A ja jos uvek cekam taj jedan, veliki, ogroman, sneg od preko metra bar, onaj sto zatrpa sve da se nigde ne moze mrdnuti. Cekam ga od malih nogu jer, sto rece neko, jesu zime i snegovi sedamdesetih bili nekako mrsavi i nikakvi i cekam jos otad. Bio je jedan veliki 1980 u januaru, najveci koji sam doziveo, u jednom selu povise Palanke, poslednje godine pre mog prelaska ovde. Selo je na vecoj nadmorskoj visini, brdovito je dosta te uvek ima vise snega nego u gradu i blizoj okolini. Padalo je strahovitim intenzitetom i bukvalno odseklo selo od sveta. Secam se kada sam izasao ispred stana da je ispred mene bilo ogromno belo brdo, nesto nevidjeno dotad - sneg visine oko jednog metra - tacnije moje visine, a tada sam valjda imao nesto oko 115 cm. Tada sa prvi put doziveo i gledao kako pokusavaju da teskom masinerijom i traktorima probiju put. A tek sankanje posle toga... pa lepota jedna. Secam se da se po obodima suma i senovitim delovima gde je bilo vecih nanosa sneg zadrzao do sredine maja. E, tog majstora cekam jos od 1980. Bilo je blizu sredinom osamdesetih ali vec sam bio u gradu, pa nije bio taj osecaj niti je bilo sve tako zatrpano kao pet godina ranije. Sve ovo kasnije se vrtelo oko tih 40-50 cm snega i to je to. A nije mi bas jasno da moze da se sruci desetine litara kise kao dobar dan, ali da je zato snegu od cak 20 cm potrebno milion stvari da se poklopi da bi uopste pao.
Zelim jednom da dozivim ovo:
(izvor : weatherunderground.com)
https://www.wunderground.com/cat6/extreme-snowfall-reports-how-reliable-are-they-0Nesto sam postao i sumnjicav da cu tog "majstora" ikad vise ovde ponovo videti - proslo je 38 godina otad. Ovo su sve bili segrti i eventualno kalfe... Znaci, bar 100 cm snega, 1 metar! Planiram polako neke od narednih godina put do nekog od mesta kao sto je ovaj Iri u Americi. Mada slusajuci MetOffice, ni u Britaniji narednih dana nece biti tako lose, bar sto se snega tice. Nekih 20-30 cm snega u zemlji gde zaista retko pada je otprilike tih prizeljkivanih 1 metar ovde kod nas.