Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Drugo otvoreno prvenstvo Crne Gore u prognozi vremena  (Pročitano 267215 puta)

Van mreže IvanZD

• *
  • Starost: 46
    • http://www.inet.hr/~ivtoman
Odg: Drugo otvoreno prvenstvo Crne Gore u prognozi vremena
« Odgovor #1100 poslato: 12. Februar 2008. u 22:55 »
Ni ja ne vjerujem baš. Mislim da u 23h nema mjerenja u Pljevljama.

Van mreže Transmat

• **
  • Starost: 45
« Odgovor #1101 poslato: 12. Februar 2008. u 23:12 »
eto sad je -4, dakle mora da je bila neka greska,ipak temperatura konstatno pada..

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #1102 poslato: 12. Februar 2008. u 23:25 »
Pogotovo kad između 21 i 22h poraste sa -3.0°C na -0.5°C pri vedrom vremenu bez vjetra i hladnoj zračnoj masi  :o :evil: ::)
Upravo tako. Ali ja ne mogu da vjerujem da je porasla temperatira! mozda je greska neka bila, vidjecemo sad u 23 sta ce biti.
eto sad je -4, dakle mora da je bila neka greska,ipak temperatura konstatno pada..
Interesantna diskusija... Ali koliko znam merenja se ipak vrše. Stradivari mi je opisao onaj nelogičan pad temperature u Žabljaku pre mislim dva kola. Ja sam mislio da se merenja nisu vršila, ali ipak je bilo kako je izveštavano. HMZ CG ima kvalitetne osmatrače i pouzdan sistem osmatranja gde je ljudska greška svedena na minimum (mora da se doooobro zabrlja da bi se pojavila neka greška).
Elem, poznato je da noću u Pljevljima najčešće nema vetra. Ili, rekao bih, da je vetar tako slab da je ispod granice osetljivosti instrumenta. Pa ipak, u planinama (i dolinama) može doći do raznih naizgled nelogičnih promena zbog smenjivanja malih lokalnih vazdušnih masa reda veličine od stotinak metara do par kilometara. To nijedan model na svetu ne može da pohvata, a uzrok je u lokalnim raspodelama i stanju okolnih oblasti, što se ne da videti. Zato su Pljevlja toliko teška za prognozu. Pogledajte u ovom slučaju tačku rose. U trenutku 'otopljavanja' tačka rose se jako približila temperaturi, istovremeno dajući privremeni porast i relativne vlažnosti. Takvo stanje može da potraje nekoliko minuta (taman da zezne merenja) a onda se vrati u ravnotežu.
Nadam se da će Stradivari ovo pročitati i dati svoj komentar na ovo, pošto je ovde najpozvaniji da komentariše vreme u Crnoj Gori (pa on je profesionalac, zar ne).
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #1103 poslato: 13. Februar 2008. u 00:32 »
Ponoć prošla, a Stradivarija nema. Da proglasimo Miloša za pobednika ili da se takmičimo dalje?
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Stradivari

• *
« Odgovor #1104 poslato: 13. Februar 2008. u 00:39 »
Stradivari bio na večeri, malo popio, pa zakasnio.
Evo, sad su postavljene prognoze. Ko zna, možda se odloži pitanje sveukupnoh pobjednika?

Van mreže Stradivari

• *
« Odgovor #1105 poslato: 13. Februar 2008. u 00:43 »
Inače, vjerovatnija je greška u kucanju nego u samom sastavljanju depeše. No, onome ko u određenom trenutku treba podatke manje je važan razlog greške od same čionjenice da je do greške došlo.
U Zavodu se preduzimaju mjere da se i ta mogučnost (greška u kucanju) svede na minimum.

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #1106 poslato: 13. Februar 2008. u 07:50 »
Bogami biće ovde mesta za uzbuđenja
Milosh ima jednu od najviših Tmin Delibel po običaju najnižu
Maksimale Milosh i ja vrlo slično
MKD-Š i Transmat imaju nižu max za Pljevlje
Minimalne razlike ali eto prilike za mala pomeranja na vrhu
Prince za nijansu dao više maksimale Ke vidimo jutre!!!

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #1107 poslato: 13. Februar 2008. u 08:05 »
Ja sam se baš izglupirao sa Tmin. Ponavljam moju standardnu grešku, a to je što svaki put pogledam samo za Žabljak, a Pljevlja i Kolašin jednostavno preskočim. Tmin u Pljevljima će sutra sigurno biti oko -11C, ali ipak ne vjerujem da ću dobiti negativan poen. U slučaju da Tmin dube ispod -11C, bojim se da će me Transmat stići u ukupnom skoru.

