Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Drugo otvoreno prvenstvo Crne Gore u prognozi vremena  (Pročitano 267276 puta)

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
Odg: Drugo otvoreno prvenstvo Crne Gore u prognozi vremena
« Odgovor #600 poslato: 28. Novembar 2007. u 07:23 »
Imam utisak na osnovu poslatih prognoza da će ovo biti najinteresantnije kolo
Moja prognoza izgleda ovako

BAR 12.6 / 1 / 1
NIK  7.2 / 1 / 1
ZAB 0.8 / 1 / 1
Vet (B-N-Z) 8
Tmin -9.6

Inače ovog jutra Tmin=10.0°C na Žabljaku

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #601 poslato: 28. Novembar 2007. u 07:38 »
Ovo sam ja poslao. Dosta sam razmišljao oko padavina na Žabljaku i u Nikšiću, pa je na kraju ovako ispalo:

BAR 14.8 / 1 / 1
NIK 6.9 / 1 / 1
ZAB 2.7 / 0 / 0
Vje (B-N-Z) 5
Tmin -6.5

Slažem se da je bio jedan od težih zadataka i da će biti veoma zanimljivo pratiti razvoj situacije u četvrtak.
Zna li ko šta kaže gospodin Prosjek ?

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 70.9mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže MAGICIAN

• *
« Odgovor #602 poslato: 28. Novembar 2007. u 08:09 »
Pridruzujem se vasem misljenju da ce ovo biti veoma zanimljivo kolo.  Cini mi se da je u cetvrtak "sve moguce".

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #603 poslato: 28. Novembar 2007. u 08:29 »
Prosek kaže sledeće

Bar 13.8°C
Nikšić 7.5°C
Žabljak 2.8°C
Vetar 9
Tmin -6.0°C

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #604 poslato: 28. Novembar 2007. u 11:20 »
Prosek kaže da će svuda biti padavina za 1.
Takmičari zato pričaju možda najrazličitije priče do sada.
Ovo će biti kolo za raslojavanje.  :hitna:
Nešto me teši... Moje vrednosti su ovog puta razumnije:

BAR 15.0 / 1 / 1
NIK 7.0 / 1 / 2
ZAB 2.5 / 1 / 1
Vje (B-N-Z) 12
Tmin -4.5

To što me teši jeste da sam sada manje-više u proseku. I vodeći takmičari su dali slično ovome.  :first:
Kod naših ima par ispadanja iz priče, ali to nije ni prineti austrijskoj prognozi koju sam dao u prošlom kolu. Nemaju pojma ti habsburgovci  ;D Upropastiše me.  :doh:
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #605 poslato: 28. Novembar 2007. u 12:39 »
Moja prognoza:

BAR 10.9 / 1 / 2         
NIK    6.8 / 1 / 2         
ZAB   1.0 / 1 / 1     
Vje (B-N-Z) 10
Tmin -6.5

Vidim da u maksimalnoj za Bar žestoko odstupam od proseka. Što se tiče padavina mislim da će ih biti e sad količina je poprilično zanimljivia. Najmanja šansa za padavine izgleda na Žabljaku gde ja mislim da će biti najmanje padavina ali da će ih ipak biti.
Vetar pa tu sam negde u proseku takođe težak za prognozu. I modeli su se dvoumili iz izlaza u izlaz, a i poslednji izlazi ne daju sličan vetar. Za temperaturu minamalnu šta reći. I to sam negde na proseku ali to me neraduje posebno. Očekujem da će presudno biti da li će biti oblačno noćas.
Bojim se da sam preterao sa niskom maksimalnom temperaturom za Bar.

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #606 poslato: 28. Novembar 2007. u 13:11 »
Moja prognoza se uglavnom uklapa u prosjek. Samo ne znam šta mi bi da ne stavim padavine za Žabljak. Možda sam i vjetar premalo stavio, ali ću tu najvjerovatnije uzeti bod.
Jedva čekam sutrašnji dan. :)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 70.9mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #607 poslato: 28. Novembar 2007. u 13:33 »
A kako mislite da vas stignem ako ne napravite neki gaf? Te Tmax u Baru (by Joe), te padavine na Žabljaku (Miloš)... Pa vi mislite da ustupite prvo mesto Delibalki ili možda meni da prođem iz sredine tabele?
Evo, Boce se verovatno ne žali na svoju prognozu. A vas dvojica, nemojte da se plašite odgovornosti vodećih pozicija. Radite kao da vam to nije važno, tj. opušteno. Ja sam računao na iznenađenja, pa eto gde sam. Dakle, ako mislite da ostvarite iznenađenja, trk Miloše na Žabljak i poklopi kišomer, a ti Joe, kad Miloš nije tu (već na Žabljaku), prikradi se i stavi im termometar u neku b(B)aru ili frižider, pa čekajte svoje pogotke  :lmao:
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #608 poslato: 28. Novembar 2007. u 13:38 »
Bome pogrešno si me procenio. Ja sam veoma zadovoljan svojom prognozom samo mi sumnjivo to za Bar. Da nisam video ostale prognoze bio bih ubeđen da sam i u Baru odlično prognozirao maksimalnu.  ;D

