Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Drugo otvoreno prvenstvo Crne Gore u prognozi vremena  (Pročitano 267177 puta)

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
Odg: Drugo otvoreno prvenstvo Crne Gore u prognozi vremena
« Odgovor #1060 poslato: 05. Februar 2008. u 22:14 »
Baš tako Miloshe Gde baš sad da otkažu saradnju :-\

Van mreže Transmat

• **
  • Starost: 45
« Odgovor #1061 poslato: 05. Februar 2008. u 22:35 »
Ovaj zadatak će biti težak. Nemam predstave ni šta da pošaljem, jer su svi numerički modeli na sajtu HMZCG-a zakazali. Ali nemam šta da se žalim, jer i većina ostalih takmičara na osnovu njih prognozira. Snaći ću se već nekako. :)

Ali ne i Ja. Naravno pogledam ih,ali se ne oslanjam previse. Imam druge izvore.. Bice dosta tesko.... U dilemi sam za dosta stvari..

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #1062 poslato: 05. Februar 2008. u 22:39 »
Ja temperature obično prognoziram na osnovu "svojih izvora", a na meteogramima pogledam samo tendenciju temperature. Padavine bez modela ne mogu da prognoziram, jer čak tačno znam i koliko koji model obično griješi kod padavina. Naročito Eta22, njega sam prostudirao odavno, ali se ne ažurira nešto.  :-\

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 50.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Stradivari

• *
« Odgovor #1063 poslato: 06. Februar 2008. u 00:10 »
AVN prešao na grid2, pa dok se sve podesi traži vremena.
Modeli na podacima ECMWF rade!

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #1064 poslato: 06. Februar 2008. u 00:32 »
Stigle i prognoze.
Elem, ja sam ga baš zabio na niske temperature. Očekujući buru, i poučen iskustvom od prošlog puta, možda sam se uplašio pa sam dao ubedljivo najniže temperature od svih takmičara. Samo da ne bude kao iz Beča...  :bang: Biće 'pukovnik ili pokojnik', ali kod mene. S druge strane, Miloš mu ga je baš dao po visokim temperaturama. Ali on je vodeći, pa mu se može.  :P
Biće ovo super kolo. Nikad različitije prognoze. Nema više prepisivačine! Čak ni međuSerbianMeteovcima. :-[
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #1065 poslato: 06. Februar 2008. u 07:28 »
Koje šarenilo u prognozama. Ovo praktično niko nije isto prognozirao padavine. Meni je najvjerovatnija varijanta da će Žabljak biti 1, a Podgorica i Bar 0. Međutim, u slučaju eventualnog iznenađenja da i Podgorica i Bar budu 1, zato sam stavio u jednom mjestu 1, čisto da izgubim što manje poena (neki modeli su crtali nešto više kiše za Bar).

Vjetar je ovoga puta nevjerovatno ujednačen kod svih takmičara.
I Žabljak i Tmin su kolko-tolko ujednačeni.
Za Bar mi se čini da je većina takmičara prognozirala prenisku temperaturu, a isto tako sam i ja za Podgoricu dao previsoku, a Ptprince prenisku.

Vidjećemo.... Biće zanimljivo kolo.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 50.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #1066 poslato: 06. Februar 2008. u 07:31 »
Biće ovo po datim prognozama najinteresantnije kolo
Biće nekog iznenađenja sutra ali ko će se iznenaditi u ovom haosu od prognoza
Prosek kaže sledeće
Bar 13.5
PG  11.8
Žab 0.5
vetar 11.6
Tmin -1.9

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #1067 poslato: 06. Februar 2008. u 07:40 »
Uuu, za Podgoricu sam čak 3C hladniji od prosjeka. Mogao bih tu dobiti i negativan bod. Očigledno samo ja očekujem sunčane intervale u četvrtak poslijepodne.
Mada, sjećate se kako je bilo u zadnjem kolu prošlog ciklusa kad smo svi, od reda, stavili preniske temperature. Možda se to kolo ponovi. :)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 50.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #1068 poslato: 06. Februar 2008. u 15:35 »
Prosek kaže sledeće
Bar 13.5
PG  11.8
Žab 0.5
vetar 11.6
Tmin -1.9
Vidiš, kod mene Mr. Prosek kaže malo drugačije:
BAR 13.6 / 1 / 1
POD 11.7 / 0 / 0
ZAB 0.7 / 1 / 1
Vje 12
Tmin -1.8

Uuu, za Podgoricu sam čak 3C hladniji od prosjeka. Mogao bih tu dobiti i negativan bod. Očigledno samo ja očekujem sunčane intervale u četvrtak poslijepodne.
Mada, sjećate se kako je bilo u zadnjem kolu prošlog ciklusa kad smo svi, od reda, stavili preniske temperature. Možda se to kolo ponovi. :)
Kako to misliš 'hladniji od proseka', kada si dao 3 stepena više? Ti si dao 14.5, a Prosek 11.7
Ne znam za sunčane intervale, kako ih očekuješ. Istina, oblačnost se tanji, ali kada počne da se tanji, dolazi do jače hladne advekcije, te sijanje Sunca neće bitno uticati na očekivano vetrovita mesta. Sva tri mesta imaju lepo izraženu buru.
Mada, sećam se, Miloše, kako da ne, prošlog kola. Ali, sada teško da će temperature biti niže od mojih prognoziranih :lmao:

