dva medveda motaju, doduse vise po brdskijim predelima... Stavljao sam slike fazana i sova ovde na forum... A ja sam skoro u centru grada... To brojno stanje mi je prilicno sumnjivo.