Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Chat  (Pročitano 742723 puta)

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
Odg: Chat
« Odgovor #2580 poslato: 13. Decembar 2013. u 15:44 »
Međutim slažem se sa tobom da je "po srpski" ciklon, a ne ciklona.
Kada bi bilo "ciklona" onda bi naš kolega ciklon bio koleginica. ;D
Šalu na stranu, slažem se konstatacijom!

Van mreže Srks

• **
« Odgovor #2581 poslato: 13. Decembar 2013. u 17:05 »
Kada bi bilo "ciklona" onda bi naš kolega ciklon bio koleginica. ;D

Hahah, pa zato se naš kolega ciklon toliko buni, sad je sve jasno!  :rofl:  Šalim se malo, naravno.  :) 

Apsolutno se pridružujem stavu kolege ciklona i većine ovde - a to je da je svakako u duhu srpskog jezika da se kaže ciklon, a ne ciklona.

Inače je ružno kad ljudi koriste strane reči za pojmove za koje imamo lepe reči u srpskom jeziku. A u današnje vreme toga je nažalost sve više...pogotovo se uzimaju reči iz engleskog jezika, bez mere i rezona.  :-\

Van mreže beket

• **
« Odgovor #2582 poslato: 13. Decembar 2013. u 21:01 »
hm!

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105

Van mreže beket

• **
« Odgovor #2584 poslato: 16. Decembar 2013. u 18:00 »
http://earth.nullschool.net/#current/wind/isobaric/1000hPa/orthographic=7.92,38.39,383

ovo svakako treba premestiti u one meteo linkove, ima posebna rubrika za takve stvari...

samo ne kapiram - da li je to satelitska animacija aktuelnog strujanja, pravac vetra ili neka simulacija?
kako god, zanimljiv link, samo što se za evropske regione treba prebaciti ulevo /radi, proverila sam/

Van mreže Zika

• Starost: 29
  • student meteorologije u Novom Sadu
« Odgovor #2585 poslato: 04. Januar 2014. u 21:49 »
http://ispovesti.com/ispovest/455279

ajde da se sazna ko je sa foruma decko ove devojke :D
ljubav si mi jedina, ti si moja sudbina

Van mreže Profiamater

• Moderator
« Odgovor #2586 poslato: 04. Januar 2014. u 22:59 »

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
« Odgovor #2587 poslato: 05. Januar 2014. u 19:48 »
Može predlog za neki punjač za baterije nešto na ovaj kalup  :-:http://www.ebay.co.uk/itm/ENERGIZER-INTELLIGENT-CHARGER-4-x-2000-mAh-AA-RECHARGEABLE-BATTERIES-/310788822025 ali da ima u Srbiji.

Van mreže Profiamater

• Moderator
« Odgovor #2588 poslato: 05. Januar 2014. u 20:41 »
 ^^
Postoje SANYO punjači po dosta pristupačnoj ceni uz neizbežno "Made in China"  ;)

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #2589 poslato: 05. Januar 2014. u 21:26 »
Sanyo baterije i punjač (može se naći i komplet) su najbolja kombinacija, ja koristim za eksterni blic i ubedljivo su najbolje :)

Van mreže Dare027

• *
  • Starost: 36
« Odgovor #2590 poslato: 05. Januar 2014. u 21:33 »
Imaš na limundu par kvalitetnijih..ima i par ljudi koji se isključivo bave tim stvarčicama

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #2591 poslato: 06. Januar 2014. u 21:41 »
Ne znam za druge gradove (mesta),ali Banja i okolina skroz propadoše....ne mislim naravno materijalno,već u društvenom smislu.

Banja jeste puna leti,tu se nema šta reći...ali ovako van sezone (pogotovo sad zimi),to je pustoš prava.

I tu pre svega ne mislim na goste,već na stanovnike same Banje i okoline.

Sećam se u svom Novom Selu,leti (posebno) uvek za raspust mi deca se skupimo na školskom igralištu,pa nas tu bude i po 100-150.Cepaju se fudbal,basket,tenis,odbojka......kad se organizuje turnir u fudbalu,bude nas i mnogo više od toga.

Pre 2 godine igralište je uništeno,i umesto njega izgrađena je hala sportova za potrebe škole.Od tada,selo je skroz mrtvo.Nigde nikog,možda par ljudi prošeta,ili se skupi neka mala grupica i to je to.Strašno...svi se nabiju na facebook-u ili uz TV.

