Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Chat  (Pročitano 742755 puta)

Van mreže mareeram

Odg: Chat
« Odgovor #3780 poslato: 11. Decembar 2018. u 23:36 »
Majka grejanja je ko ima centralno!  :grin:

Ja se mucim sa tom TA peci vec godinama..

Van mreže Bart

« Odgovor #3781 poslato: 11. Decembar 2018. u 23:38 »
 ^^ Da znas da je mucenje...  :)
Padavine u mm u 2024. godini
Januar 31.9; Feburar 10.1; Mart 49.3; April 42.5; Maj 70.3; Jun 82.8; Jul 20.8; Avgust 19.9; Septembar 58.1;
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže BataSteva

• **
  • Starost: 39
  • Lokacija: Sakule - Opstina Opovo - sama granica juznog i srednjeg Banata - 50 km severno od Beograda i 30 km juzno od Zrenjanina
  • Uvek je vreme za vreme
« Odgovor #3782 poslato: 12. Decembar 2018. u 00:17 »
Evo i ja da odgovorim Gaari oko grejanja . Jedno 6 godina se grejem etazno i to iskljucivo samo drva . Racunica je sledeca za celu zimu . 12 metara jasena ( 12 x 4500 = 54000 ) . Sve sam spremam tako da treba uzeti u obzir bar 5 dana po 8 sati rada ( 2000 beznin i to ) . Uzeti u obzir i pumpu . Neka bude suma sumarum 60.000 dinara . Grejem 100 kvadrada i temperatura mi nikada nije ispod 19 s ujutru . Ne preterujem ga sa lozenjem tako da gledam da temperatura ne prelazi 22 . Tako mi je bar sada pri ovakvim temperaturama . Kada ode u veliki minus grejanje 24 h i temperatura mi je konstantno na 20 s . Zimi se ovde ima vremena pa se zezam oko prigusivanja odzaka kao i peci kada temperatura u peci dostigne odredjenu temperaturu .
A i dim od drva je mnogo bolji od dima uglja . Sa druge strane u Beogradu dok sam ziveo isto smo se grejali etazno ali na struju . Glava boli od racuna a racun od februara ove godine bio je 35.000 . Zima izadje na preko 100.000 . Kvadratura je isto 100 kvadrata i uz temperaturu 19-20 stepeni ( tamo mi brat zivi i dalje pa znam kako stoje stvari ) . Malo sam opsirniji bio ali morao sam sve cinjenice da napisem  :)
padavine ( kisomer ) 2022 - april 54 mm . maj  11 mm , jun 23 mm , jul 26,5 mm , avgust 73,5 mm , septembar 138 mm , oktobar 26,5 mm , novembar 50 mm ( 23.11 - 3,5 mm )

Van mreže Sofronije

• Starost: 54
« Odgovor #3783 poslato: 12. Decembar 2018. u 12:25 »
Ja sam imao sve varijante u kuci od 200 kvm, prvo bez izolacije a posle i sa njom. Razlika je vidljiva i sa samo 5 cm    sto je bio standard pre 10 god.

Ovde imamo tzv "trecu tarifu" sto je nekad bila "majka". I to i druga tarifa se ukljucuju daljinski, iz "elektromorave" i tako je jos od osamdesetih... Radi se o tome sto je sedamdesetih pocelo eksperimentisanje sa strujom koja "ide u vetar" tj sa strujom koja je bila "visak" van vrsne ili udarne potrosnje. To je bilo ovde, u Sloveniji i valjda iBosni negde. Fazon je bio da oni iz dispecerskog centra "puste" trecu tarifu kad je mreza neopterecena tj 9 sati dnevno, obicno u dva navrata. Dva-tri sata dnevno i ostalo nocu. Imali ste jos jedan "sat" za trecu tarifu (ili trotarifno brojilo koje je pravio energoinvest) i uklopni sat koji se daljinski aktivirao. Stos je bio da je struja za trofazne uticnice morala biti zasebno razvedena pa je pec uvek bila ukljucena da akumulira, a struju su oni iz edb pustali po nekom svom rasporedu. Super tehnicki reseno, odlicno funkcionisalo od kraja sedamdesetih do negde kraja devedesetih. Ta struja je stvarno bila dzabe, a psle kad su uveli zone opet bilo jeftino, jeftinije od bilo cega drugog. Nije bilo to reseno na  nivou zakona vec nekih internih akata edb i sad se vodi kao druga tarifa, jer jednostavno ne postoji u zakonu.

