Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Preuzete prognoze vremena - aktuelno  (Pročitano 344917 puta)

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
Odg: Preuzete prognoze vremena - aktuelno
« Odgovor #440 poslato: 29. Jul 2009. u 18:21 »
Vreme sutra  30.07.2009.    

Srbija

U Srbiji četvrtak pretežno sunčano i vrlo toplo. Vetar slab, severni. Minimalna temperatura od 12 do 19 stepeni C, maksimalna dnevna od 27 do 33 stepena C.

WEATHER2UMBRELLA
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #441 poslato: 29. Jul 2009. u 22:32 »
Временска прогноза за 30. јул

RHMZ Srbije

Претежно сунчано и топло време.

Дуваће слаб северни и североисточни ветар. Јутарња температура од 13 до 20 степени, а највиша дневна од 30 до 34 степени.

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže TRSTENIK

• TRSTENIČKI BAROMETAR
« Odgovor #442 poslato: 30. Jul 2009. u 02:32 »
Srbija

Do kraja sedmice zadržaće se pretežno sunčano i vrlo toplo, a temperatura će se kretati od 30 do 36 stepeni C.

Za B92 WEATHER2UMBRELLA team
« Poslednja izmena: 30. Jul 2009. u 02:47 TRSTENIK »

Van mreže TRSTENIK

• TRSTENIČKI BAROMETAR
« Odgovor #443 poslato: 30. Jul 2009. u 02:41 »
Vreme sutra  30.07.2009.    

Srbija

U Srbiji četvrtak pretežno sunčano i vrlo toplo. Vetar slab, severni. Minimalna temperatura od 12 do 19 stepeni C, maksimalna dnevna od 27 do 33 stepena C.

WEATHER2UMBRELLA

Sine, ovako je lako... Weather2Umbrella ima mnogo ograničenja kada je njihova prognoza vremena u pitanju... Imamo, i te kako gde da je "skinemo", ali (veruj mi!) oni su ljuti zbog toga.... Lično imam prognozu Umbrelle još u 11.00 svakodnevno, ali jedino imamo prava na "državnu" prognozu vremena iz RHMZ Srbije...da je ovde "kačimo"... Sve ostalo nam je - zloupotreba! Puno pozdrava!

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #444 poslato: 30. Jul 2009. u 11:38 »
Dobro je da si skrenuo pažnju na ovo, Dragane. Pošto je ovo forum (slobodna zemlja), dozvoliću sebi luksuz da okačim svoj komentar.

Ne znam zašto W2U treba da budu ljuti zbog objavljivanja njihove prognoze. To je prilično besmisleno. Ako je javno okačena, onda je napustila kuću i kao takva postaje javno dobro. Prognoza koja to nije treba da bude u tajnosti, pa jeje sama po sebi besmislena. Zamislite kada bi neka državna meteorološka služba izdala saopštenje u kojem kaže da 'zna kakvo će da bude vreme, ali to nije za javnost'. e, baš na to mi liči takvo ponašanje. K'o u 'Radovanu': 'Neću da ti kažem. Jes', pa da se posle raspričaš...'
Dalje, ne postoji (niti ima potrebe da postoji) zakon koji štiti ovakve produkte u našoj zemlji. Dakle, W2U mogu samo da se ljute, a to, kao što sam rekao, nema mnogo smisla. Specijalne prognoze postoje, ali one nisu tajne samim tim što se ne objavljuju, već su usko orijentisane na potražioca. Kada je taj potražilac narod, sve se okreće ka javnosti. Najzad, šta kažu deca u igri: 'Ko gubi, ima pravo da se ljuti'.

Iako sam pristalica antimonopolizma, ne ide mi u glavu zašto postoje privatne firme koje rade javnu prognozu vremena, kad to već radi državna meteorološka služba koja ima i materijala i znanja u sasvim dovoljnim količinama da ta prognoza funkcioniše kako treba. Specijalne prognoze razumem skroz, ali javne? Samo ako je to reklama za firmu (kako izgleda da radi Meteos, ali očito ne W2U).