A sada, malo podrobije o prognozama:
Boce, otkud tebi da neće biti mraza u CG? Dao si 0.5, što mislim da je definitivno previše. Bar je najviša Tmin od svih takmičara. Ali, ne ističeš se tu previše, pogledaj Tackicu sa -7.5  :-[ Svi su ostali ujednačeni. Mislim da će Tmin biti na Žabljaku, jer obično je tako kada je oblačno i/ili vetrovito (neutralna stratifikacija).
Vetar? Najmanje je dato 8, a najviše 18. Ja sam se kolebao između 12 i 15, ali sam prelomio na 15, smatrajući da sa 12 mogu da izgubim poen u slučaju da bura baš grune. Ali, preniska vrednost za vetar je veliki rizik, jer u buri je zbirni vetar bar 10, ako ne i više.
Za temperature nemam reči  :-[ Jeste, možda sam dao preniske, ali razmišljao sam da ako sada ubodem ekstremno hladnu situaciju, mogu da odnesem puno poena i malo napredujem na listi. Ukoliko ovde puknem, nemam šanse da dođem na neko od prva tri mesta. Dakle, sad ili nikad!
Evo, upravo gledam zvaničnu prognozu HMZ CG. Za primorje su dali 11 do 13, Podgoricu 11, a planine -2 do 5. I svuda kapljice padavina sa pahuljicama na severu. A evo i originalnog teksta:

Pretežno oblačno, u centralnim i sjevernim predjelima sa snijegom. Na jugu u nižim predjelima sa kišom a u višim sa susnježicom snijegom. Vjetar sjeverni, tokom dana u pojačanju, krajem dana i tokom noći na udare vrlo jak. Jutarnja temperatura vazduha od -3 do 7, najviša dnevna od -2 do 13 stepeni.
Za Podgoricu: Pretežno oblačno sa slabom kišom. Vjetar sjeverni u pojačanju a krajem dana i tokom noći na udare veoma jak. Jutarnja temperatura oko 5 najviša dnevna 11 stepeni.

Ko će da dočeka sutra?
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #1069 poslato: 07. Februar 2008. u 07:09 »
Ipak Ptprince jutarnja u minusu ali jedva (u 5UTC 0.5°C)
Tmin=-0.2°C Žabljak
Ptprince u grupi si takmičara koji nisu uzeli bod :cry:

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #1070 poslato: 07. Februar 2008. u 07:17 »
Napkon je proradio forum. Uplašio sam se da neće ni danas raditi. :)

Ja sam zadovoljan pogotkom Tmin, a čini mi se da bi tih -0.2C vrlo lako mogli biti i Tmax na Žabljaku danas.

Bar i Podgorica su veoma hladni jutros, njih sigurno promašujem, ali se nadam da makar mogu izvući po 0 poena.

Vjetar je u zbiru već 6 m/s, a tek će da se razduva poslijepodne, tako da i on ide po očekivanju.

Padavine su na Žabljaku već sigurne jer pada slab snijeg, tako da svi tu imamo najmanje 1 poen zagarantovan, a vjerovatno će biti 2 poena ako padne manje od 5mm. Za Podgoticu i Bar se još uvijek ništa ne zna za padavine, ali meni ovdje sa lica mjesta djeluje da bi moglo biti kratkotrajne i slabe kiše.

Vidjećemo šta će nam još donijeti današnji dan. Biće sigurno zanimljivo.
Iskreno, ne nadam se nikakvom uspjehu, samo se nadam da ću što manje poena izgubiti.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 50.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #1071 poslato: 07. Februar 2008. u 08:49 »
Ipak Ptprince jutarnja u minusu ali jedva (u 5UTC 0.5°C)
Tmin=-0.2°C Žabljak
Ptprince u grupi si takmičara koji nisu uzeli bod :cry:
To je grupica, Boce. Mi smo odabrani... za odstrel!  :bang:
A znaš li zašto? Pa zato što je već sat vremena kasnije bilo onih -0.5 koliko mi taman treba. A toliko je bilo i sinoć u 20 UTC. Još jednom,  :bang:
Ostaje mi još da se nadam da temperatura neće bitno rasti tokom dana. Pada kiša i u Baru, što bih juče dao (bar da je nemerljiva), a prekjuče nisam. A treba da pada u Podgorici... ali daleko je 1800 UTC. Još i bura da krene... i eto mene, posle početnog gafa.
Ne bi mi bilo krivo da sam promašio lavovski, neć što sam promašio za sat vremena, ili za 0.3 stepena. EW, to je bedan, a Miloš se najviše na to žali (pa je najbolji, je l' da).
Napkon je proradio forum. Uplašio sam se da neće ni danas raditi. :)

Ja sam zadovoljan pogotkom Tmin, a čini mi se da bi tih -0.2C vrlo lako mogli biti i Tmax na Žabljaku danas.