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #609 poslato: 28. Novembar 2007. u 13:48 »
Bome pogrešno si me procenio. Ja sam veoma zadovoljan svojom prognozom samo mi sumnjivo to za Bar. Da nisam video ostale prognoze bio bih ubeđen da sam i u Baru odlično prognozirao maksimalnu.  ;D
Pa tek toliko...
Ma ja tebi verujem, ali više verujem sebi (osim ponekad... kad na primer pada vlažan sneg  :lmao:)
Šalim se, naravno. Samo da znaš da je sada u Baru 13.6. Moraće sutra žestoko da se naoblači. I meni se isprva činilo da bi 10-11 stepeni bilo dobro za Bar, ali videvši šta se meri, morao sam da podižem. Ovako bih ja nosio poen  ???
Što se Nikšića tiče, nikom od nas ne bi bilo loše da je i sutra kao sada (5,8), jer bi svi uzeli po poen.
A Žabljak čeka toplu advekciju. Baš zato što ona počinje ujutru, mislim da je čista lutrija ko će uzeti bod na Tmin.

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #610 poslato: 28. Novembar 2007. u 14:08 »
Ma, ništa se ovdje ne zna. Tek ćemo sutra vidjeti.
Postoji i jedna opcija, što se često dešava, da topliji vazduh probij po visini, pa da Žabljak bude topliji od Nikšića.
A što se tiče Bara, vrlo su male šanse da će temperatura čitav dan ostati ispod 14C...
A isto tako bi i Nišić mogao čitav dan ostati ispod 5C.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 70.9mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #611 poslato: 28. Novembar 2007. u 14:08 »
Današnje terminske maksimale

Bar 14.0°C
Nikšić 6.6°C
Žabljak -2.2°C

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #612 poslato: 28. Novembar 2007. u 14:13 »
Ja očekujem sutra hladnije zbog oblačnosti i padavina i u Nikšiću i u Baru, a na Žabljaku toplije zbog tople advekcije šta god to bilo ali mislim da je to ono što i ja očekujem.  ???

U svakom slučaju očekujem prodor toplijeg vazduha po visini koji će u nižim predelima podići samo jutarnju temperaturu, ali zbog oblačnosti i kiše znatno manja razlika jutarnje i maksimalne. Na Žabljaku će se najviše osećati prodor toplijeg vazduha. Bojim se čak da nisam stavio prenisko i minimalnu i maksimalnu  temperaturu za Žabljak.

Van mreže Transmat

• **
  • Starost: 45
« Odgovor #613 poslato: 28. Novembar 2007. u 14:24 »
Ma, ništa se ovdje ne zna. Tek ćemo sutra vidjeti.
Postoji i jedna opcija, što se često dešava, da topliji vazduh probij po visini, pa da Žabljak bude topliji od Nikšića.
A što se tiče Bara, vrlo su male šanse da će temperatura čitav dan ostati ispod 14C...
A isto tako bi i Nišić mogao čitav dan ostati ispod 5C.

Upravo tako! Velike su mogucnosti da se to desi. Mislim da ce tako i biti. Vrlo je moguce da Bar ode cak i do 16.Zabljak (ako dune jugo) do 5, a Niksic ... On sigurno nece proci preko 6,a mozda ni toliko.
Minimalne..sve znaci od oblacnosti.Ako naleti oblacnost tokom noci kao sto se predvidja onda ce Pljevlja biti najhladnija.. Nadam se da nece biti preko -6, ali sve je moguce.  :twisted:

Van mreže Transmat

• **
« Odgovor #614 poslato: 28. Novembar 2007. u 14:25 »
Joe, Pljevlja ce biti sigurno najhladnija.