Nikad nisam grejao sve prostorije vec 4 najvise, ali dzaba kad nije cela kuca topla. Nemam cifre u parama za te godine ali kucni budzet to nije primecivao ako mi verujete, sto poslednjih 20 god nije slucaj.

Od 2005 smo kombinovali struju i drva i grejali dve dodatne sobe. Jednu kuhinju sa smederevcem i jedan kamin sa malim modifikacijama za topao vazduh ali ogromna soba, 35 kvm. Imam svoje sume,drva nisu bila problem ali struja isla i po 20-25000 mesecno.

Pre par godina presli na gas i CG i laknulo nam. Sa novim ventilima i termostatima mozete da "stelujete" sta i kako hocete, a godisnji racun je 65000 do 75000 sa sve toplom vodom i za nekih 150 kvm. Temp je 22 navece, 20-21 tokom dana i 18 nocu. Ide oko 200 m3 u prelaznom periodu i 400-600 m3 kad je hladan mesec.

Izadje mi kao struja i i moja drva ali toplo kupatilo stalno i topla voda ka hoces, e to stvarno vredi.

Uffff al sam se raspisao    :blush:
"Eeeeee!" NCSKPT 🐝

Van mreže BataSteva

• **
  • Lokacija: Sakule - Opstina Opovo - sama granica juznog i srednjeg Banata - 50 km severno od Beograda i 30 km juzno od Zrenjanina
  • Uvek je vreme za vreme
« Odgovor #3784 poslato: 13. Decembar 2018. u 22:02 »
Da se prebacim ja u chat posto je meteochat postao preozbiljno jako dobar  :) . Ova dva dana sam se nacitao poruka . Svaka cast svim clanovima na zalaganju  :tu:
Scenario kakav nam se pise je bajkovit i prosto neverovatan . Koliko sam ja amaterski uspeo da shvatim , prvo je sam sever zemlje ( Subotica , Kikinda ) trebao dobiti najvise snega . Koliko sada vidim oni prolaze najlosije zajedno sa jugoistom zemlje ( mozda gresim ) . Ali druga stvar je bitnija . Rhmz od podneva ne menja upozorenje gde stoji 5-10 cm , istok 20 + , Beograd 10 cm . Moje shvatanje je da njima trebamo vise verovati nego silnim modelima . Ipak oni odgovaraju nama gradjanima pa moraju da uloze mnogo vise energije i rada nego modeli . Zakljucak je taj da ce neko dobro omasiti . Modeli na jednu stranu a rhmz na drugu . Mada iskreno ocekujem promenu kod rhmz jer ne verujem da je toliko hrabar da drzi najmanje brojke .
padavine ( kisomer ) 2022 - april 54 mm . maj  11 mm , jun 23 mm , jul 26,5 mm , avgust 73,5 mm , septembar 138 mm , oktobar 26,5 mm , novembar 50 mm ( 23.11 - 3,5 mm )

Van mreže Gaara

• **
« Odgovor #3785 poslato: 13. Decembar 2018. u 23:14 »
Hvala na odgovorima  :tu:

Van mreže astrogodra

• **
« Odgovor #3786 poslato: 14. Decembar 2018. u 16:08 »
Gde je Astrogodra? Ima li neke informacije gde i kada ce najbolje moci da se vidi "46P/Wirtanen". Od oblaka veceras nista, ali nadam se sutra bar zericak neba da vidim i tu kometu...

Ima li neko informacije?

Ok, nasao: https://www.virtualtelescope.eu/2018/12/02/wirtanen-the-christmas-2018-comet-where-and-when-a-guide-to-comet-46p/

koga zanima ima vise na linku. Nisam nasao nista na nasim sajtovima.

