Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Chat  (Pročitano 743361 puta)

Van mreže Stefano

• Administrator
Odg: Chat
« Odgovor #640 poslato: 21. Jul 2008. u 00:57 »
Alfa i BMW su slabašni za drift.... tj ne idu nikako. Probao dok sam vozio reli u mladosti :)
Ufff pa sada Alfa da, ali BMW ne bih rekao. Ne znam da li gledas takmicenja u driftu kod nas, ali BMW E30 i E36 su uvek ubedljivo prvi.
Citat
Alfa je dobar izbor, ali ne za jurcanje.
Citat
Alfa postala zaista jako dobar automobil, ali više ne za ono za čega je nekada služio... za ludovanje! :)
Pa verovatno si upravu u neku ruku zbog toga sto noviji automobili imaju sve vise elektronike pa ludovanje vise nije kao nekad... ali meni se ovako vise svidja. Nadam se da cu u sto skorije vreme nabaviti Alfu koju planiram vec par meseci i da cu ti pokazati kako 2.5 V6 sa 188 ks itekako dobro ide :)

Citat
A japanci su za drift idealni... kratki, osovine predviđene za neverovatan (kako oni kažu), "leteći aksijalni napor", tako da se vrte u krug savršeno... fina zabava. najbolja zadnja vuča koju sam video (u kanalu i na drumu :) ).
Slazem se potpuno...
Citat
menjač sa "kick down" opcijom (ovi današnji mladi i ne znaju šta je sve to hahaha.... :) )
Da li mislis na kick down kada pritisnes papucicu gasa do kraja? Ako na to mislis onda to imaju svi danasnji automobili sa automatskim odnosno sekvencijalnim (tiptronik/steptronik) menjacem.

Citat
Noviji BMW je nestabilan... bar po meni. Probao sam bratov dok ga je imao... spušten, nadograđen... izgleda ludilo!
Koji model?
Citat
Ovo je rešeno kasnije, tovarenjem nekoliko džakova cementa u gepek :)
To je horonican problem automobila sa zadnjom vucom koji nemaju odnos 50:50 tezine i koji nemaju elektronska "pomagala" koja "smiruju dupe". Recimo BMW trojka E46 nema vise taj problem. DSC moze da se iskljuci ali jos uvek "radi u backgroundu" i neda ti nekontrolisano igranje zadnjeg dela. Tako da sto je noviji BMW to je losiji za drift.

Inace kada pricamo o kolima sinoc, tj. pre sat vremena sam imao prilike da se provozam u Porsche Cayenee-u. U pitanju je osnovna verzija sa 241 ks, 2005 godiste. Auto me je odusevio, ali me je bukvalno odusevio. Taj zvuk motora, pa to je ludilo, a tek kada stanes pozadi pa kada ga neko turira, zvuk iz auspuha samo puca :) Najezio sam se... Ovaj momak sto je vlasnik kaze da dnevno trosi 70 eur na benzin... dobro verovatno preteruje malo, da bi ispao smeker u nasem drustvu :) ali ovo bez 20-25l/100 km gradske voznje nema sanse. Pogotovu voznje kakvu taj momak vozi.

Evo par fotki koje sam napravio veceras...

Ma auto me je odusevio...

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #641 poslato: 21. Jul 2008. u 08:02 »
Srećna vozačka dozvola, Miloše! Volan u ruke, ali pamet u glavu.

Pavloviću, uopšte nije nemoguće da se desi sneg u podradanskom kraju u maju mesecu. Čak štaviše, mislim da ima negde u budžaku i toga, ali ne mogu sada da istražujem. Budžak je papirni, a ne elektronski, te je pretraživanje... hm, pa znate kako je sa papirima. Inače, opis koji si dao skroz liči na pljusak snega na nekih +4 stepena. Krpetine i to... toga nema kada je mraz ili ispod nule.
A da ne bude off, srećan boravak u Bučumetu. I želim ti da prisustvuješ dejtsvu PGS, pa da se vratiš i lepo ispričaš svima kako je to. Ja sam pri netu do 1og, tako da ako mogu da ti najavim nešto, tu sam. ;)
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #642 poslato: 21. Jul 2008. u 09:23 »
Naravno da je moguć sneg krajem maja. Ja ga lično doživeo na Goču koji je na nekih 900m nadmorske visine krajem, maja i to čak mislim da je bilo vrlo blizu juna. Nije se tada formirao snežni pokrivač ali je fino padalo.
U Novom Sadu sam jednom doživeo formiranje manjeg snežnog pokrivača na travi krajem aprila.

Van mreže Stefano

• Administrator
« Odgovor #643 poslato: 21. Jul 2008. u 14:34 »
Citat
U Novom Sadu sam jednom doživeo formiranje manjeg snežnog pokrivača na travi krajem aprila.
Jel to bilo 1997 krajem aprila ili mozda 8.4.2003... to je ono cega se ja secam za Beograd

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #644 poslato: 21. Jul 2008. u 14:50 »
And now, something completely different! Upravo sam dobio kao email:

Nastanak politike zaposljavanja

Pocnite sa kavezom u kome se nalazi pet majmuna.

Unutar kaveza na kanap okacite bananu i postavite stepenice ispod nje.
Ubrzo ce jedan od majmuna poceti da se penje ka banani.
Cim pridje stepenicama, poprskajte sve majmune hladnom vodom.

Posle nekog vremena i drugi majmun ce pokusati da dohvati bananu.
Cim pridje stepenicama, poprskajte sve majmune hladnom vodom.

Ubrzo ce, kada jedan od majmuna pokusa da dohvati bananu, svi ostali
pokusati da ga sprece.
Tada mozete da ukinete hladnu vodu.

Izbacite jednog majmuna iz kaveza i dovedite novog.

Novi majmun vidi bananu i pokusava da je dohvati.
Na njegovo iznenadenje, svi ostali majmuni ga napadaju.
Posle jos jednog pokusaja i napada, majmun zna da ce biti napadnut ako proba
da se popne uz stepanice.

Zamenite jos jednog od starih majmuna novim.
Cim novi majmun pocne da se penje uz stepenice - bice napadnut.
Prethodni novajlija sa entuzijazmom pristupa ovom kaznjavanju!

Na isti nacin postepeno zamenite sve stare majmune novim.
Svaki novi majmun ce biti napadnut cim pokusa da se popne uz stepenice.
Vecina majmuna koji ga tuku nemaju pojma zasto nije dozvoljeno penjanje uz
stepenice, a ni zasto ucestvuju u tuci novajlije.

Posto ste zamenili celu pocetnu postavu majmuna, ni jedan od preostalih
majmuna nikada nije bio poprskan hladnom vodom.
Ipak, ni jedan majmun ne pokusava da se popne uz stepenice do banane.
Zasto? Zato jer koliko oni znaju - tako se tu oduvek radi.

I tako nastaje politika kompanije...
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Nele

• **
  • Starost: 47
« Odgovor #645 poslato: 21. Jul 2008. u 19:35 »
Odlično Stefano! :) I ti ne znaš šta valja, ih! :) Porsche Cayenne.... uffff... ludilo!!! Verujem ti i zavidim što si mogao to da probaš... mora da je zadovoljstvo takvo, da ga teško možeš opisati. Znam ga teorijski, video ga jesam, ali nisam imao zadovoljstvo da ga probam. Svaka čast!

BMW o kojem sam govorio, jer stara serija 3... ne ona osamdesetih, već devedesetih godina. Auto je urađen za reli, ali nije se baš pokazao u vožnji. Naravno, kada uzmemo u obuzr elektroniku danas, istina je da su današnji modeli bolji od pređašnjih, ali neki stariji zaista imaju kvalitete ne kojima im se može pozavideti. Ja poštujem današnju tehnologiju svakako. Najbolje je što neće sve stati na ovom na čemu sada stoji. Napreduju zaista brzo.
Stari BMW o kojem pričah ima menjač sa kick downom, dakle ne na papučici gasa. Njegov motor je primitivan, pošto je auto 1979. godište. Dakle postoji mali menjač pored onog redovnog, kojim se kick down uključuje. On poseduje i polugu na sebi za eventualno uključenje kompresora (ko ga ima). Ovo su na taj model dogradili italijani, tj deo projekta motora se odnosio na pomoć s njihove strane. Čuo sam da postoje servisi u kojima i novije modele BMW-a podešavaju za to.

A takmičenja u driftu uglavnom pratim napolju :) Što se tiče Alfe, nemam zamerku... ova koju spominješ je jako dobra. Hvale je svi koje znam. Zaista moćan auto. Ne verujem da bi zažalio, šta više, mislim da će slediti pravo pravcijato oduševljenje :) Samo napred, ako možeš, to je prava solucija... i jako trajna ako se pazi.

Ali, da skratim komentare, koji se mogu davati do prekosutra... da ti tata pokaže šta je auto hehehe....

Znam da ćeš reći da prepoznaješ auto... svaki dobar poznavalac ga prepoznaje, iako je slabo poznat uopšte. U pitanju je "DeLorean". Istorijat je tako zanimljiv, kao i koncepcija automobila, njegova izrada, vreme izrade.... da je postao kult za kojim se okreću svi poznavaoci, ma gde se pojavio (ja bih trčao za njime hahaha... :) ).
Imao sam sreće da poslušam priču o njemu od prijatelja koji radi u Holivudu u Univerzal studiju. Za one koji ne znaju: projekat za auto, nastao je još davne 1976. godine! Napravio ga je John DeLorean, osnivač, po kojem je dobio ime. On je otvorio fabriku. U pitanju je lokalni Irski mafijaš, koji je bio veliki zaljubljenih u automobile. Projekat je po njegovoj zamisli napravio neki lik (dizajner) iz Pontiaka. Ali morao je da zadrži crte koje je John zamislio. I zaista, počela je serijska proizvodnja nedugo potom. Auto je bio "bad to the bone" u to vreme... možete zamisliti ovakav izgled sedamdesetih godina... ludilo! I danas je zavidno lep. Međutim, prodaja nije išla najbolje, jer je bio strahovito skup. Tada nastaju prvi problemi sa fabrikom.
Motor su radile tri firme: Reno, Pežo i Volvo. Zato nosi naziv RPV. Bio je to V6 sa oko 400KS. Jaaaako karakterističnog zvuka, koji se, na žalost, može čuti sam na TV-u, jer ne postoji u našoj blizini :(

Prodaja je počela opadati, nakon malog broja napravljenih komada. John se dovijao kako je znao i umeo, tako da je ozbiljno zaglibio u kriminal, kako bi održao svoju fabriku. Sve kolege su ga savetovale da će tako samo propasti, ali... čovek je bio lud za ovim autom.

U ono vreme, on je davao doživotnu garanciju na karoseriju, koja je (iako se zvanično spominje "specijalna legura čelika"), bio titanijum!! U ono vreme!! Nabavljao ga je iz Rusije, iz starih fabrika za proizvodnju podmornica. Te fabrike su počele propadati, pa su se preorijentisale uglavnom na izradu poljoprivrednih alatki. Poljoprivrednici su se žalili da ne mogu ništa sa lopatama koje su jako lagane, a tvrde... možete zamisliti ašov od titanijuma hahaha... naravno, to je detalj raspada starog sojvetskog saveza... Fabrika Suhoj još uvek umesto borbenih aviona, pravi kesice za prašak za pecivo. No, to je druga tema.

Izrada je bila jako skupa, pa je tako i prodaja trpela. John je bio već u ozbiljnim problemima. Onda mu se javio tadašnji direktor Universal Studios iz Holivuda, predlažući mu da auto stave u film koji su tada pripremali i odakle svi poznaju ovaj automobil (Povratak u budućnost). Dakle auto nije napravljen za film, čudo je stvarno :) Namerio je da pomogne Johnu da pospeši prodaju. Ona je bila pospešena, uglavnom na američkom kontinentu, ali je ovaj ipak uhapšen neko vreme kasnije. Neću nikada zaboraviti te scene hapšenja i njega sa lisicama na rukama... kao klinci smo to gledali sa tugom, jer su prikazivali fabriku sa zaustavljenim pogonima...srušen naš san o najboljoj mašini koja se kretala putevima... pored one koju je vozio Mad Max i koja je takođe posebna i stvarna priča :)

Skoro sam saznao da je firma ponovo oformljena! Prodaju i polovne automobile (kažu da karoserija i dalje odoleva zubu vremena), kao i nove. Još uvek nema cenovnika, ali biće. Eto šanse da se nekada provozam njime :)

Inače auto nije baš ozbiljan kada se pogleda. Gepek je toliko mali, da ne može stati ni 30kg kupusa sa pijace. Dvosed, namenjen isključivo uživanju. Ali je toliko karakterističan, kao ništa do tada. Maska je zaista uzana, pa je dizajner dodao plastiku ispod branika, jer bi prelaz bio suviše oštar... ovako, deluje kao da je izdignut poput terenca. Ta maska mu daje dušu, jer tada ništa slično nije viđeno. Zaista deluje moćno. Podseća na Maserati, ali samo izbliza.

Vrata koja se otvaraju po sistemu "Galebovog krila" su takođe izuzetna i neobična. Bez njih, auto ne bi imao ovo što ima u sebi. Naravno, tu je i hauba, koja je skoro ravna plotna, veoma karakteristična. Uliva osećaj starog grubog dizajna, ali divne aerodinamike oštrih linija.

Boja koju vidite na slikama, je boja metala kojom je izrađivan. Dakle nije farban. Postojali su farbani modeli, ali je za to bilo potrebno doplatiti.

Još tada su shvatili ulogu malog profila guma, kao i njihove širine. Zadnji su veći od prednjih.

Auto je, bar za mene, "dream machine" :) U ovom da se provozam, ništa više ne treba :)

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #646 poslato: 22. Jul 2008. u 14:28 »
Od stare koske koja je još dete, jedan simpatičan dodatak: Ovakav auto još čuvam među svojim starim Matchbox autićima iz mog dečaštva! Samo, mislim da to i jeste bio neki Lotus, malo stariji od ovog DeLoreana. Od automibila tog vremena simpa mi je bio i Mercedes C111, nešto što više liči na Ferrari, Maseratti ili Lamborghini nego na 'mečku'.

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #647 poslato: 22. Jul 2008. u 14:57 »
Jel to bilo 1997 krajem aprila ili mozda 8.4.2003... to je ono cega se ja secam za Beograd

To je bilo neke 1994. možda i grešim. Mogu naći tačan dan, ali ne i godinu jer se sećam da sam išao na rođus kod drugarice iz razreda. Bio sam osnovna škola, ali sam zaboravio njen rođendan kada je i koliko je tada punila godina što mi otežava pamćenje.  ;)

Van mreže Stefano

• Administrator
« Odgovor #648 poslato: 22. Jul 2008. u 20:01 »
Mozda je 1996-a i tada je bilo sneznog pokrivaca u aprilu, a 1994-e nije bilo snega u aprilu.

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #649 poslato: 23. Jul 2008. u 06:43 »
Mozda je 1996-a i tada je bilo sneznog pokrivaca u aprilu, a 1994-e nije bilo snega u aprilu.

Moguće 1996. Ta godina je veoma moguća.

Van mreže Stormetta

• *
« Odgovor #650 poslato: 29. Jul 2008. u 00:16 »
Laku noć svima... i lepo spavajte... i lepo sanjajte... :-*
Teske se kiše spremaju
Kroz tvoj se prozor samo jablani vide
Nad gradom munje sijevaju
Uzalud pitaš tko ide... Uzalud pitaš tko ide... Uzalud pitaš tko ide...

Van mreže Boda Tajson

• Administrator
  • Starost: 41
« Odgovor #651 poslato: 29. Jul 2008. u 00:19 »
Ma gde ovako rano? Imam jos 6 i po sati do ustajanja.
Eat healthy. Exercise often. Die anyway.

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #652 poslato: 29. Jul 2008. u 09:37 »
Dobro jutro svima !
Odoh malo da šetam po planini, već uveliko se odmaram od barske ljetnje gužve i sparine. Milina... :D

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Brandzi

• **
  • Starost: 43
« Odgovor #653 poslato: 30. Jul 2008. u 22:35 »
Dobro veche, evo i ja da se javnem na forum :) dugo me nije bilo (cak 9 dana) :)
STa ima novo, jesam li mnogo sta propustila????
Zivot je lep, samo ga treba znati ziveti...

Van mreže Nele

• **
« Odgovor #654 poslato: 30. Jul 2008. u 22:43 »
Dobrodošla nazad! :)

Da li si nešto propustila? Mmmmm.....ništa :)

Van mreže Brandzi

• **
  • Starost: 43
« Odgovor #655 poslato: 30. Jul 2008. u 23:01 »
Hvala, hvala :)
hhahaha pa nije valjda da se bas nista nije desavalo???? :))
Well ok ako ti tako kazes...
Uskoro cu da uploadujem fotke pa cete vidite kako mi je bilo :)

Zivot je lep, samo ga treba znati ziveti...

Van mreže Nele

• **
« Odgovor #656 poslato: 30. Jul 2008. u 23:04 »
Uh, toooo! :)

Van mreže beket

• **
« Odgovor #657 poslato: 03. Avgust 2008. u 17:59 »
ubaciću ovde kasnije i članak o dodolama iz starog Vukovog Rječnika, pošto je to paganski običaj, koji su popovi svojevremeno zabranjivali...
ali mnoge praznoverice vezuju se očigledno i za svece

A ovdje kažu da ako zagrmi na Svetoga Iliju, neće roditi lješnici.

Sveti Ilija Gromovnik izgleda neće ove godine zagrmeti u Knjaževcu

Van mreže Nele

• **
« Odgovor #658 poslato: 03. Avgust 2008. u 22:29 »
Uh, baš zanimljivo. Jedva čekam.

Van mreže beket

• **
« Odgovor #659 poslato: 04. Avgust 2008. u 00:38 »
Dodole - nekoliko đevojaka, koje ljeti, kad je suša, idu po selu od kuće do kuće, te pjevaju i slute da udari kiša. Jedna se đevojka svuče sa svim, pa se onako gola uveže i obloži različnom travom i cvijećem tako, da joj se koža ne vidi niđe ni malo, i to se zove dodola (načinila se kao dodola - reku đevojci, ili ženi, koja se mlogo nakitila po glavi): pa onda zađu od kuće do kuće. Kad dođu pred kuću, onda dodola igra sama, a one druge đevojke stanu u red i pjevaju različne pjesme; potom domaćica, ili drugo kakvo čeljade, uzme pun kotao, ili kabao, vode, te izlije na dodolu, a ona jednako igra i okrećese. U dodolskim se pjesmama pripijeva na kraju uza svaku vrstu: oj dodo! oj dodole! i. p.
"Naša doda Boga moli, oj dodo! oj dodole!
"Da udari rosna kiša, oj dodo! oj dodole! -
Dodole igraju u današnje vrijeme gotovo po svoj Srbiji, a osobito od Valjeva dolje k Timoku. Po Srijemu, po Bačkoj i po Banatu igrale su do skora, pa su novi sveštenici zabranili i iskorijenili.

Srpski rječnik istolkovan njemačkim i latinskim riječma / skupio ga i na svijet izdao Vuk Stefanović, u Beču 1818.

/citat prema originalnom pravopisu (ćiriličnog) izdanja s početka XIX veka/