Bar i Podgorica su veoma hladni jutros, njih sigurno promašujem, ali se nadam da makar mogu izvući po 0 poena.

Vjetar je u zbiru već 6 m/s, a tek će da se razduva poslijepodne, tako da i on ide po očekivanju.

Padavine su na Žabljaku već sigurne jer pada slab snijeg, tako da svi tu imamo najmanje 1 poen zagarantovan, a vjerovatno će biti 2 poena ako padne manje od 5mm. Za Podgoticu i Bar se još uvijek ništa ne zna za padavine, ali meni ovdje sa lica mjesta djeluje da bi moglo biti kratkotrajne i slabe kiše.

Iskreno, ne nadam se nikakvom uspjehu, samo se nadam da ću što manje poena izgubiti.
[/quote]
Čuj, ne nada se uspehu. Tako uvek kažeš, Miloše, pa osvojiš koji bod više.  :vidiga:

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #1072 poslato: 07. Februar 2008. u 09:26 »
Slaba kiša pada i u Baru i u Podgorici
Eto meni manjak bodova
Sad samo da se Žabljak pokaže sa šifrom 2 pa da malo živnem
O temperaturama za sad neću ništa reći
Čekam bar 11h

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #1073 poslato: 07. Februar 2008. u 11:21 »
U 11h
Bar 11.4 slaba kiša
PG  12.4
Žabljak 0.4 slab sneg
vetar 10

Trenutno ako smatramo da u sva tri grada ima padavina u šifri 1 vodi
Dragan2   9 bodova
Zadar, Gustav, MKD-Š 8
Transmat, Tom, CROMETEO 7

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #1074 poslato: 07. Februar 2008. u 12:14 »
Što se tiče maksimalnih temperatura to je to
temperature padaju
Umerena kiša u Baru Ako pređe u šifru 2 ništa se bitno ne menja Svi bi smo imali bod manje u odnosu na varijantu sa šifrom 1 Ako Žabljak bude imao šifru 2 Dragan2 bi imao fantastičnih 10 bodova
A i meni bi ta varijanta super odgovarala

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #1075 poslato: 07. Februar 2008. u 13:01 »
U Baru nije palo preko 5mm. Prema mojoj slobodnoj procjeni palo je oko 3mm. Temperatura u Baru će još da raste sigurno.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 50.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #1076 poslato: 07. Februar 2008. u 13:06 »
U Podgorici temperatura skočila na 13.6C. Makar nešto da pogodim. Bar i Žabljak bez značajnijih pomaka.
U Baru je palo 2mm kiše. U Podgorici 0.1mm, a na Žabljaku 6mm.
Vjetar je bio 9 m/s, s tim što su Bar i Pogorica zamijelnili sa jačinom.

Već osjećam kako topli vazduh iz Podgorice dolazi do Bara. Još samo da Bar dogura do 12C i ja sam zadovoljan. :)
Ako ovako ostane, osvajam solidnih 6 poena.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 50.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #1077 poslato: 07. Februar 2008. u 13:12 »
Miloshe na Žabljaku po synopu 2mm

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #1078 poslato: 07. Februar 2008. u 13:33 »
Evo, da se priključim komentarima.
Pa moglo je i gore.  :-[ Miloše, šta da ti kažem za Podgoricu? Koliko god da kukaš, merenja su na tvojoj strani. A šta ću ja, kad nisam na domaćem terenu i ne znam cake  :doh:
Elem, drago mi je da sam pogodio procenu za Bar, ali sam Podgoricu radio prema Baru (greška!). Žabljak ide skoro tačno kako sam očekivao (temperatura praktično ne raste od jutra). Još samo malo da izdrži i eto meni 5 poena.
A vi, SerbianMeteovci? Opet ste bolji od mene. Ako, imate više talenta za prognozu. Još jedan dokaz da mi prognoza ne leži, ali da se nekako snalazim.
Stanje na tabeli u ovom kolu: vode IvanZD, MKD-Š i Dragan2 sa po 8, Miloš, Transmat, Gustav, Tom i CROMETEO po 7, Boice 6, ja 5 itd.
U ovom ciklusu Gustav i Tom vode sa po 13 poena, slede Zadar, Transmat, MKD-Š i Dragan2 sa po 12... Boce ima 10, ja 8.
U ukupnom plasmanu posle Miloša sa 89 poena (van konkurencije! :first:) sledi Transmat sa 85, MKD-Š 84, Boce 83 poena... pa pauza... pa Delibal 76, Tom 75, Magični 74 (bude se profesionalci), Gustav 72, ja 70, a za vrat mi dišu CROMETEO i IvanZD sa po 67 poena.
Naravno, ako sve ostane kako jeste...

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #1079 poslato: 07. Februar 2008. u 13:43 »
Ispravka Ptprince u ovom kolu vode trenutno Dragan2 i MKD-Š sa 8 poena , Miloš, Zadar, Transmat, Gustav, Tom i CROMETEO po 7, ti i ja po 5  :ziveli: