Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Chat  (Pročitano 743368 puta)

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
Odg: Chat
« Odgovor #540 poslato: 03. Jul 2008. u 10:39 »
Čestitamo. Ja evo bauljam po netu malo pa idem da učim. Svaki dan mi je kao dan mrmota ako znate taj film.

Van mreže Boda Tajson

• Administrator
  • Starost: 41
« Odgovor #541 poslato: 03. Jul 2008. u 11:28 »
Haha, i kod mene dan mrmota. Svrati ovde ako naletis pre pola 3
Eat healthy. Exercise often. Die anyway.

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #542 poslato: 03. Jul 2008. u 11:49 »
Nalećem sigurno. Idem po sanitarnu u higijenski pa dolazim. Zamisli gotova sanitarna.  :o   :ziveli:

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #543 poslato: 03. Jul 2008. u 15:54 »
A sada o nezainteresovanosti za meteorologiju. Hm para vrti gde burgija neće. Kada se pročuje da je posao diplomiranog meteorologa dobro plaćen, da je lako naći posao, videćete kako će porasti interesovanje nebitno i za plan i program i za način studiranja. Odjednom ćemo imati jako puno ljubitelja meteorologije.

Joe, šta reći, osim  :lmao: :lmao: :lmao:
Posao dipl meta nigde u svetu nije naročito plaćen. U svakoj meteorološkoj službi u Evropi imam prijatelje i kolege i to mogu da vam garantujem. Meteorološka služba je uvek pod državnom kapom, odnosno zavisi od budžeta države. I kod nas u u drugim zemljama. Razlike mogu postojati u nijansama, ali to je to. Šta reći kad kolega u DWDu ima 3kE platu? Nije to nešto puno u Nemačkoj.
Sada se pitate zašto sam se ja vratio? Pa zbog para! Plata dipl meta je dvostruko veća od plate tehničara. Dosta vas zna da mi je žena dipl met, tako da ne moram da idem daleko u dokazivanju ovog stava (izvinite na izražavanju u matematičkom stilu - spremam matematike uveliko), već samo zavirim u kućni budžet. Dalje, godinama unazad sam pokušavao da nađem stalni izvor prihoda koji bi bio ili dodatni, ili uvećani. Dodatni prihodi su bili isključivo kampanjski, a nema šta nisam radio: rad na računaru, fizički poslovi, organizacija štampanja skripti... i sve to donese neku lepu paru, ali većinom jednokratno ili jednom godišnje. Tako se ne živi. Da pokrenem neki privatan posao, recimo lokal, prodavnicu ili nedajbože MLM, treba mi 3-4 godine krvničkog rada da bih pokrio troškove. Ovako, povratkom na studije i završavanjem istih za 3-4 godine vraćam uloženo, ali ostaje mi stalni uvećan izvor prihoda, jer upravo zbog manje zaposlenosti 100% sam siguran da mogu da pređem na poziciju dipl meta. Dakle, samo sam se odlučio u šta da ulažem energiju. I prevladalo je to da je ulažem u nešto što volim i što me zanima, a ne moram da izbijam iz kuće (žena i deca traže svoje).
I još nešto. Pitanje za dalju diskusiju jeste sledeće: Kako naplatiti posao dipl meta pored prognoze i podataka koje su javne stvari? Za projekte su vam potrebni podaci, a njih ima Zavod... i tako ukrug.

Kao Dan mrmota...
Kad smo već kod toga, Joe, ako budeš dobar, sutra ti se smeši promena... umesto da ostaneš kod kuće, ideš na ispit, i vrzino kolo od Dana mrmota se privremeno prekida...
I've seen this before...

A stiže vam i izlaz u vidu Exita!
 :band: :ziveli: :rockon:
(dobro je, nema onog smajlija sa iglom) :-[
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #544 poslato: 03. Jul 2008. u 20:04 »
Meteorološki narode, upravo sam saznao jednu vest, a želim da je podelim sa vama. Već smo pričali o slabom interesovanju i još slabijem izlasku na prijemni na meteorologiji. A vest je  :-[ :-[ :-[

Naime, onih 18 učenika koji su podneli prijave za upis na fax (FF, smer Meteorologija), nisu izašli iz jednog glupog razloga:
U HIDROMETEOROLOŠKOJ ŠKOLI IM JE REČENO DA NE MORAJU DA IZAĐU NA PRIJEMNI, JER ĆE BITI UPISANI PO AUTOMATIZMU, KAO UČENICI HIDROMETEOROLOŠKE ŠKOLE!

