Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Drugo otvoreno prvenstvo Crne Gore u prognozi vremena  (Pročitano 267169 puta)

Van mreže Stradivari

• *
Odg: Drugo otvoreno prvenstvo Crne Gore u prognozi vremena
« Odgovor #1140 poslato: 19. Februar 2008. u 22:37 »
Pa Angel je stvarno Makedonac, ali kao i Dragan2 i Tom i MAGICIAN radi u Zavodu.
Interesantno je da medju prvih 10 samo tri takmičara nisu učestvovali u prošlogodišnjem takmičenju. To su Boce, Delibal i Pt Prince. MKD-Š nije zvanično učestvovao, ali znam da je često diskutovao sa MAGICIAN-om.

Van mreže MAGICIAN

• *
« Odgovor #1141 poslato: 19. Februar 2008. u 22:49 »
 Preciznije receno, svojski se trudio da me sto vise zbuni!
 :lool:

Van mreže Stradivari

• *
« Odgovor #1142 poslato: 19. Februar 2008. u 23:00 »
Nerijetko, to je i uspijevao, ali na kraju ponešto je i naučio.

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #1143 poslato: 19. Februar 2008. u 23:13 »
Vidim da smo ovdje imali i tandeme za sastavljanje prognoze. :) Meni, srećom još od početka takmičenja, niko nije pomagao, ali ni zbunjivao. Ali sam, zato, imao podršku sa svih strana. :D

Upravo poslah prognozu. Ni ovo neće biti lako. Padavine su bile teške za prognozu. Prvo sam mislio da će sve biti sigurne jedinice, ali ipak neće biti baš tako. Vjetar je dosta lak bio, kao i Tmin (nadam se).

Neće biti lako sačuvati prvo mjesto u ovako teškom kolu, ali daću sve od sebe. Pomozi Bože !

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 50.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Stradivari

• *
« Odgovor #1144 poslato: 19. Februar 2008. u 23:29 »
MAGICIANE ja sam 1704, a ti?

Van mreže MAGICIAN

• *
« Odgovor #1145 poslato: 19. Februar 2008. u 23:34 »
Na na kojem nalogu? :D 1480! :redface: Ali se iskreno nadam da cu ti se brzo pribliziti!

Van mreže Stradivari

• *
« Odgovor #1146 poslato: 20. Februar 2008. u 00:15 »
Gotovo, već sam na 1715, WhiteHill

Van mreže Transmat

• **
  • Starost: 45
« Odgovor #1147 poslato: 20. Februar 2008. u 00:37 »
Ispade da ih polovina radi u Zavodu. Respekt za njih! Naravno to je jos jedan + za Stormbringera i mene koji smo ih ušili na tabeli.

Ovo kolo ce biti jako zanimljivo! velike su raylike u T max za Podgoricu i Zabljak,i za količinu padavina takodje, a boga mi i za T min. Miloše,skroz nam se razlikuju "strategije" ovaj put... 

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #1148 poslato: 20. Februar 2008. u 07:20 »
Uh kakve šarene prognoze Biće ovde svašta sutra
Prva četvorka ima veoma različite prognoze Pogotovu za Tmax i Tmin
Uzbudljiva završnica

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #1149 poslato: 20. Februar 2008. u 07:27 »
Da, ovo će biti veoma zanimljivo kolo za praćenje. U ovom kolu će se definitivno odrediti pitanje pobjednika u ukupnom takmičenju. Transmat i ja, vrlo lako možemo osvojiti i do 5-6 poena razlike, što bi bilo dovoljno da konačno odredi pobjednika. Neću da nagađam ko će bolje proći, ali ja još uvijek stojim pri svojoj prognozi.
Temperature za Bar i Žabljak sam dao kao većina takmičara i uklapam se u prosjek. Podgoricu sam, svjesno, dao ubjedljivo najnižu od svih takmičara. Čak mislim da neće dogurati ni do 7 stepeni, ali sam ovih 8 stavio jer modeli crtaju oko 9 stepeni. Naravno, Podgorica, kod oblačnih dana, bez vjetra, obično bude hladnija nego što vide modeli.
Tmin sam stavio jednu od najviših, ali ne odudara puno od ostalih. Jutros su Tmin veoma niske, ali ja mislim da će se noćas svuda naoblačiti i da će sutrašnje Tmin biti dosta više od jutrošnjih. (Mada mi je Tmin uvijek bila slaba tačka).
Vjetar je nevjerovatno ujednačen, sve se to vrti oko 7 m/s.
Padavine, jedini mi je Žabljak čista jedinica (99%), i mislim da su Boce i Transmat baš rizikovali sa ostavljanjem Žabljaka bez padavina. Čini mi se da tako nešto nijedan model ne vidi, ali vrijedi rizikovati. Bar i Podgorica će biti negdje između 1 i 2... Ne znam...