Na zalost vreme nam ne ide na ruku...ko zna kad će biti ponovo vedro a i Mesec sad počinje da smeta jer ide ka punoj fazi. Šteta...sada je najsjajnija na nemamo priliku da je vidimo. Krajem Decembra tj kad se Mesec "skloni "biće Ok a i dalje relativno sjajna. Mi smo je posmatrali prošli petak i videla se i golim okom. Evo timelapse koji smo napravili(vidi se pomak za samo 3h snimanja):

https://youtu.be/DGXZWPYLwgE

Evo i položaja na nebu ovih dana:

Astronomsko društvo Aristarh - Kragujevac

http://aristarh.rs/

Van mreže Darko_9

« Odgovor #3787 poslato: 16. Decembar 2018. u 15:55 »
Za Kimija:

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=AfsdG9LeBqs" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=AfsdG9LeBqs</a>

Van mreže Sofronije

« Odgovor #3788 poslato: 16. Decembar 2018. u 21:20 »
1. @astrogodra : hvala mnogo, ali uvek se neki oblaci nameste :(

2.

Za Kimija:

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=AfsdG9LeBqs" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=AfsdG9LeBqs</a>

Vidim ja jedan pise na forumu, drugi studira, treci pise prognoze, cetvrti sedi na poljo forumu, peti muva i on nesto pa ti sad provali ko je tajanstvena licnost u "Kviskoteci"! :D
"Eeeeee!" NCSKPT 🐝

Van mreže Darko_9

« Odgovor #3789 poslato: 16. Decembar 2018. u 21:21 »
Osecam da je kimi prepoznao postara u videu :) osim ako ih nema vise tamo :)

Van mreže Sofronije

« Odgovor #3790 poslato: 17. Decembar 2018. u 08:35 »
Mislim da sam nasao sampiona:

https://novi.ba/clanak/224870/budite-spremni-nocas-stize-uzasno-pogorsanje-vremena-pred-nama-je-katastrofalna-sedmica-evo-sta-nas-ceka

Kod ovih bukti bukvalno treci svetski klimatoloski rat, krv tece u potocima, UZASI svuda okolo, tragedije i razna cuda... i sve to zbog jednog snega... Cije god da je ovo treba ga politi katranom i perjem i izloziti UZASIMA  i TERORU hladnog vremena i snega  :cf:

Kakav koktel gluposti prepisan sa najgorih mesta i iz najprljavijih rupa na netu.  :/

"Eeeeee!" NCSKPT 🐝

Van mreže Sofronije

« Odgovor #3791 poslato: 17. Decembar 2018. u 10:48 »
Jes' mi ovo smece od blica na bloku, ali ipak sam morao da stegnem zube i otvorim zbog sledeceg teksta:

https://www.blic.rs/vesti/drustvo/najveca-srpska-tragedija-zbog-minimalne-kolicine-struje-izgubicemo-2000-kilometara/fxt0mvt

Citat
Ako bi se izgradile sve derivacione male hidroelektrane na 850 planiranih lokacija, Srbija bi dobila još oko 100 do 150 MW instalirane snage za proizvodnju električne energije, ali bi, ujedno, izgubila i bar oko 2.000 kilometara planinskih rečica i potoka koje bi  nestale bi u "pogrebnim" cevima ovih postrojenja, upozorava Goran Tokić, diplomirani inženjer elektronike na Elektronskom fakultetu u Nišu i aktivista pokreta "Odbranimo reke Stare planine" (ORSP).

...

Ako se uzme podatak da je za prosečnu derivacionu MHE instalirane snage 0,2 MW potrebno je postaviti cevi od najmanje dva do tri kilometra i usmeriti reku u njih za 100 MHE kojima se dobije svega 20 MW struje, uništi se 200 do 300 kilometara reka.

...

- Instalirana snaga je maksimalna snaga koju MHE može da daje kada radi punim pogonom, a to je samo dva do tri meseca godišnje - u proleće, kada se tope snegovi. U toku leta, kada opadne vodostaj i zimi, kada se sneg još ne topi zbog niskih temperatura, derivacione MHE proizvode najmanje struje. Ako bi se sračunalo koliko ukupno daju tokom cele godine, pa uporedilo sa ukupnim godišnjim potrebama Srbije, dobilo bi se okvirno pet puta manje struje. Dakle, uništiće se sve reke Srbije zarad pola procenta potreba Srbije za električnom energijom, objašnjava Tokić.