Prognozirane Tmax su veoma slične.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 50.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #1108 poslato: 13. Februar 2008. u 08:57 »
Stradivari bio na večeri, malo popio, pa zakasnio.
Da si ti nama živ i zdrav! Nadam(o) se da si se lepo proveo.
Ja sam se baš izglupirao sa Tmin. Ponavljam moju standardnu grešku, a to je što svaki put pogledam samo za Žabljak, a Pljevlja i Kolašin jednostavno preskočim. Tmin u Pljevljima će sutra sigurno biti oko -11C, ali ipak ne vjerujem da ću dobiti negativan poen. U slučaju da Tmin dube ispod -11C, bojim se da će me Transmat stići u ukupnom skoru.
Prognozirane Tmax su veoma slične.
Evo razloga da verujemo u visoku jutarnju temperaturu. Čim Miloš kaže da je nešto loše uradio, znajte, ljudi, da se samo pravda kako ne bi otkrio svoje tajne ;)
Ja, Miloše, prvo vidim situaciju, pa prema tome odlučim ko će imati najnižu jutarnju temperaturu. Ukoliko ima vetra ili oblaka, ili je već tako hladnije na planinama zbog snega kojeg nema u dolinama, gledam samo za Žabljak. Ako je noć vedra i tiha, odlučujem se za Kolašin, eventualno Pljevlja. Pljevlja mogu da zeznu zbog magle koje može da bude kad je ne očekuješ, ili izostane kad je očekuješ. Ali, rezultati govore ko je u pravu. Biće zanimljiva statistika ko je u kojoj disciplini šta uradio.
Bogami biće ovde mesta za uzbuđenja
Milosh ima jednu od najviših Tmin Delibel po običaju najnižu
Maksimale Milosh i ja vrlo slično
MKD-Š i Transmat imaju nižu max za Pljevlje
Minimalne razlike ali eto prilike za mala pomeranja na vrhu
Prince za nijansu dao više maksimale Ke vidimo jutre!!!
Bumbar je dao još nižu, ludih -16.4  :-[
Za vetar je još najujednačenije. Samo iskaču Tom, Alen, i donekle IvanZD. Nekako očekujemo da Ulcinj ne da mnogo velike brzine. Od Ulcinja zavisi ovaj pogodak, jer mislim da će Pljevlja dati tiho, a HN možda metar-dva.
Ja sam (osim za Pljevlja, gde sam mu ga baš dao po Tmax, stepen više), dao više od proseka svuda za po 0.6! Sjajno!
Evo šta kaže Mr. Prosek:

UL 12.9 / 0 / 0
HN 14.4 / 0 / 0
PV 5.4 / 0 / 0
Vje 6
Tmin -10.6

Po meni, odlučiće razlike u Tmax za Pljevlja. Ovo vidim kao sukob dve koncepcije. Bolje plasirani igrači daju nižu Tmax, od 2.8 do 4.5, dok SM i 'zlatna sredina' se vrte od 6.3 do 7.7, gde ispada CERVANTES sa 9 stepeni. Mora da mu je hladno, jer ima i najvišu jutarnju temperaturu, a i najvišu u takmičenju, 17 za HN).
Jutros najhladniji Žabljak sa -14.6, slede Pljevlja sa -11.0. Vedro je i pretežno tiho, samo u Ulcinju pirka tajfunčić  :tornado Prema modelima, vetar treba da oslabi za prognozirani termin.
Videćemo... Verujem da će sutrašnji dan biti sličan današnjem, pa neke preliminarne procene ćemo moći da imamo (ali samo pod tom pretpostavkom). Videćemo...

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #1109 poslato: 13. Februar 2008. u 13:13 »
Evo kakvo je stanje danas (u 13h):

Ulcinj 12.2C (vjetar 4 m/s)
Herceg-Novi 12.4C (vjetar 2 m/s)
Pljevlja 2.6C (vjetar 0 m/s)

Vjerovatno će rasti još malo temperature, ali manje-više ovako nešto možemo da očekujemo i sutra. Samo se nadam da će  Pljevlja biti malo toplija i da me neće iznevjeriti "Ulcinjski Tajfun".

A Tmin.... HMZCG za sutra najavljuje čak -16C. Nikako mi nije jasno, kada modeli sutra vide Tmin nešto više nego jutrošnje.  :-\ Ja bih sada stavio -11 da prognoziram.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 50.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #1110 poslato: 13. Februar 2008. u 14:25 »
U 14 je još povoljnije za prognozirane vrednosti:
UL 12.4
HN 14.0
PV 4.0
Vedro je, a zbirni vetar je trenutno 9.
Juče u isto vreme je bilo:
UL 9.9
HN 12.6
PV 2.4
Ipak ide na toplije... Samo jutarnja temperatura je juče bila -9.2, što mislim da je blago irelevantno... ali videćemo. I ja bih možda oborio svoju Tmin na -11 ili čak -12.
Sutra popodne treba da krenu i neki oblaci, pa se nadam nekom jugozapadnom vetru, malo slabijem ili otprilike ovakvom. Ali to je novi dan...