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 50.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #1150 poslato: 20. Februar 2008. u 13:01 »
A evo šta kaže HMZCG:

Bar 12 1 1
Podgorica 9 1 1
Žabljak 4 1 1
Tmin -3
Vjetar 5 do 10

Meni nikako ne bi odgovaralo da sutra bude ovako. Šta kaže Gospodin Prosek ?

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 50.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #1151 poslato: 20. Februar 2008. u 14:34 »
Evo i mene... Nisam imao Internet do pre nekoliko minuta, ali sada izgleda da je sve u redu. Valjda.  :-\
Elem, G. Prosek kaže:

BAR 12.3 / 1 / 1
POD 10.3 / 1 / 1
ŽAB 2.6 / 1 / 1
Vje 7
Tmin -2.1

Dakle, skoro kao HMZ CG, s tom razlikom što je na takmičenju PG za stepen viša, a Žabljak za stepen niži.
Padavine? Pa prema ovoj šemi jasno se vidi ko gleda koje modele.  :D Opet sukob koncepcija: jedni kažu da će Podgorica biti hladnija od Bara za par stepeni. Drugi, opet, manje-više poravnavaju ova dva mesta. Prema nepisanom pravilu ekstrema, Boce rizikuje sa visokom Tmax za Bar, a Miloš sa niskom Tmax za Podgoricu. Žabljak? Par takmičara (a ne rade u parovima) daje Tmax veću od 5, dok dosta takmičara vidi da će Tmax biti negde 1 do 2 stepena.
Padavine nisu odavno bile ovako lude. Pojedini igrači rizikuju sa izostavljanjem padavina za Žabljak. Neki, s druge strane, daju 2 za padavine u Baru (umalo i ja da to dam, ali se nadam da će biti nešto tipa 4.8 ili 4.9 mm  :lmao:). Sa jedinicom nema minusa, bila je moja logika.
Tmin je tek šašava. CERVANTES mu ga je baš dao sa -9. Većina takmičara se vrti oko nule, uglavnom blago u minusu. Ja se ne vrtim oko nule, ja sam dao čistu nulu. Samo da to ne bude broj poena koji ću tu osvojiti. :doh:
Bar su oko vetra svi manje-više saglasni. Dao bih ja i manje, ali Bar je na redu, a on ume da iznenadi sa malo većim brzinama, pa mislim da će se desiti nešto tipa Bar 3, PG 1 i Žabljak 2.
Očekujemo naoblačenje sa kišom... Sada je pretežno vedro i nije pametno donositi preuranjene zaključke na osnovu današnjih podataka. Bar ima 14.2, i mislim da se Boce malo prešao. Sutra neće biti viših temperatura nego danas... Podgorica 14.0, prema očekivanjima malo više nego juče, ali naoblačenje će učiniti svoje. Padavine očekujem u tragovima pre podne, a prave stvari tek u popodnevnim časovima, tako da će biti znojenja do 19h.
Ionako neću moći da pratim takmičenje, bar ne konstantno. Videću rezultate na kraju, tako da, ako očekujete moje komentare, pravo će čudo biti da ih postavim. Tek uveče, kada bude sve gotovo. Razlozi su krajnje privatni, tako da ne mislite da se ljutim (taman posla).
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #1152 poslato: 20. Februar 2008. u 16:15 »
Evo kako trenutno stoje stvari prema najsvježijim izlazima:
Bar, temperatura oko 12C, padavine 5-10mm, vjetar 2-3 m/s
Podgorica, temperatura oko 7C, padavine 10-15mm, vjetar 0-1 m/s
Žabljak, temperatura oko 2C, padavine 1-5mm, vjetar 2-3 m/s
Tmin, oko -3 stepena u Pljevljima (možda će biti i niža ako ostane potpuno vedro), Žabljak i Kolašin u plusu.  :( Ovo sam jedino očigledno zeznuo, za sve ostalo se još ništa ne zna. Da se u ukupnom takmičenju nikad nije ni prognozirala Tmin, bio bih već sada ubjedljivo prvo. To mi je slaba tačka.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 50.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #1153 poslato: 20. Februar 2008. u 16:24 »
Uh, Miloše, kako ovo ide na tvoju vodenicu...
Dobro, videćemo sutra, pa kako bude. Jedino nisam siguran kako može Pljevlja u minusu, a Kolašin u plusu, kad je Kolašin isto tako leden. Žabljak je topliji od Pljevalja samo ako ima inverzije, a pri ovom naoblačenju teško da će inverzije biti. Jedino ako ostane jezero hladnog vazduha zarobljeno u dolini, a naiđe topla advekcija pa ga tu 'zalepi'.
Nego, igrao sam se malo sa uspesima jednog virtuelnog takmičara. To je Gospodin Prosek!
Zanimalo me je kakav bi on bio takmičar. E pa odličan. Zauzeo bi treće mesto sa 92 poena, odmah iza Miloša i Transmata, a ispred Bocea.
Ono što je zanimljivo jeste da bi imao dve pobede u dosadašnjem toku takmičenja. To su u drugom kolu drugog ciklusa (8 poena sa Milošem, Transmatom i MKD-Š), i u trećem kolu trećeg ciklusa (5 poena sa Boceom, Gustavom, DraganomPG, MKD-Šom i Bumbarem).
Prvi ciklus bi završio sa 27 poena na 5-7 mestu, drugi sa 27 poena na 3-6 mestu, treći ciklus sa 21 poenom na 3-4 mestu, a u četvrtom ciklusu bi bio sa 17 poena na 5-9 mestu.
Igraću se opet sa nekim zanimljivostima, a pune rezultate obećavam simultano na ovom forumu i na forumu HMZ CG.
Čekamo sutra...
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #1154 poslato: 20. Februar 2008. u 16:57 »
PtPrince, baš mi se dopala ova analiza uspjeha takmičara Gospodina Proseka. Kao što sam primijetio, on je oprezan takmičar, vrlo malo rizikuje, zato i vrlo rijetko pobjeđuje u nekom kolu, ali vrlo rijetko i kiksa. Zato bi i bio dobar na tabeli. :)