Banja van sezone eto jedino nešto (i to pretežno za vikend) po kafićima,inače ovako nigde nikog....
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #2592 poslato: 06. Januar 2014. u 22:13 »
 ^^
Vrbas ali i druga mesta koja su u okolini takodje propadaju, zimi se to posebno oseti.
Ponekad mi se cini kao da je kuga zavladala, nema nigde nikoga na ulici. E sad od kad je udarila "kriza" manje je studenata koji odlaze za NS i BG da studiraju zbog finansijske situacije pa ostaje vise omladine u gradu ali opet ih nema nigde, ja ne znam sta ti ljudi rade po kucama.
To je veliki problem u Srbiji, ljudi su otudjeni i puno vremena provode po glupim drustvenim mrezama sa mnosto prijatelja iz dalekih zemalja, pojedine i ne poznaju (na instagramu recimo) a sa prvim komsijom se ne poznaju, ovo pogotovo u vecim gradovima.
Globalizacija i centralizacija NS-a i BG-a je ogroman problem, ne mozemo svi da zivimo u gradovima mora neko da ostane i u manjim sredinama al drzava mora da se potrudi da one zazive. Ne tako davno postojao je kvalitetan drustveni zivot u manjim mestima i selima ali je totalno iscezao.

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #2593 poslato: 06. Januar 2014. u 22:27 »
E pa kod mene je potpunu druga slika.

Grad je u letnjim mesecima prepun ljudi koji šetaju centrom grada i prelepim kejom oko rek Crnice. Glavna ulica se svakog leta s početka letnjeg raspusta zatvara u 19h i postaje sportski teren na kome se deca takmiče u raznim sportovima, organizuju se razne manifestacije. Zimi je takodje grad pun, a tu je i klizalište koje dobro dodje kada nema snega da se deca malo razonode.

Gotovo svaka mesna zajednica u gradu ali i u selima ima terene za male sportove koji su osvetljeni. Samo u mom kraju u prečniku od 400m postoje tri terena za male sportove otvorenog tipa( bez naplate) plus ceo sportski kompleks sa halom sportova sa dve sale, dva zatvorena bazena, teniski tereni, fudbalski stadion sa glavnim i pomoćnim terenom u čijem sklopu je i veliki ograđjeni park sa rekvizitima za mališane. U drugom delu grada je i veliki otvoren bazen.

Jedini problem je taj što nema baš dovoljno posla, valjda će se to stanje u budućnosti promeniti?

Van mreže Srks

• **
« Odgovor #2594 poslato: 06. Januar 2014. u 22:35 »
Napraviću možda malu digresiju, a u vezi sa delom Ciklonovog posta.

To je veliki problem u Srbiji, ljudi su otudjeni i puno vremena provode po glupim drustvenim mrezama sa mnosto prijatelja iz dalekih zemalja, pojedine i ne poznaju (na instagramu recimo) a sa prvim komsijom se ne poznaju, ovo pogotovo u vecim gradovima.

Ovo je istina, kompjuterizacija je u velikoj meri doprinela otuđenju ljudi. Današnja deca nažalost ne znaju šta znači dan provesti bez računara.

Pomislite samo - koliko bi ljudi (generalno) morali da bolje osmišljavaju svoje vreme da nema računara i Interneta! Ovako, kad god nema nešto specijalno da se radi - ljudi posegnu za mašinom, umesto da se druže sa ljudima ili bave nekom drugom aktivnošću.

Stvara se virtuelni život za računarom, a realni život i odnosi sa ljudima se sve više zapostavljaju.

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #2595 poslato: 06. Januar 2014. u 22:44 »
 ^^ ^^ To je zaista lepo Dikile !Svaka čast za Paraćin.

'ajde,Novo Selo i da razumem nekako da nema ljudi.Ali Banja,u kojoj šta sve živo nije napravljeno...i opet nema ljudi,tj. omladine.

Kriviti ekonomsu situaciju opet za Banju generalno nema nikakvog smisla.

Ne vredi ljudi,kao što rekosmo omladina se zabila za kompjutere,TV-e,internet pa to ti je.Mora se podstaći što veći boravak u prirodi,ako ne od samih roditelja,onda u školama.

U emisiji ''Sasvim prirodno'' je baš lepa reporataža bila o tome kako Norveška rešava ovakav problem.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže dikile

• Moderator
« Odgovor #2596 poslato: 06. Januar 2014. u 22:54 »
Za to su krive lokalne samouprave. Kod nas postoje dve manifestacije ,,Sportsko Leto" i ,,Sportska Zima" koja je uglavnom namenjena deci skolskog uzrasta u kojima se deca iz cele opstine takmice u raznim sportovima i naravno osvajaju se i medalje i pohvalnice. Tako da grad vrvi od dece. Leti je to na otvorenom, a zimi na zatvorenom.

Fali malo vise razonode za nas starije  :deda:

Van mreže sale pn

« Odgovor #2597 poslato: 06. Januar 2014. u 23:25 »
N Ovako, kad god nema nešto specijalno da se radi - ljudi posegnu za mašinom, umesto da se druže sa ljudima ili bave nekom drugom aktivnošću.
Stvara se virtuelni život za računarom, a realni život i odnosi sa ljudima se sve više zapostavljaju.
A ljudi su u danasnje vreme tako dobri da bi se druzili  ::), vecina je iskvarena, i gleda da te iskoristi na najbolji moguci nacin, tako da i nema neke preterane vajde druziti se sa ljudima, pre ce dosta toga korisnog da nauce sedeci za internetoim, nego da nesto korisno cuju od drugih ljudi. Svasta sam video i cuo.

Inace slazem se sa sve sto je izneo Dikile, samo je veliki problem nezaposlenost, ne samo ovde, nego i u celoj zemlji, posebno mi juznije. Ja sam jedan od onih koji je trenutno nezaposlen. Naseg predsednika nista drugo ne zanima, osim da licka fasade zgrada i kocka trotoare po gradu, a grdne fabrike su se zatvorile, ali ne mari on za to, kaze nije to u njihovoj nadleznosti. :oboze:
Skroz razumem ove sto su otisli za Beograd da nadju posao, ima ih dosta koji su napustili grad iz tog razloga.

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
« Odgovor #2598 poslato: 09. Januar 2014. u 10:05 »
Zanimljiva tema ... da se uključim kao predstavnik možda najmanjeg sela na forumu.  ;)
Uglavnom se slažem sa ovim što ste napisali. Ljudi su više po društvenim mrežama nego u realnom životu, posla je malo (ili gotovo ni malo) ... međutim, nije mi jasno zašto su ljudi toliko otuđeni?! Evo mi smo u selu i ove godine organizovali paljenje badnjaka ispred crkve, a kasnije je bio i Deda Mraz koji je delio paketiće deci. Bilo je kuvanog vina, vatrometa ... sve skromno, ali lepo i znate šta? Okupilo se skoro 400 ljudi!!! Za selo koje ima nešto više od 1000 stanovnika to je izuzetno. Sve u svemu, svima je bilo lepo ali kada sve prođe, opet im je "lepše" da se "druže" na fb-u.
Što se tiče terena, to nam ne fali ... tu je novi teren za košarku, odbojku i tenis, pa teren za mali fudbal, rukomet, veliki teren za fudbal ... fali nam samo dece da ih popune. Omladina uglavnom odlazi u potrazi za poslom u Novi Sad i Beograd i manje u Zrenjanin.
Globalizacija i centralizacija NS-a i BG-a je ogroman problem, ne mozemo svi da zivimo u gradovima mora neko da ostane i u manjim sredinama al drzava mora da se potrudi da one zazive. Ne tako davno postojao je kvalitetan drustveni zivot u manjim mestima i selima ali je totalno iscezao.
Potpisujem!
Samo što bih možda dodao da ta "centralizacija" ide dalje od Bg-a i NS-a ... i lokalno uvek se teži nekom "lokalnom centralizmu", pa se tako npr. u mestu koje je centar opštine mnogo više pridaje pažnje nego ostalim mestima. Ok, logično je da se "glavno mesto" najviše uređuje i da ima najviše investicija, ali nije logično da se tamo npr. hoda po behaton trotoarima, a u nekim mestima ljudi nemaju čak ni betonski trotoar nego idu po blatu! >:(

Van mreže Marko_bg

• **
« Odgovor #2599 poslato: 09. Januar 2014. u 15:00 »
Проблем "централизације" није изражен само у Србији већ и у многим другим државама. Рецимо сличан проблем има Француска, где у Паризу живи шестина становника, или на пример Грчка где више од половине становништва живи у два града Атини и Солуну. Разлог је крајње једноставан, у већим градовима већа је шанса за запослење али и друштвени живот је далеко садржајнији.