...

Pre svega jer je tekst iz ugla strucnog lica/inzenjera elektrotehnike.

Koljemo bika zbog kile mesa i sve zasnivamo na strucnim radovima, procenama i elaboratima iz sedamdesetih i osamdesetih godina. Bez uzimanja u obzir faktora eventualnih klimatskih promena, pogleda u buducnost itd. Daj da drpim lovu dok mogu, a za posle briga me :(
"Eeeeee!" NCSKPT 🐝

Van mreže BataSteva

• **
  • Uvek je vreme za vreme
« Odgovor #3792 poslato: 17. Decembar 2018. u 11:18 »
Darko bravo za video . Bas sam ga odgledao sa uzivanjem ali onaj lik sto prica za pisma - hit . Bilo je tu vise toga od samo tudjeg citanja pisama  :rofl: .
@Sofronije - Ne sekiraj se . Jel pricaju o globalnom zagrevanju . Presusice svi ti potoci pa ce onda mini e. stati sa radom  :wall:

Van mreže Paun79

• **
  • Starost: 45
« Odgovor #3793 poslato: 17. Decembar 2018. u 21:51 »
eee paune i kod mene ide radio S i lepe su ti slike, ali najvise ti zavidim na tom skoro punom rezervoaru, moja kola to nevidese so sad....  :D
E moj Krstivoje, pa ja zbog skupog goriva 28 dana mesečno bojkotujem benzinske pumpe!  :ranting: Dva puta u toku meseca napunim po 70l i to je to...  :thumbup: Ranije dok sam imao vremena sam išao u Bijeljinu da sipam, mada su i oni sad nešto podigli cene pa ne znam da li je isplativo ići tamo. Mogao bi kolega Beli da nam napiše trenutne cene. Mene više od punog rezervoara raduje ova trenutna potrošnja...  :whistling:

Van mreže Bart

« Odgovor #3794 poslato: 19. Decembar 2018. u 16:19 »
Aaa juj :rotf:

Izvor fejs stranica Ракијештина III
Januar 31.9; Feburar 10.1; Mart 49.3; April 42.5; Maj 70.3; Jun 82.8; Jul 20.8; Avgust 19.9; Septembar 58.1;
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže Paun79

• **
  • Starost: 45

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #3796 poslato: 19. Decembar 2018. u 19:43 »
Doduše što se tiče prometnih ulica ni na periferiji nije baš bitno drugačije -prošao sam popodne kroz Borsku na Miljakovcu i dalje ka Rakovici, nije baš neka "snežna idila" ;) U manjim ulicama je sasvim lepo :)
Naravno to je donji deo a ne "tvoj" ;) Miljakovac 3 "u šumi" tj. pored šume koja se sve više smanjuje zbog besomučne izgradnje, bez nekog jasnog plana -pre 10-15 godina u tom delu maltene nije bilo zgrada a sada je mali haos sa tendencijom da postane još veći. Naravno, ovaj malecki "haos" ne može da se poredi sa opštim haosom na npr. krcatom Vračaru koji je pre 25-30 godina baš lepo izgledao ali tada je bilo dosta manjih zgrada i kuća sa dvorištem a bilo je i mnogo manje onih koji imaju "specifičan akcenat" (i na ulici su najglasniji, pri parkiranju najbezobrazniji -tu svakako ne mislim na one koje je velika životna muka naterala da se presele ili su bili progonjeni od "nekadašnje braće") i kojima je najveća želja da kažu da žive na Vračaru ali u maltene svakom razgovoru spominju svoj rodni kraj koji je "mnogo ljepši" ali u koji ni po koju cenu ne žele da se vrate. Nadam se da mi niko neće zameriti na ovakvom komentaru, ovo se NE odnosi ni na koga od aktivnih članova sa foruma -pišem kao "stari Vračarac", (i mama i baba, deda su živeli ovde, baba/deda pre 2. svetskog rata -ovo sada zvuči kao da sam "starac Fočo od stotinu ljeta" -doduše broj mojih godina "upisanih" na forumu je vrlo sličan   ;)) i mislim da imam dobar uvid u to kako se Vračar menjao tokom prethodnih decenija.