Što se Tmin tiče, Pljevlja će sigurno biti oko -3C, ako ne i niže, jer se tamo neće naoblačiti (možda samo visoka oblačnost).
Dakle, Žabljak i Kolašin će sigurno biti u plusu, jer će tamo biti niske oblačnosti i padavina. U ovakvim situacijama, Pljevlja često budu najtopliji grad u Crnoj Gori (mislim na Tmax u četvrtak).

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 50.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Transmat

• **
« Odgovor #1155 poslato: 20. Februar 2008. u 18:53 »
Da se i ja ukljucim u ovu analizu. Prvo,vas dvojica ste dosta dobro opisali stanje pa ne bih imao previse da dodam. Pt Prince,ves smo diskutovali o Kolasinu i Pljevljima i njihovim T min... Dakle kao sto ti je rekao Milos,Pljevlja u ovakvim situacijama su Najhladnija upravo zbog toga sto tamo visoka oblacnost nema uticaja na padanje temperature..  kad vec sve tako biljeziz,onda i to provjeri pa uporedi ... 
Milose,polako za zaključcima.. Dakle jos se ne sta ce biti sjutra...  Zabljak lako moze da ode do 5 stepeni... i to ne bi bilo prvi put.  RHMZCG najavljuje za Pg  5 minimalnu, 9 maximalnu (slazem se sa ovom)... Pogledajte samo koliko grijese zadnjih dana.. prekjuce su najavili bili minimalnu 2 stepena .. bilo je -3..  za jutros su bili najavili 3..  bilo je  -1.  Maximalne takodje.. Htio sam reci koliko je nepredvidljivo ovih dana prognozirati (ovo je dobronamjerna kritika) .I dalje drzim do svoje koncepcije.

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #1156 poslato: 20. Februar 2008. u 20:51 »
Transmat, ne zaključujem ja ništa još uvijek. Samo sam napisao šta bih prognozirao u tom trenutku. Dakle, znam da ću Tmin promašiti, ali i dalje stojim pri svojoj prognozi za Tmax u Podgorici i na Žabljaku, a za padavine na Žabljaku sam siguran. Uostalom, glupo je da sad išta nagađamo, vidjećemo kako će se sutra odvijati situacija. :)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 50.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Transmat

• **
« Odgovor #1157 poslato: 20. Februar 2008. u 22:46 »
huh.. nesto je zakocila temperatura u Plevljima.. mozda ni to neces promasiti..

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #1158 poslato: 20. Februar 2008. u 22:48 »
Jao, bolje da nisam pogledao zadnji izlaz NMM-a. Zamalo me ubi infarkt.  :-[ Nema nikakve veze sa prethodnim izlazom, ni sa WRF-om. Nadam se da je to samo jedan loš izlaz... Živio WRF !  8)

Inače trenutna temperatura u Pljevljima je 2.0C i vrlo sporo pada, uz visoku oblačnost, tako da vjerovatno neće ići tako duboko u minus sutra ujutru, kao što sam do sada očekivao.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 50.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Transmat

• **
« Odgovor #1159 poslato: 20. Februar 2008. u 22:56 »
Ovi novi izlazi bi potvrdili moju strategiju :)