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #615 poslato: 28. Novembar 2007. u 14:33 »
Moje je iskustvo da Kolašin ima jutarnje temperature po pravilu niže od Pljevalja.
Međutim, mislim da većina nas može da se upeca na foru zadržavanja magle u dolinama (Pljevlja, Kolašin), te da Tmin ostaju jako nisko. Ali i ja računam na oblake koji bi ublažili tu inverziju.
Što se tiče Tmax, verujem takmičarima na domaćem terenu, ali nekako mislim da će Bar ostati ispod 16 zbog oblaka, Nikšić izgurati današnje vrednosti (topla advekcija i oblačnost će se nekako kompenzovati), a Žabljak znatno topliji nego danas. Da me neko pita, ostao bih pri svojoj prognozi.

Van mreže Transmat

• **
« Odgovor #616 poslato: 28. Novembar 2007. u 14:42 »
Ok, slazem se u vecini sa tobom.Samo sto to za Kolasin vazi kad je vedro i u Kolasinu i u Pljevljima. Zbog svog geografskog polozaja Pljevlja najkasnije dobiju oblacnost,u situacijama kad naoblaka(sto bi rekli Hrvati :)) dolazi s juga.

Van mreže Stradivari

• *
« Odgovor #617 poslato: 28. Novembar 2007. u 14:56 »
I još se neko usuđuje da vas nazove meteorolozima-amaterima.
Mislim da oni koji su prognozirali veoma nisku jutarnju temperaturu nade treba da polažu u Pljevlja.
Što se tiče Tmax u Nikšiću, ona će dobrim dijelom biti određena vjetrom. Južni vjetar od 3m/s ili više uslovio bi da razlika između NK i Zabljaka ne bude viša od 2 stepena.

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #618 poslato: 28. Novembar 2007. u 14:58 »
Prihvatam korekciju. :) Trenutno si na boljoj poziciji, pa to dokazuje da sve to što si rekao ima puno smisla.
Međutim, mislim da je razlika u razdaljini često sekundarna, jer nažalost govorimo o relativno maloj teritoriji CG. A oblačnost koja napreduje može biti znatno prošarana, te da nema uvek mnogo efekta na razbijanje magle i inverzije. Ja računam na slabljenje inverzije, iako topla advekcija može tu inverziju privremeno da pojača (mada mislim da je to češći slučaj u ravnicama, kao ovde u BGDu).
Inače, naoblaka možda ne dođe s juga, nego s ladu (kao što bi rekli na jugu Srbije :) )
Ah, evo ga i Stradivari. Amateri koji vole svoj posao su često bolji od loših profesionalaca, jer ovaj posao treba voleti. A kao što znaš, uvek ima ponekog od svake fele.
Kako god da bude, videćemo sutra ujutru. Velike razlike u jutarnjoj temperaturi obećavaju dobru zabavu.  :P

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #619 poslato: 28. Novembar 2007. u 15:28 »
Slažem se, skoro u potpunosti sa Transmatom što se tiče Tmax na Žabljaku i u Nikšiću. (vjerovatno smo zato i poslali slične prognoze :))
Sa Joe-om se ne slažem kad je Bar u pitanju, jer oblačnost nikada nije imala velikog uticaja na temperaturu u Baru. Jedino ako se sutra tokom čitavog dana u Baru zadrži niska oblačnost, a pritom ne bude vjetra, temperatura bi mogla biti niža od današnje. Za Nikšić i gradove kao što su Podgorica ili Pljevlja, priča je potpuno drugačija. Tu oblaci igraju presudnu ulogu kad je temperatura u pitanju. Zato bih, da sada prognoziram, stavio samo 5C za Nikšić...

Što se tiče Tmin, Stradivari je bio u pravu da najnižu temperaturu očekujem Pljvljima (makar ja) i to bi bilo oko -7 ili čak -8 stepeni. Sigurno da je da će u toku noći biti najhladnije na Žabljaku. Tu bi se temperatura mogla spustiti i ispod -10C, ali se u ranim jutarnjim satima očekuje nagli skok temperature zbog oblačnosti, tako da bi Žabljak već u 7 sati mogao biti blizu 0. Što se tiče Kolašina, on je po tom pitanju bliži Žabljaku nego Pljevljima.
Sličnu situaciju smo imali i u prošlom zadatku. Zato sam ja sada nisku Tmin prognozirao da ne bih ponovio grešku iz prethodnog zadatka.

Vjetar, hmmmm... Najrealnije, Bar 1-2 m/s, Nikšić 0-2 m/s, Žabljak 2-5 m/s. Ukupno 3 - 9 m/s.
Dakle, da sada prognoziram, stavio bih 6.
« Poslednja izmena: 28. Novembar 2007. u 18:47 Milosh »

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 70.9mm
prosek (Vračar) - 49.6mm