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #1111 poslato: 13. Februar 2008. u 15:09 »
Evo današnjih konačnih terminskih Tmax:

Ulcinj 12.7C
Herceg-Novi 14.0C
Pljevlja 5.2C

Ako ovakve budu i sutra, uzeću sva tri boda na Tmax. Zanimljivo je i da se vjetar razduvao danas poslije 13h, nadam se da će sutra poraniti. :) ali to bi od nas forumaša, odgovaralo samo meni.  :-\

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 50.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #1112 poslato: 13. Februar 2008. u 17:34 »
Ni ono nisu bile konačne današnje terminske Tmax. Pljevlja su u međuvremenu porasla na čak 5.8C u 16h.
Što se tiče sutrašnjih temperatura, u Ulcinju i Herceg-Novom će biti najvjerovatnije pola stepena više ili niže od današnjih. U Pljevljima će, prema većini modela biti čak 2-3C viša od današnje, što bi naročito odgovaralo Princu i meni.
Vjetar će najvjerovatnije biti 5-6 m/s, s tim što i Pljevlja mogu iznenaditi sa kojim metrom u sekundi.

E sad, ono što će definitivno sutra i biti najzanimljivije je Tmin. Sa jedne strane većina numeričkih modela najavljuje osjetan porat temperature po visini u drugom dijelu noći, tako da bi minimalna temperatura na Žabljaku sutra mogla biti i za 7C viša od jutrošnje, a i u Kolašinu za par stepeni. Ovo naravno ne važi za Pljevlja gdje bi Tmin bila eventualno 1C viša od jutrošnje.
Sa druge strane HMZCG najavljuje za sutra minimalnu temperaturu od -16C. Samo me zanima gdje će biti tako hladno. Možda na Bobotovom kuku. :)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 50.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Stradivari

• *
« Odgovor #1113 poslato: 13. Februar 2008. u 19:18 »
U 19 sati na Žabljaku -7.2oC.
Nazvah da provjerim, kad ono u 19:15 već -8.1oC.

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #1114 poslato: 13. Februar 2008. u 20:44 »
Da, Žabljak već polako tone ispod -10C. Naravno, zadnji izlaz NMM-a je ukinuo ono otopljenje koje je crtao sinoć, tako da sam sigurno izgubio poen na Tmin. Izgleda da smo samo ja i još eventualno par takmičara nasjeli na tu "grešku" modela. Eto, kako se gubi prvo mjesto u takmičenju, zbog samo jedne male neopreznosti...
Nego, prerano mi je sad da počnem da se nerviram... Možda me ipak malo izvuku Tmax i vjetar sutra. :)

EDIT:
U 21h Žabljak -10.2C
Pljevlja -4.5C

:bang:
« Poslednja izmena: 13. Februar 2008. u 21:09 Milosh »

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 50.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #1115 poslato: 13. Februar 2008. u 21:56 »
Da, Žabljak već polako tone ispod -10C. Naravno, zadnji izlaz NMM-a je ukinuo ono otopljenje koje je crtao sinoć, tako da sam sigurno izgubio poen na Tmin. Izgleda da smo samo ja i još eventualno par takmičara nasjeli na tu "grešku" modela. Eto, kako se gubi prvo mjesto u takmičenju, zbog samo jedne male neopreznosti...
Nego, prerano mi je sad da počnem da se nerviram... Možda me ipak malo izvuku Tmax i vjetar sutra. :)

EDIT:
U 21h Žabljak -10.2C
Pljevlja -4.5C

:bang:
Ne tako brzo, Miloše!
Sinoć u isto vreme bilo je -12.0. Ako pretpostavimo isti intenzitet pada temperature, i da je jutros bilo -14.6, tako gledano če jutro na Žabljaku biti oko -13 stepeni. I ja sam se nadao laganom otopljenju za stepen-dva, nadajući se da će planina biti osetljivija na ovo otopljenje. Ja se malo nerviram, ali jutro je starije od večeri. Ca ira (ima nade)!

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #1116 poslato: 14. Februar 2008. u 07:08 »
Žabljak -12.4C
Pljevlja -11.0C
Kolašin -11.0C

Ode mi prvo mjesto.... A nikad ga nisam ni bio zaslužio. Čestitke Transmat !  :first:

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 50.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #1117 poslato: 14. Februar 2008. u 07:21 »
Ja uzeo bod sa još četvoricom takmičara :)
nemoj Miloshe da "kukumavčiš" molim te  :blahblah:
Imaš vrlo lepu prednost u odnosu na sve nas pa i na Transmata
Ne možeš zbog jednog kiksa da izgubiš prvo mesto
A i dobro je za završnicu da ti se približimo i da sve bude mnogo interesantnije ;)

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #1118 poslato: 14. Februar 2008. u 08:44 »
Miloše, daćemo ti po bod od naših, samo prestani da kukaš.
Inače, on će se izglupirati za Tmax u Pljevljima. Dao je 4.5, a ti 6.8. Naravno da smo Boce i ja na tvojoj strani, jer je Boce dao 6.3, a ja 7.0. U proseku smo kao ti, a znaš i sam da Prosek ne greši.
U Proseku jedemo... sarmu! :lmao:
Ja nisam u minusu za Tmin, što će reći da se uklapam u prosek. Ima 6 takmičara sa po -1, a 5 sa po +1 poenom. :P

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #1119 poslato: 14. Februar 2008. u 12:40 »
U 12h
Ulcinj 12.0°C
HN 13.6°C
Pljevlja 4.2°C
vetar 5