Kakva glupost! :-[ :doh:

Takva dezinformacija je krajnje opasna, jer ti učenici rizikuju da uopšte ne budu upisani na studije, jer nisu polagali prijemni. Ako u septembru bude još prijavljenih, ovi rizikuju da uopšte ne odu na svoj željeni fakultet.

Dakle, ljudi, PAMET U GLAVU!
Polažite prijemni, bez obzira šta vam kažu!

Zašto da zbog nečije ideje koja nema veze s mozgom izvisite za fax? Apsolutno nepotrebno, krajnje štetno...

E sad, kako rešiti ovu situaciju? Pa nikako, šteta je već delimično učinjena. Ali, postoje sledeće šanse.
1. Pošto je vrlo simptomatična situacija, moguće je da FF izađe u susret tim učenicima i ipak ih upiše, jer imaju straobalno malo studenata na sva 4 smera. Dakle, možda sve ispadne istina.
2. Možda će se organizovati još jedan prijemni na koji NEIZOSTAVNO TREBA OTIĆI i položiti ga, jer je to neophodno za dalje studiranje, tj. uopšte početak studija.

Ako među čitaocima ima maturanata HM škole, molim vas da vodite računa o ovome! Raspitujte se svuda, po faxu...
Ukoliko neko zna nekog maturanta HM škole, neka mu pokaže ovaj forum i prenese ovu poruku!
Ako ja nešto novo saznam, javljam odmah!

Na kraju, nameće se jedno glupo pitanje, ali bojim se krajnje srpsko:
DOKLE SA GLUPOSTIMA?
DOKLE SA VEROVANJIMA U NEPROVERENE PRIČE?
Ljudi, molim vas u ime preostalog zdravog razuma, neka to bude do SADA i NIKAD VIŠE!

P.S: Po načinu pisanja možete videti koliko sam se iznervirao zbog gluposti pre nego zbog manjka meteorologa.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže beket

• **
« Odgovor #545 poslato: 03. Jul 2008. u 20:16 »
onih 18 učenika koji su podneli prijave za upis na fax (FF, smer Meteorologija), nisu izašli iz jednog glupog razloga:
U HIDROMETEOROLOŠKOJ ŠKOLI IM JE REČENO DA NE MORAJU DA IZAĐU NA PRIJEMNI, JER ĆE BITI UPISANI PO AUTOMATIZMU, KAO UČENICI HIDROMETEOROLOŠKE ŠKOLE!

ama čekaj, ako sam ja dobro shvatila, nisu izašli samo na prijemni iz matematike?
ili nisu uopste ni podneli dokumenta? a drugi ispit...? nesto tu ne stima...
moguće da su svi učestvovali i - hm, malo verovatno - pobedili - na nekom takmičenju... ali to se računa kao položen prijemni... barem jedan deo

Na mreži Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #546 poslato: 03. Jul 2008. u 20:22 »
Čitam 10 puta Ptprinc-ovu poruku i stvarno ne mogu da povjerujem šta sam pročitao !!!  :-[  :-[  :-[
Pa, stvarno ne mogu da vjerujem kakva glupost, kakva katastrofa, nemam komentara. Zaista mi je bilo nevjerovatno to da niko od njih 18 nije izašao na prijemni.
Ovako im je ostala šansa za drugi rok, u avgustu, jer sam siguran da neće biti popunjena ni trećina mjesta za meteorologiju. Vidjećemo šta će biti s njima.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #547 poslato: 03. Jul 2008. u 21:41 »
ama čekaj, ako sam ja dobro shvatila, nisu izašli samo na prijemni iz matematike?
ili nisu uopste ni podneli dokumenta? a drugi ispit...? nesto tu ne stima...
moguće da su svi učestvovali i - hm, malo verovatno - pobedili - na nekom takmičenju... ali to se računa kao položen prijemni... barem jedan deo

Eh, Beket, da je bar kako kažeš...
Podneli su dokumenta. Takmičenje? No way, José. Jednostavno, nisu izašli. Nonsense.

Uh, moraću da se vratim srpskom, primetio sam da puno ubacujem engleskog u poslednje vreme... Izvinite! :redface: :-X

Van mreže Nele

• **
  • Starost: 47
« Odgovor #548 poslato: 03. Jul 2008. u 22:04 »
Da, ovo je baš košmar.... uh užasno... bez komentara...

