Dobro je da si skrenuo pažnju na ovo, Dragane. Pošto je ovo forum (slobodna zemlja), dozvoliću sebi luksuz da okačim svoj komentar.
Ne znam zašto W2U treba da budu ljuti zbog objavljivanja njihove prognoze. To je prilično besmisleno. Ako je javno okačena, onda je napustila kuću i kao takva postaje javno dobro. Prognoza koja to nije treba da bude u tajnosti, pa jeje sama po sebi besmislena. Zamislite kada bi neka državna meteorološka služba izdala saopštenje u kojem kaže da 'zna kakvo će da bude vreme, ali to nije za javnost'. e, baš na to mi liči takvo ponašanje. K'o u 'Radovanu': 'Neću da ti kažem. Jes', pa da se posle raspričaš...'
Dalje, ne postoji (niti ima potrebe da postoji) zakon koji štiti ovakve produkte u našoj zemlji. Dakle, W2U mogu samo da se ljute, a to, kao što sam rekao, nema mnogo smisla. Specijalne prognoze postoje, ali one nisu tajne samim tim što se ne objavljuju, već su usko orijentisane na potražioca. Kada je taj potražilac narod, sve se okreće ka javnosti. Najzad, šta kažu deca u igri: 'Ko gubi, ima pravo da se ljuti'.
Iako sam pristalica antimonopolizma, ne ide mi u glavu zašto postoje privatne firme koje rade javnu prognozu vremena, kad to već radi državna meteorološka služba koja ima i materijala i znanja u sasvim dovoljnim količinama da ta prognoza funkcioniše kako treba. Specijalne prognoze razumem skroz, ali javne? Samo ako je to reklama za firmu (kako izgleda da radi Meteos, ali očito ne W2U).
Mi što kačimo naše prognoze (i mišljenja o budućem vremenu) radimo to da bi javno podelili naše bavljenje meteorologijom. Naša naplata je zadovoljstvo što to radimo, a reklama dolazi sama po sebi, već prema aktivnosti foruma.
Što se mene tiče, kačite sve što nađete na netu, jer je to javno dobro. Naravno, ako je to dostupno svima.