Covece... ja sam iz Mosorina, zivim ovde ceo svoj zivot i nacuo sam neke price u poslednjih par godina o tome da se nesto slicno desava, medjutim, nisam verovao. Moja porodica i ja ne gajimo krave, nismo ni u kakvom kontaktu sa ljudima koji to rade (a ima ih mnogo), te nismo mogli da proverimo te "glasine". A ovo je uzas, zatecen sam, razocaran i ne mogu da poverujem u ovo, a sa druge strane nisam preterano ni iznenadjen.
O psima ne zelim ni da pricam, na taj nacin bih samo mogao da izvredjam bezdusne i nemorralne pojedince. Oni to i zasluzuju, ali ovo nije mesto za to.
Sto se tice krava... za ona grla koja su registrovana, ukoliko im nije skinut broj sa uha, moze i da se utvrdi ko im je bio vlasnik. To se odnosi na krave, nazalost, za telad nije tako jer se uglavnom ne registruju dok su mali.
Ne bih da zalazim u dublju pricu, jer bi to mozda neko shvatio pogresno, da ne zalazimo u politiku (jer to svakako nije ni dozvoljeno), ali moram reci da mestani sela, starosedeoci, bar vecina, ovako nesto nikada ne bi radili. Selo je poznato kao jedno od najvecih stocarskih mesta, iako broji tek nekih 2700 stanovnika (ima izuzetno bogat stočni fond sa oko: 5.000 goveda, 10.000 ovaca, oko 1.000 bikova u tovu, nekoliko stotina teladi). I sve ovo su stari podaci, i predstavljaju samo broj registrovanih grla, brojevi su dosta veci u stvarnosti. Nazalost, sve se to radi u velikoj meri zbog sto brzeg obrta novca i izvlacenja sto vise od drzave u obliku subvencija i slicne pomoci... na kvalitet proizvoda se ocigledno ne mari previse, a i na zivot samih zivotinja. Kada gledam kako se danas zivi ovde sticem utisak da su te krave, ovce, koze postale "masina za pravljenje para" pojedincima, bez ikakvog osecaja odgovornosti sa njihove strane da tu zaradu opravdaju kvalitetom i barem, moralnim ponasanjem prema zivotinjama. Problem je sto jedno domacinstvo cesto ima po nekoliko stotina grla, te u slucaju neke bolesti ili povrede zivotinje ona se jednostavno odbacuje kao "skart materijal" jer u tom momentu ne moze da "pravi" pare. To je surova realnost. Licno poznajem jednog coveka, siromasnog, koji ima jednu kozu i bukvalno odvaja od sebe da bi koza zivela, nije imao cak ni gde da je drzi, pa je bila sa njim u kuci, iz prostog razloga jer mu ona pruza mleko, jedan od glavnih izvora hrane za njega. Kada vidim ovakve snimke, tek onda shvatim koliko nas ima razlicitih na svetu. Naravno, kao jedan od razloga za te razlicitosti moze se cesto cuti rec "pare", i to je cesto, nazalost, i tacno... ali ima ljudi koji pristojno zive ali nikada ne bi sebi dozvolili ovako nesto. Tako da, verujem da su i ovde u pitanju pojedinci koji se bahate i jednostavno misle samo na svoj dzep, i ni na sta drugo. Nazalost, po selima (mada ni u gradovima nije puno bolje) nije razvijena dovoljno svest o tome da je svako zivo stvorenje na ovome svetu vredno isto kao i mi ljudi (a verovatno i vise), i da su ovakve stvari bukvalno zlocini prema zivotinjama. Pa ovde je retkost da se vidi da neko izvede psa u setnju, pobogu, ljudi na to gledaju sa cudjenjem i podsmehom, bar ja sticem takav utisak. Moram priznati da se od tog posla (stocarstva) ljudi ranije nisu toliko bogatili, imali su tek dovoljno da prezive, to se promenilo u poslednjih dvadesetak godina, mnogo je onih (uglavnom doseljenici kojih ima zaista dosta sada) koji su "preko noci" dostigli neki zavidan "status". Nazalost, uz sve to ne idu moral, pravila opsteg ponasanja i ljudskost, ocigledno... Otvorena je mlekara koja zaposljava dosta ljudi iz mesta, a u samom mestu ima veliki broj malih, privatnih mlekara, svi uslovi su tu da se taj posao vodi sa koliko-toliko profita, ali nekima treba zabraniti bilo kakav kontakt sa zivotinjama (a verovatno i sa ljudima), ocigledno.