Evo da nastavimo ovde započetu diskusiju, da ne zatrpavamo aktuelne. U pravu si za Miljakovac 3, to je divlje naselje izgrađeno u prethodnih 10-15 godina na južnim obodima šume, koja je pritom dosta stradala nažalost.
Ja nisam sa te strane, već u urbanom delu Miljakovca koji se zove Miljakovac 2. Izgrađen je planski sredinom 70-ih otprilike koju godinu kasnije od Miljakovca 1 koji ima deo sa kućama što mu dođe nešto kao stari Miljakovac. S obzirom da je kompletno naselje izgrađeno pre više decenija i planski, ostalo je jako puno zelenila na sve strane i prostrani Miljakovački park koji deli Miljakovac 1 i 2. To zelenio je, pored šume pravo blago Miljakovca i jedan od razloga što sam se opredelio da mi baš tu bude novi dom. A tek da ne pominjem veću nadmorsku visinu od ~180mnv. gde je moja zgrada do 200mnv. (najviši deo Miljakovca 2).
Ovo što sam zaokružio na mapi je Miljakovac 2, čak i na mapi se vidi koliko tu samo zelenila ima:

izvor - google maps

A ova naselja što bujaju po južnim obodima šume su posebna priča. Samo par puta sam zašao do tih krajeva i mogu samo da kažem da to više nikakve veze sa Beogradom nema. A šire se neprestano i spajaju u jedno veliko divlje naselje, krče to malo šume što je ostalo tamo. Pitam se može li to iko da zaustavi.

A što se tiče tih novopečenih Vračaraca koje pominješ, znam tačno o čemu pričaš. I ja sam od takvih delimično pobegao. :) Ali isto tako smatram da ne treba o ljudima suditi na osnovu toga gde su rođeni i odakle dolaze. Ja sam mnogo puta dolazio zbog toga u neprijatne situacije, da ljudi odjednom počnu da drugačije gledaju na mene kada kažem odakle sam. Tako da gledam i kad upoznajem nove ljude da ne govorim gde sam rođen, osim ako baš moram. I gledam i da sakrijem akcenat što je više moguće. I to ne zbog neke naprasne želje da postanem Beograđanin. Ne, to neću nikad biti, možda eventualno hoće moja deca jednog dana. Eto, sudbina je tako htela da ostanem ovde, iako mi to nije bilo u planu kada sam nekad davno došao na studije. Ali sad odužih previše sa ovom temom, iako ne volim puno da pričam o tome.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.1mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Bart

« Odgovor #3797 poslato: 19. Decembar 2018. u 19:49 »
Paune nisam ja, ja sam normalan  :grin:
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže popovica novi sad 1

• **
« Odgovor #3798 poslato: 19. Decembar 2018. u 20:37 »
Diktatore mozda da bude steta ali je tako ne mozes promeniti situaciju i gotovo.. ^^ ^^

Bolje gledaj neki nov ciklon ..Ja sam prvi rekao oko bozica mozda bude opet zika 2

Van mreže beli

• **
  • Starost: 35
« Odgovor #3799 poslato: 19. Decembar 2018. u 20:38 »
Mogao bi kolega Beli da nam napiše trenutne cene.
Kolega Paune u Bijeljini je i dalje najjeftinije gorivo u ovom dijelu regije ali i ne bas kao sto je to prije bilo.
Do prije 15 dana gorivo je bilo pojeftinila ispod 2KM i uglavnom se kretalo oko 1,90 benzin,1,95 dizel. Al zbog prozivki nekih organizacija i novina zasto je gorivo jeftinije u Bijeljini za 20 feninga od Banja Luke i 40 feninga od Sarajeva cijene su i ovdje skocile. Pa se trenutno  krecu oko 2,14 KM sve vrste goriva i 1,10-12 km plin.
Vjerovatno ti znas vrijednost km u dinarima i evrima,ali eto da napisem u evrima oko 1,07E,ili od 130 do 140 dinara.