Van mreže Stormetta

• *
« Odgovor #549 poslato: 03. Jul 2008. u 22:52 »
Jednog dana Ivan uze list hartije i počne da na njemu crta ogroman zid, ciglu po ciglu. Videvši to otac ga upita zašto baš zid, a mališan mu odgovori:"Da bi posle na njemu moga da pišem grafite!"  (iz knjige Epruveto, srećan ti 8. mart)

Preporučljivo je da se ovi grafiti čitaju pred ogledalom. Tada shvatiš koliko si lep (lepa) dok se smeješ.

"Evo, vidimo se u osam kod jabuke!" (prvi grafit u istoriji)

Kad ja tamo a ono medjutim (legendarni beogradski grafit, verovatno najpoznatiji)

Ne naginji se kroz prozor, pašćeš nekome na pamet.

Da li će Mesec ikada da shvati da ga Zemlja samo vrti oko svoje ose?!

Boli me BRIGA. Izgleda da će promena vremena!

Ako te udari struja udari i ti nju!

Mislim, dakle neoženjen sam.

Njutn laže! Lake padaju brže!

Volim Gocu, Ivane mi.

Smeši nam se bolje sutra. Crkava od smeha!

Teske se kiše spremaju
Kroz tvoj se prozor samo jablani vide
Nad gradom munje sijevaju
Uzalud pitaš tko ide... Uzalud pitaš tko ide... Uzalud pitaš tko ide...

Van mreže beket

• **
« Odgovor #550 poslato: 03. Jul 2008. u 23:31 »
Uh, moraću da se vratim srpskom, primetio sam da puno ubacujem engleskog u poslednje vreme... Izvinite! :redface: :-X

mani me tog purizma! umerena doza engleskog, spanskog, bilo kog jezika, pa i turskog (koji je odavno deo srpskog jezika a niko to ne primecuje) - to je prosto nas svakodnevni govor i tu se ne treba niceg stideti... ako ti je volja ubaci nesto i iz islanskog, ali neces naravno, samo zato sto te niko nece razumeti... a najvaznije je da se razumemo: no way - "nema sanse" - ista fraza na srpskom nema tako jak efekat kao ova na engleskom, pa jos s dodatkom tog spanskog imena, sto sve valjda asocira na neki tamo film, nemam pojma koji... nije ni bitno...

elem, tuga bozja s tom studentarijom, nadaju se nekim privilegijama, mozda s pravom, mozda ne, ali definitivno je veliki problem kako objasniti mladjima neke stvari... cak i kad nema cenzure, cast izuzecima, ali s njima je jako tesko komunicirati uopste: cude se svemu, ne zanima ih sta je juce ili prekjuce bilo (ovo je metafora, mislim na blisku istoriju, naravno)... eventualno ih zanima, ali reaguju kao roboti, bez samostalnih opaski, stalno traze formule koje se od njih ocekuju, valjda su navikli da ih zbog toga hvale, ali hej! - studiranje je valjda nesto drugo: stalno preispitivanje i saznavanje, zapitkivanje, itd.

jok bre, niko ih ne moze ubediti da se nikako drugacije nego samo bubanjem dobro prolazi...

btw. princip bolonje je jako dobar zato sto se boduje i to angazovanje na casu i inace potencijal studenta... princip je sjajan, ali u praksi - to je mac sa dve ostrice: tu vise ne deluje nikakva komisija, nego predmetni nastavnik - a taj je uvek ipak subjektivan... ako od ukupnih sto poena (raspored odredjuje svaki nastavnik pojedinacno:) - npr. 20 ide na prisustvo na casu, 20 na angazovanje na casu, 30 na kolokvijum (pola ispita) i 30 za odgovor na ispitu - tu je strasno tesko dobiti desetku (postoji skala po kojoj je daju ocene na osnovu dobijenih poena)... dakle, maksimum ce dobiti samo neka slihtara... a to em sto nije popularno, em sto nikom ne treba...

Van mreže Amaterko

• **
    • METEOLOGOS - Svet meteorologije
« Odgovor #551 poslato: 04. Jul 2008. u 00:05 »
Fizičkom fakultetu i ne trebaju studenti koji dolaze iz HMŠ, ovi na FF dobro znaju da je to većinom sirotinja, pa računaju oni "daj da mi sačuvamo mesta za one koji mogu dobro da plate i da na taj način napunimo svoja d..... sa još malo love". I tako, para nikad dosta... To je to-KRIMINAL i KORUPCIJA, ništa drugo i na žalost, ništa novo...
AMATERKO => istraživač - saradnik BEOGRADSKE ŠKOLE METEOROLOGIJE
METEOLOGOS - Svet meteorologije
http://www.meteologos.rs/