Mi što kačimo naše prognoze (i mišljenja o budućem vremenu) radimo to da bi javno podelili naše bavljenje meteorologijom. Naša naplata je zadovoljstvo što to radimo, a reklama dolazi sama po sebi, već prema aktivnosti foruma.

Što se mene tiče, kačite sve što nađete na netu, jer je to javno dobro. Naravno, ako je to dostupno svima.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #445 poslato: 30. Jul 2009. u 11:44 »
Trstenik,hvala na informaciji  :) !!!!Ovo nisam znao   :o :o!!
Ptprince,u potpunosti se slažem sa tobom  ;) :)!!!

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #446 poslato: 30. Jul 2009. u 12:14 »
 Прогноза времена

RHMZ Srbije

Четвртак, 30. јул 2009.

Од данас, 30. јула 2009, до понедељка, 03. августа веома топло време, најтоплије у недељу и понедељак са максималном температуром од 34 до 37 степени.

Најава је за период од:  05:33 30.07.2009  до: 05:33 03.08.2009

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #447 poslato: 30. Jul 2009. u 13:50 »
Tačno od Ognjene Marije (danas) do Sv. Ilije, a od tada sunce sve milije!
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže TRSTENIK

• TRSTENIČKI BAROMETAR
« Odgovor #448 poslato: 30. Jul 2009. u 14:02 »
Dobro je da si skrenuo pažnju na ovo, Dragane. Pošto je ovo forum (slobodna zemlja), dozvoliću sebi luksuz da okačim svoj komentar.

Ne znam zašto W2U treba da budu ljuti zbog objavljivanja njihove prognoze. To je prilično besmisleno. Ako je javno okačena, onda je napustila kuću i kao takva postaje javno dobro. Prognoza koja to nije treba da bude u tajnosti, pa jeje sama po sebi besmislena. Zamislite kada bi neka državna meteorološka služba izdala saopštenje u kojem kaže da 'zna kakvo će da bude vreme, ali to nije za javnost'. e, baš na to mi liči takvo ponašanje. K'o u 'Radovanu': 'Neću da ti kažem. Jes', pa da se posle raspričaš...'
Dalje, ne postoji (niti ima potrebe da postoji) zakon koji štiti ovakve produkte u našoj zemlji. Dakle, W2U mogu samo da se ljute, a to, kao što sam rekao, nema mnogo smisla. Specijalne prognoze postoje, ali one nisu tajne samim tim što se ne objavljuju, već su usko orijentisane na potražioca. Kada je taj potražilac narod, sve se okreće ka javnosti. Najzad, šta kažu deca u igri: 'Ko gubi, ima pravo da se ljuti'.

Iako sam pristalica antimonopolizma, ne ide mi u glavu zašto postoje privatne firme koje rade javnu prognozu vremena, kad to već radi državna meteorološka služba koja ima i materijala i znanja u sasvim dovoljnim količinama da ta prognoza funkcioniše kako treba. Specijalne prognoze razumem skroz, ali javne? Samo ako je to reklama za firmu (kako izgleda da radi Meteos, ali očito ne W2U).

Mi što kačimo naše prognoze (i mišljenja o budućem vremenu) radimo to da bi javno podelili naše bavljenje meteorologijom. Naša naplata je zadovoljstvo što to radimo, a reklama dolazi sama po sebi, već prema aktivnosti foruma.

Što se mene tiče, kačite sve što nađete na netu, jer je to javno dobro. Naravno, ako je to dostupno svima.

Pa, dobro PtPrince! Neka ti bude kao što si napisao... Ja lično imam razloga (i dogovor) da prognoze W2U ne upotrebljvam javno i ne "trlim po putu"...  u kategoriji sam "clients" Vi, izvolite... nemam ništa protiv! Kada pogledaš sajt RHMZ Srbije, nigde nećeš naći tekstualnu prognozu vremena za sutra i naredne dane već jednu tako opštu za nekoliko gradova i okačenom "pojavom"...dakle postoji nešto što je "tajna" svake firme i obično ta "tajna" se naplaćuje korisnicima! Pozdrav i tebi!

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #449 poslato: 30. Jul 2009. u 14:46 »
Žalosno je što ti moraš ta 'trliš po putu'. Iako u W2U imam ljude koje znam prilično dobro, to me nije sprečilo da malo 'opletem po njima', smatrajući da je njihovo takvo ponašanje najblaže rečeno besmisleno (čuvam se upotrebe oštrijih reči). Ustvari, smisleno je isto koliko i prodavati vodu sa javne česme.
S druge strane, znam i koliko su stručni i profesionalni. Ali to neka ostane interna tajna. To ja (i ne samo ja) znam i nisam dužan da pričam (a vi čitajte između redova). Ne naplaćujem svoje tajne, pa imam obraz.

Što se teksta prognoze RHMZ tiče, nije nikakva tajna, daleko bilo. Jednostavno, web dizajner radi u dogovoru sa mišljenjima onog dela Zavoda koji radi određene poslove. U prognozi je, izgleda, mišljenje da za web stranice Zavoda ne treba ništa više, da je korišćenje tabela i simbola sasvim dovoljno. Najzad, tekstovi Zavoda se mogu naći kod korisnika koje Zavod opslužuje. Primer možeš videti na http://www.politika.rs/Stranice/vreme.sr.html. Isti tekst se može naći na dosta mesta. Dakle, priče o tajni su iste kao priče o nelojalnoj konkurenciji, paranoji, naplaćivanju usluga... sve je to gadno.
S druge strane, možda bih mogao da vidim sa prognozom da predlože ubacivanje takvog teksta u web stranice RHMZ. Tehnički, to je najmanji problem. Idejno, nema smisla reći nešto loše o takvoj ideji. Jedini razlog da se to ne desi biće čista lenjost, inercija (ali to je široko rasprosranjena bolest).

Sad mi dođe da 'za inat' kačim sve što W2U objave na svom sajtu, pa nek' popizde. Kad su šašavi...
...ali neću da se smaram. Imam pametnija posla nego da teram inat.

Van mreže TRSTENIK

• TRSTENIČKI BAROMETAR
« Odgovor #450 poslato: 30. Jul 2009. u 15:28 »
Žalosno je što ti moraš ta 'trliš po putu'. Iako u W2U imam ljude koje znam prilično dobro, to me nije sprečilo da malo 'opletem po njima', smatrajući da je njihovo takvo ponašanje najblaže rečeno besmisleno (čuvam se upotrebe oštrijih reči). Ustvari, smisleno je isto koliko i prodavati vodu sa javne česme.
S druge strane, znam i koliko su stručni i profesionalni. Ali to neka ostane interna tajna. To ja (i ne samo ja) znam i nisam dužan da pričam (a vi čitajte između redova). Ne naplaćujem svoje tajne, pa imam obraz.

Što se teksta prognoze RHMZ tiče, nije nikakva tajna, daleko bilo. Jednostavno, web dizajner radi u dogovoru sa mišljenjima onog dela Zavoda koji radi određene poslove. U prognozi je, izgleda, mišljenje da za web stranice Zavoda ne treba ništa više, da je korišćenje tabela i simbola sasvim dovoljno. Najzad, tekstovi Zavoda se mogu naći kod korisnika koje Zavod opslužuje. Primer možeš videti na http://www.politika.rs/Stranice/vreme.sr.html. Isti tekst se može naći na dosta mesta. Dakle, priče o tajni su iste kao priče o nelojalnoj konkurenciji, paranoji, naplaćivanju usluga... sve je to gadno.
S druge strane, možda bih mogao da vidim sa prognozom da predlože ubacivanje takvog teksta u web stranice RHMZ. Tehnički, to je najmanji problem. Idejno, nema smisla reći nešto loše o takvoj ideji. Jedini razlog da se to ne desi biće čista lenjost, inercija (ali to je široko rasprosranjena bolest).

Sad mi dođe da 'za inat' kačim sve što W2U objave na svom sajtu, pa nek' popizde. Kad su šašavi...
...ali neću da se smaram. Imam pametnija posla nego da teram inat.

Prijtelju, taj link "Politike" se ažurira posle 22 h za naredni dan i to je, jednostavno, "bajato"... ! Pokušavao je RHMZ Srbije, na početku rada novog sajta da ispisuje detaljno prognozu vremena, pa su brže-bolje odustali...No, opet, lako je biti prognostičar "na republičkom budžetu", mislim da je fer ostaviti još nekom u ovoj (kako ti reče!) slobodnoj zemlji da nešto radi i zaradi, pa i u domenu meteorologije i prognoze vremena... Ili će monopol "državne firme" (koju svi plaćamo!) - ostati večni monopol? Ko zna, daleko je to i od tebe i mene.... Mali smo mi!

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #451 poslato: 30. Jul 2009. u 16:01 »
Monopol je besmisao (ne samo u prgnozi vremena), a državnim službenicima je dosta posla bilo kako. Tekst postoji, to je sigurno, a kako doći do njega, to je već stvar snalaženja. Tekst se piše dva puta dnevno, kada se i ažuriraju prognoze koje se kače na sajt. Dakle, posredi je 'linija manjeg otpora' (uobičajena bolest). Nismo mali, Dragane, pa znamo neke stvari. Ali odluke su odluke, pa kakve god one bile i na njih ne utičemo.
Inače, meni je mnogo lakše da vidim tabelu i simboliće, jer ne mogu ni ja uvek da se smaram da skupljam materijal i da piljim u njega. Smorno je. Ovako, ima ko je plaćen za taj posao, pa neka ga radi.

... "državne firme" (koju svi plaćamo!)...

I ta državna firma plaća ljude koje rade u njoj, a oni rade (k'o što Balašević kaže u pesmi) kako su plaćeni. Samo se seti onih povika u staro vreme 'Šta lupaš tim vratima, kao da su državna?'. Najlepše opisan odnos države i naroda, kao i njenih činovnika. Da nije tako, bili bismo neka bolja Srbija...

A sad - nazad na citate i preuzete prognoze vremena! Ostvarenje se broji kao sud uspeha, a ne (prazna) priča.

Van mreže Darko_9

« Odgovor #452 poslato: 31. Jul 2009. u 01:04 »
Временска прогноза за 31. јул

Током дана претежно сунчано и топло време.

Ујутру свеже, по котлинама и на висоравнима сумаглица и магла. Послеподне у планинским крајевима локални развој облачности, и ређа појава краткотрајних пљускова и грмљавине. Током целог дана дуваће слаб северни ветар. Температура од 11 до 19 степени, а највиша дневна од 30 до 34 степена.

Van mreže TRSTENIK

• TRSTENIČKI BAROMETAR
« Odgovor #453 poslato: 31. Jul 2009. u 13:25 »
 Prognoza vremena  RHMZ Srbije:

petak 31.07.2009
naredna tri dana u Srbiji se očekuje pretežno snčano i veoma toplo vreme , najtoplije u nedelju i ponedeljak sa maksimalnom temperaturom u većini mesta od 34 do 37 stepeni.

Najava je za period od:  12:08 31.07.2009  do: 12:08 02.08.2009

Van mreže TRSTENIK

• TRSTENIČKI BAROMETAR
« Odgovor #454 poslato: 01. Avgust 2009. u 04:03 »
SRBIJA,
PROGNOZA VREMENA ZA: 01.08.2009.
Ujutro ponegde po kotlinama kratkotrajna magla. Tokom dana pretežno sunčano i toplo. Posle podne u planinskim krajevima na istoku i jugoistoku Srbije lokalni razvoj oblačnosti i moguća pojava kratkotrajnih pljuskova i grmljavine. Vetar uglavnom slab, promenljivog pravca. Jutarnja temperatura od 13 do 21°C, najviša dnevna od 30 do 34°C.

BEOGRAD,
PROGNOZA VREMENA ZA: 01.08.2009.
Pretežno sunčano i toplo. Vetar uglavnom slab, promenljivog pravca. Jutarnja temperatura oko 21°C, najviša dnevna oko 33°C.

SRBIJA,
PROGNOZA VREMENA ZA SUTRA  (02.08.2009. god.)
Pretežno sunčano i veoma toplo.

(RHMZ Srbije)

Van mreže TRSTENIK

• TRSTENIČKI BAROMETAR
« Odgovor #455 poslato: 02. Avgust 2009. u 10:04 »
 Prognoza vremena RHMZ Srbije:

NEDELJA 02.08.2009.
DANAS I SUTRA U SRBIJI VEOMA TOPLO VREME SA MAKSIMALNOM TEMPERATUROM U VEĆINI MESTA OD 34 DO 37 STEPENI.

Najava je za period od:  04:07 02.08.2009  do: 04:07 04.08.2009

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #456 poslato: 03. Avgust 2009. u 21:23 »
Прогноза времена

ПОНЕДЕЉАК 03. 08.2009.
ДАНАС У СРБИЈИ ВЕОМА ТОПЛО ВРЕМЕ СА МАКСИМАЛНОМ ТЕМПЕРАТУРОМ У ВЕЋИНИ МЕСТА ОД 34 ДО 37 СТЕПЕНИ.

Најава је за период од:  08:12 03.08.2009  до: 08:12 04.08.2009

Van mreže TRSTENIK

• TRSTENIČKI BAROMETAR
« Odgovor #457 poslato: 04. Avgust 2009. u 18:47 »
PROGNOZA VREMENA ZA SREDU, 05.avgust 2009.g

Umereno do potpuno oblačno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Vetar slab i umeren, uglavnom severozapadni. Lokalno su moguće vremenske nepogode sa obilnim pljuskovima, jakim vetrom i gradom. Jutarnja temperatura od 15 do 19 stepeni C, najviša dnevna od 22 do 27 stepeni C.

IZGLEDI VREMENA do 11.avgusta:

U četvrtak promenljivo oblačno, mestimično sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. U petak poboljšanje vremena. Tokom dana u većem delu Srbije preovladjivaće sunčano. U istočnim i južnim krajevima mestimično kiša i lokalni pljuskovi sa grmljavinom. Za dane vikenda pretežno sunčano i umereno toplo. U ponedeljak pre podne sunčano i toplo. Južni vetar u pojačanju. Posle podne i krajem dana lokalni pljuskovi i grmljavine prvo u zapadnim i severnim predelima. Zatim do kraja perioda promenljivo oblačno i svežije sa kišom, pljuskovima i grmljavinom.

(RHMZ Srbije)

Van mreže ocelot

• Starost: 35
« Odgovor #458 poslato: 04. Avgust 2009. u 19:54 »
hmm, nadam se da će za beerfest biti malo stabilnije pošto planiram da prvi put posetim taj festival

Van mreže TRSTENIK

• TRSTENIČKI BAROMETAR
« Odgovor #459 poslato: 05. Avgust 2009. u 14:08 »
Prognoza vremena RHMZ Srbije

SREDA, 05. 08.2009.
OD SREDE DO PETKA PONGDE JE U SRBIJI MOGUĆA NEPOGODA SA VELIKOM KOLIČINOM PADAVINA, GRADOM I JAKIM VETROM.

Najava je za period od:  13:33 05.08.2009  do: 13:33 07.08.2009