Van mreže Stefano

• Administrator
« Odgovor #552 poslato: 04. Jul 2008. u 00:30 »
Citat
Eto Stefano ja lično verujem da moj fakultet ima stvari koje će teško neki privatni postići u skorije vreme jer recimo privatni fakulteti osim što su na lošem glasu kod naših poslodavaca, teško će postići saradnju sa drugim univerzitetima, stranim firmama. Takođe državni fakulteti i univerziteti mogu međusobno sarađivati. Privatni i državni teško.
Ufff izazvao si me :) ok. Sto se tice saradnje konkretno mog fakulteta sa stranim firmama i univerzitetima, reci cu ti takodje da nam dolaze strane firme (i domace jake u toj oblasti) i drze nam predavanja (ili kako to vec da nazovem) koja treba da nas motivisu da radimo kod njih. Recimo u trecoj godini jedno predavanje nam je odrzala menadzer penzionog fonda Dunav osiguranja, takodje bili su tu menadzeri stranih banaka i jos nekih kompanija u cetvrtoj godini.
A sada ono najvaznije. Moj fakultet ima potpisan ugovor o saradnji sa Grenoble ecole de Managment
http://www.megatrend-edu.net/saradnja.php?s=zajednicka
sto znaci da mozemo zavrsiti cetvrtu godinu na gran ecole (Francuski fakultet) iz Grenobla, naravno u oblasti menadzmenta i ekonomije i to bez da se pomerimo iz Beograda, posto se nastava odrzava kod nas u nasoj zgradi, na engleskom jeziku, a odrzavaju je profesori gran ecole iz Grenobla, a na internetu se lako moze naci rejting tog fakulteta. Na kraju se dobija i diploma francuskog fakulteta i diploma mog fakulteta. Da li neki drzavni fakultet u Srbiji ima tu mogucnost? Nema.
Jeste da je cena te cetvrte godine 5000 eur (naspram 1000 eur koliko ja placam za svaku godinu) ali takvu mogucnost nema ni jedan nas fakultet.

Naravno pored tog fakulteta imamo saradnju sa jos renomiranih visokoskolskih ustanova u Evropi
http://www.megatrend-edu.net/saradnja.php

Znam da o privatnim fakultetima kod nas ne postoji neko narocito pozitivno misljenje zbog toga se i trudim da svoj fakultet predstavim u svetlu koje zasluzuje, posto sam studirao i drzavni i vidim tu razliku.

Takodje moj fakultet daje i stipendije studentima sa prosekom preko 9.5 i oslobadja ih placanja skolarine, slicno ce biti i ove godine sa brucosima koji odrade najbolje prijemni ispit, prakticno ce biti "na budzetu" prve godine. Zar to nije super, zar ih to nece motivisati i zar to nece promeniti sliku koju privatni fakulteti imaju u drustvu.

Sam taj odnos koji imaju profesori drugaciji je nego kod drzavnih fakulteta, bar onih sa kojima sam imao kontakt, iskustvo i "posredno iskustvo".
Vlasnik fakulteta takodje nam drzi predavanja i slobodno mogu reci da je ubedljivo najbolji profesor kod koga sam imao predavanje, covek cije se bogatsvo procenjuje na 300 miliona eur, a koji nam prilazi kao da nam je drugar, cije ni jedno predavanje nisam propustio ovog semestra i na svakom smatram da sam pored fakultetskog znanja naucio i nesto sto nije samo deo tog predmeta, nego i neka zivotna znanja...
to je moje misljenje i siguran sam da je u kategoriji ekonomskih fakulteta u Srbiji moj fakultet daleko ispred drzavnog ekonomskog fakulteta i po profesorskom kadru i po literaturi i po mogucnosti da se stekne znanje na njemu, napominjem mogucnosti... nece to znanje steci svako, steci ce onaj ko to zeli, ja sam zeleo i stekao sam i vec ga primenjujem.

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #553 poslato: 04. Jul 2008. u 09:18 »
mani me tog purizma! umerena doza engleskog, spanskog, bilo kog jezika, pa i turskog (koji je odavno deo srpskog jezika a niko to ne primecuje) - to je prosto nas svakodnevni govor i tu se ne treba niceg stideti... ako ti je volja ubaci nesto i iz islanskog, ali neces naravno, samo zato sto te niko nece razumeti... a najvaznije je da se razumemo: no way - "nema sanse" - ista fraza na srpskom nema tako jak efekat kao ova na engleskom, pa jos s dodatkom tog spanskog imena, sto sve valjda asocira na neki tamo film, nemam pojma koji... nije ni bitno...

Izvini... ''svijetu se ne može ugoditi''. Nisam nikada bio puritanac, jer ni sam nisam nešto ''etnički čist'' i za to me baš briga. Zato sam sa asteroida B607, o čemu svedoči i moj email. Naravno da je najvažnije razumeti se!

A za ostalo si takođe u pravu. I bojim se da nema leka tome. Nažalost.

Fizičkom fakultetu i ne trebaju studenti koji dolaze iz HMŠ, ovi na FF dobro znaju da je to većinom sirotinja, pa računaju oni "daj da mi sačuvamo mesta za one koji mogu dobro da plate i da na taj način napunimo svoja d..... sa još malo love". I tako, para nikad dosta... To je to-KRIMINAL i KORUPCIJA, ništa drugo i na žalost, ništa novo...

Druže moj, kao i dosta ljudi, i ti imaš razna predubeđenja koja su paušalna i nemaju veze sa stvarnošću. Ne uvek, ali ovde da.
Zaboravljaš da me ima posvuda u meteorološkim aktivnostima u Srbiji, pa i u HM školi, koju ne samo da sam završio, već i dalje (manje-više) aktivno komuniciram sa njima. Niko ti ne garantuje da su učenici ovakvi ili onakvi, bogati ili ne, pametni ili ne. Konkretno, mešu ovih 18 učenika ima i dobrih, ali i onih manje uspešnih. Njihovi motivi su meteorologija, a možda i ne. Prvu godinu uvek upisuje svako, i koga to zanima, i koga ne zanima. Studentarija se jako profiltruje već u drugoj godini, kada ostaje onaj koga to zanima, a u trećoj ostaju oni koji uče. I tako ko dođe do treće, najverovatnije dođe i do četvrte, pa i do diplome. Mislim da je to pravilo svuda, pa što bi meteorologija bila izuzetak. Produkcija dipl metova je uvek bila daleko manja od broja upisanih, a tako će i ostati. Kako je od II sv. rata do sada diplomiralo oko 450 meteorologa, nije teško izračunati da je prosečna produkcija meteorologa oko 10, s tim što je sada između 3 i 6 meteorologa fodišnje. Za potrebe naše zemlje, puna kapa! Ali, ni to nije kako je planirano... ali širim temu.
Ono što sam ustvari hteop da kažem jeste da su ti korupcijski fazoni toliko bespredmetni na FF, jer ko će se obogatiti sa tako malim brojem ''žrtava''... to mi je verovatnije za neki drugi, prebukirani fax, jer ima više logike. Ovde?, Ne verujem...
Inače, paušalno si u pravu za mito i korupciju. Ali nismo u poziciji da o tome raspravljamo, jer ovo je meteorološki forum, a ne antikorupcijski. Dakle, živela meteorologija! (namerno korišćeno prošlo vreme, tako da nema prevoda na engleski - tu bi se videlo šta hoću da kažem)

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #554 poslato: 04. Jul 2008. u 19:19 »
Ljudi moram da vam se pohvalim upravo sam došao kući. Položio sam poslednji ispit i stekao pravo na odbranu diplomskog rada.  :joy: :punk: :band: :ziveli:

Van mreže Stormetta

• *
« Odgovor #555 poslato: 04. Jul 2008. u 19:22 »
E bravo!!!  :) :ziveli:
Teske se kiše spremaju
Kroz tvoj se prozor samo jablani vide
Nad gradom munje sijevaju
Uzalud pitaš tko ide... Uzalud pitaš tko ide... Uzalud pitaš tko ide...

Van mreže beket

• **
« Odgovor #556 poslato: 04. Jul 2008. u 19:34 »
poslednji ispit i stekao pravo na odbranu diplomskog

e, svaka cast! a bas sam se zabrinula, stalno si nesto ovde pisao, iako si najavio da te nema do petka :)

sad, naravno, nema izgovora: molim ceste komentare na aktuelne prilike i prognoze, apdejt istih, itd.

Van mreže Nele

• **
  • Starost: 47
« Odgovor #557 poslato: 04. Jul 2008. u 19:38 »
Ala će biti diplomska žurka uskoroooo.... ! :) Sve čestitke Joe! :)

Van mreže Stefano

• Administrator
« Odgovor #558 poslato: 04. Jul 2008. u 19:45 »
E pa Joe, cestitam... bas sam razmisljao sta si uradio sa tim ispitom danas.

Na mreži Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #559 poslato: 04. Jul 2008. u 19:54 »
BRAVO JOE MAJSTORE !!! :D  :first:

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm